Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Edgeflame

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda sayfanın silinmesi yönünde karar verilmiştir.--Vikiçizer (mesaj) 21:23, 8 Eylül 2016 (UTC)

Edgeflame[kaynağı değiştir]

(Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK)

Maddede yeterince bağımsız ve güvenilir kaynak yok. Kayda değer olmadığı kanaati oluştu bende. Turgut46 19:56, 19 Temmuz 2016 (UTC)

  • Yorum Yorum Bütün Vikipedi politikalarını karşılayan bu sayfanın "silinmeye aday sayfalar" listesine girmesi saçma. Kayda değer bir grup ve yeterince kaynak belirtilmiş ayrıca çoğu müzik gruplarından daha fazla güvenilir kaynak sunulmuş.

Metallica, Death, Pantera gibi grupların sayfalarında bile yeterince kaynak belirtilmemiş.

Ayrıca her grupta Pentagram (müzik grubu) grubu kadar da bilinmek zorunda değil. Çok bilinmeyen ancak Vikipedi de olan bir sürü grup sayabilirim. Suidakra, Spawn of Possesion, Augury, Odius Mortem, Lord of War (müzik grubu) gibi birçok örnek verebilirim. Bunların Edgeflame'den farkı ne? Tek farkı Türk grupları olmaması, tek fark coğrafi konumdan kaynaklanıyor.

Bir sürü kaynak vermeme hatta Pasifagresif gibi bir siteden kaynak vermeme rağmen kaynaklardan sıkıntı varsa ben bir şey bilmiyorum. Örnek olarak Lord of War (Müzik Grubu) çok bilindik bir grup mu? Değil. Ancak biliyorum ve diğer Türk gruplarının da Vikipedi de yer almasını isterken kayda değer politikaları yüzünden "silinmeye aday sayfalar" listesine giriyor. İşin garibi bütün "kayda değerlik" politikalarını karşılıyor. Gerçekten garip...

Ne yani kayda değer grup olmak için 10000 kişiye konser mi vermek gerekiyor? Türkiye de kaç tane Thrash Metal dinleyicisi varda neye göre "kayda değer" politikalarına takılıyor bu grup? 6 senelik bir grup sonuçta. Her grubun kayda değer olması için albümlerinin satış rekorları kırması gerekmiyor. Metal dinleyicileri tarafından yeterince bilinen bir gruptur bu.

En yakın zamanda silinmeye aday sayfalardan kaldırılması ve sayfanın onaylanması dilekleriyle... --BySharky (mesaj) 21:20, 19 Temmuz 2016 (UTC)

Sayın @BySharky, maddenin Silinmeye aday sayfalarda yer alması maddenin yakın bir zamanda silineceği anlamına gelmez. Burada amaç diğer kullanıcıların görüşlerini almaktır. Eğer bu tartışmadan maddenin kalması yönünde bir karar çıkarsa madde kalacaktır. --Turgut46 21:56, 19 Temmuz 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Yeterince kaynak verildiğini düşünüyorum ayrıca yeterince kayda değer olduğu kanıtlanmış. --Beshogur (mesaj) 02:37, ]] 07:35, 20 Temmuz 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Yaklaşık 2 yıl önce aynı maddeyi ben eklediğimde kayda değer görülmemesi sebebiyle doğrudan silinmişti, görüyorum ki benim yaptığım işten onlarca kat detaylı bir biçimde, birçok kaynak gösterilerek yapılmış. Tatmin edici olması açısından ben de dünyanın farklı ülkelerinden irili ufaklı haberler, değerlendirmeler ekledim. Ülkede metal müzik hakkında yaşanan olayları takip eden 5 10 yayın kaynağından en büyükleri sayılabilecek Türk Gitar, PA ve Gitar Öğrencisi ile Paslanmaz kalemde defalarca adı geçmiş, ülkenin en köklü festivallerinden birinde sahne almış, 3 albüm kaydetmiş, 6 yıldır aktif olan, konserler veren, sosyal medya üzerinde konumuna göre hatırı sayılır bir kitlesi olan bir gruba karşı açılan kayda değerlik konusunda bu oylamayı açıp ikna olamayan kişiyi tatmin etmesi için kaç albüm, kaç stadyum konseri, kaç altın plak, kaç grammy gerekiyor bilemiyorum.

Ancak bu oylamanın objektif bir sonuca varması için 1 yıl boyunca yoruma açık bırakılsa da 10 kişinin anca fikir beyan edeceğini düşünüyorum. Ülkede sayısı tahminen 5 haneyi anca bulan metal müzik takipçilerinden kaç tanesi burada aktif olarak hareket ediyordur, bunların da kaçının geçerli oy kullanma hakkı vardır. Kaldı ki metal müzik adına dünyanın en kabul gören veritabanı Metal Archives'ta bile en ince detayına kadar işlenmiş olan bir grubun burada bu şekilde tartışılması bile, ülkede bu müziğe yabancı olanların tavrını gözler önüne sermektedir. Başlığı önceden açmış olup bunun dışında vikipedia üzerinde hiçbir aktif hareketimin olmaması ve gruba karşı konumum açısından oy kullanmamın etik olmayacağına inanıyorum.

Yine de değil 1 sene, 10 sene boyunca bu tartışma burada duyurulsa da herhangi bir yazar, yönetmen, oyuncu, akademisyen, tarihi olay vb.nin değerlendirildiği gibi değerlendirilemeyecektir. Ancak bu ve benzeri gruplara karşı olan tutumun değiştirilmesi halinde wikipedia gibi uluslararası bir platform üzerinde araştırma yapan her ülkeden müzikseverler bu ülkede iş yapan insanlara daha rahat ulaşacaklardır, daha kolay tanıyacaklardır. Konuyu 2.ye açan kişinin söylediği gibi yabancı ülkelerde sayısız örnek varken, bahsi geçen grup ve benzeri onlarca grubumuzdan daha öteye gidememiş yabancı gruplar kabul görürken bizim kendi ülkemizde ötekileştirilmemiz doğru gelmiyor. --Lucretia666 (mesaj) 05:37, 21 Temmuz 2016 (UTC)

  • Yorum Yorum Artık oy kullanma hakkına sahip olmamla birlikte üstte yazdığım gerekçeler için. --BySharky 23:38, 24 Temmuz 2016 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Pasifagresif.com, gitaröğrencisi.com gibi adresler asla güvenilir kaynak değil, dolayısıyla KD'lik sağlamaz. Güvenilir kaynaklar varsa maddeye eklenmeli ki biz de görelim. --E4024 (mesaj) 07:21, 25 Temmuz 2016 (UTC)
Cevap Cevap Pasifagresif, Gitar Öğrencisi, Türk Gitar gibi siteler Türkiye'nin en güvenilir metal müzik kaynaklarıdır. Ayrıca Türkiye'nin en büyük albüm inceleme arşivi Pasifagresif'e aittir. Hiçbir Türk metal grubu Hürriyet, Haberturk, Sabah gibi sitelere çıkmaz. Örnek olarak Turisas, DÅÅTH, Man Must Die ve daha sayısız grup... Bu gruplarda her zaman yerel metal müzik haber sitelerinde olmasıyla birlikte Pasifagresif, Türk Gitar gibi sitelerde de ufak ufak ismi geçmiş gruplar. Bana Türkiye'de Pasifagresif ve Türk Gitar'dan daha güvenilir ve bağımsız haber sitesi atın silin diyeceğim, ancak yok. Sabhankra, Thrown to the Sun, Frozen Scars gibi grupların da Vikipedisi var ve hatta kaynakları bile yokken neden bu maddeye kaynak eksikliği var diyorsunuz anlamıyorum. Yanlış anlamayın bunlar kayda değer değil demiyorum, bunlar da kayda değer Edgeflame de kayda değer. Pasifagresif gibi bir site ve Türkiye'nin en köklü sitelerinden biri olan Pasifagresif'in, nasıl asla güvenilir bir kaynak olamayacağını anlamış değilim. Hiçbir metal grubu büyük gazetelere çıkmaz (şimdi bana Pentagram'ı atmayın da). Bu mantıkla bütün Türk metal grupları silinsin ve Vikipedi de Türk metal grubu kalmasın nede olsa güvenilir kaynakları yok, hiçbiri büyük gazetelere çıkmamış. --BySharky 15:33, 25 Temmuz 2016 (UTC)
Cevap Cevap X adlı bir metal grubu için Y gerçek bir kaynaktır bu sayede şu an Wikipedia'da kabul görmektedir şeklinde, sizin için kabul gören bir kaynak tanımlayabilirseniz yardımcı olmaya çalışacağım, ancak azıcık araştırma yaparsanız Metal-Archives sitesinin gayet "gerçek" bir kaynak olduğunu anlayabilmelisiniz. Burası gibi adminler tarafından, kontrol edilerek onaylanan bir düzene sahip olup dünya metal müziğinin tüm verilerinin kayıt altına alındığı bir sitedir. Bunu geçtim ülkenin en çok tıklanma alan sitelerinde attığı her adıma dair haber bulabilirken bu grup adına, daha ne istiyorsunuz bilemiyorum? Edgeflame davulcusu Çeşme'de kameralarımıza takıldı şeklinde şişirilen sanal veya basılı gazetelerde mi anılmalı grubun adı? Uzun lafın kısası, bu platformda kabul görecek kaynak nedir? -- Lucretia666 (mesaj) 08:36, 26 Temmuz 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Önemli gazetelerin haber konusu olmuş mu? Kayda değer bir programda en az yarım saat kadar gruptan bahsedilmiş veya grup, programa uzun süreli konuk olmuş mu? Kayda değer kişilerce gruba atıfta bulunuluyor mu? Önemli sayılabilecek bir ödül kazanmış mı? Albümleri çok satanlar listesinde yer alıyor mu? Bize bu soruların cevapları lazım. Bu soruları cevaplayabilirseniz kayda olup olmadığını tekrar düşünebiliriz. --Turgut46 09:29, 30 Temmuz 2016 (UTC)
Cevap Cevap Hiçbir Türk metal grubu yerel gazetelerde haberlere çıkmaz ki? Neye göre öyle bir KD politikası olabilir. Kayda değer bir programda bahsedilebilmesi için metal müzik ile ilgili bir yerel radyo ya da televizyon programı lazım. Kayda değer kişiler gruba atıfta bulunuyor mu derken ne demek istediğinizi anlayamadım ancak şuan da Türkiye'nin en bilindik gitaristlerinden birisi olan Aytek Akçakaya ile ilişkileri var ve Türkiye'nin ilk heavy metal gruplarından birisi olan Diken'in kuruculuğunu yaptığı Taylan Ayık ile çok yakından ilişkileri var. Mix ve masteringini o yapmış işte daha ne ötesi olabilir? Hiçbir türk metal grubu önemli sayılabilecek ödül kazanmaz ve hiçbir Türk metal grubu albümlerinin çok satanlar listesine girdiğini göremezsiniz. Bu politikalara göre metal gruplarının %80'i Vikipedi politikalarını karşılamıyor. Ayrıca neredeyse hiçbirinde kaynak bile yok. Gelin birlikte silelim bütün grupların vikilerini, e nede olsa politikaları karşılamıyor. Neye göre Vikipedi de madde olma hakları var? --BySharky 13:39, 30 Temmuz 2016 (UTC)
Ben sizin gibi düşünmüyorum. --Turgut46 13:43, 30 Temmuz 2016 (UTC)
Cevap Cevap Bu haber tesadüfen olmasıyla birlikte haberin olmasının nedeni grubun Hakkarili olmasıdır. Diğer grupların isimleri ise sadece festivallerde geçer, tek başına haber olarak çıkmaz yani. Ayrıca bundan 10 sene önceki metal müzik piyasası ile şimdiki metal müzik piyasası çok farklı. Bu tarz haberlerin çok eski haberler olduğunu bilmek gerek yani. Metal müzik piyasasında yeterince bilgili olduğumu düşünüyorum ve kendime güvendiğim için bu maddeleri açıyorum. --BySharky 13:54, 30 Temmuz 2016 (UTC)
Cevap Cevap Örnek verdiğiniz Kürt olmasıyla prim yapan grubun çıkardığı tek albüm ve 3 civarı konseri bulunmakta, etkin yılları 2002 - günümüz olarak geçiyor ancak 14 senede sahip olunan materyal 1 albüm, onu da bu ülkede kaç kişi duymuştur tartışılır. Adları geçen sitelerde de haber yapılma sebebinin müzikleri veya kaliteleri değil tamamen aşırı politik tavır ve kürt milliyetçiliği olduğunu görmemek at gözüğü takmak olur. Şivan Perver coverlayan bir metal grubu sizce ne kadar müziğiyle gündeme gelebilir sizce?

Bunu geçtim en son 2009 yılında haberleri yapılmış,tek albümlü, doğru düzgün konser vermeyen bir grup sizin için kayda değer ancak 1 demo 2 stüdyo albümü, single çalışmaları, festivallerde boy göstermiş, aktif olarak sahnelerde yer alan, röportajlar veren, okyanus ötesi ülkelerde dahi albümlerine kritik yazılan, attıkları her adım hem yerli hem yabancı sitelerde günü gününe haber olan bir grup kayda değer değil? Kusura bakmayın da eğer kayda değer standartını ferec geçiyorsa standartlarınız pek düşükmüş.

Ek olarak fikir belirten insan sayısının neredeyse 10 gündür artmadığını da görüyorsunuz, tartışmayı açan gider prim kasan boş bi grubu kayda değer olarak sunar, silinsin diyen alt alta tüm başlıklara birkaç dakika arayla yorum yapar işin inceliklerine bakmadan oy kullanır, biz de burada konuyu açan kişiyle beraber laf yetiştirmeye çalışırız. --Lucretia666 (mesaj) 07:07, 1 Ağustos 2016 (UTC)

  • Silinsin Silinsin Kayda değerliği ortaya koyan kaynak göremedim. --Eldarion 06:10, 1 Ağustos 2016 (UTC)
Cevap Cevap Uzun yıllardır aktifsiniz, tecrübelerinize dayanarak burada bulunmayı hak eden kayda değerliğe sahip müzik gruplarına örnek verebilir misiniz acaba? --Lucretia666 (mesaj) 07:16, 1 Ağustos 2016 (UTC)
Cevap Cevap Maddenin kayda değer olduğunu siz iddia ettiğinize göre, kayda değerliği ispat etmek de size düşüyor. Bu ve şu sayfaları dikkatlice okumanızı öneririm. --Eldarion 06:38, 2 Ağustos 2016 (UTC)
Ben uzun yıllardır aktif değilim ama hemen aklıma Beatles, Bee Gees, Kurtalan Ekspres, Moğollar gibi gruplar geliyor. Hatta Mavi Işıklar... --E4024 (mesaj) 08:07, 1 Ağustos 2016 (UTC)
Cevap Cevap Ülkeden bugüne kadar bahsi geçen yabancı gruplar ayarında grup çıktı mı yoksa bir ironi, bir şaka mı var anlayamadım. Adı geçen yerli gruplar da rock müziğin öncülerinden. Tartışmayı başlatan şahıs son derece boş ve pasif bir grubu kayda değer görmüş, sizden ricam bu grubu da Türk metal grupları arasında değerlendirip, diğer grupların kabul görme şartlarıyla yargılamanız.

Ben burada 1.ligde oynayan yerli bir futbolcuyu sunuyorum siz Pele, Maradona, Beckham var diyorsunuz, bilmem anlatabildim mi? Wikipedia bize kayda değerlik şartları sunmuş, madde de bunların hepsini karşılayacak incelikte hazırlanmış. Kendi internet sayfasını-şu an kullanım dışı- ve kendi siteleri pasifagresiften 2 link ile onay gören Thrown To The Sun varken, hatta bu grubun sayfası diğer kabul görmüşlerin yanında bayağı derli toplu kalırken neden bu grup Beatles'la Moğollar'la kıyaslanıyor. Ha diyorsanız ki Vikipedia bu tarz grupların hiçbirini kabul etmeyecek kadar ciddi bir kurum; o vakit 2 3 grup anca kalmalı ama 14 yılda tek yaptığı ırkçılık dolu dandik bir albüm ile xgazetesi.com gibi sitelerde prim kasma amacıyla haberleri çıkan gruplar da kayda değer olarak sunulmamalı. --Lucretia666 (mesaj) 09:56, 1 Ağustos 2016 (UTC)

  • Yorum Yorum Ben diğer maddelerin kayda değer olduğunu iddia etmiyorum. Nedense öyle bir algı var. Hayır! Eğer kayda değer olmadığını düşünüyorsanız siz de silinmeye aday gösterin, tartışalım. Bunun için herhangi bir engel bulunmamakta. --Turgut46 13:50, 1 Ağustos 2016 (UTC)
Cevap Cevap Affınıza sığınarak belirtmek isterim ki burada bir maddenin kalıcı hal alması için bir devriyeden onay gerektiğini biliyorum, yanışım varsa düzeltin. Yani bu formatta açılan bir madde bir devriye tarafından onay görmüş ki şu an sabit bir şekilde bulunmakta. Eğer tüm maddeleri oylama hakkımız varsa oylayalım bu ayrı bir durum. Değinmek istediğim asıl nokta şu sayfanın içinde hürriyet milliyet sabah yazan bir internet sitesi görmenizin bu müzik için birşey ifade etmediğiydi. Ancak siz bir yeterlilik örneği olarak diplerdeki bir grubu sundunuz. Yani hem bir ölçüt sunuyorsunuz, sonra buna laf edince de kayda değer olduğunu iddaa etmiyorum diyorsunuz. Sadece şunu görmenizi istiyorum, bu sayfa Viki'nin Türkiye kısmı değil mi? Bunun alt başlıklarından birisi Türkiye'de Müzik, bunun da alt başlığı Türkiye'de Metal Müzik. Geliyorsunuz Bee Gees diyorsunuz. Yabancı sayfalarda onay gören tonlarca grup varken neden bu ülkede böyle bir tavır sergileniyor bunu merak ediyorum.

Ek olarak son bahsettiğim konu ile başta değindiğim durumu birleştirirsem, Viki devriyeleri yabancılar bizi bağlamaz diyip asla taviz vermeyecek kadar kusursuz yaklaşıyorsa bir devriyenin onay verdiği sayfa diğerine nasıl tartışılabilir geliyor? Viki'ye kabul edilirlik nasıl bu kadar öznel olabiliyor?

Ayrıca müzisyenler için kayda değerlik şartlarının bahsedildiği sayfanın kaynak kısmındaki sitelerde aratmalar yapıldığında bu gruba erişebiliyorsunuz da. https://www.discogs.com/search/?q=edgeflame&type=all --Lucretia666 (mesaj) 05:08, 2 Ağustos 2016 (UTC)

Cevap Cevap Tekrar belirteyim, arada kaynamasın Vikipedia'nın kayda değerlik için kaynak olarak gösterdiği TEK site olan www.discogs.com adresinde yer alan grup sabah.com'da yer almadığı için mi kayda değer olarak görülmüyor. Devriyelerin veya kullanıcıların kişisel tatmini, Viki'nin kaynak sunarak doğrudan yönlendirdiği net bir siteden önde midir? Bunu geçtim Viki'nin istediği, ULUSLARARASI platformda geçerliliği olan bir sitede yer alan bir grup tartışma konusu oluyor, ayrıca kendi camiası içinde de en prestijli geçerliliğe sahip olan Metal Archives sitesinde de benzer şekilde ansiklopedik olarak, yorum katılmadan yer almışken neden hala tartışmayı sürdürüyoruz. Girin bakın kaynaklara;

https://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Kayda_değerlik_(müzik)

Sayfalardan birinde köklü plak şirketleriyle çalışan ciddi gruplar yer alabilirken hatta dünyaya açılmış tek popüler metal grubumuz Pentagramın tek albümü yer alırken diğerinde Edgeflame yer almakta.

Bunun dışında;

Kitle medya gelenekleri dışında kalmış müzisyen ve performans sanatçıları için:

Güvenilir kaynaklar tarafından belli bir müzik türü içinde stil, teknik, repertuar veya eğitici etkisinden dolayı bahsedilmiş olması.

-Discogs.com , Metal-Archives.com, Pasifagresif, Türkgitar, birçok yerli yabancı değerlendirme, haber, bildiri

Yukarıdaki listeye uyan bir müzisyen veya besteci üzerinde önemli bir müzikal etkiye sahip olmuş olması.

-Bunu bu ülkede sağlayabilecek müzisyen azdır, kayda değerlik kısmının en altında yapılan sınıflandırmaya baktığımızda Türkiye bu konuda bir Avrupa ülkesi veya Amerika değil, bir geçerliliği olduğunu sanmıyorum.

Özgün bir tarz yaratmış olması.

-Geleneksel kalıpların dışına çıkan bir grup üzerine konuşulmakta.

Kayda değer bir müzik tarzı, geleneği veya kayda değer bir tür içinde yer alan bir ekol tarafından kullanılmış birden fazla melodi, müzik veya standartlar bestelemiş olması.

-Bir satır yukarıda yazdığım şekilde grup Türk müziğinden birçok tınıyı şarkılarında kullanır, burada en ince ayrıntıya takılacak kadar aşk ile yapıyorsanız işinizi, bu detayları farketmek adına albümlerini de birkaç defa gözden geçirin müzikal bilginize güveniyorsanız.

Kayda değer bir alt-kültüre yönelik yayınlarda sıkça bahsi geçmesi.

-Sanırım beğenmediğiniz onlarca internet sitesi bu yayınlar grubuna giriyor.

Konu saçma bir inatlaşmaya gidiyor, mantıklı materyaller sunmaya çalıştıkça sadece "ben tatmin olmadım"cı bir tavır sergileniyor,konuşmaya dahil olan, bu konu üzerine donanımlı insan da yok günler evvel söylediğim üzere ancak daha ne kadar açık olabilirim bilmiyorum, VİKİPEDİA'nın istediği herşeyin karşılandığı kanaatindeyim, eğer kişisel tatmininiz amacıyla daha da zorluk çıkaracaksanız burada sildirmeye çalışmaktansa o istediğiniz kalıba uyduracak şekilde düzenleyin başlığı. Eminim çok daha yapıcı bir tavır olacaktır.

Sevgiler --Lucretia666 (mesaj) 07:03, 2 Ağustos 2016 (UTC)

Yine yanlış algı. Vikipedi müzik kategorisinde bulunan maddeler için tek kaynak olarak Discogs'u görmez. Evet, dediğiniz gibi olay. Maddenin Discogs'ta adı geçip de Sabah'ta, Milliyet'te veya bağımsız ve güvenilir diğer kaynaklarda adının geçmemesi. Metal Archives metal müzik için iyi bir veritabanı. Ancak makalenin yazarına baktığımızda yazarın bağımsız olmadığı dikkat çekiyor. Grubun resmî siteleri de bağımsız kaynak oluşturmaz. gitarogrencisi.com, pasifagresif.com gibi sitelerini ise güvenilir bulmuyorum. Türkiye'de metal müzik bir pop müzik kadar ilgi görmediği için çok fazla karşımıza çıkmıyor maalesef. Verdiğim site ise ilk Kürt metal grubu olmasıyla öne çıkmış. Bu arada hakkında Vikipedi maddesi de varmış (silinmeye aday gösterilebilir). Bağımsız ve güvenilir bir kaynakta yer aldığını görmedikçe kararım değişmeyecek gibi. --Turgut46 07:28, 2 Ağustos 2016 (UTC)
Cevap Cevap Hangi makale yazarı bağımsız değil acaba? Pasifagresifteki grup açıklaması dışında hepsi sitelerin yazarları tarafından işlenmiş halde. Daha açık anlatabilirseniz sevinirim. --Lucretia666 (mesaj) 08:22, 2 Ağustos 2016 (UTC)
Maddedeki Metal Archives kaynağındaki makale. --Turgut46 07:58, 2 Ağustos 2016 (UTC)
Emin misiniz? O site makale barındıran bir site değildir, bir daha bakın http://www.metal-archives.com/bands/Edgeflame/3540371662 belki Metal Temple adlı sitede albüm hakkında yazılmış olan yazıdan bahsediyorsunuzdur. --Lucretia666 (mesaj) 08:21, 2 Ağustos 2016 (UTC)
Karıştırmışım sanırım. --Turgut46 08:50, 2 Ağustos 2016 (UTC)
Yani gördüğünüz üzere birçok farklı açıdan güvenilir ve doğrulanabilir kaynağa da sahip bir grup. Yaptıkları müziğin ülkede gördüğü ilgi tartışılır, müzik dünyasına katkıları tartışılır, insanlar üzerinde etkileri tartışılır, bunların hepsi öznel fikirlerdir ve saygı duyuyorum kesinlikle. Tek göstermek istediğim şey grubun hem kendi alanında hem de bu platformun öne sürdüğü kaynaklarda yer aldığıydı. Ve ülkede bu işi yapan gruplar arasında kabul gören bir grup olduğundan dolayı bu kadar tartışma döndü bu kadar az insan arasında, grup Türk metal müziği camiasında fazlasıyla kayda değer işler yapmıştır ve yapmaktadır aktif olarak, bu kayda değerlik bu platform için yeterlidir, değildir, bunu ayırt etme statüsünde değilim, ancak bu yetersizliği "kaynaklar tatmin etmedi" gibi bir yaklaşımla değerlendirmemek lazım. Eğer siz de kaynakların tutarlı olduğunu kabul ettiyseniz uygun görülmeyen başka noktalara yönelelim tartışmada. --Lucretia666 (mesaj) 09:45, 2 Ağustos 2016 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Grup hakkında yeteri kadar bağımsız ve güvenilir kaynak yok, kayda değerliği ispat edilemiyor. Grup üyelerinin söylemleri, röportajları vs bağımsız olmayan kaynaklar.--RapsarEfendim? 08:44, 2 Ağustos 2016 (UTC)
Peki ya albüm değerlendirmeleri, işleri üzerine yapılan haberler, incelemeler? Ansiklopedi formatındaki sitelerde uzun zamandır yer almaları ve haklarında detaylı veri bulunabilmesi de mi röportaj ve grup söylemi kategorisinde? 5 10 satır yukarıya bakarsanız bunun üzerine kapsamlı bir tartışma döndü. Verilen 15 20 linkten 2 ya da 3ü grubun ağzından çıkmış sözlerin yayınlanmış halidir. Bunun dışında Viki'nin birincil olarak sunduğu güvenilir kaynak dahil birçok farklı kaynağa sahiptir.--Lucretia666 (mesaj) 09:37, 2 Ağustos 2016 (UTC)
Cevap Cevap Anladığım kadarıyla iş inada binmiş durumda, yapacak birşey yok artık. Ancak merak ediyorum. Pasifagresif ve Metal Archives'ten daha guvenilir metal muzik hakkında kaynak yazar mısınız? --BySharky 11:04, 2 Ağustos 2016 (UTC)
"Verilen 15 20 linkten 2 ya da 3ü grubun ağzından çıkmış sözlerin yayınlanmış halidir" denmiş. Halihazırda maddede 11 kaynak var, öncelikle bu bir. 1, 7, 10 numaralı kaynaklar bağımsız olmayan kaynaklar. Kaynakları tek tek açıp baktım, bazıları birbirinin tekrarı (şu parça yayınlandı tarzında). Kaynak var, ancak kayda değerliğin ispatı için yeterli olmadıklarını düşünüyorum.--RapsarEfendim? 11:47, 2 Ağustos 2016 (UTC)
Yorum Yorum "Anladığım kadarıyla iş inada binmiş durumda" derken umarım aynaya bakarak konuşuyorsunuz. Aksi takdirde iyiniyet varsaymama, nezaket kurallarına uymama, kişisel saldırı vb bazı alanlara adım atmış olursunuz. Mavi bağlantılarını bulamazsanız hizmetlilerimiz gösterir size. --E4024 (mesaj) 11:57, 2 Ağustos 2016 (UTC)
Cevap Cevap 15 20 kaynak sözünü ben soylemediğim için bilemeyecem ancak 1. kaynak hariç hepsi bağımsız kaynaklardır. Sayısız konsere sponsorluk yapmış Türk Gitar ve Pasifagresif nasıl güvenilir kaynak olmuyor anlamış değilim. Cidden merak ediyorum, bu iki siteden daha guvenilir olan ve daha büyük olan 2 tane metal muzik ile alakali haber sitesi atın. Yeteri kadar bağımsız olmadığını kabul edecem. Bakın lütfen, Vikipedi Türkiye'nin metal müzik hakkında sayısız eksiği var. Bırakın, karışmayında maddeleri açayım. Bakın, bu tartışmayı arkadaşlarıma atsam gülerler, çünkü bilirler ki Pasifagresif'in ne kadar kaliteli ve köklü bir kaynak olduğunu. Bu tür konuları bu sektör ile alakalı kişilere bırakın, bırakın ki Vikipedi müzik katogerisi gelişsin. Size Vikipedi Türkiye'de olmayıp metal müziğin öncülerinden olan bir sürü grup sayabilirim ancak biliyorum ki onlarda kaynak eksikliğinden silinecek ya sa SAS listesine girecek. Çünkü Türkiye'de gerçekten metal müzik ile alakalı haber yapan 2 tane büyük site var. Şimdi bana Dream TV gibi siteler atmayın, Dream TV'nin hiçbir zaman Obscura, Rings of Saturn gibi öncü metal gruplarının haberlerini yaptığını göremezsiniz çünkü kitlesi farklı. Bu sayfa silinirse eğer Vikipedi Türkiye'ye gelecekte yapacağım katkılarda yok olmuş olur. Yanlış anlamayın lütfen bu bir uyarı değildir, benim tek istediğim Vikipedi Türkiye'nin metal müzik kısmının gelişmesidir çünkü diğer Vikilere göre inanılmaz boş, neredeyse hiçbir grup yok. Sizden istediğim şey Türkiye'nin en büyük iki metal haber sitesini bağımsız kaynak olarak kabul etmeniz, çünkü metal müzik ile alakalı başka büyük kaynak yok. Saygılarımla --BySharky 12:44, 2 Ağustos 2016 (UTC)
Grubun Metal-Archives'te yer alması iyi bir şey, güvenilir kabul edilebilir bir kaynaktır. Ancak Pasifagresif, Türk Gitar gibi siteler ise güvenilir değil bence. Üstelik verilen siteler de röportaj tarzı, bilgi verme amacı taşımıyor. Maddenin silinmesi dünyanın sonu değil. Silinen maddeyi kayda değerliğini ispatlayacak biçimde yeniden açabilirsiniz. Silinse bile farklı maddeler açarak Vikipedi'ye katkı sağlamaya devam edebilirsiniz. Bu alanda katkı yapan kullanıcı, bildiğim kadarıyla, pek fazla değil. Bu eksikliklerimizi neden siz gidermiyorsunuz? Bir maddenin silinmesi sizi Vikipedi'den soğutmamalı. 1 madde silinir, 10 madde açılır. Açtığınız birçok kayda değer madde için teşekkür ederiz ancak "bu madde silinirse gelecekte yapacağım katkılar da yok olur" gibi bir anlayışı doğru bulmuyorum. "Bu maddeyi nasıl düzenlersem kayda değer görünür" şeklinde düşünmeniz daha doğru olur. Madde silinirse belki ilerde yeni kaynaklar çıkar ve maddeyi yeniden açarsanız. --Turgut46 13:26, 2 Ağustos 2016 (UTC)
Yorum Yorum Türkiye de başka güvenilir kaynak yokki metal müzik hakkında yorum yapan. Bütün alakasız arşiv sitelerini maddeye atsam daha mı iyi? Maddeyi "kayda değer" hale getirmek için Türkiye de daha fazla bağımsız kaynak olması lazım ancak yok. Pasifagresif'ten daha güvenilir metal müzik haberleri yapan site atabilir misiniz bana. --BySharky 13:51, 2 Ağustos 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Metal Archives'ten başka bilmiyorum. Daha fazla güvenilir kaynak bulamadım. Bu death metalin Türkiye'de pop müzik kadar ilgi görmemesi ile ilgili bir durum. Rap müzik de aynı şeklide. Rap müzikle ilgili bağımsız ve güvenilir kaynak yok. Varsa bile ben bilmiyorum, duymadım. Sagopa Kajmer, Ceza gibi sanatçılar Türkiye'deki rap müziğin kurucuları ve geliştiricileri olduğundan, birçok televizyon programına çıktıklarından, bazıları reklamlarda oynadıklarından kayda değer olduklarını ispatlamışlardır. Piyasada kendi çabalarıyla rap yapan, albümler çıkaran, konserler veren birçok kişi var. Peki bunların hangisi kayda değer? Hangisi diğer rap sanatçılarından daha özgün bir iş çıkarmış ve bununla tanınmış? Ben de bir rap sanatçısı hakkında bir madde açsam ve silinmeye aday gösterilse, "Rap müziği hakkında bilgi veren yeterince güvenilir ve bağımsız kaynak yok ki. Yine de madde kayda değer" desem olur mu? Death metal ve rap müziği hakkında bilgi veren yerel, bağımsız ve güvenilir kaynağın az olması ülkemizde bir pop müzik gibi ilgi görmemeleri ve gündeme gelmemeleri. Eğer Edgeflame diğer death metal gruplarından farklı bir iş yapmış ve bununla tanınmışsa söyleyin lütfen. Ben acaba yanılıyor muyum diye düşünüp grup hakkında araştırma yaptım. Rastladığım sayfalar: kişisel Facebook ve Twitter sayfaları, resmî sitesi, pasif agresif vs. Ki pasifagresif'i güvenilir kabul etsek bile 1-2 röportajına yer vermiş sadece, daha ayrıntılı bir bilgi var mı? Siz de, tıpkı benim gibi, acaba yanılıyor olabilir miyim diye düşünüp kayda değer olmadığına karar verin bence. --Turgut46 15:13, 2 Ağustos 2016 (UTC)
Cevap Cevap Zaten yeni albüm çıkardığında ya da eleman değişikliğinde haberlere çıkar metal grubu. Bütün dünya da böyledir bu. Siz rap müzik ile ilgili bir madde açarsanız ve güvenilir madde koyarsanız o madde KD'dir zaten. Ayrıca pop müzik kültürü farklı, metal müzik kültürü farklı, rap müzik kültürü farklı diğer müzik kültürleri farklı. Bu konu hakkında Vikipedi Türkiye de uzman kişiler tarafından müzik ile alakalı politikalar en baştan yazılmalı. Çünkü açıkça belli ki ciddi anlamda yanlış işleyen şeyler var. Her müzik türünün kendi kriterlerine göre KD olup olmadığı hesaplanmalı. Diğer dillerdeki müzik kriterleri böyle değil biliyorum, biliyorum çünkü başka dillerdeki vikipedi hakkında uğraşan tanıdıklarim var. Bu tür şeyler dünya'da ki müzik kültürüne göre değil, Türkiye'de ki müzik kültürüne göre değerlendirilmeli. Ayrıca tek kaynak vermedim ki ben 2 tane büyük kaynak verdim. Röportajda ise o kaynağı içeriği için değil, röportaj yaptığını kanıtlamak için verdim. Hiçbir metal müzik haberi "şu üye şu konserde görüldü", "son hali görenleri şaşırttı" gibi olmaz. Nasıl olacağını yazımın başında belirttim zaten. --BySharky 15:38, 2 Ağustos 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Öznel olmakla beraber, eğer bir grubu/müzisyeni gerçekten kapsamlı olarak değerlendirecek insanlar olmadığında, yapılan işlere dikkat çekilmedir. Bir albüm çıkarmak asla kolay değildir, ne kadar iyi veya kötü olursa olsun, bu yüzden hangi tarzı yaparsa yapsın alt alta konan işler, konserler ve üstüne yazılıp çizilen platformlar varsa kayda değerdir. Mesela üstünde konuştuğumuz grup Death değil Thrash metal grubu, ancak bunu değerlendiren insanlar bunun arasındaki farka ne kadar hakim? Eğer gerçekten doğru karar verilmek isteniyorsa o kişi bunun ayrımını dahi düzgün biçimde yapmalı, aynı albümü açalım size "kuru gürültü" gelirken ben aralarından kullanılan doğu gamlarını seçerim teker teker, siz googlea yazsanız "bakalım bunlar ne kadar özgün, başka bir örnek dinleyeyim" amacıyla bu türü, karşınıza çıkan örnekle ne kadar etkili kıyaslayabileceksiniz. Bu yüzden işinizi iyi yapmak amacıyla detaylı yaklaşımınıza saygı duyuyorum ama bir grup son 3 senesinde 3 albüm çıkarabilmişse, internette baktığınızda, videolarında, sosyal medya hesaplarında birçok iyi geri dönüş ve destek görüyorsa, videoları 5 haneli izlenmelere ulaşıyor, birçok dinleyiciye sahip olabiliyorsa bu ülke için kayda değerdir, uluslararası bir etkisi olsa zaten en.wikipedia.com üzerinden sayfa açmak mantıklı olurdu doğrudan, bu yüzden bu grup ve bunun gibi onlarcası bu sayfada kabul görmeli artık, düzgün ve ince çalışılarak, ürettiği albümlere şarkılara gelen ilgiye bakılarak, sosyal medyada ne kadar etkili olduğu incelenerek, ne kadar aktif oldukları takip edilerek karar verilmeli. Bu her tarz içinde geçerli, ülkenin müzik konusundaki ekonomik halinden dolayı ülkede en ses getiren metal grupları bile albümlerini kendi kaydediyor kendi düzenliyor, ya da başkalarına inanılmaz paralara iş yapan dostları sayesinde biraz daha kaliteli hizmet alabiliyor, sizin örnek verdiğiniz grupların girdiği stüdyonun ücreti, bu ülkedeki metal müzik işlerine harcanan toplam paradan fazladır belki, malesef durum bu, popüler akım dışında kalan diğer her tarz gibi, bu noktada yapılan işlerin kayıt altında tutulup hatırlanması amacıyla vikipedia'da Discogs gibi Metal Archives gibi güzel bir kaynak. Viki Türkiye bu konuda müzik alanında hakim devriyelere sahip olmalı, bu konuya el atmalı diye düşünüyorum, sanırım hala oy kullanma hakkına sahip değilim ancak artık derdimi güzel anlatabilmişimdir diye umuyorum, hem grubun şu an geldiği noktada burada bulunmayı hakettiğine inanan hem de hazırlanan başlığın gayet kapsamlı ve titiz işlendiğini gördüğümden kalmasını talep ediyorum. Bunun gibi birçok müzik dalına mensup sanatçının var olmasını talep ediyorum, müzik beğeni meselesidir, bir grup 10 albüm üretsin 10 albümü beğenen 1 insan çıkmasın yine bulunmalıdır burada bence. Ortada istikrarla yapılan, üretilen bir iş varsa öznellikten sıyrılarak değerlendirilip buraya işlenmeli, çünkü "10 güzel albüm yaptılar değil "10 albüm yaptılar" diye yazılacak bir yer burası gözümde. Tekrardan tüm müzik dallarınına harcanan emeğin uygun kalıba girdiğinde kabul görmesini sağlayacak kadar donanımlı devriyelerin aranıza katılmasını, Vikipedia'da müzik bölümünün zenginleşmesini diliyor bu grubun da kabul görmesini talep ediyorum.

Sevgiler, saygılar.--Lucretia666 (mesaj) 05:21, 3 Ağustos 2016 (UTC)

  • Silinsin Silinsin Ulusal çapta bir albüm tespit edemedim. Ansiklopedik değil.--Kafkasmurat- 14:25, 7 Ağustos 2016 (UTC)
Cevap Cevap Ulusal bir çapta albüm tespit edemedim derken? Madde de çeşitli yabancı kaynaklar mevcut. Buna az diyorsanız bence diğer Türk metal grupların dünyada ki yerine bakın. Ulusal çapta bilinmek demek bir plak şirketine en az 35.000 40.000TL vermek demek. Kayda değerlik ise albümün sevilmesinden daha çok yatırılan paraya bakıyorsa bilemeyeceğim tabii. Grup, yeterince uluslararası bir kayda değerliğe sahip. Ayrıca grubun şuan ki plak şirketi Türkiye'nin en bilindik metal gruplarından birisi olan Sabhankra ile aynı. O zaman neden dünya çağında bilinirliği yok diye sorarsanız çünkü Türkiye'de ki metal sektörü böyle, buna yapacak bir şey yok. Diken Türkiye'de zamanında en çok satılan albümlerden birini yaptı ancak ne Vikipedisi var ne de metal dinleyicisi dışında kitlesi var, bu sektör böyle bir sektör. Bu sektör ile yakından ilgisi olan kişiler bilirler ki yazdıklarımın hepsi doğru ancak bu sektörün dışında ki birisi dediklerime katılmaz, çünkü bilgisi yoktur bu konu hakkında. Metal müzik sektöründen anlamak demek Metallica, Pentagram, Death gibi grupları bilmek ya da dinlemek değildir, albümlerin çıkış tarihlerine göre gelen ilgiye ve hangi türün hangi grubunun ne kadar tutulduğunu, sevildiğini bilmektir ki bende bunları biliyorum. Bu tartışma içinde "Beatles, Bee Gees, Kurtalan Ekspres, Moğollar" isimli grupların adları geçti. Vikipedi de madde olabilmek için türünün ilki ya da öncüsü mü olmak zorunda? Tartışma da Beatles'in adını veren birisi bu sektör hakkında ne kadar bilgisi olabilir? Kayda değer olmadığını düşünmesem neden açıyım Edgeflame maddesini? Ben çok ama çok iyi biliyorum ki yanılıyorsunuz bu konular hakkında. Tartışma da Pasifagresif gibi bir sitenin KD olup olmadığı tartışıldı, Türk Gitar'ın KD olmadığı söylendi. Pasifagresif ve Türk Gitar dünya çapında çoğu siteden bağımsız ve köklüdür. Biliyorum ve çok iyi bildiğimi düşünüyorum bu konuları, acaba yanılıyor muyum diye düşündüm bir ara ve çeşitli sosyal medya hesaplarımda paylaştım tartışmayı. Tanıdıklarım tanımadıklarım herkes haklısın dediler. (bana "sen paylaştığın için öyle demişlerdir" ya da "politikaları bilmiyorlar" demeyin. daha önce de açtığım maddeleri paylaştım gayette eleştirdiler ve sağolsunlar daha iyi hale getirdim açtığım maddeleri) Oylamaya sonradan katılanların üste yazanların okuduğunu bile zannetmiyorum açıkçası. Bırakın da kalsın madde çünkü kesinlikle KD, şüphem bile kalmadı artık dışarıdan gelen yorumlardan sonra. --BySharky 15:30, 7 Ağustos 2016 (UTC)
  • Silinsin Vikipedi:Kayda değerlik (müzik) kriterlerini karşılamıyor. Kayda değerlik kriterlerinde belirtilen "Ünlü bir müzik yayın şirketi aracılığıyla en az iki albüm yayınlamış olmalı. Müzik şirketinin ünlü olduğu tartışmalı ise bu şirketin en az birkaç yıllık bir geçmişi olmalı, önemli sayıda sanatçının albümünü yayınlamış olmalı ve bu kişilerin pek çoğu da kayda değer olmalıdır." kriterine de uymuyor. İki albümü var, bir tanesi Chopper Productions adlı Ankara'da bulunan ancak kimsenin görmediği bir şirketten (Türkiye dışında da aynı adlı bir şirket var, karıştırmayınız), diğeri ise yine aynı adlı Edgeflame'den. --evolutionoftheuniverse mesaj 18:58, 13 Ağustos 2016 (UTC)
    • Evet zaten bahsi geçen grupta yazları çeşmede clublarda sahne alan bir gruptu, eğer viki standartlarına göre tartışıyorsak grubu ana akım dışı müzisyenlerin değerlendirme kriterlerine göre değerlendirmek daha mantıklı olacaktır. Zira metal müzik adına bilinir şirketten albüm çıkarmak için gereken müzikal yeterlilik değil mütevazı bir araba parası ödemektir sadece, metal müzik piyasasına azıcık aşina olan herkes bunu bilir. İşini iyi yapan grupların ise albümlerini yerel markette kendi imkanlarıyla yayınladıklarını da. Ayrıca Chopper Production da sadece albümün kaydedildiği stüdyodur, yayımcı kuruluş değil. Lütfen fikir belirtmeden önce yeterli bilgi ve birikime sahip olup olmadığınızı test etmeye çalışın, Metal müzik piyasasının kabul edilir tek plak şirketi dahi bulunmamaktadır bu ülkede, piyanist şantörlere, popçulara, türkücülere de ev sahipliği yapan kuruluşların ise yine bu camiada hiçbir kıymeti yoktur. Ancak olaya uzak insanlar bunu bir başarıymış gibi görür ama o tarzların arasında anılan bir grubun sadece prestiji düşer, tabiri caizse "davayı satar". Eğer yukarıda yazılanları okuma çabası gösterirseniz grubu hangi kategoride ele aldığımızı, yaptığı işlerin ülke içindeki geçerliliğini, ülkedeki piyasada gördüğü ilgiyi, içinde bulunduğu organizasyonları tek tek ele aldık ve haksız duruma düşülen tek nokta olmadı kimseye karşı, grubu Beatles yeterliliğinde görmeyi bekleyenler hariç. Umarım siz de duruma objektif bakacak kadar bu müziğin şartlarını, ve grubun bu şartların hepsini nasıl karşıladığını görebilecek kadar araştırırsınız. --Lucretia666 (mesaj) 13:11, 14 Ağustos 2016 (UTC)
Ve masa, bir masadır. Yukarıda gerekli açıklamalar size yapılmış. Spotify'dan ve bildiğiniz diğer yerlerden ilk çıkan albümlerini kontrol ederseniz, Chopper Productions'tan çıktığını görebilirsiniz. Yanlış ise, doğrusu ne ise belirtiniz. Geçen bu uzun sürede maddede iddialarınızı güvenilir kaynaklar ile doğrulayamadınız maalesef. Sonradan sunduğunuz kaynakların çoğu bir kriteri olmayan veritabanı sitelerinden ibaret. Yanlış anlamayın, herkesin dinlediği, sevdiği müzik kendince kayda değerdir, Edgeflame'in 34 dinleyicisinden[1] biri olabilirsiniz, ancak ansiklopedik kayda değerlik farklıdır. Vikipedi ad alanındaki çeşitli sayfalarda bunlar açıklanmıştır. Benim de dinlediğim bir sürü grup var, pek çok kayda değer gruptan daha kaliteli bulurum ancak en azından şu an için kayda değer değiller. Kayda değer olunca elbet maddesi açılır. Vikipedi bir Türkiye ansiklopedisi değildir, bir metal müzik veritabanı değildir. VP:VND sayfasını inceleyiniz lütfen.--evolutionoftheuniverse mesaj 14:51, 14 Ağustos 2016 (UTC)
Ulytau türünün öncüsüdür ve 7467 dinleyicisi var. [2] Diken grubu Türkiye'nin en bilinen heavy metal gruplarından birisidir ancak 1061 dinleyicisi var. [3] Öncü gruplar bile bu kadar dinleniyorken Edgeflame'nin ne kadar dinlenmesi gerektiğini tartışacak halde değiliz. Ayrıca last.fm kullanan kaç kişi var Türkiye'de? Bana Türk, metal müzik ile ilgili plak şirketi söyler misiniz? --BySharky 17:24, 14 Ağustos 2016 (UTC)
Kimin ne kadar dinlendiğini değil, ansiklopedik kayda değerliliği tartışıyoruz. Her konunun kayda değerliliği kendi içinde değerlendirilir, Ulytau'ın kayda değerliliği hakkında şüpheniz varsa SAS'a getirirsiniz tartışılır. Kayda değer, turneye çıkan, kriterleri sağlayabilecek bir sürü grubu listeleyip, bu grup için iddialarınızı güvenilir kaynaklar ile doğrulamadan "Ama bunlardan ne farkı var, Türkiye'de metal müziğin değeri bilinmiyor" diye acındırmanın hiçbir anlamı yok.--evolutionoftheuniverse mesaj 20:06, 14 Ağustos 2016 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Herkes görüşünü özgürce söylesin ancak tartışmalar laf dalaşına dönüşmesin. Madde için özenilmiş ancak KD değil. ÖterbülbülBuyrun? 11:17, 16 Ağustos 2016 (UTC)

Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.