Wally Schirra

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Walter M. Schirra
Walter Marty Schirra Jr.
Doğum 12 Mart 1923
Ölüm 3 Mayıs 2007 (84 yaşında)
Ülkesi Amerika
Meslek Astronot, Test pilotu, Deniz havacısı
Görev adı Apollo 7 Merkür atlas - 8 ikizler 6A
Uzayda geçirdiği süre Uzayda geçirdiği süre 12 gün 7 saat 12 dakika
Ödülleri Donanma üstün hizmet madalyası Seçkin uçan haç (3) NASA üstün hizmet madalyası (3) hava madalyası (3) NASA olağanüstü hizmet madalyası

Walter Marty Schirra Jr. (12 Mart 1923 – 3 Mayıs 2007) Amerikalı bir deniz havacısı, test pilotu ve NASA astronotudur. 1959'da, Amerika Birleşik Devletleri'nin insanoğlunu uzaya göndermeye yönelik ilk çabası olan Merkür projesi için seçilen Merkür yedilisi astronottan birisi oldu. 3 Ekim 1962'de Sigma 7 lakaplı bir uzay aracıyla altı yörüngeli, dokuz saatlik Merkür-Atlas 8 görevini uçtu. Sigma 7'deki görevi sırasında Schirra, uzaya seyahat eden beşinci Amerikalı ve dokuzuncu insan oldu. İki kişilik İkizler programında, ikizler 6A uzay aracını 1 fit (30 cm) cm) mesafede istasyonda tutarak ilk uzay buluşmasını gerçekleştirdi.  Ekim 1968'de, üç kişilik Apollo Komuta/Hizmet Modülünün 11 günlük düşük Dünya yörüngesi sarsma testi ve Apollo programı için ilk mürettebatlı fırlatma olan Apollo 7'ye komuta etti.

Bir astronot olmadan önce Schirra, 1945'te Amerika Birleşik Devletleri Deniz Harp Okulu'ndan Lisans derecesi ile mezun oldu ve II. Dünya Savaşı sırasında denizde görev yaptı. 1948'de deniz havacısı oldu, savaş pilotu olarak görev yaptı ve Kore Savaşı'nda 90 muharebe görevi uçtu ve ardından 1958'de ABD Deniz Test Pilotu Okulu'ndan mezun oldu. Schirra, 1969'da yüzbaşı rütbesiyle donanmadan emekli oldu.

Üç kez uzaya çıkan ilk astronottu. ve Merkür, İkizler ve Apollo programında uçan tek astronottu. Ancak, üç programda da yer alan tek Merkür astronotu değildi; Gus Grissom'da 3 göreve katılmıştı. Toplamda, Schirra uzayda 295 saat 15 dakika kaydetti. Apollo 7'den sonra, ABD Donanma'sından ve NASA'dan kaptan olarak emekli oldu ve ardından Apollo uçuşlarını takip eden kapsama alanında CBS News'e danışman oldu.