Wang Xizhi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Wang Xizhi
Wang Xizhi
DoğumMS 303
Linyi, Doğu Jin
ÖlümMS 361
Jinting, Doğu Jin
MeslekHattat, siyasetçi, general, yazar

Wang Xizhi (Çince: 王羲之; pinyin: Wáng Xīzhī; MS 303-361), Doğu Jin Hanedanı döneminde yaşamış Çinli bir hattat, siyasetçi, general ve yazardı. Özellikle Çin kaligrafisindeki ustalığıyla tanınırdı. Wang, bazen Çin tarihindeki en büyük Çinli hattat olarak kabul edilir ve Çin kaligrafisinin her türünün, özellikle de yazının ustasıydı. Çin kaligrafisinde Dört Yetenekli Hattat'tan biri olarak bilinir.[1] Tang imparatoru Taizong, eserlerine o kadar hayran kaldı ki Wang'ın Orkide Köşkü'nde Bestelenen Şiirlerin Önsözü eserinin imparatorla birlikte mozolesine gömüldüğü söylenmektedir.

Sanatsal yeteneği, modern Çin'de büyük saygı görmeye devam etmekte ve Doğu Asya hat sanatında, özellikle Japon kaligrafisinde etkili bir figür olmaya devam ediyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "A Narrative on Calligraphy". Vincent's Calligraphy (İngilizce). 4 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2022. 

Ek okuma[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Knechtges, David R. (2014). "Wang Xizhi (Çince王羲之)". Knechtges, David R.; Chang, Taiping (Ed.). Ancient and Early Medieval Chinese Literature: A Reference Guide, Part Two. Leiden: Brill. ss. 1257-62. ISBN 978-90-04-19240-9. 
  • Li, Siyong, "Wang Xizhi"[ölü/kırık bağlantı]. Encyclopedia of China (Chinese Literature Edition), 1st ed.
  • Khoo Seow Hwa and Penrose, Nancy L, Behind the Brushstrokes: Tales from Chinese Calligraphy. Singapore: Graham Brash, 1993.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]