Web geliştirici

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bir web geliştiricisi, istemci-sunucu modeli kullanarak World Wide Web uygulamalarının geliştirilmesinde uzmanlaşmış veya özel olarak ilgilenen bir programcıdır . Uygulamalar genellikle istemcide, PHP, ASP'de HTML, CSS ve JavaScript kullanır. NET (C#), Python, Node.js, sunucuda Go veya Java ve istemci ile sunucu arasındaki iletişim için http bağlantılarını kullanmaktadır. Bir web içerik yönetim sistemi genellikle web uygulamalarını geliştirmek ve sürdürmek için kullanılır.

Görevlendirmenin doğası[değiştir | kaynağı değiştir]

Web geliştiricileri, büyük şirketler ve hükümetler, küçük ve orta ölçekli şirketler veya tek başına serbest çalışanlar dahil olmak üzere çeşitli organizasyon türlerinde çalışmaktadır. Bazı web geliştiricileri bir kuruluşta sürekli tam zamanlı çalışan olarak çalışırken diğerleri bağımsız danışman olarak veya bir ajans için yüklenici olarak veya evde kişisel kullanım için çalışabilir. Web geliştiricileri genellikle hem sunucu tarafı hem de ön uç mantığını işler. Bu genellikle, kullanıcıların web uygulamalarında veya kullandıklarında gördükleri ve kullandıkları tüm görsel unsurların yanı sıra, gelişen çalışmalarının kullanımını güçlendirmek için gerekli olan tüm web servislerini uygulamayı içerir. Maaşlar, geliştirme işinin türüne, konumuna ve kıdem düzeyine bağlı olarak değişir.

Modern web uygulamaları genellikle üç veya daha fazla katman içerir ve bir geliştiricinin üzerinde çalıştığı ekibin boyutuna bağlı olarak, bu katmanlardan bir veya daha fazlasında uzmanlaşabilir veya daha disiplinler arası bir rol üstlenebilir. Bir web geliştiricisi genellikle ön uç web geliştirme veya arka uç web geliştirici olarak sınıflandırılır. Örneğin, iki kişilik bir ekipte bir geliştirici, istemciye gönderilen HTML, JavaScript, CSS, ReactJs veya AngularJS gibi teknolojilere ve sunucu tarafı çerçevelere (Perl, Python, Ruby, PHP gibi) odaklanabilir. Java, ASP, ASP. NET, Node.js) istemciye içerik ve komut dosyaları teslim etmek için kullanılır. Bu arada, diğer geliştirici sunucu tarafı çerçeveler, web sunucusu ve bir veritabanı sistemi arasındaki etkileşime odaklanabilir. Ayrıca, kuruluşlarının büyüklüğüne bağlı olarak, yukarıda belirtilen geliştiriciler bir içerik yaratıcısı/metin yazarı, pazarlama danışmanı, kullanıcı deneyimi tasarımcısı, web tasarımcısı, web yapımcısı, proje yöneticisi, yazılım mimarı veya veritabanı yöneticisi ile yakın çalışabilir - veya web tasarımı ve proje yönetimi gibi görevlerden kendileri sorumludur.

Eğitim ve lisans gereksinimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Web geliştiricisi olmak için resmi bir eğitim veya lisans şartı yoktur. Bununla birlikte, birçok kolej ve ticaret okulu, web geliştirme konusunda kurslar sunmaktadır. Web geliştirmeyi öğreten ve web'de ücretsiz olarak sunulan birçok öğretici ve makale de vardır - örneğin Temel JavaScript

Resmi eğitim gereksinimleri olmamasına rağmen, web geliştirme projeleriyle uğraşmak, web geliştiricileri olarak anılmak isteyenlerin aşağıdaki konularda ileri düzeyde bilgi/beceri sahibi olmasını gerektirir:

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "EmberJS website". EmberJS. 13 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "ReactJS website". ReactJS. 29 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "AngularJS website". AngularJS. 23 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]