Vikipedi:Kategori tartışmaları/Kayıt/2011 Mayıs

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki sayfa, tartışılan kategorinin veya kategorilerin arşivlenmiş sayfasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.

Yapılan tartışmalar sonucunda bir fikir birliğine varılamamıştır.--Superyetkinileti 20:26, 15 Mayıs 2011 (UTC)

Kategori:Azeriler[kaynağı değiştir]

Önerilen isim değişikliği: Azeriler > Azerbaycanlılar
Gerekçe: Azerbaycan kelimesi içinden Azeri diye bir adlandırma nasıl yapılabilir. -baycan ülke adı takısı mıdır? Ya da bu milletin ülkesi Azeristan, Azeriye gibi bir şey midir? Uluslararası alanda Azerbaycanlılar olarak tanınıyorlar. Esc2003 13:31, 7 Mayıs 2011 (UTC)
Kabul Arkadaşa katılmamak mümkün değil. Gerçek azeriler Orta Asırlarda şimdiki Güney Azerbaycanda yaşayan, İrani halklara ait, çoktam yok olmuş bir halktır. Bugünkü Türkiyə türkçesinde yaygın olan "azeriler" değimi ise benim mensubu olduğum halkı hiç de doğru anlatmıyor. Hadi ben aslında azerbeycanlıların da doğru olduğunu pek kabul etmiyorum da (en doğrusu Azerbaycan türkləri olması kanısındayım) ama kaynaklarda benim halkım en çok azerbeycanlılar olarak tanınmış. Azerbeycanlıların Azerilere oranca daha doğru olduğu görüşüne sahibim. --N KOzimesaj 14:45, 7 Mayıs 2011 (UTC)

Yorum Yorum Azeri tarihi pek bilgim yok, günümüze dair değerlendirirsek Türkçede Azeri daha sık kullanıldığı için, Azeri'den yanayım. Ancak, Vikipedi'de Azerbaycanlılar, Azeriler maddesine yönlendirilmiş. bu yönlendirme hatalı mı, yukarıda okuduğuma göre ayrı madde olması gerekiyor?--Szoszvmesaj 19:59, 7 Mayıs 2011 (UTC)

Cevap Cevap İrani halk olan Azerilerden dilleri üzerinden, Azerice (İranî) adlı sayfada bilgi verilmiş (daha önceden başka yerlerden bu konu hakkında bilgim vardı ama Vikipedi'de ilk defa bugün gördüm). Azerbaycanlılar adı kabul edilmezse eğer Azeri (Türk), Azeri (İrani) olarak belki (gerek duyulursa) değiştirilebilir. Esc2003 11:20, 10 Mayıs 2011 (UTC)
  • Yorum Yorum Türkiye>Türk, İngiltere>İngiliz, İspanya>İspanyol gibi örneklerimiz var. Bu madde ve kategorinin adlarının Azeri olması uygun değil midir?--Rapsar 20:46, 7 Mayıs 2011 (UTC)
Cevap Cevap Sözünü ettiğimiz milletin Türk kökenli, Türkçe konuşan bir millet olduğuna ve de dünyanın onların tanımına göre hareket ettiğine dikkat edersek Azeri tanımının uygun olmadığını görebiliriz. İngiltere dilimize Fransızcadan geçen bir adlandırmadır. Fransızcada Angleterre-İngiltere (Angle-terre, Angıl-toprağı), Angles-İngiliz, Angıllar demektir. İngilizler ve diğer Hint-Avrupa dilliler de bu yolla adlandırma yaparlar. Türkiye>Türk ise verilen örneklere uymamış -Azerbaycan kelimesi içinden Azeri diye bir adlandırma nasıl yapılabilir. -baycan ülke adı takısı mıdır? Ya da bu milletin ülkesi Azeristan, Azeriye gibi bir şey midir?- açıklama yapmıştım. Esc2003 03:25, 8 Mayıs 2011 (UTC)
  • Karşı Karşı Herkese selam :) İsim değişikliğini pek çok yönden ele almak gerekir. TDK'ya göre Türkçede Azeri (Azerbaycan Cumhuriyeti'nde ve Güney Azerbaycan'da (İran'da) yaşayan Türk soylu halk veya bu halktan olan kimse.) demek de Azerbaycanlı (Azerbaycan halkından veya bu halkın soyundan olan kimse.) demek de doğru. Türkçede pek çok yabancı kökenli sözcük var ve kimisi Türkçe karşılığından daha yaygın kullanılıyor. Öyleyse hangi kullanım daha yaygınsa Vikipedi'de o tercih edilmelidir. Türkçenin belli başlı gazetelerinin bazılarına bakıldığında Azeri kullanımına daha fazla rastlanıyor. Bakınız: Hürriyet, Milliyet, Posta, Radikal, Sabah, Star Taraf, Vatan, Zaman Ayrıca TDK'nın tanımından anladığım kadarıyla Azerbaycanlılar sırf Azerbaycan'da doğup yaşamışları içine alırken Azeri tanımı başta İran olmak üzere Azerbaycan dışındaki Türkleri de kapsıyor. Türkçede Azerinin daha yaygın bir şekilde kullanılmasının nedeni Azerbaycanlıdan daha kısa olması olabilir, bilmiyorum. Bana kalsa Azerbaycan Türkleri derim, Ebülfez Elçibey hayatta olsaydı böyle denmesini isterdi ama yukarıda verdiğim gerekçeler nedeniyle önerilen isim değişikliğine karşıyım. İyi çalışmalar herkese, --Bahar (yine ben!) 06:05, 8 Mayıs 2011 (UTC)
  • Karşı Karşı Yaygın olarak "Azeriler" kavramının kullanılmasının ve TDK'nin benimsediği/benimsettiği yazım kuralının yanında "Azerbaycanlılar" diyerek Azerbaycan dışında yaşayan ve bu ülkeyle dil, din ve kültür bağı bulunan insanları dahiline almayan bir madde adı yaratıldığında "Azeriler" diye ayrı bir madde yaratma gereği duyulacaktır ki, bu da gereksiz olmasının yanında birçok kavram kargaşasına yol açabilecektir. "Azeriler" adlandırmasını genel olarak tüm Azerbaycan ve ülkeyle çeşitli bağları olan insan toplulukları için kullanımındaki uygunluğundan ötürü destekliyorum.--вяí¢αи76ileti 21:05, 8 Mayıs 2011 (UTC)

Yorum Yorum Türkiyede Azerbaycan Türkleri için kullanılan “Azeri” sözcüğüne Azerbaycanda bilgisi olan her bir insanın gösterdiği tepki tabiidir ve bunun tarihi kökleri var. Ben bunu her zaman yazdım, her zaman da “burası Türkiye Türkçesi Vikipedisi olduğu için Türkiye'de daha sıkça kullanılan terim kullanılmalı” söylediler. Ancak ben bu sorunun gez tez aradan kalkacağına inanıyorum. Türk arkadaşlar üçün bir örnek göstermek istiyorum ki, bunun ne kadar sorun yarattığını anlasınlar. TGRT ve İTV ortaklaşa yayın yapıyor, yayınların birinde TGRT sunucusu İTV sunucusuna “Azeri” diye müracaat ettiği zaman İTV sunucusu “Ben Azeri değilim” diye kızdı, Türk arkadaş ne olduğunu bile anlamadı, ancak yayının sonuna kadar bir daha “Azeri” sözcüğünü kullanmadı. Bir Azerbaycan kökenli TGRT radio sunucusu Azerbaycan TV lerinden birinde yaklaşık böyle söyledi “Önceleri bilgisizlikten “Azeri” sözcüğü sık sık kullanılıyordu, ben yönetme baş vurdum, şimdi TGRT radioda “Azeri” sözcüğü az kullanılıyor”. Yani sıkça kullanılan terim, ancak yanlış ve neden bu sorunun çözülmesinde Türkçe Vikipedinin de katkısı olmasın --Melikov Memmedemail 04:56, 10 Mayıs 2011 (UTC)

Yorum Yorum Bana göre böyle:

Azerler — çoktan yok olmuş bir halk
Azeriler — Azerbaycan türkleri
Azerbaycanlılar — Azerbaycanda yaşayan tüm yerli halklar (aborigenlər) ----Cek Li Taranmesaj 10:35, 10 Mayıs 2011 (UTC)
  • Kabul Azeriler, Azerbaycanlılar ve Azerbaycan Türkleri aynı anlam taşıyor. Azeriler kategorisinin isminin Azerbaycanlılar olarak değiştirilmesini destekliyorum--Melikov Memmedemail 10:54, 10 Mayıs 2011 (UTC)

Yorum Yorum Azerler isminde halk olmamış, eski halk da Azeriler olmuşlar--Melikov Memmedemail 11:16, 10 Mayıs 2011 (UTC)

Yorum Yorum

Her iki kategori olmalı! ----Cek Li Taranmesaj 12:48, 10 Mayıs 2011 (UTC)
Geçersiz[kaynağı değiştir]
  • Kabul Azerbaycanlılar və Azeri tamam farklı şeyler: [1]. Azerbaycanlılar - Azərbaycan türkləri, Azeri - İranda (Güney Azerbaycanda) dilleri fars diline oxşar bir tayfa. --Irada 16:46, 8 Mayıs 2011 (UTC) bkz. VP:OY --Superyetkinileti 01:58, 9 Mayıs 2011 (UTC)
  • Kabul azerbaycanlılar və azeriler tamam farklı şeylerdir. --Sultan11 18:24, 8 Mayıs 2011 (UTC) bkz. VP:OY --Superyetkinileti 01:58, 9 Mayıs 2011 (UTC)
  • Karşı Karşı Salamlar. Bende bir zamanlar "Azeri" kavramından hoşum gelmezdi. Ancak bele düşünürüm ki dünyamızda "Azeri" kavramı "Azeri Türkleri" anlamın daşıyor. Azeri kelimesi "Kesrevinin" Azeri nezeriyyesinden çok önceden Azeri Türkleri gibi işleniyor. Bizler Azeri kavramın Azeri Türkleri anlamında işletmeyimiz Kesrevinin yalançı nezeriyyesin mehv halında saxlaya biler. Saygılarımla Ebrahimi-amir 19:22, 8 Mayıs 2011 (UTC) bkz. VP:OY --Superyetkinileti 01:58, 9 Mayıs 2011 (UTC)

Yukarıdaki tartışılan bir kategorinin arşivlenmiş sayfasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.