Vikipedi:WMTR/Vikimaraton/Sivil Düşün dünyalar vikimaratonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi


dünyalar Vikimaratonu

2 Kasım - 2 Aralık 2022
Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı


Bu VikiMaraton projesi, 2 Kasım - 2 Aralık 2022 tarihleri arasında, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı dünyalar girişimi kapsamında online olarak gerçekleşecek.

dünyalar VikiMaratonu katılımcılara, Vikipedi'nin ve kardeş projelerinin işleyişinin tanıtılması; topluluk olmak ve oluşturmaya dair bakış açılarının genişletilmesi; toplulukların öncelikle dilde yaşatılması ve böylelikle hayatın içinde canlı, üretken, kararlı yapılar olarak var olabilmesine katkı sunmak hedefiyle tasarlandı. Maraton katılımcıları bir ay boyunca, topluluk olma/oluşturmayla ilgili mevcut Vikipedi maddelerini geliştirme, yeni bir madde oluşturma ya da başka dildeki Vikipedi maddesini Türkçe'ye çevirmeyi içeren uygulamalar yapacaklar.

dünyalar VikiMaratonu, 2 Aralık 2022’de sona erecek. Sivil Düşün, maraton boyunca katılımcıların Vikipedi sayfalarına yaptıkları tüm katkılar ışığında, bir dünyalar. sözlüğü oluşturacak.

Vikimaraton nedir ?

Vikimaraton (İngilizce adıyla Edit-a-thon), Vikipedi üzerinden organize edilen bir içerik geliştirme projesi. Belirlenmiş bir konu ya da içerik kapsamında Vikipedi maddelerinin oluşturulması- geliştirilmesi amacıyla gönüllülerin belirli bir zaman diliminde bir arada çalışmasına karşılık geliyor. Bu etkinlik, belirli konularda

internet ortamında paylaşılan bilgiyi kaynaklandırma; doğrulanabilir, anlaşılır ya da güncel hale getirme; dilin itinalı kullanımını özendirme ya da bir gündem etrafında farkındalık yaratma gibi amaçlarla gerçekleştirilebiliyor.

Neden #AdıylaYaşasın ?

Topluluk olmak deyince, genellikle bir sivil toplum örgütü ya da üniversite topluluğuna katılmayı anlayabilir ve başka seçenekleri hayal etmekte zorlanabiliriz. Evet topluluk olmak, bir grubun sorunlarını çözmek veya onun adına savunuculuk yapmayı kapsıyor ancak sadece bundan mı ibaret? Oysa en az iki insanın dolayısıyla iletişim, ilişki; değişim için bir arada hareket etme motivasyonun olduğu her yerde topluluklar var.

Topluluklardan güç alabilmek için onlarla ilgili bakış açımızı genişletmeye ihtiyacımız var. Bunun için ise önce onlar hakkında konuşacak, onlara dair konseptleri bizim için anlaşılır kılacak kelimelerimiz, kavramlarımız, tanımlarımız ve anlatılarımız olmalı. Dilde karşılığı olmayan şeylerin hayatta da karşılığı olamıyor. Yaşamın içinde var etmek istediklerimizi, önce düşüncede ve dilde var ediyoruz. Bu VikiMaraton topluluklardan güç almak ve topluluklara güç vermek için, onları öncelikle dilde yaşatmak yolunda bir adım atmak, hareket başlatmak istiyor. Vikipedi topluluğu bize bizzat kendi varlığıyla, bir araya gelmenin sonsuz çeşitlilikte yolları olduğunu kanıtlayan son derece özgün bir dijital topluluk örneği de sunuyor.

Sivil düşün neden topluluklara vurgu yapıyor?

Topluluklar oluşturmak; iklim krizi, yoksulluk, eşitsizlik gibi ortak sorunlarımızla mücadeledebize nasıl güç katar? Bu toplulukları nasıl kalıcı, dayanıklı, üretken hale getiririz? Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı, bu soruların cevaplarını bir arada keşfetmek için Temmuz ayında bir yıllık bir girişim başlattı. Her topluluğun kendi içinde bir dünya olduğuna duyulan inançla, dünyalar ismi verilen girişim bir çok etkinliğe de ev sahipliği yapıyor. Daha fazla bilgi ve detaylar için dunyalar.sivildusun.net

Sivil Düşün bir Avrupa Birliği Programıdır. Bu maraton etkinliği Avrupa Birliği finansal desteğiyle düzenlenmiştir. Maraton sırasında katılımcılar tarafından geliştirilecek her türlü içerik, yalnızca içeriği geliştiren katılımcıların sorumluğunda olup, hiçbir biçimde Avrupa Birliği’nin ve Sivil Düşün’ün görüşlerini yansıttığı şeklinde yorumlanamaz.

Sivil Düşün bir Avrupa Birliği (AB)’ne dair tüm süreçler Avrupa Birliği’nin amaç, değer ve çalışma pratiklerine uygun olarak gerçekleştirilir. Sivil Düşün yayın politikasına ulaşmak için tıklayın.

Katılım

Etkinliğe başvurarak kabul edilen katılımcılar VikiMaraton süresi boyunca, Vikipedi kullanıcı adlarını katılımcı listesine ekleyerek aşağıdaki madde önerileri üzerinde çalışabilir ve VikiMaratona katılabilir.

[Giriş paragrafı (“topluluk” araması yapan ve birkaç cümleden ötesini okumayacak bir internet kullanıcısına yapılacak çok basit bir açıklama). Bu bölüm maddenin diğer bölümleri yazıldıktan sonra yazılır ]

Farklı disiplinlerde topluluk tanımı[kaynağı değiştir]

Anlambilim

[Anlambilim disiplinin topluluk tanımı]

Ekoloji

[Ekoloji disiplinin topluluk tanımı]

Sosyal Antropoloji

[Sosyal antropoloji disiplinin topluluk tanımı]

Sosyoloji

[Sosyoloji disiplinin topluluk tanımı]

Topluluk modelleri[kaynağı değiştir]

Topluluk oluşturma[kaynağı değiştir]

en:community building” kavramını tanıtan bir veya iki paragraf

Topluluk geliştirme[kaynağı değiştir]

en:community development” kavramını tanıtan bir veya iki paragraf

Topluluğun bileşenleri[kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[kaynağı değiştir]

İlgili kavramlar[kaynağı değiştir]

Aşağıdaki topluluk ile ilgili kavramlar listelenmiştir. Bu kavramlar üzerine Türkçe Vikipedi'de içerik üretmek üzere çalışma yapılacaktır.

Topluluk ile ilgili kavramlar
Topluluk kurma ile ilgili kavramlar
Topluluk yönetimiyle ilişkili kavramlar
Topluluğa dahil olanlar (üyeler)
Farklı topluluk modelleri
Topluluğun niteliklerine dair kavramlar
Topluluğun benimsediği hareketleri ilgilendiren kavramlar
Topluluk gücüyle/topluluk olarak yapılan işlere yönelik kavramlar
İlişkili konseptler/ kavramlar
İlişkili disiplinler

Önerilen Kaynaklar[kaynağı değiştir]

Filmler

Topluluk olarak doğaya daha az zarar veren bir yaşam için başlatılan bir proje: https://projectkamp.com/ haftada bir youtube’dan ilerlemelerine dair video yayınlıyorlar. Süreçlerine dair her şeyi dokümente edip akademi adı altında yayınlıyorlar. Farklı bir kaynak olarak iyi olabilir. https://community.projectkamp.com/academy/start/intro.html

Topluluk oluşturmayla ilgili bireysel hikayeler üzerinden ted talk kaynakları

Katılımcılar[kaynağı değiştir]

Grup1
Grup3
Grup5


Maraton kapsamında oluşturulan/geliştirilen maddeler[kaynağı değiştir]