Volkswagen Passat

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Volkswagen Passat
Genel Bakış
ÜreticiVolkswagen
Üretim1973–Günümüz
MontajEmden, Almanya
Changchun, Çin
Puebla, Meksika
Gövde ve Şasi
SınıfBüyük Aile Arabası
Gövde tipi4-Kapılı Sedan
DüzenÖnden Düzenli, Önden Motorlu
Önden Çekiş / 4 Tekerden Çekiş
PlatformVolkswagen B Group Platform serisi
BenzerleriFord Mondeo
Honda Accord
Audi A4
Renault Latitude
Renault Talisman
Volvo S60
Opel Insignia
Peugeot 508
Teknik Özellikler
Motor1.4 lt TSI 125 PS
1.4 lt TSI 150 PS
1.5 lt TSI 150 PS
1.6 lt TDI 120 PS
2.0 lt TDI 150 PS
Şanzıman6 İleri Manuel
7 İleri Tiptronik DSG
Dingil mesafesi2.711 mm (106,7 in)
Uzunluk4767 mm
Genişlik1832 mm
Yükseklik1456 mm
Ağırlık1367-1501 kg

Volkswagen Passat Volkswagen AG ("VW") tarafından 1967'den beri çeşitli formlarda üretilen bir aile arabasıdır. Passat, Volkswagen Golf/Jetta ile Volkswagen Phaeton arasında kalan bir model olup şu anda Almanya'da bulunan Emden ve Mosel/Zwickau fabrikalarında üretilmektedir. Avrupa ve Kuzey Amerika pazarlarında Passat olarak bilinen araç; başka bölgelerde Dasher, Santana, Quantum, Magotan, Corsar ve Carat isimleriyle de satılmıştır. Passat, Almancada Alize rüzgârları anlamına gelmektedir. 2025 veya 2026 yılında üretiminin sonlandırılması beklenmektedir.[kaynak belirtilmeli]

Passat'ın ilk nesli kompakt sınıf/küçük aile arabası sınıfında olsa da Passat'ın ikinci nesli boyut olarak büyümüş ve Passat, orta sınıf/geniş aile arabası hâline gelmiştir.

Passat, bir sedan model olarak her zaman Volkswagen'in en önemli modelleri arasında olmuştur. Passat'ın 1973 yılındaki lansmanı; Beetle satışlarının azaldığı, arkadan motorlu, daha büyük ve hava soğutmalı Volkswagen Type 3 ve Volkswagen Type 4 (411 ve 412) modellerinin pazarda eski teknoloji kaldığı yıllara denk gelmektedir. Ancak Passat, diğer rakipleri gibi önden motorlu olarak üretilmeye devam edilmiştir.

1964 yılında Audi'yi satın alması ile Volkswagen, önden çekişli arabalar ve su soğutmalı motorlar gibi yeni araç teknolojileri geliştirme imkânına kavuştu. Bu sayede 1973'te Passat ve 1974'te Golf, yeni araçlar olarak üretilmeye başlandı. İlk Passat, Audi 80/Fox temeline dayanıyordu ve 2007 yılına kadar bu geçmişi paylaştı. Volkswagen Passat, 2015 yılında ilk kez "Yılın Otomobili" olmayı başarmıştır. (2015 Car of the Year30 Aralık 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ödülünü aldı.[1])

1. Nesil (B1 platformu)[değiştir | kaynağı değiştir]

Birinci nesil
Volkswagen Passat Mk I 5-kapı hatchback (Avrupa)
Kurulduğu ülkeEmden, Almanya, (1967-1988 arası Brezilya)
Volkswagen Passat Mk I 5-kapı Variant

Avrupa[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk VW Passat'ın lansmanı 1967'de yapıldı. Passat'ın hem 2 hem 4 kapılı sedanlarla beraber, sedanlara benzeyen 3 ve 5 kapılı sürümleri de mevcuttu. Tüm kasalar, İtalyan tasarımcı Giorgetto Giugiaro'nun modern tasarımıyla şekillendirildi. Arka kısmı yatık bir spor araba olan bu tasarım, mekanik olarak Audi 80'e muadildi. Tüm Passat modellerinin birbirine benziyor olması alışıldık bir durum değildi. Passat'ın 5 kapılı station wagon modeli ise 1970'te piyasaya çıkartıldı. Passat, Audi 80'in bir türeviydi ama Audi tasarımı daha konservatif çizgilere sahip olduğundan Passat ile Audi 80 farklı araçlar olarak algılandılar. Avrupa'da Passat modele göre 2 kare ve 2 yuvarlak 7" farlar veya 4 yuvarlak 5,5" farlar ile imal ediliyordu.

Passat, zamanında en modern aile arabaları arasında bulunurken aynı zamanda Volkswagen Type 3 ve Type 4 modellerinin yerine geçmişti. 1976 yılında Wheels Magazine tarafından yılın arabası seçilmiştir. Audi 80 1 yıl önce aynı ödüle layık görülürken platformun adı artık Volkswagen B platformu olmuştur.

Passat 4 silindir çeşitleri olarak 1.3 lt, 1.5 lt ve 1.6 lt benzinli motor seçeneklerine sahipti. Bu motorlar aynı zamanda Audi 80'de önden çekişli olarak kullanılırken, bir Audi klasiği olan 4-ileri manuel şanzıman veya 3-ileri otomatik şanzımanlı olarak satılıyordu.

Önde MacPherson tipi amortisörleri bulunan araç arkada sabit aks/yay ikilisi ile donatılmıştı.

Üstten tek egzantrikli 1.5 lt motor 75 PS üretiyordu ve 1985'te 1.6 lt olarak kullanılmaya başlandı. Büyüyen motor ile emisyon oranları aşağıya çekildi ancak güç üretimi 70 PS oldu. 1976 yılında Bosch'un geliştirdiği enjeksiyon sistemi ile donatılan 1.6 lt'lik model, 78 PS güç üretiyordu.

Kuzey Amerika[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuzey Amerika'da araç, Dasher ismi ile satılıyordu. 3 kapılı hatchback modeli 1974'te Kuzey Amerika piyasasına sürüldü. Tüm modeller 1992 yılında makyajlandı ve modelin iç tasarımı değiştirildi. Ayrıca dış görünümde 4 yuvarlak veya 2 kare far gibi bazı değişiklikler yapıldı. Bu model Brezilya'da satıldı, 1980'lerde Irak'a yollandı. Nijerya'da da bir miktar üretildi. 1994'te Volkswagen Golf için 1.5 lt'lik dizel motor duyuruldu. Bu motor 1130 kg'lık araç için 48 PS güç üretiyordu ve 0–100 km/h hızlanmasını 19,4 sn'de tamamlayabiliyordu. Benzinli sürümün 0–100 km/h hızlanması ise 13,2 sn idi.

Brezilya[değiştir | kaynağı değiştir]

Passat Brezilya'da 1975-1988 yılları arasında üretildi. 1986 yılında 1.6 lt ve 1.8 lt motorlar veya 5-ileri şanzıman gibi pek çok yenilik B2 platformu için duyuruldu. Passat GTS adında ve 1.8 lt motorlu spor bir sürüm de bu yenilikler arasındaydı.

2. Nesil (B2 platformu)[değiştir | kaynağı değiştir]

İkinci nesil
Makyajlı Volkswagen Santana
Kurulduğu ülkeEmden, Almanya, (1984-2004 arası Çin)

İkinci nesil Volkswagen Passat 1981'de yola çıktı. B2 platformu olarak isimlendirilen bu yeni platform daha uzundu ve dikdörtgen farları ile kolaylıkla fark ediliyordu. Kuzey Amerika'da 1982 yılında Quantum olarak satışa çıkan araç, Meksika'da 1985-1988 yılları arasında Corsar olarak satıldı. Güney Afrika'da sedan ve station wagon modelleri 1987'ye kadar üretildi.

Volkswagen Passat B2 Variant
Mark 2 (Makyajlanmış) Passat 5-kapı hatchback

Station wagon ve hatchback modelleri kadar, klasik sedan da 1985 yılına kadar Avrupa ve Çin pazarlarında Volkswagen Santana ismiyle satıldı. Kuzey Amerika pazarında ise Quantum 3-kapı hatchback, 4-kapı sedan ve station wagon olarak satılırken 5-kapı hatchback hiç satılmadı ve 3-kapı hatchback modeli 1 yıl içinde satıştan kaldırıldı.

1986'da ufak bir makyaj gören seri, sedan modeli ile artık Passat olarak tanınıyordu ve diğer modelleri ile aynı ön yüze sahipti.

Motor seçenekleri ilk kuşağa göre daha fazlaydı. 5 silindirli Audi 2.0 lt benzinli, 1.9 lt benzinli ve dizel yanında bir evvelki kuşaktaki tüm seçenekler mevcuttu. 2.0 lt GLS 115 PS güce sahipti ve VW'nin 4 çeker sistemi olan Syncro ile donatılmıştı. Syncro, Kuzey Amerika pazarında sadece station wagon modellerde 5 silindirli motorlarla satılıyordu.

Brezilya[değiştir | kaynağı değiştir]

1991'de Volkswagen Brezilya, Ford Brezilya ile iş birliğine başladı. Üçüncü nesil Passat yerine ikinci nesil şekilli sedan ve station wagon kullanıldı ve ön ızgara, ön kısım, arka kısımlarda değişiklik yapıldı. Bu sayede modern ve üçüncü nesil Passat gibi duran ama bazı otomobil uzmanlarını bile şaşırtan eski kuşak makyajı yapılmış oldu. Bu anlaşma ile bu araç Brezilya'da Ford Versailles, Arjantin'de Ford Galaxy adıyla satıldı. Passat'ın Brezilya için özel bir station wagon tasarımı yapıldı ve Ford Royale adıyla satıldı. Bu model, orijinalden 2 kapılı olmasıyla da ayrılıyordu. Brezilya'da popüler bir araç olmasına rağmen VW, 2 kapılı station wagon modelini kendi modelleri ile rekabet etmemesi için 4 kapı olarak çıkartmadı.

Brezilyalı Santana/Quantum modelleri kendi pazarlarında çok satan ve beğenilen modeller oldular, öyle ki VW yeni nesil Passat'ı duyurduğunda bile bu ilgi azalmadı. B2 platformu 2002 yılına kadar VW üretiminde yer aldı. Santana, popülerliğine rağmen teknolojik sebeplerden dolayı Temmuz 2006 itibarıyla emekliye ayrıldı.

Çin[değiştir | kaynağı değiştir]

Çin'deki Santana, Avrupa B2 Passat tasarımına sahipti ve VW Çin tarafından 1986'dan beri ufak değişikliklerle üretimine devam edildi. Aslen Çin üretimi Santana 1980 tasarımına benziyordu. 1990'ların sonuna gelindiğinde Şangaylı üretici ABS gibi yeni özellikler ekleyerek başarılı satışlarına devam etti.

Bu model özellikle taksi kullanımında tercih ediliyordu.

1991 yılında Volkswagen Santana 2000, VW Brezilya iş birliği ile üretime girdi ve 1995 yılında seri imalata sokuldu. Volkswagen Santana 3000 modeli, ilk VW Çin tasarımı olarak 2004 yılında üretimine başlanan model oldu.

Brezilyalı Santana ile Çinli Santana iki ülke arasında iş birliği ile geliştirildi ancak Çinli sürüm daha geniş aks aralığına sahipti.

Japonya[değiştir | kaynağı değiştir]

Santana modeli Japonya'da Nissan lisansıyla da üretildi. Silecekler gibi ufak tefek Nissan parçaları haricinde bütün parçaları Volkswagen markasına aittir.

3. Nesil (B3 platformu) (1988–94)[değiştir | kaynağı değiştir]

Üçüncü nesil
Europe-spec Passat CL Sedan
Kurulduğu ülkeEmden, Almanya ve Slovakya

Üçüncü nesil Passat; 1988'de Avrupa'da, 1990'da Kuzey Amerika'da ve 1995'te Güney Amerika'da piyasaya çıktı. Yuvarlak hatları, kutu gibi selefine göre devrim niteliği taşıyordu. Ford Sierra'nın öncülüğünü yaptığı jöle kalıbı tasarımına sahipti. Ön kısımda radyatör ızgarasının olmayışı eskiden imal edilen Volkswagen Type 4 gibi arkadan motorlu modelleri anımsatsa da aslında bu neslin modern çizgileri vardı.

Tamamen VW tasarımına sahip bir platform kullanan ilk Passat, Mark 3 olmuştu. VW terminolojisinde B3 olarak adlandırılan bu platform, aslında VW A platformundan oluşturulmuştu. A platformu daha küçük bir model olan Golf için kullanılmaktaydı. Aslen pek çok parça ortak olarak kullanılıyordu. Passat'ın 4 kapı ve 5 kapılı station wagon modelleri üretiliyordu ve bu nesilde Passat, tüm dünyada Passat ismiyle satılmaya başlandı.

Passat'ın bu nesli, Rusya pazarında "kızak" ismiyle anılıyordu çünkü Passat'ın ön kaputu ters çevrilmiş kızağa benziyordu. 1990'ların başında Passat, Ruslar için 2.el pazarında çok popüler bir model olmuştu.

Modeller[değiştir | kaynağı değiştir]

Passat CL station wagon Avrupa modeli

Enjeksiyonlu motorlar, karbüratörlü motorlardan daha iyi performans sunuyordu ve bu motorların yerine geçmişti. Motorlar enine monte ediliyordu ve aracın alt aksamı VW Syncro 4 Çeker montajına uyumluydu. Motor seçenekleri GL modelinde 2.0 lt 16V, CL modelinde 1.8 lt, GLX modelinde ise yeni 2.8 lt VR6 olarak belirlenmişti. 2.8 lt VR6 motor, Golf ve Corrado modellerinde de kullanılıyordu. Passat, VR6 motor ile 224 km/s sürate ulaşabiliyordu. 1.8 lt Kompresör G60 model motor ise sadece Amerika pazarı için Syncro modelinde kullanılıyordu. 1.9 lt turbodizel motor seçeneği de mevcuttu.

4.Nesil (B4 platformu) (1995–97)[değiştir | kaynağı değiştir]

Dördüncü nesil
Kurulduğu ülkeEmden, Almanya ve Slovakya

Mekanik olarak Mark 3 ile benzer olsa da, bu modelin camlar hariç tüm tasarımı yeniydi. En büyük değişiklik, diğer VW modellerindeki gibi ön kısııma eklenen radyatör ızgarası olmuştu. İç kısımda da pek çok değişiklik yapılmıştı. Sürücü ve yolcu hava yastığı gibi özelliklerle güvenlik arttırılmıştı.

Araç, direkt enjeksiyon tekniğinde çalışan dizel motora sahipti ve VW bu motoru TDI olarak adlandırmıştı. 1.9 lt turbo TDI 4 silindirli motor, 1900 devirde 210 nm tork ve 3750 devirde 90 PS güç üretiyordu. Bu motorun yakıt tüketimi Amerikan EPA standartlarına göre 5.2 lt/100 km olarak ölçülmüştü. Buna ek olarak 70 lt deposu sayesinde TDI motorlu Passat, Kuzey Amerika pazarı için ilk olan 1300 km'den fazla yol yapabiliyordu. TDI motorun ekonomik olması ve biyoyakıt kullanabilmesi sayesinde bugün TDI motorlu Passat'lar yoğun ilgi görmektedir. Bu platformun station wagon modeli ise 1996-1997 yılları arasında sedanın aksine 1000 adetten az satılmıştır.

Modeller[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupa'da L, CL, GL, GT ve VR6 modelleri bulunuyordu ve bu modeller kombine edilebiliyordu. Örneğin GL modeli VR6 olarak satın alınabiliyordu.

ABD'de GLS, GLX ve TDI olarak 3 model mevcuttu. GLX sürümü 2.8 lt VR6 ile satılıyorken GLS 2.0 lt 8 valf ve 1.9 lt TDI turbodizel motorlarla satılıyordu.

Passat'ın Kanada modelleri, Avrupa ülkelerindeki modellere benzerken ABD modellerinden farklıydı. Bunun nedeni, ülkeler arası ticari anlaşmalardı. Buna rağmen Kanada'ya 1.6 lt turbodizel motor ve 1.8 lt 4 silindirli benzinli motorlu modeller ithal etmedi.

Meksika'da GL ve GLX donanımları benzinli 2.0 lt 8 valf 4 silindir ve 2.8 lt VR6 motorlarla alınabiliyordu. Meksika'da ithal araçların vergilerinin farklı olmasından dolayı Almanya'da üretilen Passat, Meksika'da üretilen VW araçlarından daha pahalıya satılıyordu.

Beşinci nesil (B5 platformu) (1996–2001), (B5.5 platformu) (2001–05)[değiştir | kaynağı değiştir]

Beşinci nesil
1998-2001 B5 Volkswagen Passat wagon (US)
Kurulduğu ülkeEmden, Mosel/Zwickau Almanya ve Slovakya
B5 Volkswagen Passat sedan

Tamamen yenilenen beşinci nesil Passat, B5 platformu üzerinde 1996 yılında Avrupa'da ve 1998 yılında Kuzey Amerika'da piyasaya sürüldü. Klasik stilde uzunlamasına motor vardı ve güç önden çekişle yere aktarılıyor iken ilk iki nesilde kullanılan Audi 80 gibi 1995 sonrasında Audi A4 ile aynı platformu kullanmaya başlamıştı.

Passat, beşinci nesil ile yeni bir tasarım akımı başlatmıştı. Bu akım ilk VW Concept 1'de görücüye çıkmış, o yıllardaki yeni modellere yansıtılmış ve Golf IV, VW Bora ve Polo IV ile uygulamasına geçilmişti. Yuvarlak hatlar, eğik ön cam, alt tasarım gibi özelliklerin birleşimiyle Passat sedan, 0,27 Cw lik rüzgâr direnci katsayısına sahiptir. Bu değer,aerodinamik olarak bu oldukça iyi bir değerdir ve Chevrolet Corvette C6'nın 0,29 Cw değerine göre daha ekonomiktir.

Araç 4 kollu ön süspansiyon sistemine sahipti. Bu süspansiyon sistemi, torque steering olarak bilinen ani hızlanmalarda ön bölümün kontrolsüzce yönlenmesi sorununu çözmek için geliştirilmişti. 4 çeker model, daha sonra geliştirildi. Opsiyonel olarak satılan dört çeker modelde ıslak zeminlerde çekiş kaybını azaltan kilitli Torsen diferansiyel bulunuyordu. Aynı sistem hem A4 hem A6 da kullanılıyordu. Güç 1.8 lt 150 HP turboşarj motor veya 2.8 lt 190 HP V6 motorlarıyla sağlanıyordu. Passat ve A4 için kullanılan 1.8 lt'lik motor dik yerleştirildiği için yatay yerleştirilen modele göre daha az yağ kapasitesine sahipti. Bu sebepten dolayı, tam sentetik yağ kullanılmazsa yağ tortulanması yapıyordu. Modeller hem 5 ileri düz hem de 5 ileri otomatik şanzıman ile satın alınabiliyordu.

2001 Makyajı (B5.5 Platformu)[değiştir | kaynağı değiştir]

2003 Volkswagen Passat Variant
2003 Volkswagen Passat Variant

Avrupa[değiştir | kaynağı değiştir]

2001 yılının yaz aylarında Passat makyajlandı. 5.5 olarak isimlendirilen bu neslin kapsamı bazı ufak stil değişiklikleri ve mekanik alternatifler olarak sınırlı kaldı. Kaportadaki çoğu parça aynı kalırken farlar, tamponlar, fren lambaları ve krom aksesuarlar araca yeni bir görünüm kazandırmıştı.

4.0 lt 275 HP W8 motorlu model, 2002 yazında piyasaya sürüldü ve standart olarak 4 çekerdi. Passat için 2003 yılına kadar kullanılan bu W tipi motor, VW Phaeton ile A8'de kullanılan 12 silindirli W12 ve Bugatti Veyron'da kullanılan 16 silindirli W16 motorlara zemin yarattı.

Kuzey Amerika[değiştir | kaynağı değiştir]

2003 yılında yeni ve güçlü 2.0 lt turbo TDI üretimi başladı. 136 HP gücündeki bu motor ile Amerika pazarına da giren VW, bu pazarda "Orta büyüklükte araç" sınıfında satılan yegane dizel araca sahip olmuştu.

Çin[değiştir | kaynağı değiştir]

1997 yılında Passat'ın daha uzun şasili bir modeli Şangaylı VW tarafından piyasaya sürüldü ve devamında bu şasi Škoda Auto Superb için de kullanıldı. Her iki model için B5 şasisi 100 mm uzatıldı, dolayısıyla kasa uzunluğu da 100 mm uzamış oldu. 2006 yılında Passat Lingyu ismiyle makyaj gören Çin modelleri, benzinli 1.8 lt 20 valf turboşarj 4 silindir, 2.0 lt 4 silindir, 2.8 lt 30 valf V6'lar ile satılıyordu.

Modeller[değiştir | kaynağı değiştir]

İngiltere'de modeller E, S, Sport, SE, V5 ve V6 idi. E modeli sadece 1.6 lt 105 HP motora sahipken, S ve Sport modelleri 1.6 lt, 1.8 lt, 1.8 lt 20 valf Turbo ve 2.0 lt benzin veya 90, 100, 110, 115 ve 130 HP'lik 1.9 TDI motora sahipti. S modeli otomotiv basını tarafından donanım açısından çok beğeniliyordu ve "What Car?" dergisi S 1.8'i 1999'un en iyi aracı seçti. SE modeli, S modeli ile aynı motor seçeneklerine sahipken S modelinden donanım seviyesi daha yüksekti. V5 modelinde 2.3 lt V5 kullanırken V6 modeli 2.8 lt V6 benzinli veya 150 ve 180 HP gücünde 2.5 lt V6 Turbo Dizel motor ile satılıyordu.

Avrupa'daki model adları, VW'in "yaşam tarzı" felsefesini yansıtan Trendline, Comfortline ve Highline olarak belirlenmişti. Daha düşük donanım seviyeli bir giriş modeli hazırlanarak özel taleplere ve filo müşterilerine satıldı.

Amerika'daki modeller 1.8 lt 20 valf turbo, 2.8 V6, 4.0 W8 benzinli ve 2.0 TDI dizel motorlarla alınabilen GL (2003 yılı), GLS, GLX ve W8 (2002-2004 arası) oldu. W8 modeli sadece 4motion olarak satılırken donanım seviyesi GLX modelinden daha yüksekti. V6 model ve 2003 yılında satışı başlayan 1.8T model 4motion opsiyonuna sahipti. GLX modeli sadece V6 ile satılıyordu.

Meksika modelleri Avrupa modellerine benziyordu ancak gümrük kotalarından dolayı daha yüksek fiyatlarla satılıyordu.

Seri İmalat Problemi[değiştir | kaynağı değiştir]

2001 yılında B5.5 nesliyle beraber ateşleme bobinlerinde bir sorun oluştu. Bu sorun sadece 4 silindirli 1.8T motorlarda ve ateşleme bobinleri "06B 905 115H" seri numarasına sahip ise oluşuyordu. Yeni seri numaraları bir sürüm ile değişim yapılarak çözüm bulundu.

Altıncı nesil (PQ46 platformu) (2003–2011)[değiştir | kaynağı değiştir]

Altıncı nesil
B6 Volkswagen Passat sedan
Kurulduğu ülkeEmden, Mosel/Zwickau Almanya
B6 Passat wagon

6. nesil Passat, 2003 yılında Cenevre Otomobil Fuarında görücüye çıktı ve aynı yıl yaz aylarında Avrupa'da piyasaya sürüldü. Türkiye'ye 2005 yazında geldi. Yeni PQ46 platformu ile yatay motor yerleşimine dönen VW, Passat için önceki kuşaklar gibi A4 ile aynı platformu kullanmak yerine Golf PQ35 platformunu temel almıştı. PQ46 platformu bazen yanlışlıkla B6 platformu olarak da telaffuz edilmektedir, ancak bu önceki kuşaklarda kullanılan isimlendirmeden kaynaklanmaktadır. Eski kuşaklarda A4 ile aynı platformu kullanan Passat'ın 6. kuşağı PQ46 platformu kullanırken Audi, B6 (8E) platformunu kullanıyordu. Passat, rakiplerinden daha donanımlı olduğu için daha çok tercih edilmiştir.

Bu kuşak, ilk defa Volkswagen Phaeton ile görülen yeni tasarım anlayışına sahipti ve önceki B5.5 kuşağına göre ciddi iyileştirmeler yapılmıştı. Passat'ın tasarımıyla ilgili tartışmalar olduysa da Passat'ın satışları oldukça arttı.

4 Motion modelinde yatay motor platformu, gücü merkez Torsen diferansiyelinin Haldex çoklu kavramasıyla dağıtıyordu. Bu değişiklik ile yerleşim "önden çekişli" modellere daha benzeyen bir yapıdaydı, bu sayede yakıt ekonomisi sağlanırken araç içi yerleşim de daha ergonomik yapılabildi.

R36

B5 platformundaki Torsen'e göre daha esnek güç dağılımı sağlayan Haldex kavrama ile, 66:34 veya 34:66 oranlı aktarımlarla sınırlı kalınmadı. Haldex aslen reaktif bir sisteme sahip olup, kızaklama veya güç kaybı tespit edilene kadar standart bir "Önden Çekişli" olarak çalışmaktadır. Gücün tamamına kadar oranlarda aktarımı her iki aksa da ayrı ayrı yapabilmektedir. Bu sistem, Audi'nin Quattro sistemiyle aynıdır.

Direkt benzin enjeksiyonu teknolojisinin VW sürümü olan FSI, hemen hemen tüm Passat benzinli modellerinde kullanıldı. Eylül 2007 tarihinde Frankfurt Otomobil Fuarında R36 modeli gösterildi. Bu model 3.6 lt VR6 motora sahipti ve 300 HP güç ile 0/100 hızlanmasını 5,8 sn'de yapabiliyordu.

VW Çin Grubu, (FAW-VW) PQ46 platformunda üretilen Passat'ı Magotan ismiyle Pekin Uluslararası Otomobil Fuarı'nda tanıttı.

Yedinci nesil (B7) (2011-2014)[değiştir | kaynağı değiştir]

2011 Volkswagen Passat B7
Volkswagen Passat B8 (makyaj öncesi)

Sekizinci nesil (B8) (2014- )[değiştir | kaynağı değiştir]

Volkswagen Passat B8 (makyaj sonrası)

2019 makyajı[değiştir | kaynağı değiştir]

CC (Comfort Coupe)[değiştir | kaynağı değiştir]

Volkswagen CC, Passat'ın 4 kapılı coupé versiyonu olarak tasarlanmış ve ilk defa Ocak 2008'de Detroit Otomobil Fuarı'nda görücüye çıkmıştır. Mercedes-Benz CLS, Jaguar XF, Aston Martin Rapide, Porsche Panamera gibi bir model olan CC, coupe gibi görünen 4 kapılı bir sedandır ve 2+2 kişilik oturma düzenine sahiptir. bCC, 2012 yılında makyajlanarak CC'nin adındaki "Passat" kelimesi kaldırılmıştır. VW CC, 2017'de yerini VW Arteon'a bırakmıştır

CC; panoramik cam tavan, yeni ön yüz ve yeni arka tasarıma sahip olsa da PQ46 platformunu ve mevcut motor seçeneklerini kullanmaktadır. CC için motor seçenekleri 1.8lt 160 HP Turbo TSI, 2.0lt 200 HP Turbo FSI, 3.6lt 300 HP FSI VR6 benzinli ve 2.0lt Turbo 140 HP TDI, 2.0lt Turbo 170 HP TDI olarak belirlenmiştir. CC'de 6-ileri Şanzıman ve 6-ileri DSG seçenekleri yanında yeni nesil 7-ileri DSG otomatik şanzıman da mevcuttu.

İlk defa CC'de kullanılan “Şeritte Tutma Asistanı” (Lane Hold Asist), araç sürücü farkında olmadan şeritten ayrılırsa devreye girip direksiyona müdahale ederek aracı tekrar şeride döndürebiliyordu. CC, Tiguan ve Touran modellerinde de kullanılan “Park Asistanı” sistemi ile sensörler aracılığıyla kendi kendine park edebilme özelliğine sahiptir. CC için Phaeton modelinden uyarlanan koltuklar sayesinde hem yaz hem de kış ayları için ayrı iklimlendirme yapılabilmektedir. Arka koltuk arasında yeni bir eşya saklama gözü bulunmaktadır.

Volkswagen Passat CC

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "2015 Yılın Otomobili Yeni Volkswagen Passat - http://www.tasit.com/otomobil-haberleri/2015-yilin-otomobili-yeni-volkswagen-passat". 9 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2015.  |başlık= dış bağlantı (yardım)