Valknut

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Valknut
Valknut çeşitleri

Valknut, birbirine geçmiş üç adet üçgenden oluşan bir semboldür. Antik Germen halklarının arkeolojik kayıtlarında çeşitli nesnelerde görülmektedir. Valknut terimi modern çağdan türemiştir ve tarihsel kullanımı sırasında sembole atıfta bulunmak için kullanılan terim veya terimler bilinmemektedir.

Bilim adamları bu sembol için çeşitli açıklamalar dile getirdiler; bazen onu tanrı Odin ile ilişkilendirdiler. Bunun sebebi olarak ilişkili olabileceğini düşündükleri 9. yüzyıl Snoldelev Taşı'nda bulunan üç boynuzlu sembolle karşılaştırdılar.[1]

Valknut'un günümüzünde yeniden canlanması Heathenry aracılığıyla Cermen paganizmi ile ilişkilendirilir.

Arkeolojik Bulgular[değiştir | kaynağı değiştir]

İsveç'in Gotland kentinde bulunan Stora Hammars I taşının bir bölümü, Odin olarak yorumlanan figürlerin yanında, bir kuzgun tepesinde iken başka bir adam elinde asa ile, başka bir figürü bir mezar höyüğüne yönlendiren karakteristik bir mızrakla birlikte görünen, merkezi ve baskın bir konumda bir valknut tasvir ediyor.

Valknut, Germen halklarının yaşadığı bölgelerde bulunan çok çeşitli nesnelerde görülür. Sembol, 8. ila 9. yüzyıllara tarihlenen bir Anglo-Sakson altın parmak yüzüğü olan Nene Nehri Halkasında belirgin bir şekilde yer almaktadır.[2] Norveç, Tønsberg yakınlarında gömülü Viking Çağı Oseberg Gemisindeki ahşap bir yatak, süslü şekilde betimlenmiş bir karyola direği üzerindeki sembolün bir oymasına ve gemi mezarında bulunan kısmen korunmuş bir duvar halısı olan Oseberg duvar halısı parçalarına da sahiptir.[3] Ek olarak, Valknut, İsveç, Gotland'dan iki resim taşı üzerinde belirgin bir şekilde görünür: Stora Hammars I taşı ve Tängelgårda taşı .

Sembolün tarihsel olarak doğrulanmış örnekleri, topolojik olarak iki geleneksel farklı biçimde görünür. Sembol, topolojik olarak triquetra'da da görülen bir yonca düğümü olan unicursal biçimde görünür. Bu unicursal biçim, örneğin Tängelgårda taşında bulunur. Sembol ayrıca topolojik olarak Borromean halkalarına eşdeğer olan üç bağlantılı üçgenden oluşan trikursal biçimde görünür. Bu trikursal biçimi Stora Hammars taşlarından birinde, Nene Nehri Halkasında ve Oseberg gemi yatağında görülebilir. Diğer biçimler topolojik olarak mümkün olsa da, bunlar şimdiye kadar bulunan tek onaylanmış formlardır.

Norveççe Bokmål'da, Valknut terimi, her köşesinde bir döngü bulunan birçokgen için kullanılır.[4] İngiliz dilinde ilmekli dört köşeli sembole Saint John's Arms denir.

Teoriler ve Yorumlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sembol için dile getirilen birkaç açıklama mevcuttur:

Hrungnir'in kalbi[değiştir | kaynağı değiştir]

13. yüzyıl Düzyazı Edda kitabı Skáldskaparmál'ın 17. Bölümü, jötunn Hrungnir'in kalbine ilişkin aşağıdaki açıklamayı içerir; "Hrungnir'in meşhur bir kalbi vardı. Sadece oyulmuş sembol hrungnishjarta [Hrungnir kalbi] gibi üç sivri uçlu köşeleri sert taştan yapılmıştır."[5] Bu sembol açıklaması ile valknut olarak bilinen sembol arasında karşılaştırmalar yapılmıştır.[1]

Odin ve zihinsel bağlar[değiştir | kaynağı değiştir]

İsveç'in Gotland kentinde bulunan Tängelgårda taşı, bir atın tasvirinin altındaki valknut'lara sahiptir.

Hilda Ellis Davidson valknut, tanrı Odin ve "zihinsel bağlar" arasında bir bağlantı kuramsallaştırır:

Örneğin, birkaç hatıra taşı üzerinde gösterilen atındaki Odin figürünün yanında, triskele ile ilgili, valknut denen bir tür düğüm vardır. Bunun şiirlerde ve başka yerlerde bahsedilen tanrının bağlama ve çözme gücünü sembolize ettiği düşünülmektedir. Odin, insanların savaşta çaresiz kalması için zihinler ile bağ kurma gücüne sahipti ve ayrıca savaş deliliği, sarhoşluk ve ilham armağanlarıyla korku ve gerginliğini azaltabilirdi.[6]

Davidson, benzer sembollerin, Doğu Anglia'daki Anglo-Sakson mezarlıklarında bulunan "belirli ölü yakma kavanozlarında" kurt ve kuzgun figürlerinin yanında bulunduğunu dile getiriyor.[6]

Diğer[değiştir | kaynağı değiştir]

Rudolf Simek, sembolün Odin ile birlikte resimli taşlarda ve Oseberg gemi cenazesindeki cenaze törenlerinde görünmesi nedeniyle, sembolün ölümü çevreleyen dini uygulamalarla ilişkilendirilmiş olabileceğini söylüyor.[1]

Topoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Valknut, belirli sanatsal tasvire bağlı olarak, Borromean halkalarına, yonca düğümüne veya (yalnızca modern kullanımda) kapalı bir üç bağlantılı zincirine topolojik olarak eşdeğerdir:

Modern Kullanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Valknut sembolü, sembolün sayısız açıklamasının ve yorumunun verildiği modern Heathenry'de bir rol oynar. Çeşitli siyasi gruplar tarafından kullanılmıştır ve bazen modern popüler kültürde kullanım görmektedir. Avrupa'da, İsveçli kağıt hamuru ve kağıt üreticisi ve tüketim malları şirketi Svenska Cellulosa Aktiebolaget, logosu olarak şirket tarafından üretilen birçok üründe yaygın olarak görülebilen bir triquetra valknut kullanıyor; DFB, 1991 yılından bu yana Almanya millî futbol takımı için valknut'un unicursal şeklinden esinlenen bir logo kullanmaktadır.[7] Arch Enemy / Karkas gitaristi Michael AMOTT 'ın imzası Dean 'Tyrant' modellerinde klavyesine görünür şekilde kazınmıştır ve aynı zamanda Amerikan mühendislik şirketi RedViking tarafından bir logo olarak kullanılmaktadır.[8] Civilization VI'da valknut, oyunda Harald Hardrada tarafından yönetilen ve modern ülkeden ziyade çoğunlukla Vikingleri temsil eden Norveç'in ulusal sembolüdür.

Sembol, Cermen paganizmi ile ilişkili diğerleri gibi, bazı beyaz milliyetçi gruplar tarafından miraslarını temsil etmek için kullanılmaktadır.[9][10] Buna rağmen, valknut, Alman hükûmeti tarafından genel olarak sakıncalı olarak sınıflandırmadı.[11]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Mjölnir, özellikle Viking Çağı'nda popüler olan Thor'un çekicini temsil eden bir sembol.

Alıntılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Simek (2007:163).
  2. ^ The British Museum Online.
  3. ^ Davidson (1967:125).
  4. ^ Municipal arms for Lødingen, blazoned in the Norwegian Royal Decree of 11 May 1984, quoted in Hans Cappelen og Knut Johannessen: Norske kommunevåpen, Oslo 1987, page 197. The term is also used in Anders Bjønnes: Segltegninger fra hyllingene i Norge 1591 og 1610, Oslo 2010, pages 64–65.
  5. ^ Byock (2001:88).
  6. ^ a b Davidson (1990:147).
  7. ^ "index". DFB - Deutscher Fußball-Bund e.V. 19 Mart 2014. 28 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2020. 
  8. ^ RedViking home page 22 Aralık 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  9. ^ "Hate on Display - Hate Symbols Database: Valknot" 16 Ocak 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Anti-Defamation League.
  10. ^ "Face of Hate: Chris Allgier Explained". Southern Poverty Law Center. 26 Ağustos 2007. 31 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ "Symbole und Zeichen der Rechtsextremisten" (PDF). Bundesamt für Verfassungsschutz. May 2013. 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2013. 

Genel Referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]