Walter Kaufmann

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Walter Arnold Kaufmann, (d. 1 Temmuz 1921, Freiburg im Breisgau, Almanya - ö. 4 Eylül 1980, Princeton, ABD), öncelikle Nietzsche'yi İngilizce'ye tercüme ederek ün kazanmış bir Alman-Amerikalı filozoftur.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaufmann, aslen Yahudi olan ve kısmen Hıristiyanlıka geçmiş bir aileye mensuptu. Kendisi de bir Lüteryen olarak büyümüş ve 12 yaşında Yahudilike geçmişti. Daha sonra ateist olduğunu ilan etmiştir. Kaufmann, 1939'da Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti ve orada felsefe okudu. İkinci Dünya Savaşı sırasında 15 ay askerlik yaptıktan sonra Nietzsche'nin Değerler Teorisi üzerine tezini yazdı. 1947'de Princeton Üniversitesi'ne felsefe profesörü olarak atandı ve 1980'deki ölümüne kadar bu görevi sürdürdü. Zaten 1960 yılında Amerikan vatandaşlığına geçmişti.

Kaufmann, Anglosakson felsefesinin temsilcileri tarafından esas olarak Nietzsche'nin eserlerinin tercümeleriyle tanınır. Bununla birlikte, felsefî çalışmaları varoluşçuluk, antik tragedya ve felsefe arasındaki ilişki ve din ve felsefenin sınırları üzerine ayrıntılı çalışmalar gibi çok daha fazlasını içerir. Kaufmann, ayrıca Hegel ve Goethe'nin yanı sıra Almanca şairler antolojisini de İngilizceye tercüme etmiştir.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Tercümeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • The Gay Science: With a Prelude in Rhymes and an Appendix of Songs, Friedrich Nietzsche, Vintage, 1974, ISBN 978-0394719856

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Walter Kaufmann, Dostoyevski'den Sartre'a Varoluşçuluk, Çev. Akşit Göktürk, İstanbul 2001, Yapı Kredi Yay., s. 1.