Vikipedi:Babil

Page yarı korumaya alındı
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Babil Kulesi, Pieter Brueghel

Babil şablonları, Vikipedi kullanıcılarının konuşabildiği dilleri, yaş, burç, zevkler, ideolojiler gibi şahsi bilgilerini belirtmek için oluşturulmuş şablonlardır.

Başlangıçta sadece kullanıcıların dillerini kapsayan şablonların kullanım alanı zamanla genişlemiş, sigara kullanımından müzik tercihlerine kadar birçok konuyu kapsayan yüzlerce değişik şablon oluşturulmuştur. Bu şablonlar, kullanıcıların birbirlerini daha iyi tanımasına ve esprili şablonlarla günün stresini atmalarına yardımcı olur. Babil şablonlarının kullanımı tamamen tercihe bağlıdır.

Tarihçe

İlk olarak Wikimedia Commons ve Meta-Wiki için hazırlanmış, diğer vikilerde de işe yarayacağı anlaşılmış ve aynı sistem oluşturulmuştur.

Neden Babil?

Babil Kulesi (İbranice: מגדל בבל‎ Migdal Bavel), Tevrat'ta, Kur'an'da ve Dünya'nın birçok bölgesinde yerel efsanelerde bahsi geçen, tanrıya ulaşmak için inşa edildiğine inanılan bir kuledir. Tanah ve Eski Ahit hemen hemen aynı olduğu için Yahudilikte ve Hristiyanlıkta Babil bahsi aynıdır. Babil kulesinden Tevrat'ın Yaratılış (Tekvin) kısmında bahsedilir.

Efsaneye göre Tanrı, kendisine ulaşmaya çalışan insanların kendini beğenmişliğine kızar ve o zamana kadar aynı dili konuşmakta olan insanların dillerini karıştırarak birbirlerini anlamalarını engeller. Babil Kulesi'nin yıkılışı Tevrat'ta anlatılmasa da Jubilees veya Leptogenesis olarak bilinen Yahudi belgelerinde anlatılır.

İsmi verilmemekle beraber Kur'an'da Babil Kulesi'ne benzer bir kuleden bahsedilir. Hikâye, Tevrat'taki ile benzer olmasına rağmen Babil'de değil, Musa'nın yaşadığı dönemde Mısır'da geçer. Firavun, Haman'a kendisine kilden bir kule inşa etmesini, çıkıp Musa'nın tanrısına bakacağını söyler.[1]

Babil'den Yakut el-Hamavi'nin yazmalarında ve Lisan el-Arab'da bahsedilir. Öyküye göre tüm insanlar rüzgârın önüne katılarak bir yerde toplanırlar. Buraya sonradan Babil denir. Babil'de insanlara Allah tarafından değişik lisanlar tahsis edilir ve yeniden rüzgârla geldikleri yerlere dağıtılırlar.

Dinî bir bakış açısıyla bu öyküler, insanın kusurluluğunu, Tanrı'nın kusursuzluğu ile kıyaslamak ve Dünya'daki yüzlerce dilin kökenini açıklamak amacıyla kullanılmaktadır.

Kullanımı

  • Öncelikle kullanıcı sayfasına {{babil}} yazılarak babil kulesi oluşturulur.
  • Her kutucuk için önceden oluşturulmuş kullanıcı şablonları kullanılır. Bunun için ilgili şablonun adından Kullanıcı- kısmı atılarak yazılır.
  • Ana dil için sadece (örneğin tr-A), yoksa uzantısız (tr) kullanılmalıdır.

Yan yana yüzlerce şablon eklenebilir. Bunun sonucunda kullanıcının Babil kulesi de metrelerce yükseklikte olacaktır.

Örnekler

Örnek 1

Vikipedi:Babil
tr Bu kullanıcının ana dili Türkçedir.
en-2 This user is able to contribute with an intermediate level of English.
Diğer kullanıcılar

Ana dili Türkçe (tr) olan ve orta seviyede İngilizce (en-2) bilen bir kullanıcı, kullanıcı sayfasında şu şablonu kullanabilir:

{{babil | tr | en-2 | }}

Yukarıdaki şablonun kullanımı sonucu ortaya sağdaki tablo çıkar:

Eğer kullanıcı İngilizceyi akıcı konuşabilseydi {{babil | tr | en-3}} şeklinde bir şablonu kullanması gerekirdi.

Eğer kullanıcı İngilizceyi ana dili olan Türkçeye yakın bir seviyede kullanabilseydi {{babil | tr | en-4}} şeklinde bir şablon kullanması gerekirdi.

Eğer kullanıcı İngilizceyi profesyonel bir düzeyde konuşabilseydi {{babil | tr | en-5}} şeklinde bir şablon kullanması gerekirdi.

Vikipedi dil şablonları

Aşağıda Vikipedi'de kullanılan dil şablonlarının alfabetik bir listesini bulabilirsiniz. Vikipedi'de henüz bulunmayan dil şablonları, diğer vikipedilerden kopyalanabilir.

Ayrıca bakınız

Kaynaklar