Çevrimiçi öğrenme topluluğu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Çevrimiçi öğrenme topluluğu, akran öğrenmesini kolaylaştırarak üyelerinin herhangi bir alandaki öğrenme gereksinimlerini gidermelerini destek olan internet üzerindeki dijital topluluklardır.

Sosyal ağlar ve bilgisayar aracılı iletişim veya veri bilimlerin kullanımı yoluyla, insanlar ortak bir öğrenme hedefine ulaşmak için topluluk olarak çalışırken. Öğrenme hedefleri, topluluk sahibi tarafından önerilebilir veya katılımcılar arasında kişisel ilgi alanlarını yansıtan tartışmalardan ortaya çıkabilir. Çevrimiçi bir öğrenim topluluğunda, insanlar bilgiyi metinsel tartışma (eşzamanlı veya eşzamansız), ses, video veya diğer İnternet destekli ortamlar aracılığıyla paylaşırlar. Bloglar, düşünme fırsatları olan ortamlar yaratmak için kişisel günlükleri sosyal ağlarla harmanlamaktadır.[kaynak belirtilmeli]

Etienne Wenger'e göre, çevrimiçi öğrenme toplulukları, uygulama topluluklarına elverişli ortamlardır.[1]

Kategoriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Çevrimiçi öğrenme topluluklarının türleri arasında e-öğrenme toplulukları (gruplar etkileşime yalnızca teknoloji yoluyla girer) ve harmanlanmış öğrenme toplulukları (gruplar, yüz yüze toplantıların yanı sıra çevrimiçi toplantılardan yararlanır). Riel ve Polin'e (2004) göre, kasıtlı çevrimiçi öğrenme toplulukları bilgi temelli, uygulama temelli ve görev temelli olarak kategorize edilebilir. Çevrimiçi öğrenim toplulukları kişisel yönlere, sürece veya teknolojiye odaklanabilir. Teknolojiyi ve araçları birçok kategoride kullanabilirler:

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Communities of Practice: Learning, Meaning, and Identity. Cambridge: Cambridge University Press. 1998. ISBN 978-0-521-66363-2. 

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]