Vikipedi:İş birliği projesi/2011/35. hafta/Reklam

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ürünler ve hizmetler[kaynağı değiştir]

Reklam[kaynağı değiştir]

Google gelirlerinin yüzde doksan dokuzuna yakınını kurumsal reklam programlarından elde etmektedir.[1] Şirket 2006 mali yılı için toplam reklam gelirini 10.492 milyar dolar olarak açıklarken, lisanslama ve diğer girdilerden sağladığı gelirin yalnızca 112 milyon dolar olduğunu belirtmiştir.[2] Google çevrim içi reklam pazarında büyük komisyon ücretleri elde edebilmek için çeşitli yenilikleri yaşama geçirmiştir. Teknolojik olarak DoubleClick'ten yararlanan şirket, kullanıcıların ilgi alanlarına göre hedef reklamları belirleyerek; kullanıcıların amacına uygun içerikleri, onlarla buluşturmuştur.[3][4] Google Analytics site içi bağlantılardaki tıklanma sayısının incelenmesi gibi yöntemlerle; internet sitesi sahiplerinin sitelerine nerelerden ve nasıl insanların giriş yaptığını takip edebilmesini sağlamaktadır.[5] İki yönlü bir program olan Google reklamlarda üç yönlü websiteleri yer alabilmektedir. Google AdWords; Google içerik ağlarında, tıklama başına ödeme veya görüntüleme başına ödeme gibi seçeneklerle; reklamcıların kendi reklamlarını yayınlayabilmesine imkan tanımaktadır. Kardeş hizmet Google AdSense ise, site sahiplerinin kendi sitelerinde bu reklamları yayınlayabilmesini ve bu yayınlanan reklamlardan tıklama başına para kazanılmasını sağlamaktadır.[6]

Programın eksikliklerinden ve eleştirilen yönlerinden biri, Google'nin tıklama sahtekarlığı konusunda yetersiz kalışıdır, insanlar veya otomatik kodlar aracılığıyla ürünle ilgilenmeden yapılan "tıklamalar", reklam veren kişilerin hizmet karşılığı olmadan Google'ye para ödemesine neden olmaktadır. Reklam endüstrisinin 2006 raporlarına göre; çevrim içi reklamlara yapılan tıklamaların %14 ila %20'si arasında kalan kısmının sahte ya da geçersiz tıklama olduğu açıklanmıştır.[7] Ayrıca, diğer bir tartışma kullanıcıların belirli bir web sitesi içerisinde aradıklarını bulmalarını sağlayan, ikincil bir arama kutusu sistemi olan "arama içinde arama" uygulaması üzerinde yaşanmıştır. Yakın bağlantıları olan bir özel şirket için arama içinde arama özelliği kullanılırken, bu şirket kullanıcıları çekebilecek özgün bir arama sistemi beklentisinde olmasına rağmen; çoğunlukla yapılan arama sonucunda rekabet içinde olunan şirketler de arama sonuçlarında yer almıştır.[8] Google reklam sisteminin karşılaştığı diğer bir eleştiri de; reklamın Sanal Binyıl Telif Hakkı Sözleşmesi'ne uygunluğu endişeli dahi olsa reklamcının sansürlenmesidir. Örneğin 2003 Şubat'ında, Google; kâr amacı gütmeyen ve büyük bir kruz gemisinin atık su arıtma uygulamalarını protesto eden bir örgütlenme olan Oceana'nın reklamlarının gösterimini durdurmuştur. Google buna gerekçe olarak kendi yayın politikası olan: "Google bir görüşün, kişinin ya da organizasyonun karşı savunuculuğunu yapan hiçbir reklamı yayınlamayı kabul etmez." prensibini göstermiştir.[9] Ancak daha sonra bu politika değiştirilmiştir.[10] 2008 Haziran ayında Google, Yahoo! ile bir reklam anlaşması yapmıştır, bu anlaşma uyarınca Yahoo! kendi ağ sayfalarında Google reklamlarının gösterilmesine izin vermiştir. Ancak iki şirket arasındaki bu anlaşma Birleşik Devletler Adalet Bakanlığı tarafından güven vermeyen bir eylem olarak görülmüş ve bu nedenle hiçbir zaman yaşama geçirilememiştir. Sonuç olarak Google, Kasım 2008'de anlaşmayı feshettiğini açıklamıştır.[11][12]

Google kendi ürün tanıtımlarında kullanılmak üzere Demo Slam adlı bir site açma girişiminde bulunarak; geliştirdiği Google ürünlerinin teknoloji sunumunu yapmayı amaçlamıştır.[13] Burada her hafta iki takım; Google teknolojisinin yeni bağlamlarını ortaya koyabilmek için yarışmaktadır. Arama Motorları Dergisi'nde Demo Slam'den şöyle bahsedilmiştir: "Yaratıcı ve teknoloji meraklısı insanların, orada kendi videolarını oluşturup, dünya insanlarının en yeni ve muhteşem teknolojileri anlamlandırabilmesine yardımcı olabilecekleri bir yer."[14]

  1. ^ Google Annual Report, Şub. 15 2008
  2. ^ "Form 10-K – Annual Report". EDGAR. SEC. 25 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2010. 
  3. ^ Nakashima, Ellen (12 Ağustos 2008). "Some Web Firms Say They Track Behavior Without Explicit Consent". The Washington Post. The Washington Post Company. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2010. 
  4. ^ Helft, Miguel (11 Mart 2009). "Google to Offer Ads Based on Interests". The New York Times. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2010. 
  5. ^ Bright, Peter (27 Ağustos 2008). "Surfing on the sly with IE8's new "InPrivate" Internet". Ars Technica. Erişim tarihi: 1 Eylül 2008. 
  6. ^ "AdSense". Erişim tarihi: 11 Ekim 2009. 
  7. ^ Mills, Elinor. "Google to offer advertisers click fraud stats." c net. 25 Temmuz 2006. 29 Temmuz 2006 tarihinde erşilmiştir.
  8. ^ Stamoulis, Nick (24 Mart 2008). "Why Companies Are Upset With Google's Search-Within-Search". Search Engine Optimization Journal. 
  9. ^ "Google Somewhat Lifts Oceana Ad Ban". webpronews.com. 2 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi.  |yayımcı= dış bağlantı (yardım)
  10. ^ "Google AdSenseTM Online Standard Terms and Conditions". Google AdSense. 5 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ Mclntyre, Douglas (31 Aralık 2008). "Yahoo and Google may dump their deal". Bloggingstocks.com. 29 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2010. 
  12. ^ Drummond, David (5 Kasım 2008). "Ending our agreement with Yahoo!". The Official Google Blog. Googleblog.blogspot.com. 7 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2010. 
  13. ^ "Google Demo Slam". Google, Inc. 5 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2010. 
  14. ^ "Google Launches Demo Slam!". searchenginejournal. 15 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2010.