Viktor Tsoy

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Viktor Robertoviç Tsoy
1986 yılında Igor Mukhin tarafından çekilmiş bir fotoğrafı.
Genel bilgiler
DoğumViktor Robertoviç Tsoy
21 Haziran 1962(1962-06-21)
Leningrad, SSCB
Ölüm15 Ağustos 1990 (28 yaşında)
Letonya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, SSCB
TarzlarRock, New Wave
MesleklerŞarkıcı, söz yazarı
ÇalgılarGitar
Etkin yıllar1979–1990

Viktor Robertoviç Tsoy (Rusça: Ви́ктор Ро́бертович Цой, Korece: 빅토르 초이, 21 Haziran 1962 – 15 Ağustos 1990), Sovyetler Birliği'nin rock müzik sanatçısı ve Kino grubunun kurucusu.

10 tane albümü yayınlanan Tsoy, 15 Ağustos 1990 tarihinde, 28 yaşındayken yeni albümünü hazırladığı Letonya'dan evine dönerken trafik kazasında ölmüştür. Aşırı hız yaptığı saptanan Tsoy'un, yorgunluktan uyuya kaldığı ve anında can verdiği belirtilmiştir.

Babası Kore asıllı Robert Maksimoviç Tsoy, annesi ise Rus Valentina Vasilyevna Tsoy'dur. Leningrad'da doğan Tsoy, aynı şehirdeki Serov Sanat Akademisi'ne 1974'te başlamışsa da kötü notlarından dolayı 1977'de okuldan atılmıştır.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Viktor Robertovich Tsoi, 21 Haziran 1962'de Leningrad'daki Kuznetsovskaya Caddesi'ndeki bir doğum hastanesinde doğdu. Rus Öğretmen Annesi Valentina Vasilyevna Tsoi'un tek çocuğuydu, Babası Robert Maximovich Tsoi, Kızılordalı Koryo-Saram bir Mühendis idi. Koreli ebeveynleri, Stalin'in 1937'de Sovyetler Birliği'ndeki Korelileri Kazakistana sürgün etmesi sebebiyle Kazakistandaydı.[1][2] Viktor'un büyükbabası Choi Yong-nam'ın 1893'te doğduğu Ailenin Koreli soyu Songjin, Hamgyong'a kadar tespit edilebilir.[3]

Tsoi, Moskovsky Zafer Parkı'nın yakınında büyüdü. Aile, Moskovsky Bulvarı ve Basseynaya Caddesi'nin (eski bina şimdi mimari bir anıt olan) köşesinde yaşıyordu. Bir süre Tsoi, annesinin çalıştığı Frunze Caddesi'ndeki yakındaki bir okulda okudu.[4]

1974'ten 1977'ye kadar, Tsoi bir ortaokul sanat okuluna gitti.[5] 1977 1979'a kadar Serov Sanat Okulu'na gitti, ancak kötü notlarından dolayı okuldan atıldı.[kaynak belirtilmeli] Ardından orta dereceli bir şehir meslek okulu SGPTU-61'e gitti ve burada ağaç oymacılığı eğitimi gördü.[6] Gençliğinde Mikhail Boyarsky,Vladimir Vysotsky ve Bruce Lee hayranıydı ve bu karakterlere özenerek kendi imajını oluşturdu.[7][8] Doğu dövüş sanatlarına ilgi duyuyordu ve grup arkadaşı Yuri Kasparyan ile sık sık Çince laf dalışına girerdi.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kino'nun kuruluşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Leningrad Rock Club'da Tsoi, Aquarium grubunun üyeleri tarafından desteklenen solo bir sanatçı olarak şarkılar çaldı. Tsoi'un sözleri ve müziği kalabalığı etkiledi. 1981 yazında, Tsoi, Rybin,Oleg ve Valinsky, Garin i giperboloydy grubunu kurdular. Grubun ismi, Aleksey Tolstoy'un klasik Rus romanı Mühendis Garin'in Hiperboloidi'ne bir saygı göstergesiydi. Aynı yılın sonbaharında grup, Leningrad Rock Kulübü üyeliğine kabul edildi. Kısa bir süre sonra Afgan-Sovyet savaşının patlak vermesiyle Valinsky orduya alındı. Geriye sadece grubun adını Kino olarak değiştiren Tsoi ve Rybin kaldı. Kino, ilk albümünü 1982 baharında kaydetmeye başladı.

İlk albümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kino, ilk albümü 45'i 1982 baharında Andrei Tropillo stüdyosunda kaydetmeye başladı. Albümün yönetmenliğini Boris Grebenshchikov'un üstlendiği kayıtta Aquarium üyeleri de yer aldı.Yaza kadar albüm tamamen bitmişti. Kayıt süresi 45 dakika olan albüme 45 adı verildi. Albüm bir miktar yayıldı ve Kino Moskova ve Leningrad'da birçok apartman konserinde sahne aldı.

19 Şubat 1983'te Kino ve Aquarium ile ortak bir konser düzenlendi. Konserden sonra Yuri Kasparyan gruba gitarist olarak katılmaya davet edildi. İlkbaharda Rybin, Tsoi ile anlaşmazlıklar nedeniyle Kino'dan ayrıldı. Tsoi ve Kasparyan yazı ortak provalarda geçirdiler. Sonuç olarak, Kino başlangıçta Nachalnik Kamçatki için bir demo olarak düşünülen 46 albümünü kaydetti. 46 albümü geniş çapta yayıldı ve tam teşekküllü bir albüm olarak kabul edildi. 1983 sonbaharında Tsoi, Pryazhka'daki bir psikiyatri hastanesine gitti ve burada bir buçuk ay geçirdi. Sonuç olarak, Tsoi mental problemlerinden dolayı askere alınmadı. Akıl hastanesinden taburcu olduktan sonra "Trankvilizator" şarkısını yazdı.

Ünlenme[değiştir | kaynağı değiştir]

1987, Kino için bir patlama yılıydı. 6.Albümleri olan Gruppa Krovi'nin piyasaya sürülmesiyle daha sonra "Kinomania" olarak adlandırılan şeyi tetikledi. Gorbaçov'un Glasnost politikaları sayesinde açık fikirli siyasi durumlar, Tsoi'in en politik albümü olan Gruppa Krovisi'nin yayılmasına izin verdi. aynı zamanda, kendisinden önce kimsenin çalamadığı bir müzik sesini kaydetmesine de izin verdi. Albümdeki parçaların çoğu Sovyetler Birliği'nin gençlerine yönelikti ve onlara ulus içinde kontrolü ele almalarını ve değişimler yapmalarını söylüyordu; şarkılardan bazıları ülkelerine zarar veren sosyal sorunları ele aldı. Albümün sesi ve sözleri, Tsoi'yi Sovyet gençliği arasında bir kahraman ve Kino'yu şimdiye kadarki en popüler rock grubu yaptı.

İlerleyen yıllarda Tsoi birkaç başarılı filmde rol aldı ve filmlerini film festivallerinde tanıtmak için Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti. Birkaç albüm daha yayınlandı, temaları bir kez daha çoğunlukla politikti ve grubun popülaritesini daha da artırdı. Tsoi büyük bir yıldız olmasına rağmen, nispeten sıradan bir hayat yaşadı. Tsoi bir kazan dairesinde çalışıyordu ve bundan zevk aldığını söylüyordu, ayrıca grubunu da parasal olarak desteğe ihtiyacı olduğu için yaptığını söyledi. Çünkü hala devlet desteği almıyorlar ve albümleri magnitizdat aracılığıyla ücretsiz olarak kopyalanıp tüm ülkeye yayılıyordu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ OKS LU (1 Aralık 2012). "Родители Виктора Цоя в пер. ЛЮБОВЬ СКВОЗЬ ГОДЫ 2008 г". YouTube. 12 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2019. 
  2. ^ "Группа крови — дальневосточная". dv.land. 21 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Zhitinsky, p. 41
  4. ^ "Здесь жил Цой". Rosbalt.ru. 21 Haziran 2012. 23 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ Zhitinsky, p. 50
  6. ^ Zhitinsky, p. 64
  7. ^ "Виктор Цой (Victor Tsoy). Биография. Фотографии". Lichnosti.net. 16 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2019. 
  8. ^ Петербургский курьер (1999). Он не был ангелом, как не был и демоном 18 Ocak 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]