Vietnam Halk Deniz Kuvvetleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vietnam Halk Deniz Kuvvetleri
Hải quân Nhân dân Việt Nam
7 Mayıs 1955
Slogan
Vietnamca: Đảo là nhà, Biển cả là quê hương (Türkçe: Evimiz Adalar, Vatanımız Deniz)
TürDeniz Kuvvetleri
Liderler
• Başkomutan
Nguyễn Xuân Phúc
• Donanma Şefi
Tuğamiral Trần Thanh Nghiêm
Tarihçe 
• Kuruluşu
7 Mayıs 1955

Vietnam Halk Donanması (Vietnamca: Hải quân nhân dân Việt Nam), Vietnam Deniz Kuvvetleri veya Vietnam Halk Donanması olarak bilinen Vietnam Halk Ordusu'nun deniz koludur ve ülkenin ulusal sularının ve adalarının korunmasından sorumludur.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

19 Temmuz 1946'da Kuzey Vietnam Başkan Vekili Huỳnh Thúc Kháng, modern Vietnam donanmasını kuran kanun hükmünde kararnameyi imzaladı. Ardından, o yılın 10 Eylül'ünde, General Võ Nguyenên Giáp, yeni donanmanın çekirdeği olarak bir filo inşa etmeye başladı. 8 Mart 1949'da Kuzey Vietnam, Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı Deniz Araştırmaları Dairesini kurdu. Bu departman, savaş görevlerine hazırlanmak için hem araştırma hem de eğitim gerçekleştirdi.

1954'teki Cenevre Konferansı'nın ardından Kuzey Vietnam, kendi deniz kuvvetlerini yaratmaya başladı. Vietnam Halk Donanması, 7 Mayıs 1955'te Kıyı Savunma Genel Müdürlüğü'nün kurulmasıyla oluşturuldu, Donanma Harekât Komutanlığı'nın temelini oluşturdu (Vietnam Savunma Bakanlığı'nın General Võ Nguyenên Giáp tarafından imzalanan 284 / ND sayılı kararnamesine dayanılarak) 8 Mart 1949'da Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı Deniz Araştırma Kurulu'nun kurulması). Donanmanın birincil görevi kıyı bölgelerinde ve iç su yollarında devriye gezmekti.

Vietnam Savaşı boyunca Vietnam Halk Donanması'nın (veya Kuzey Vietnam Donanması) oynadığı rol büyük ölçüde halk tarafından bilinmiyordu. Bununla birlikte, 2 Ağustos 1964'te, üç Kuzey Vietnam Swatow sınıfı devriye botu, Tonkin Körfezi Olayı olarak bilinen yerde USS Maddox destroyerine saldırdı. ABD'nin 4 Ağustos'ta gerçekleştiğini iddia ettiği ikinci saldırı, Kuzey Vietnamlılar tarafından uydurma olduğu gerekçesiyle reddedildi.

Ancak Kuzey Vietnamlılar, meydana gelen olayların kendi versiyonlarını korumuşlardı. Resmi Vietnam kaynaklarına göre Maddox, 31 Temmuz 1964'te Kuzey Vietnam sularına girdi ve Kuzey Vietnamlılarla bir savaş başlattı. Amerikan provokasyonuna yanıt olarak, 135. Torpido Bot Taburu'ndan 123K-sınıfı üç torpido botu, Amerikan muhripini durdurmak için gönderildi. Ortaya çıkan çatışma, Kuzey Vietnamlı "torpido botlarının Maddox'u Vietnam'ın karasularından çıkardığı, bir ABD uçağını düşürdüğü ve bir diğerine zarar verdiği" "Thanh Hóa Savaşı" olarak tanındı.

Kara sularında devriye gezmenin yanı sıra, Donanma, Vietnam Savaşı sırasında Vietnam Halk Ordusu ve Vietkong'u desteklemek için askeri malzeme taşıma görevine de sahipti. 31 Ekim 1961'de, Güney Vietnam'daki Komünist kara kuvvetleri için askeri malzeme ve diğer malların taşınmasından sorumlu 759.Ulaştırma Birimi ile Deniz Kuvvetleri tarafından Ho Chi Minh yolunun bir deniz yolu versiyonu kuruldu. Güney Vietnam ve ABD donanmaları tarafından tespit edilmekten kaçınmak için, Kuzey Vietnam nakliye gemileri genellikle balıkçı trolleri kılığına girdi. 16 Şubat 1965'te, Vung Ro Körfezi'nde Ulaşım Grubu 125'ten 100 tonluk bir Kuzey Vietnam trol gemisi keşfedildi. Bu, ABD Donanması tarafından kılık değiştirmiş düşman gemilerini engellemek için Operation Market Time'ın oluşturulmasına yol açtı.

19 Nisan 1972'de, Donanma ve Vietnam Halk Hava Kuvvetleri, Kuzey Vietnam açıklarındaki Đồng Hới Savaşı'na katıldı. Bu savaş sırasında ABD Donanmasının ilk kez Sovyet yapımı bir seyir füzesini imha ettiğine inanılıyordu. USS Higbee muhrip, bir VPAF MiG-17'nin 250 lb (110 kg) bomba düşürmesi ve 5 inçlik (127 mm) kıç top yuvasını yok etmesi sonrasında hasar gördü.

ABD ve diğer müttefik kuvvetlerin tamamen geri çekilmesini takip eden yıllarda, Kuzey Vietnamlılar tekrar saldırıya geçti. Ho Chi Minh Kampanyasının bir parçası olarak Donanma, Güney'deki Komünist güçlere askeri malzeme, yiyecek ve üniforma nakliyesi yaptı. Vietnam Halk Deniz Kuvvetleri, 1975'te Kuzey Vietnam'ın Güney Vietnamı işgal ettiğinde, ele geçirilen Vietnam Cumhuriyeti Donanması gemileri, Donanma ile hizmete girdi. Nisan 1975'te eski Güney Vietnam gemileri, Spratly Adaları'nı ele geçirmek için Kuzey Vietnam birliklerini taşıdı. 4 Nisan 1975'te Güneybatı Cay adasında (Vietnamca: Song Tử tây) başlayan savaş, 1 numaralı Donanma Deniz Piyadeleri'nin deniz tarafından amfibi baskını (126. Tugay Donanma Deniz Piyadeleri'nin öncüsü) ve 125 kolordu ile koordineli üç gemi 5. Askeri Bölge komandoları, 30 dakika sonra, ana savaş alanını Deniz Kuvvetleri kontrol ederek diğer adaların ele geçirilmesini kolaylaştırdı. Donanma, Sand Cay adası (26 Nisan), Namyit Adası (27 Nisan), Sin Cowe Adası (28 Nisan) ve Spratly Adası'nın (29 Nisan) kontrolünü ele geçirdi. Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması, Paracel Adaları'nı Ocak 1974'te Güney Vietnam'dan ele geçirmişti. Bu adalar Vietnam tarafından da hak iddia ediliyor, ancak orada halihazırda varlıkları yok.