Kullanıcı mesaj:White Fox

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Merhabalar. Oluşturduğunuz sayfa şurada silinmeye aday gösterilmiş. Lütfen silinmemesi için gerekçelerinizi ekleyiniz.

Takdir edersiniz ki meteoroloji kavramlarının bir kısmı Türkçede orijinal dildeki (genellikle İngilizce, küçük bir kısmı Fransızca) yazılımı ile kullanılıyor. Bu nedenle yeni bir madde açarken Türkçe yerleşmiş bir terim yoksa orijinal hali ile açınız ve diğer isimlerini o sayfaya yönlendiriniz. Gerekirse diğer vikipedistler taşınması için burada başvuruda bulunacaklardır.

Son bir husus, şuradaki meteoroloji kısaltmaları listesinden ve http://www.hezarfen.mgm.gov.tr/KodA/ adresindeki kodlardan yararlanabilir, listeyi geliştirebilirsiniz.

Kolay gelsin.--Abuk SABUK msj 15:53, 26 Haziran 2012 (UTC)

  • Maalesef bence sayfa Vikipedi:Kayda değerlik kriterlerini karşılamıyor ama elbette topluluk kararı bekliyoruz. Açtığımız maddelerin ansiklopedik öneme haiz olması gerekiyor. Şimdilik mevcut meteorolojik kavramları açarak/geliştirerek başlayabilirsiniz işe. Kısa zamanda neyin kabul edilebilir olduğunu anlayacaksınız. Aramıza hoş geldiniz.--Abuk SABUK msj 18:30, 26 Haziran 2012 (UTC)

Acemi kullanıcıyım, öneri verir misin[kaynağı değiştir]

Ben bu başlığı açtım, ( http://tr.wikipedia.org/wiki/Skew-T_Log_%28P%29_Diyagram_%26_Yukar%C4%B1_Atmosfer_Akademisi ) ama ilk açtığımda çok düz ve sadeydi, referanslar yoktu.

Wkipedia'ya da yeni kaydoldum buradaki amacım Wikipedia'daki Türkçe meteorolojik eksikliklerini doldurmak (graupel, ice pellets, skew-t log (p) gibi meteorolojik kavramların Türkçe karşılığı Türkçe Wikipedia'da yok), ama burada yeni olduğum için nasıl başlık açılır onu da tam olarak bilmiyorum. Okulda başında olduğum topluluğun sayfasını açarak bu işe başlamak istedim fakat yukarıda bahsettiğim o başlığı biraz referanslandırmaya çalışsam da, elimden de en fazla o kadar gelebildi. Son hali linkteki gibi... Bana öneri verebilir misin ? Bunun standartları nedir tam olarak ?Bu imzasız yazı White Fox (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Merhabalar. kayda değerlik (kısaca KD) bir maddenin Vikipedi'de yer alacak kadar kayda değer (notable diyebiliriz İngilizce) olup olmadığını belirlemek için kullanılan politikadır. Temel olarak bir maddenin KD olduğu, kendisinden bağımsız kaynaklarca işlenmiş olmasını gerektirir. Temelde bu kriteri karşılayan maddeler KD kabul edilir (İngilizce Vikide şöyle bir Güney Afrika'daki kasap dükkanının maddesi var misel. Kaynaklarca işlendiğinden KD kabul edilmiş). Bunun yanında birtakım alanlar için daha özelleştirilmiş KD politikalarımız var, buradan ulaşabilirsiniz onlara. Örnek vermem gerekirse Süper Lig seviyesinde oynayan bir futbolcu, temel kriter olan çeşitli kaynaklarda işlenmese dahi KD kabul edilir.
Sizin maddeye bakarsak, temel kriteri karşıladığı düşünülmemektedir. Bu demek değildir ki ileride sağlamayacak. Bu maddede anatılandan bağımsız kaynaklarca, sitelerce, makalelerce konu edilirse KD kabul edilir zaten. Detaylı bilgilendirmeler için verdiğim bağlantıları inceleyebilirsiniz. Sorunuz olursa mesaj atabilirsiniz. İyi çalışmalar.--RapsarEfendim? 19:14, 26 Haziran 2012 (UTC)

Yeni Başlık açtım ama bir sorum var.[kaynağı değiştir]

Merhaba Rapsar, Şöyle bir başlık açtım. http://tr.wikipedia.org/wiki/Kuzey_Atlantik_Sal%C4%B1n%C4%B1m%C4%B1_%28NAO%29 Bunun İngilizce sayfası da bu http://en.wikipedia.org/wiki/North_Atlantic_oscillation

Sayfayı daha şimdi yazdım, yarın biraz daha geliştireceğim, KD olması bakımından kaynak eklemeye çalışacağım Şimdi benim sana sorum şu, normalde bu makalelerin sol tarafında farklı diller gözüküyor ya benim bu açtığım Türkçe sayfayı diğer dillerde olanlarla nasıl ilişkilendireceğiz ?

Kusura bakma rahatsız ettiğim için, ilk açtığım başlığım %90 ihtimal silinecek gibi, bazı şeyler öğreneyim de bari silinmesin--White Fox msj 19:34, 27 Haziran 2012 (UTC) .

Merhaba. Zaten maddenin birçok dilde maddesi var, yani KD olduğu kesindir :) Ben şimdi diğer dilleri ekliyorum, madde geçmişinden bakıp öğrenebilirsin. Silinmesi konusunda bir endişen olmasın. Bir de ufak bir not. Vikipedi millî ansiklopediniz değildir ve tarafsız bakış açısı politikalarımıza göre Türkiye, Türkçe, İslam gibi (yahut diğer dil, din, millet, ırk vs) ağırlıklı olmamalı maddeler. Çünkü Türkçe Vikipedi, nesnel ve evrensel nitelikteki bilgiyi Türkçe dilinde veriyor sadece. Bu bağlamda NAO'nun Türkiye'ye Etkileri gibi bir başlık, gereksiz yere yerelleştirme oluyor. Kaldırılması yerinde olacaktır. Kolaylıklar dilerim.--RapsarEfendim? 20:38, 27 Haziran 2012 (UTC)

Uzman İncelemesi Gerektiren Konular Hakkında[kaynağı değiştir]

Merhaba Rapsar :)

Bu sabah şu başlığı açtım. Başlık çoğunlukla full teknik incelemeden ibaret oldu. (tamamen konu hakkında kendi bilgilerimi referanslandırarak yazdım) ve başlığı açarken de kafam da tereddütlerim vardı. Başlığım kontrolden geçmiş fakat merak ettiğim tip teknik başlıkların kontrolü nasıl yapılıyor - aklım ona takıldı... Bir de dikkatimi çekti, meteoroloji ile ilgili bir çok başlıklar ilgisiz açıklamalarla dolu...

--White Fox come to me 12:02, 28 Haziran 2012 (UTC)

Merhaba. Onay sadece vandalizmle alakalıdır. Yani madde vandalizm amacıyla açılmamışsa onaylanır. Kaynak, kayda değerlik, yazım gibi sorunlar var mı diye kontrol etmek ekstradır, kontrolle alakası yoktur. Ancak ben şahsen, maddelerde sorun varsa o sorunu belirten ilgili şablonu ekleyip (kaynaksız veya düzenle gibi) yahut gereken şeyleri yapıp onay veriyorum. Bu maddenin de yazım dilinde yorum içeren ve ansiklopedik olmayan ifadeler var (Ne yazık ki, Nitekim vs) mesela. İyi çalışmalar.--RapsarEfendim? 13:42, 28 Haziran 2012 (UTC)
Merhaba White Fox. NAO çok güzel gidiyor eline sağlık. Bu konu elbette kayda değer. Üniversitedeki grubunuz ise -elbette önemli işler yapıyordur- ancak "bir ansiklopediye girebilecek", kayda değer çalışmalar yaptıklarında maddeleri açılabilir. Ayrıca Vikipedi'de gerek sayfa adında, gerekse alt başlıklarda özel isim olmadığı sürece küçük harf kullanıyoruz.
Bu arada Vikipedi imece usulü ile yazıldığı için maddeleri inceleyen bir uzman heyetimiz yok. Ben ve Rapsar gibi editörler sadece vandal olmadıklarını ispatlamış deneyimli kullanıcılar. Elbette sıklıkla hatalı bilgiler de onaydan geçiyor. Ama kullanıcılarda genellikle meslekleri/ilgi alanları ile ilgili maddeleri izleme listelerine alıp son değişiklikleri kontrol etme alışkanlığı var. Bu sayede özellikle çok ziyaret edilen sayfalardaki -özellikle doğal bilimlerle ilgili- bilgiler fena sayılmayacak derecede doğru. Sen de gördüğün hataları düzeltmeye başlayabilirsin. Kolay gelsin.--Abuk SABUK msj 16:21, 28 Haziran 2012 (UTC)

Bilgi kutusu şablonu yapmayı beceremedim :( Şuradaki gibi bir bilgi kutusu şablon yapmak istiyorum.

Şu sayfada beceremedim şablon yapmasını

Burada ne eksik şablon neden çalışmıyor ? :( --White Fox come to me 11:39, 29 Haziran 2012 (UTC)

Şablonun temelini attım. Konu hakkında pek fazla bilgim olmadığı için Türkçeleştirme işlerini sana bırakıyorum. Etiket ve veri kısımlarını Türkçe karşılıklarıyla değiştirmek lazım. Sonra bir mesaj atarsın, deneriz olmuş mu diye.--RapsarEfendim? 11:52, 29 Haziran 2012 (UTC)
hadi deneyelim (: --White Fox come to me 12:354, 29 Haziran 2012 (UTC)
Aynı terimleri burada da Türkçeleştirmek gerek. Sonra buradaki Türkçe halini maddeye kopyalayıp, uygun yerlere uygun bilgileri eklemenin ardından işlem tamamdır :)--RapsarEfendim? 12:38, 29 Haziran 2012 (UTC)

Yalnız "kalınlık" ve "buz içeriği" gibi terimler etiketli kısımda yoktu, bozuk çalışır mı --White Fox come to me 13:01, 29 Haziran 2012 (UTC

Çalışıyooor ! Anladım bu şablon mantığını da, biraz ders çalışayım akşam o başlığı baştan elden geçireceğimWhite Fox come to me 13:10, 29 Haziran 2012 (UTC

  • Sanırım halletmişsin. CB maddesi de çok güzel oluyor eline sağlık.--Abuk SABUK msj 17:03, 29 Haziran 2012 (UTC)
  • Senin mesajından az önce taşımıştım zaten. Kolay gelsin.--Abuk SABUK msj 18:47, 29 Haziran 2012 (UTC)

Reality 19:02, 29 Haziran 2012 (UTC)

Reality 19:02, 29 Haziran 2012 (UTC)

Reality 19:02, 29 Haziran 2012 (UTC)

-- Supermæn (mesaj) 19:06, 29 Haziran 2012 (UTC)

-- Supermæn (mesaj) 19:08, 29 Haziran 2012 (UTC)

-- Supermæn (mesaj) 19:10, 29 Haziran 2012 (UTC)

-- Supermæn (mesaj) 19:11, 29 Haziran 2012 (UTC)


Ya Rapsar, birisi yüklediğim resimleri silenecek olarak işaretlemiş. Benim mesaj bölümümde yazıyor. Kullandığım resimlerin hepsinin paylaşımı serbest! Üstelik ben EUMETSAT diye ve tarihini açık açık belirttiğim halde kaynaksız, lisanssız olarak işaretlenmiş! Devlet Meteoroloji İşlerinin radar görüntüsü zaten kamu malı, Maden Hortumu başlığındaki hortum resminin sağ üst köşesinde de DHA Doğan Haber Ajansı yazıyor, onun da kaynağı belli, yine aynı başlıkta skew-t görüntüsü var, o da bana ait bir resim, kendim RAOB 5.9 programı kullanarak oluşturdum...lisans sorunu yok... Napcaz ? --White Fox come to me 20:51, 29 Haziran 2012 (UTC)

Ben resim işlerinden pek anlamam açıkçası :) KM diyorsan kalması lazım elbet, ama emin olmak lazım. Kullanıcı:Taysin ile iletişime geçmende fayda vardır dosya konusunda.--RapsarEfendim? 21:05, 29 Haziran 2012 (UTC)
Maalesef yüklediğiniz dosyaları silmek zorunda kaldım. Dosyalar telif ihlali içeriyordu. Bahsi geçen siteler ve programlar özgür lisanslı değil. Vikipedi:Telif hakları sayfasına göz atmanız faydalı olabilir.--Reality 21:53, 29 Haziran 2012 (UTC)
Sitenin altında; Copyright 2012 © EUMETSAT. All rights reserved. ibaresi var. Bu o site içeriğinin izin alarak yükleneceği anlamına geliyor. Bu konnuda ise yukarıda belirtildiği gibi Taysin ile görüşmende fayda var.--Reality 21:55, 29 Haziran 2012 (UTC)

Reality 21:57, 29 Haziran 2012 (UTC)

Dosyaları tekrar değerlendirmek için birçoğunu geri getirdim. Ancak lütfen dosyalardan silinmesini öneren şablonları çıkarma. Bu dosyalar mevcut halleri ile uygun değiller. Taysin ile görüşüp OTRS izni konusunda sana yardımcı olmasını isteyebilirsin.--Reality 22:16, 29 Haziran 2012 (UTC)
Ek olarak kullanıcı sayfanı daha güzel görünmesini istiyorsan benimkine göz atabilirsin. Oradan sana uygun olmayanları çıkartıp kendi sayfaya uygulayabilirsin.--Reality 22:18, 29 Haziran 2012 (UTC)

Lisans derken şöyle şablonlar ekleyeceksiniz. -- Supermæn (mesaj) 07:48, 30 Haziran 2012 (UTC)


Açtığım başlığı SAS'a ekledim ve silinsin diye oy kullandım. Resimlerin bir lisans sorunu yoktu ve KM-Kisisel'di. Resim yoksa başlığın anlamı da yok...Bir daha da böyle başlıklar açarak boş yere zaman harcamayacağım --White Fox come to me 10:07, 30 Haziran 2012 (UTC)

Bu yüzden silinmesine veya alınganlık göstermene gerek yok. Sonuçta burası da birtakım kurallara, birtakım politikalara göre ilerliyor. Resimleri silen arkadaşın da iyi niyetli olduğunu, onun da sen ve benimle aynı amaçlarla bunu yaptığını düşünmek lazım. Benim de yüklediğim dosyalar silinmişti zamanında. Ben de neden siliyorsunuz diye çıkışmıştım. Benden daha tecrübeli olanlar, bana gereken bilgileri verince hak verdim kendilerine. Zaman içerisinde de o dönem yaptıklarımın yanlış olduğunun farkına vardım zaten. O arkadaşlar resimleri sildilerse, senin göremediğin veya atladığın bir şeyler olabilir. Taysin demiştim sana, ona sorabilirsin bu konuları. Ek olarak resimleri bir programdan aldığını söylemişsin. Program, bu tür resimlerin serbestçe kullanılmasına izin veriyor mu? Böyle bir şeyin bahsi geçmiyorsa dosyalar hatalıdır. Çünkü yapılan, bir TV programından yahut filmden ekran görüntüsü almaya benzer. Böyle yapınca bu resmin hakları bizde mi oluyor? :) Hayır elbet. Aksi belirtilmediği sürece telif hakkı saklıdır ve üreticidedir.--RapsarEfendim? 10:18, 30 Haziran 2012 (UTC)

Alinganliga gerek yok. Kisisel almamak lazim :)151.135.39.129 10:52, 30 Haziran 2012 (UTC)

Taysin bana dönmedi ki :( İşi sağlama da almaya çalışıyorum bir taraftan... Benim gördüğüm kadarıyla bu programı kullananlar accuweather, wetteronline gibi hava tahmin sitelerinde rahatça paylaşıyorlar ve RAOB programı yapımcısı sadece orjinal program kullanım üzerinde telif haklarını koruyor. Tabi kesin sonucu şimdi attığım mail göstercek. Ama satış sözleşmelerinde program benim mülkiyetime geçtiği için üzerinde oluştuduğum çizimlerde benim mülkiyetim de olması gerekir Çünkü programı satın alırken, kabul sözleşmesinde paylaşım yasaktır yada bu konuda kısıtlayıcı yönde bir hüküm yoktu.

Bu arada rapsar çok rahatsız ediyor muyum seni ? habire mesaj ata ata durmadan............. :D kaç yaşındasın sen öğrenci misin benim gibi (: --White Fox come to me 10:40, 30 Haziran 2012 (UTC)

Taysin'in dönmesini beklemekte fayda var. Kendisi bayağı bir anlar bu konulardan. O hava siteleri kendilerince izin almış olabilirler ama değil mi? :) Rahatsız etmiyorsun, estağfurullah. Sorabilirsin soruları bana yahut başkasına, kimse bir şey demez :) Ben de öğrenciyim, evet :)--RapsarEfendim? 10:59, 30 Haziran 2012 (UTC)

Resimleriniz[kaynağı değiştir]

Merhabalar, kaynak ve lisans bilgisi eksik, hatalı ve şüpheli resimler işaretlenerek 7 gün içerisinde siliniyor. EUMETSAT'ın sayfasını biraz inceledim, copyright her sayfada bulunuyor, üstelik her hakkı da saklıymış bilgilerin :) Yani Vikipedi'nin kullandığı lisans çeşitlerinden birini karşılamıyor bu. Ancak maddelerin açıklaması için çok gerekli olan içerikleri Adil Kullanım yaparak kullanabiliyoruz. Ancak özgür kalabilmek için bunu fazla tavsiye etmiyorum. Gördüğüm kadarıyla adil kullanımlar yapmışsınız, ancak bi kaç hatanız bulunuyor. Mesela resmin hangi madde de kullanılacağını yazmayı unutmuşsunuz. Devlet Meteoroloji İşleri tarafından üretilen bildiğim kadarıyla her görüntü telifli, hatta EUMETSAT'dan çok daha katı kuralları var. DHA, ürettiği içeriklerden kâr amacı güden bir kurum bu yüzden içeriklileri teliflidir. Kaynak gösterilse dahi o şekilde kullanılamaz. Kendi oluşturduğunuz görsele gelince, açıklama kısmına kullandığınız programı ve diğer açıklamaları ayrıntılı ve anlaşılır bir şekilde yaparsanız şüphe kalmayacaktır ve bakım şablonunu koyan kullanıcı ilgili şablonu geri çıkartacaktır. Konu ile ilgilendiğiniz için söylüyorum, şöyle bir maddeyi Türkçe Vikipedi'ye kazandırabilirsiniz bence. Haa bir de rahatsızlık söz konusu değil, yardımcı olabilirsem ne mutlu, iyi çalışmalar --taysin (mesaj) 11:48, 30 Haziran 2012 (UTC)

Bu dosyayı galiba ekran kaydı yaparak aldınız, bu şekilde alınan dosyalar programa ait olduğu için olası telif hakkı ihlali oluşturabilir, yani silinmesi normaldir. Bu programa göre değişir tabiki, mesela Gnuplot ekran kayıtları telifsizdir, ancak aynı grafiği MS Office Excel'de çizerseniz ve ekran kaydı alırsanız teliflidir. Kısacası eğer program size anonim bir formatta (jpg, tiff, gif, doc, pdf vs.) çıktı veriyorsa bu eser size ait olur. Aksi takdir de silinebilir. Şunu söylemeliyim ki, başta biraz sıkıcı ve(ya) karışık gelebilir ama zamanla çok daha iyi kavrayabilirsiniz. --taysin (mesaj) 12:14, 30 Haziran 2012 (UTC)

VP:GÖRÜŞ ve dosyalar[kaynağı değiştir]

Merhaba White Fox,

Bahsettiğin yönerge sayfasını okuyup okumadığını öğrenebilir miyim?

Vito Genovese 14:02, 30 Haziran 2012 (UTC)


SAS adaylığında yazılanların tamamı, resimlerin neden silinmemesi gerektiği konusundaki argümanlardan oluşuyor. Bunun yeri de, o SAS sayfası değil takdir edersin ki. Muhatap kimse onunla görüşülür; ikna olunmaz veya sonuç alınamazsa da başkasına gidilir. Hiçbir madde, resimsiz olduğu için işlevini tamamen yitirmez. Sadece resimler konusundaki sıkıntının dile getirilmesi için maddenin silinmeye aday gösterilmesi, tam da yönergenin yasakladığı şeydir.

Vito Genovese 14:15, 30 Haziran 2012 (UTC)


Resimlerin silinmesi nedeniyle rahatsızlık duyuyorsun gördüğüm kadarıyla ve haksızlığa uğradığını, yanlış bir uygulamanın söz konusu olduğunu düşünüyorsun. Ancak, uygulama son derece doğru ve yerinde. Hatta gerekli de.

Dilersen sana bunun nedenlerini anlatmaktan memnuniyet duyarım ve açıkçası gitmeyi tercih edersen üzülürüm.

Vito Genovese 14:52, 30 Haziran 2012 (UTC)


Tekrar merhaba White Fox,

Öncelikle, ön bilgi olması açısından telif politikalarıyla ilgili bazı olguların üzerinden geçmek isterim.

Vikipedi gibi birçok projenin sahibi olan Wikimedia Vakfı, ABD'nin Florida eyaletinde bulunmaktadır ve dolayısıyla ABD Federal Yasalarına ve Florida Eyalet Yasalarına tabidir. Yeri geldiğinde Türkiye Cumhuriyeti yasalarını ihlal edecek durumların da önüne geçmeye çalışırız Türkçe Vikipedi olarak; zira, projenin sekteye uğraması, erişim engellemesine tabi tutulması gibi durumların önüne geçmek isteriz. Ancak bu, bizim yerel tasarrufumuzdur çoğu zaman. Genel olarak, tüm projelerde geçerli olan uygulama, ABD yasalarının gözetilmesidir.

ABD'nin telif hakları yasası, Türk internet kullanıcısı açısından çok alışılmadık bir konsept sokuyor hayatımıza ve şöyle diyor: "Üretilen tüm eserlerin telif hakkı, aksi belirtilmediği müddetçe saklıdır." Yeri geldiğinde bunu anlatmakta güçlük çekebiliyoruz kullanıcılarımıza. Altında telif hakkı saklıdır yazısı/işareti bulunmayan bir kaynaktan yaptıkları alıntının veya aldıkları dosyanın neden telif ihlali olduğunu anlamakta güçlük yaşayabiliyorlar çok farklı bir konsept söz konusu olduğu için.

Tüm bunların yanı sıra, Vikipedi'nin belli içerik lisansları bulunmaktadır. Bu içerik lisansları, bilginin özgür kalmasını, hiçbir koşul altında kısıtlama altına girmemesini güvence altına alır. GÖBL ve Creative Commons da söz konusu içerik lisanslarıdır. Creative Commons'ın (kısaca "CC" diyeceğim) tüm türleri de kabul görmez; zira tüm türlerinin kısıtlamaları bize uymaz. Örneğin ticari kullanımı yasaklayan NC (No Commercial) türü CC lisanslarını kullanmamız mümkün değildir. Sadece BY (eser sahibine atıf zorunluluğu) ve SA (eser üzerinde değişiklik yapılsa dahi, ortaya çıkan yeni eserin aynı lisansla lisanslanması zorunluğu) içeren CC lisanslarını, yani sadece BY ve BY-SA türlerini kullanabiliyoruz. Bilginin özgür kalmasını sağlamak için bu gerekiyor çünkü.

Bir de adil kullanım istisnamız bulunmaktadır. Yine telif yasasında tanımlanmış bu durum, belli ölçütlerin sağlanması halinde sadece adil kullanımı iddia edilebilir olan doğrudan ilgili maddelerde kullanıma izin verir ama buradaki kullanım, adil kullanım dışı olduğu için bunun ayrıntısına girmiyorum şimdilik.

Bu ön bilgi sonrasında, biraz da senin durumuna geçeyim. Öncelikle yüklediğin dosyalara göz gezdirdim ve dosyaların kabaca ekran görüntüleri ve kendi çektiğini belirttiğin fotoğraflar olarak ikiye ayrılabileceğini gördüm.

Ekran görüntüleri ise RAOB, EUMETSAT, NOOB gibi kaynaklardan geliyor görebildiğim kadarıyla.

Şimdi, yukarıda açıkladığım temel ölçütler uyarınca, RAOB ve EUMETSAT gibi kaynaklar için bu içeriğin ya kamu malı olarak tanımlanması ya da bize uygun olan Creative Commons BY ve BY-SA lisanslarıyla lisanslanması gerekiyor. RAOB için hiçbir telif hakkı bilgisine rastlayamadım; bunun da bizim için "Telif Hakkı Saklıdır" yazmasıyla aynı şey olduğunu yukarıda anlatmıştım. EUMETSAT ise bir tür izin verdiğini belirten bir açıklama yapıyor; ancak o izin de, bizim lisans politikamıza uymuyor.

Şimdi yapabileceğimiz şey, hazır RAOB da Vikipedi kullanımına kesinlikle itiraz etmiyorken, bu oluşumlarla iletişime geçip içeriklerini Creative Commons BY-SA 3.0 gibi bir lisans ile lisanslamalarını istemek. Bunu isterlerse sitelerindeki bilgileri değiştirerek isterlerse de iletişim adreslerimize e-posta göndererek de yapabilir. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye en:Wikipedia:Requesting_copyright_permission sayfasından ulaşabilirsin.

NOOB dosyası için verilen linkte ilgili resmi göremedim. O yüzden o linki daha spesifik hale getirmeni rica ediyorum.

Kendi ürettiğini söylediğin resimlerde de, bu iddia gerçekten doğruysa (Yanlış anlama lütfen, dosya yükleme arayüzündeki varsayılan seçeneğin seçilmesiyle de internetten bulunan resimlerin "kendi çalışmam" ibaresiyle yüklendiği olabiliyor; ayıpladığım suçladığım bir şey değil, yeni kullanıcılarda sık görülen bir durum), o zaman biraz daha spesifik bir bilgi ekleyerek (çekilen yer neresi? amaç nedir?) telif sorununu çözebilirsin sanıyorum.

Son olarak, mesajında belirttiğin ekran görüntüsü alma imkanı ve bunun telif hakkı konusuna da kısaca değineyim. Yukarıda da anlattığım üzere; telif politikamıza uyan bir lisansa sahip olmadığı sürece, program ve içerdiği her türlü görüntü de telif hakkı saklı olarak değerlendirilir. Yani ekran görüntüsü ya da çıktı alma olanağı verse bile, o görüntünün telif hakkı sahibi programın sahibi olan kişi/kuruluştur. Onun da bir üstünden geçmek istedim.

Aklında soru işareti kalmadığını umarım. Yine de açık olmayan ya da içine sinmeyen bir konu varsa, sormaktan çekinme lütfen.

Bu arada uzun yazmanın ihlal gerekçesi olmadığını da bu vesileyle görmüşsündür sanıyorum :) Öyle olsaydı, şimdiye yüz kere engellemişlerdi beni :)

Sevgiler

Vito Genovese 17:01, 30 Haziran 2012 (UTC)


İşte "Açıklamakta güçlük çekiyoruz" derken bundan bahsediyordum biraz da :)

En can alıcı noktayı tekrar vurgularsam, sanırım projenin telif haklarına bakışı netleşecektir. Bir şeyi kullanabilmemiz için ya çok açık bir şekilde "kamu malıdır" ibaresini taşıması ya da Creative Commons BY veya BY-SA lisanslarından birini taşıması gerekiyor. Onun dışında bir programın, bir oluşumun kimseye herhangi bir şey dayatıp dayatmaması, eser veya çalışma için para alıp almaması gibi faktörler burada tamamen ilgisiz kalıyor. Ya kamu malı olacak ya da CC olacak; Wikimedia Vakfı böyle diyor.

NOOB derken ise NOAA demek istemiştim; nasıl becerdiysem NOOB yazmışım; pardon! :)

Vito Genovese 18:37, 30 Haziran 2012 (UTC)

Dosya:Tempanom dec2010 2011.jpg ve Dosya:Hookechooradar.png[kaynağı değiştir]

  • İyi akşamlar. Bu bahsi geçen 2 dosya çok büyük ihtimalle silinmeyecekler. Çünkü ABD hükümeti verileri kamuya açık ve telif hakkı içermeyen materyaller sunmakta. Ancak ufak bir iki eksiklikler var dosyalarda. İlkinden başlayalım. Dosya:Tempanom dec2010 2011.jpg dosyasında ilk eksik açıklama. Mümkünse o kısmı doldurunuz. İkinci eksik ise kaynak. Verilen kaynağın içerisinde birçok bağlantı var onlardan hangisi bu dosyanın bağlantısı ise lütfen onu da dosyaya ekleyiniz. Son olarak eksik olan şey ise tarih. Tarihi belli ise belirtiniz belli değil ise bilinmiyor yazabilirsiniz. Dosya:Hookechooradar.png dosyası için de aynı eksiklikler var. Bunları tamamlandığınız takdirde dosyalar silinmeyecektir. Kolay gelsin.--Reality 18:59, 30 Haziran 2012 (UTC)
Dosya:Anvilyapisi.jpg bunda da açıklama kısmı eksik.--Reality 19:02, 30 Haziran 2012 (UTC)
  • Selam White Fox. İsteğine uygun olarak kullanıcı sayfana ufak bir kutucuk ekledim. Onu istediğin şekilde değiştirebilirsin. Essayına şimdi bakıyorum ancak cevap vermem 4-5 saat sürebilir malumun İtalya-İspanya maçı var :D (Çok fazla futbol maçı seyretmem ama arkadaş tavsiyesi bu sefer bakacağım.)--Reality 18:43, 1 Temmuz 2012 (UTC)
İngilizce seviyeni Bilkent Üniversitesi öğrencisi olduğunu göz önüne alarak en-5 yaptım. İngilizce seviyen en-5 değilse sondaki sayıyı uygun şekilde değiştirebilirsin. (en-0 : Hiç bilmiyor, en-5: çok iyi derecede, en: Anadili gibi). Aynı durum Türkçe seviyen içinde geçerli. Anadilin olduğunu varsayarak tr yaptım doğrudan.--Reality 18:45, 1 Temmuz 2012 (UTC)
Başka şablonlar da eklemek istersen Kategori:Kullanıcı şablonlarına bir göz at. Yüzlerce şablon var istediğini ekleyebilirsin.--Reality 18:55, 1 Temmuz 2012 (UTC)
Gördüğüm ufak hataları belirteyim istersen. En başta of human being is discretion dan sonra - koymak yerine bence which means yaz. Göze daha hoş gelir. Birkaç yerde daha aynısını yapmışsın oralarda da benzer yapılar kullanabilirsin. make the state authority virtuous dan sonra so küçük başlamalı. Önceki sürümde sonuç paragrafı yok muydu yoksa ben mi yanlış hatırlıyorum?--Reality 20:50, 1 Temmuz 2012 (UTC)
Bu genel göz gezdirmeydi şimdi ayrıntılı okumaya başlıyorum.--Reality 20:51, 1 Temmuz 2012 (UTC)
Konuyu seçemiyor muydun? :D Konusu çok gıcık ve somut değil hiç sevmem böyle konuları :D Hangi ders bu bu arada? Hukuk öğrencisi için oldukça iyi bir İngilizce seviyen var bence.--Reality 20:59, 1 Temmuz 2012 (UTC)
Umarım iyi not alırsın. Zaten elementary tam geçme düzeyi starterdan başlayanların %90'ı yaz okuluna kalıyor. Bu arada kişisel bilgilerimi sormuşsun. Buradan Vikipedi e-mail atarsan (Kullanıcı sayfama gelirsen solda görürsün göremezsen tercihlerim kısmından mail adresini eklemen gerekebilir.) facebook adresinin linkini gönderebilirsen seni Facebook'taki Vikipedi grubuna ekleyebilirim eğer istersen Vikipedi'de kişisel bilgilerimi yayınlamayı pek sevmiyorum.--Reality 22:15, 2 Temmuz 2012 (UTC)
Gördüm maili facebook'a bir göz at istersen :D --Reality 06:50, 3 Temmuz 2012 (UTC)

Her Vikipedi'de Olması Gereken 10.000 madde çalışması[kaynağı değiştir]

şu listedeki maddeleri yazmaya ne dersiniz? Ayrıca İBP'ye de her zaman bekleriz. Sargon (mesaj) 08:43, 3 Temmuz 2012 (UTC)

Bu hafta cuma günü Medeni Usul Hukukundan sınavım var, bayağı zor :( yaz okuluna kalan bir hukuk öğrencisi olarak haftaya bu maddeleri ancak açabilirim. Zaten atmosfer bilimi ilgi alanım, sınav bitsin özgür olcam! White Fox (mesaj) 09:02, 3 Temmuz 2012 (UTC)
Ok, dersler daha önemli tabii ki, acelemiz yok. Sınav sonrasında görüşmek üzere Sargon (mesaj) 09:09, 3 Temmuz 2012 (UTC)
Bu koşan kutup tilkisi, Vikipedi'ye hızlı bir giriş yapan White Fox'a armağan edilmiştir.--Abuk SABUK msj 16:48, 3 Temmuz 2012 (UTC)

İncus sanırım. İnkus için kaynak var mı elinde? İyi geceler.--Abuk SABUK msj 22:09, 3 Temmuz 2012 (UTC)

  • Tamam düzeltilmiş. Bu tür uzmanlık gerektiren konularda online Türkçe kaynak bulmak zor olduğu için emin olayım dedim. KK için de eline sağlık.--Abuk SABUK msj 17:15, 5 Temmuz 2012 (UTC)

Merhaba White fox. Yanılmıyorsam attığın eposta için olumlu yanıt gelmişti yazılımın üreticisinden. Rica etsem o epostayı permissions-tr@wikimedia.org adresine gönderebilir misin? Yanılmıyorum değil mi? İyi çalışmalar --taysin (mesaj) 20:16, 4 Temmuz 2012 (UTC)

Bulut tipleri[kaynağı değiştir]

Merhaba. Bulut tipleri maddesini açtım. Belki çalışmalarını takipte işine yarar ya da elindeki kaynaklardan Türkçelerini eklersin diye haber vereyim dedim. Kolay gelsin.--Abuk SABUK msj 15:42, 6 Temmuz 2012 (UTC)

Davet Edildiniz![kaynağı değiştir]

VikiProje Siyaset davetiyesi
İyi günler.
Siyaset ile ilgili maddeleri belirli standartlara ulaştırmayı, çoğaltmayı, geliştirmeyi ve düzenlemeyi hedefleyen Siyaset VikiProjesi ile ilgilenebileceğinizi düşündüm. Detaylı bilgi için proje sayfasına bakabilirsiniz.--Cano58 (mesaj) 12:31, 25 Temmuz 2012 (UTC)