Vasil Kvaçantiradze

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Vasil Kvaçantiradze (Gürcüce: ვასილ შალვას ძე კვაჭანტირაძე, Rusça: Василий Шалвович Квачантирадзе; 2 (15) Ocak 1907 - 9 Şubat 1950) II. Dünya Savaşı'nın önde gelen keskin nişancıları arasında yer alan Sovyet keskin nişancısıdır. Vitebsk-Orşa Taarruzu sırasında Nazi Wehrmacht'ından en az 215 subay ve askeri ve savaş sırasında toplamda yaklaşık doğrulanmış 534 Nazi subay ve askerini etkisiz hale getirmiştir.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kvaçantiradze, 2 Ocak 1907'de, o zamanlar Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olan Gürcistan'ın Konçkati köyünde doğdu. Vasil köylü bir ailede büyüdü ve gençliğini 1939'da Gürcistan Komünist Partisi'ne üye olana kadar ebeveynlerinin çiftliğinde çalışarak ve yardım ederek geçirdi. Ayrıca 1932'den 1933'e kadar kısa bir süre Kızıl Ordu'da görev yaptı.

Savaş patlak verdiğinde Kvaçantiradze 1941'de bölge askeri komiserliği tarafından yeniden askere alındı ve Sovyet 650. Tüfek Alayı, 138. Tüfek Tümeni'nde keskin nişancı olarak görevlendirildi. Keskin nişancı tüfeğiyle 60 düşman askerini öldürdüğü Stalingrad Savaşı'nda kendini kanıtladı. Ağustos 1942'de Vasil ilk kez yaralandı ve döndükten sonra, o zamanlar Sovyet 43. Ordusunun bir parçası olan 179. Tüfek Tümeni'ne transfer edildi. Ekim 1942'ye kadar toplam 81 öldürmeye ulaştı ve bunun için Kızıl Yıldız Nişanı ile ödüllendirildi.

Prechistensky ve Slobodskoy bölgeleri etrafındaki savunma savaşları sırasında Kvaçantiradze, 259. Tüfek Alayı, 138. Tüfek Tümeni'nde savaştı ve burada günlük görevlere çıktı ve 113 doğrulanmış öldürme ile Kızıl Bayrak Nişanı ile ödüllendirildi. Haziran 1944'e kadar Starşina rütbesindeki Vasil Kvaçantiradze, zaten beş savaş yarası almıştı ve 221 kişisel puanla 43. Ordunun en iyi keskin nişancısı olarak kabul edildi. Başarısından dolayı Sovyetler Birliği Kahramanı unvanına aday gösterildi.

Kvaçantiradze, 1944'te Doğu Prusya Taarruzu'nun bir parçası olan Beyaz Rusya'nın Vitebsk kentinin kurtarılması sırasında yeniden ön plana çıktı. Alman birliklerinin Şumilino civarındaki bir saldırı girişimi sırasında 44 düşman askerini öldürdü ve Haziran ile Aralık 1944 arasındaki dönemde 215 öldürme ile kredilendirildi, bu da o zamanki toplam çetelesini yaklaşık 436 düşman askeri ve subayına ulaştırdı. Şumilino'daki savaşta Vasil'in müfrezesi karşı saldırılarla kuşatılmıştı ve bağlantıları alaylarının geri kalanından geçici olarak kesilmişti. Keskin nişancının, konumlarını bir kez bile açığa vurmadan tuzakları ve pusuları doğaçlama yapmayı başardığı bildirildi. Sürekli taciz ve direniş nedeniyle Naziler, savunma hattı oluşturmak için önemli görülen bölgeyi güvence altına alamadı. Kombine bir Sovyet piyade ve mekanize taarruzu sonunda onları kırarak yendi.

Vasil Kvaçantiradze ayrıca Kuzma Danilovich Smolensky ve diğer iki seçkin Sovyet keskin nişancısı olan Fyodor Okhlopkov'un altında çalıştı. Smolensky ile birlikte savaş için ek 50 keskin nişancının eğitimine katıldı. Okhlopkov ile birlikte toplam 644 öldürme ile Sovyetler Birliği'ndeki en ölümcül keskin nişancı takımı oldular. 1941'den 1945'e kadar olan tüm süre boyunca, Kvaçantiradze kişisel olarak toplam 534, Smolensky 414 ve Okhlopkov 429 Nazi askeri öldürdü. 24 Mart 1945'te Yüksek Sovyet Başkanlığı ona Altın Yıldız Madalyası ve ikinci bir Lenin Nişanı ile birlikte "Sovyetler Birliği Kahramanı" unvanını vermeye karar verdi.

Kvaçantiradze 1945'te ordudan ayrıldı ve Kolhoz başkanı ve Sovyet Gürcistan'ın Yüksek Sovyet yardımcısı oldu. Vasil Kvaçantiradze, 9 Şubat 1950'de 43 yaşında öldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]