Vikipedi:Kayda değerlik (televizyon)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu sayfa Vikipedi'nin kayda değerlik yönergesi değildir. Sayfadaki açıklamalar, televizyon yayınlarının bir Vikipedi maddesinde yer alabilmesi için kayda değerlik kriterlerini belirlemeye yardımcı bir kılavuzdur. Bazı televizyon yayınları ile ilgili özelleşmiş kurallar içerse de, bu yönerge her türlü (belgesel, diziler, eğlence, magazin programları, spor, yarışma vb.) televizyon yayınlarını kapsamaktadır.

Genel prensipler[kaynağı değiştir]

Genel kayda değerlik kriterlerine göre "Bir başlık eğer yeterli güvenilir ve bağımsız kaynaklarla destekleniyorsa kendine ait maddesi açılabilir." Ana sayfa bağlantısından kayda değerlik kriterleri okunabilir. Konu duruma göre kayda değer olabilir. Ancak bunun yanı sıra konu tüm kriterleri sağlamış olsa da, konunun kendi başına madde olmaması üzerine fikir birliğine varılmışsa başlı başına madde oluşturulmasına engel teşkil edebilir.

Televizyon bağlantılı maddelerin kayda değerliği ile ilgili ek kriterler aşağıdaki bölümlerde çizilmiştir.

Deneme çekimleri, çekilmemiş bölümler veya diziler, ve henüz yayınlanmamış bölümler veya diziler[kaynağı değiştir]

Televizyon dizilerinde yayınlanmak üzere seçilmemiş pilot bölümler genel olarak Vikipedi maddesi olmaya uygun değildir. Pilot bölümün yapımcısı, yazarları veya oyuncu kadrosunun veya da yayınlanacağının kesinleştiğinin duyurulması gibi verilerin olması da bölümün başlı başına Vikipedi'de yer alması için yeterli değildir.

Animasyonlarda da yapım öncesi işlemlerin (animasyonun çizilmiş ve işlenmiş olması), dış seslerin ve müziklerin tamamlanmış olması gerekir.

Henüz yayınlanmamış bölümler veya dizileri oluşturulacağı zaman öncelikle taslak alanında çalışıldıktan sonrasında zamanı geldiğinde yukarıda da belirtildiği üzere ana ad alanına taşınabilir. Detaylı bilgi için bakınız: Vikipedi:Biçem el kitabı/Televizyon#Bir dizi için birden fazla madde açılması.

Bölümler/diziler[kaynağı değiştir]

Televizyon bölümleri sırf yayınlandıkları için kayda değerlik kazanmazlar. Belirli bir oyuncu kadrosuna sahip olması, bölümleri olması, popüler olması veya farklı konulara sahip olması gibi özellikler çoğunluğa oranla gayet yaygın bir durumdur ve bunun gibi televizyon bölümleri, veya bunlardan oluşturulmuş maddeler Vikipedi gelişigüzel bilginin toplandığı bir yer değildir için örnek teşkil eder. Bazen de karakter maddeleri, bölüm maddeleri hatta ana maddeler de bunlara dahildir. [a] Bölümün kendine ait maddesinin açılabilmesi için ilk olarak VP:Kayda değerlik kriterlerini ana maddesinden bağımsız olarak güvenilir kaynaklarla kendi başına sağlamış olması gerekir. Bölümler parçalar halinde yayınlandığından dolayı kriterleri tutturması yeterince zor olacağından (antolojiler hariç) genel olarak kayda değer değillerdir.

Bir çok incelemeye veya bağımsız olarak yayınlanmış yorumlara sahip olmak, bir televizyon bölümünün kayda değerliğine katkıda bulunur. Söz konusu bölümün sadece hikayesini veya olay örgüsünün anlatılması değil; gelişimi ve yazılması, tasarım ögeleri, belirli oyuncuların seçilmesi, filme alınması veya animasyonu, post prodüksiyon çalışması veya müzikleri gibi yapım yönlerini tartışan güvenilir kaynakların olması tercih edilir. Kritiklerin kapsamı recaps, Rotten Tomatoes ve Metacritic gibi basit inceleme toplayıcı kapsamının ötesine geçmelidir. Bunlar, hâlihazırda kayda değerlik sergilemiş olan bölüm maddelerin kullanılabilirken, yalnızca bunlardan oluşan bir onay bölümü genellikle kapsamı yeterince barındırmaz. Bkz. "Fire and Blood (Game of Thrones)", "Filmed Before a Live Studio Audience", "Marge vs. the Monorail" veya "Volcano (South Park)" bu tür maddelere örnek olarak verilebilir.

Bölüm maddelerinin BAFTA veya Emmy Ödülleri gibi ödüllere aday gösterilmeleri veya kazanmaları da onları otomatik olarak kayda değer yapmaz. Zira bu ödüller dönemsel veya sezon maddeleri içinde halihazırda yeterince bahsedilmiş olabilir.

Bir bölüm, genel kayda değerlik kriterlerini sağlamış olabilir, ancak bu Vikipedi'de her bölümün oluşturulması anlamına gelmez. Ayrıca belirli bölümler için öncesinde bir fikir birliği tartışması yapılmış ve olu;mu;sa, sırf kriterleri karşılıyor diye tekrar bir ters fikir birliği yaratmaya çalışmak için sebep oluşturmaz.

Bölümlerle ilgili kayda değerlik detayları için bakınız: Vikipedi:Kayda değerlik (TV programları)#Radyo ve televizyon programı bölümleri

Televizyon filmleri[kaynağı değiştir]

Bir çok televizyon filmi genel olarak ulusal veya yılın belirli zamanlarında yayınlanmasına rağmen bağımsız maddesi olmasına gerek duymaz. Örneğin, ramazan zamanlarında yayınlanan dönemsel bayram filmleri veya yılbaşında yayınlanan Lifetime yılbaşı filmleri gibi. Filmlerin kayda değerliği için bakınız: Vikipedi:Kayda değerlik (filmler).

Televizyon programları[kaynağı değiştir]

Genel olarak çoğu televizyon programı ulusal veya bölgesel çapta yayınlansa da kayda değerliği beraberinde getirmez. Özellikle de yerel olarak yayın yapıyorsa veya ulusal yayında olmasına karşın kısa zaman içinde iptal edilmişse. Buna karşın programın coğrafik kitlesi veya kısa zamanda iptal edilmesinin gibi durumların haricinde güvenilir kaynakların varlığı büyük önem taşır. Programlarla ilgili kayda değerlik detayları için bakınız: Vikipedi:Kayda değerlik (TV programları)

  1. ^ Bu bilgiler bölümün mevcudiyetini ispatlamaktan öteye gitmese de eğer kayda değerliği sağlamışlarsa ana maddesinde içerilebilir.

Ayrıca bakınız[kaynağı değiştir]