Vikipedi tartışma:Topluluk portali/Arşiv 1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Arkadaslar wiktionary olarak diger dillerle bilgi aktarimini otomatik olarak saglayan bir projeye giristik. `mailing list`e yazi yazip projeye katilmak istedigimizi resmi olarak duyurmamizi istedi gerard. mailing list nedir bilen var mi? funda 16:36, 13 Oct 2004 (UTC)

  • Mailing List Nedir? -> Grup tartismalarinin belirli konulara ayrilip email mesajlari gonderilerek yurutuldugu bir katilim. Gonderilen her mesaj mailing list'e uye olan herkese ulasiyor. Pinar 07:01, 4 Nov 2004 (UTC)

Arkadaşlar IRC chat sayfasındaki tarife göre #tr.wikipedia kanalını açtım. Orada eşzamanlı olarak tartışmalar yapılabilir, kararlar alınabilir. Eğer sisteminizde irc programı yüklüyse #tr.wikipedia linki kanala bağlanmanızı sağlayacaktır. Eğer yok ise IRC chat(İngilizce) sayfasından bilgi alabilirsiniz. Ya da bana danışabilirsiniz. --Dbl2010 13:54, 16 Jan 2005 (UTC)



sil isimli bir şablon oluşturdum. Anlamsız içerikler girildiği zaman, içerik silinip yerine {{sil}} yazilinca, hem makaleye silindiğine dair bir mesaj oluşturuyor hem de makalenin İçeriği Boş Olan Başlıklar kategorisinde yer alması sağlanıyor. Böylece tamamen silinebilirliği olan makaleler listelenmiş oluyor. --Dbl2010 20:09, 23 Jan 2005 (UTC)

Arkadaslar merhaba.

Eksisozluk gibi amacindan sapmis bir siteden uzaklasarak Vikipedi gibi birilerine daha fazla faydamin olabilecegi bir siteye yardimimin dokunmasini tercih ettim. Yakin zamanda eksisozluge yapmis oldugum tum girileri buraya duzelterek girmeyi dusunuyorum.

Eger bu sure icinde herhangi bir makaleyi ceviri talebiniz olursa Turkceye rahatlikla cevirebilirim. Makale istekleri kismindan ziyade, nitekim orasi cok guncel degil gibi, sizlerin rica ettigi makaleleri cevirmek istiyorum Ingilizceden. Ayrica yapilacak arayuzdeki cevirilerde de yardimci olabilirim zannedersem.

Arayuzde mesela hala bazen resimlerin alt attributelarinda ingilizceler duruyor, kullanici ayarlari da cogunlukla ingilizce. Eger bunlarin cevrimi konusunda herangi bir yardima ihtiyac (angarya kisimlari yapmak gibi) sonuna kadar yardimci olabilirim

Bu arada Turkce karakter su an icin kullanamiyorum, ancak birazdan kendi bilgisayarim geldigi zaman bu da sorun olmayacak.

User:-dq-

  • Ben haşince arayüzdeki gereken çevirilere daldım. Hatalı durumlar olabilir. Ya da kötü çeviri. Lütfen uyarılarınızı sakınmayın. --Özgürmesaj 17:33, 9 Mar 2005 (UTC)
    • Bir sorum olacak. Ingilizce surumunde aylar iki cesit belirtilmis. Uzun adi ve kilastmasi. January ve Jan seklinde. Ben Turkce de kisaltma ay isimleri kullaniyormuyuz hic hatirlamiyor. Eger kullaniliyorsa 12 ayin kisaltilmis hali lazim. Yok degilse kisalarinin cevirisine de uzun izimleri yazacagim. Ek olarak 'italic text' in cevirisi 'italik yazi' mi yokda 'yatik yazimi'?--Özgürmesaj 20:17, 10 Mar 2005 (UTC)

Sınıflandırma[kaynağı değiştir]

Örnek: Antigua ve Barbuda
Category:Devlet Category:Latin AmerikaCategory:ÜlkelerCategory:Krallıklar

Wikimedia Collaboration[kaynağı değiştir]

A new attempt to get the Wikimedia community to collaborate on multi-lingual tasks is the Wikimedia Collaboration of the Week. Please see the page on meta for details. It would be great if you could translate the following and add it to Topluluk portali/Arşiv 1. The text below is from en:Template:Wm-cotw and will be updated every week. Thanks. Angela 19:44, 3 Apr 2005 (UTC)


The Wikimedia Collaboration of the Week is an attempt to get the Wikimedia community to join forces in tackling problems that affect all our projects. The current COTW is to create a standard multilingual manual for the MediaWiki software. The help pages should be linked from Help:Contents on Meta, our Wikimedia-wide coordination wiki. Please see the instructions for this COTW and help to make it happen!

  • Bu nedir acaba? ---- kharoonmesaj 09:52, 18 Nisan 2005 (UTC)
  • Bu sablonu tercume etmemizi rica ediyor. Wikimedia toplulugunu farkli diller uzerinde calismalar icin isbirligine cagirmak amaciyla Wikimedia Collaboration of the Week (yani Haftanin Birlik Calismasi) deneme asamasinda. Ingiliz sablonu her hafta yenilenecekmis. --Pinar 12:16, 20 Nisan 2005 (UTC)

Yardım belgeleri sorunu[kaynağı değiştir]

Ben ingilizce bilmiyor olmama karşın, ingilizce vikiyi ve hatta diğer dilleri kurcalıyorum ve inanılmaz eksik durumda olduğumuzu farkediyorum, türkçe içerik ve wikiwiki'nin imkanlarını kullanmak açısından... Yapmaya çalıştığım vikileştirme, şablon vs gibi ayrıntıların asıl amacı da eksiğe dikkat çekmek ve bir adet olsun azaltmak. Örneğin, Hitler maddesini giren kişi metni okumamış bile, en azından öyle görünüyor, zira, en temel dizgi hataları bile duruyor.

Türkçebilgi.com ya da benzer sitelerden alıntı yapılıyor, ama olduğu gibi konuyor, kopyala yapıştır yolunun sonu yok ki, yani en küçük bir müdahale, bir şey ekleme, vikileştirme bile yok. Çoğunda, yazım hataları bile duruyor, bu durumu okunmadığının kanıtı olarak değerlendiriyorum: hatta o hatalı satırları google'dan arattığımda kesinlikle yazıyı buluyorum çoğu zaman.

Lisans konuları[kaynağı değiştir]

Bu yazdıklarımdan, bunu yapanların yaptığını doğru bulmadığım anlaşılmasın, nasıl yapacakları konusunda gerçekten bilgileri ve doğal olarak fikirleri yok. Yardım sayfalarının türkçeleştirilmesinden daha önemli bir iş yok bence, çünkü, son derece karmaşık bir takım lisanslama modelleri var normalde. Biz ise, şu anda görünen o ki, semt pazarı usülü gidiyoruz, metinlerin sayısı arttıkça, düzeltmek için gereken emek de artacak ve bir süre sonra bu düzenleme vs. işleri şu anki kadar kolay olmayacak.

Dünyanın en gelişkin organizasyonlarından biri[kaynağı değiştir]

Dünyada 250.000 yazarı 450 editörü olan hiçbir yayın organı, üniversite, devlet kuruluşu vb. oluşum yok; ama ingilizce viki o aşamada. Diğer dillerdekileri hesaplamadım ama hesaplasak oradakilerle birlikte inanılmaz rakamlar çıkacak.

Durum iyi anlaşılmalı[kaynağı değiştir]

Bir de ne yazık ki, birazcık olumsuz yanı var, baştan beri gereksinim duyduğum için özellikle belirttiğim gibi, yardım ve wiki ile ilgili sayfaların türkçeye çevrilmesi gerek; ama yöneticilerimiz zaten hep yurtdışında ve bu metinlerin türkçelerine gereksinim duymuyorlar, günlük dilde zaten türkçe kullanmıyor bile olabilirler, peki biz ne yapacağız? :) Herkese. selamlar, sevgiler. ---- kharoonmesaj 04:36, 18 Nisan 2005 (UTC)+2


Hi! I am from Greece. I am looking for a translation of a turkish word. It is a word we pronounse in Greece "behtsinar". Its a place in thessaloniki. I think it means "five pine-trees" Is that true? Thanks a lot in advance.--193.92.81.22 18:05, 18 Mayıs 2005 (UTC)

Beşçınar (pronounced beshtsinar) means five plane (not pine) trees in Turkish. The region in Thessaloniki probably derives its name from those trees in that area.- Regards. User:Eskinat

Thanks alot!

Wikipedia yı daha etkin geliştirme bence çok önemli[kaynağı değiştir]

Internetteki türkçe sitelerin birçoğu kısmen teknik kısmen de maddi yetersizliklerden dolayı bedava hostlar üzerinde barındırılmışlardır. Ayrıca düzgün domain alıp da webmasterların bir şekilde devreden çıkması ile sitelerini güncelleyemeyen bir çok kişi bulunmaktadır.Dolayısıyla bedava hostların devreden çıkması veya webmasterın ilgisini kaybetmesi sonucu birçok bilgi kaybolup gitmekte ve böylece türkçenin önemli bir kültür dili olarak internetteki ağırlığı azalmaktadır..

Örnek olarak aşağıdaki linki vermek istiyorum.

http://bergama.tripod.com/

Burada bergama hakkında bir çok bilgi bulunmaktadır.Bunların hepsinin çok emek ve zaman harcayarak hazırlandığı anlaşılıyor.Ancak hostun bilinmeyen bir zamanda kapanması veya ücretliye geçmesi sonucu ( ki kaderleri eninde sonunda bu olur..)bu sitenin tüm içeriği silinecektir.Oysa ki wikipedia ya taşınabilse ya da daha da güzeli ta baştan wikipedia da yayınlansaydı böyle bir tehlike olmayacaktı.

Sanırım bu konu etrafında fikir oluşturmak türk kültürüne ve ulusal eğitimimize yapacağımız en büyük hizmet olacaktır.

Sorun wikipedia nın ve wiki ortamının daha fazla tanıtılması sorunudur.

Bu konu ile ilgili fikirleri olanlar lütfen burada belirtsinler.

Kurallara uygun mu bilmiyorum ancak ben yine de irtibat için mailimi veriyorum..

hostrans-at-gmail-com

Board election[kaynağı değiştir]

Board election opened. Now we are accepting candidates till 27 June. Further information is in the Election notice, now avaiable on meta in over 25 languages (list). --m:User:Aphaia 21:47, 7 Haziran 2005 (UTC)


Öneri ve fikirler[kaynağı değiştir]

  • Yıllar Şablonunda, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan önceki tarihler için Türkiye'de olup bitenler başlığının bir anlamı var mı?
Pek yok bence. Anadolu olablilir, Osmanli Imparatorluk olabilir. -- Erdal mesaj 10:45, 9 Mayıs 2005 (UTC)
 Öneri doğrudur, "Türkiye'de" ifadesi olamaz. Ancak "Osmanlı İmparatorluğu" yerine
"Osmanlı Devleti" daha uygun olacaktır zîrâ, Osmanlı bir imparatorluk değildir. 

Terimin yaygın kullanılışındaki sebep, Osmanlı târihi ile ilgili yabancı kaynaklardan Türkçe'ye yapılan çevirilerde kaynak isimlerinin de aynen çevrilmesidir.--64.214.203.80 23:46, 9 Mayıs 2005 (UTC)Şenkul 10/5/2005


Eğer Türklerin tarihinden bahsediyorsan Osmanlı Devleti demek daha doğru ama bu topraklar üstündeki uygarlıklardan bahsediyorsan daha farklı bir başlık açmalısın. 19.05.2005

Osmanlı gerçek bir imparatorluktur.Bundan rahatsızlık duymamak gerekir.

Türk Dil Kurumunun "Türkçe Sözlük" kitaplarını tümüyle Vikipedi'ye aktarma fikrine ne dersiniz? Fikri hak sorunu varmı?

O tartisma daha önce vardi. Yasal sorun yokmus. Fakat Vikipedi'ye degil de, wiktionary'ye aktarilirse daha isabetli olur.

-- Erdal mesaj 10:35, 24 Haziran 2005 (UTC)

İstenen Sayfalar[kaynağı değiştir]

İstenen Sayfalar özel sayfasındaki maddelerin büyük bır kısmı aynı şablonun pek çok sayfada kullanılmasından kaynaklanıyor. Bu tür sayfaların filtrelenerek bir liste hazırlanması çok yararlı olur, çünkü o zaman gerçekten talep olan sayfalar ortaya çıkar. - İnfoCan 07:44, 8 Nisan 2006 (UTC)

South Park portalı açılabilirmi?--Simon Bolivar 17:41, 4 Ağustos 2006 (UTC)

Düzenlencek maddeler listesi[kaynağı değiştir]

Vikipedi düzenle kategorisindeki maddelerin düzenlenmesi de sol sütundaki Yapılacak işler listesine eklenebilir mi? --Math34 11:25, 6 Nisan 2007 (UTC)

Eklendi bile.--Absarileti 12:11, 6 Nisan 2007 (UTC)
Teşekkürler :) --Math34 12:44, 6 Nisan 2007 (UTC)

Teşekkürler[kaynağı değiştir]

Pınar'a ve diğer emeği geçenlere teşekkürler. güzel oluyor.--Plenumchamber 16:00, 31 Ağustos 2007 (UTC)

  • Rica ederim. Sayfayı daha kullanışlı yapmak istedim --Pinar 04:17, 1 Eylül 2007 (UTC)