Vikipedi:Duyuru sistemi kullanımı yönergesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Duyuru sistemi kullanımı yönergesi, Vikipedi ziyaretçilerine ulaşmanın en kısa yolu olan duyuru sistemi kullanılarak bildiri yayımlama sürecinin bir sisteme bağlanması amacıyla hazırlanmıştır. Duyuru sistemine eklenen içerik, Vikipedi'deki tüm sayfalarının üst bölümünde yayımlanır ve tüm ziyaretçilere gösterilir. Yüksek öneme sahip bu sistemin, bu sayfada belirtilen esaslar çerçevesinde kullanılması amaçlanmıştır. Wikimedia Vakfı tarafından yayımlanan merkezî duyurular bu yönerge kapsamında değildir.

Tüm Vikipedi kullanıcıları yayımlanmak üzere bir duyuru talebinde bulunabilir. Bu sayfadaki esaslara uygun olduğu tespit edilen talepler, belirlenen süre içerisinde yayımlanmak üzere hizmetliler tarafından duyuru sistemi sayfasına eklenir.

Duyuru talebinin taşıması gereken özellikler[kaynağı değiştir]

Duyuru sistemiyle yayımlanması talep edilen bildirilerin aşağıdaki esaslara uyması gerekmektedir.

İçerik esasları[kaynağı değiştir]

Yayımlanması talep edilen duyuru aşağıdaki özelliklerde olabilir;
  • Ziyaretçileri kayıt olmaya veya katkıda bulunmaya davet eder (Zaman zaman yayımlanması önerilen, kullanıcı kayıt sayfasına bağlantı içeren duyurular buna örnek gösterilebilir)
  • Vikipedi buluşmalarını veya tüm aşamaları Vikipedi sayfalarında görüşülmüş ve topluluğun belirlediği şekilde gerçekleşecek olan Vikipedi etkinliğini duyurur
  • Vikipedi veya Wikimedia Vakfı hakkında önemli gelişmeleri haber verir (İngilizce Vikipedi'deki karartma uygulamasına destek amacıyla yayımlanmış duyuru buna örnek gösterilebilir)
  • Topluluğun önemli derecede görüşlerine gerek olan tartışmaları haber verir (Botla madde açma tartışmasına katılımı sağlamak amacıyla yayımlanmış duyuru buna örnek gösterilebilir)
  • İş birliği projelerine katılımı teşvik eder
  • Vikipedi ziyaretçilerini önemli derecede ilgilendirdiği topluluk tarafından belirlenmiştir

Şekil esasları[kaynağı değiştir]

Yayımlanması talep edilen duyuru;
  • okuyucuyu rahatsız etmeyecek büyüklükte olmalıdır.
  • tasarımında arka plan ve yazı renkleri uyumlu olarak seçilmelidir.

Yayımlanma süresi[kaynağı değiştir]

Bir duyuru en fazla 10 gün süreyle yayımlanmak üzere önerilebilir. Süre bitiminde gerekli görülmesi durumunda, yeniden yapılacak bir taleple aynı duyurunun yeniden ya da yeni bir taleple benzer bir duyurunun yayımlanması istenilebilir.

Genel esaslar[kaynağı değiştir]

Aynı anda en fazla bir duyuru yayımlanması tavsiye edilse de aynı zaman yayımlanması gereken duyurular nedeniyle iki duyuru aynı anda yayımlanabilir. Bu durumda, iki duyurunun da tasarımlarının aynı olması beklenir. Sonra eklenen duyuru üstte olacak şekilde yayımlanır.