İçeriğe atla

Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Osmanlı İmparatorluğu'nda laiklik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda sayfanın silinmesi yönünde karar verilmiştir.--Vito Genovese 20:22, 14 Temmuz 2012 (UTC)

Osmanlı İmparatorluğu'nda laiklik[kaynağı değiştir]

Silinsin Silinsin Laiklik din ve devletin biribirinden ayrılması ile ilgili modern bir kavramdır. "Osmanlı devletinde padişahların sözleri dine uyduğu takdirde kanunlaşırdı.dine(şeriate) aykırı düşemezdi." gibi açıklamalar var maddede, laikliğin zıttı anlatılıyor. Bu madde çok özensiz yazıldığı gibi, maddede diğer dinlere hoşgörü ve şeriatın tam olarak uygulanmaması gibi şeyler yazıyor, devlet ve din ayrılması ile ilgili şeyler yazmıyor. Kaldı ki böyle birşey yazmak imkansız çünkü Osmanlı yönetimi ve hukuku İslam'dan kopamamıştır. "Osmanlı İmparatorluğu'nda laiklik" diye bir kavram yoktur.--İhsanjrmesaj 11:45, 1 Temmuz 2012 (UTC)

  • Yorum Yorum Bir devlet, birine göre laik değilse, başka birine göre laik olabilir. Veya tam tersi. Bu konu kişinin düşüncesine göre değişir. Anayasa veya eşdeğer kaynaklarda laik veya laik değil ifadesi geçmiyorsa, resmi olarak laiklik konusu belli değildir. -- Supermæn (mesaj) 12:14, 1 Temmuz 2012 (UTC)
  • Laikliğin göreceli bir kavram olduğunu sanmıyorum. Şeyhülislam hukuk konusunda fetva veriyorsa veya halifenin ifadeleri ülke yönetimini etkiliyorsa veya kanunlar belli bir dine uygun hazırlanıyorsa objektif olarak sekülerliğin yokluğundan bahsedilebilir. İhsanjrmesaj 12:19, 1 Temmuz 2012 (UTC)
  • O dönemin şeyhülislamları, padişahları bunu laiklik olarak da görmüş olabilirler. -- Supermæn (mesaj) 12:39, 1 Temmuz 2012 (UTC)
  • Yorum Yorum Güzel yakalanmış bir nokta. Bana biraz ÖA, biraz yorum havası verdi madde. Dendiği gibi laiklik ne alaka diğer dinlere hoşgörü ne alaka. Silinebileceğini düşünüyorum.--RapsarEfendim? 12:55, 1 Temmuz 2012 (UTC)
  • Yorum Yorum Belki madde başlığı Türkiye'de laikliğin tarihsel gelişimi gibi birşey olarak değiştirilip, madde içeriği biraz daha doldurulup ifadeler düzenlenebilir. White Fox (mesaj) 14:09, 1 Temmuz 2012 (UTC)
  • İyi söylediniz ancak "Türkiye'de laikliğin tarihsel gelişimiyle" ilgili sadece 2. paragrafta çok az bilgi var. Ayrıca böyle bir başlık açılabilir. İhsanjrmesaj 14:23, 1 Temmuz 2012 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Gerekçeye katılarak. Maddenin içeriği de başka bir maddeye taşınabilecek gibi değil. Ansiklopedi'deki bir yazıdan çok sözlük entry'ine benziyor.--Emyilmesaj 09:18, 6 Temmuz 2012 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Gerekçeye katılarak.--Emanuel bonari (mesaj) 13:31, 6 Temmuz 2012 (UTC)
  • Aktarılsın Aktarılsın Madde yetersiz ve düzensiz. Ancak silme gerekçesi daha çok sayfa tartışmasında yapılabilecek bir değerlendirme gibi duruyor. Laiklik yoksa, sayfa da laikliğin olmadığı tezi işlenerek gene sayfa bırakılabilir. Ancak, benim kanaatim Osmanlı İmparatorluğu'nda din adlı bir sayfa oluşturularak, bu ve benzeri konular bulunmalı. | ɾɐsǝɯ zoɯɐʞɐʎ | 06:13, 9 Temmuz 2012 (UTC)
  • Yorum Yorum O halde Osmanlı'da uzay teknolojisi diye bir sayfa da açalım, ama sayfada teknolojinin olmadığı tezi işlenerek gene sayfa bırakılsın. Ayrıca verdiğiniz bağlantıda alt başlık olarak yer alıyor bu konu. İhsanjrmesaj 17:08, 10 Temmuz 2012 (UTC)



Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.