Valery Sablin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Valery Mihayloviç Sablin
Doğum1 Ocak 1939(1939-01-01)
Leningrad, Rusya SFSC, Sovyetler Birliği
Ölüm3 Ağustos 1976 (37 yaşında)
Moskova, Rusya SFSC, Sovyetler Birliği
Bağlılığı Sovyetler Birliği (1956-1975)
RütbesiBinbaşı
Çatışma/savaşlarıSoğuk Savaş
ÖdülleriSovyetler Birliği Silahlı Kuvvetler Anavatana Hizmet Nişanı, 3. Derece

Valery Mihayloviç Sablin (RusçaВале́рий Миха́йлович Са́блин) (d. 1 Ocak 1939 - 3 Ağustos 1976)

Sovyet Deniz Kuvvetleri subayı. 8 Kasım 1975'te, Sovyetler Birliği'ndeki Durgunluk Döneminden bıkarak, bir Leninist İsyan Başlatma Umuduyla Sovyet Denizaltısavar fırkateyn Storozhevoyu Mürettebatını Rehin aldıktan sonra kaçırdı Başlattığı İsyanı başarısız oldu ve Tutuklandı, İsyandan dokuz ay sonra vatana ihanetten idam edildi

İlk yılları ve eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sablin, 1 Ocak 1939'da bir Donanma subayının oğlu olarak dünyaya geldi. Babası Mikhail Petrovich Sablin, Kuzey Filosunun Komutan Yardımcısıydı ve Büyük Yurtseverlik Savaşında yaptığı hizmetlerden dolayı Lenin Nişanı ve Kızıl Bayrak Nişanı ile ödüllendirildi. 1956-1960'da Mihail Frunze Yüksek Deniz Okulunda eğitim gördü, bu okuldayken Komsomol fakülte komitesi sekreterliği Görevini yürüttü, 1959 yılında SBKPye katıldı.

Askerlik kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Aralık 1960'ta Sablin, Mihail Frunze Yüksek Deniz Okulunu bitirdi ve başlangıçta Severodvinsk merkezli Kuzey Filosuna atanan muhrip Ognennyi'nin ve muhrip Svedushchiy'nin gemi topçu süpervizörü pozisyonlarında bulundu. İlk Terfisini Devlet Başkanı Kruşçev'e "Komünist Partiyi dalkavuklardan ve yozlaşmış unsurlardan kurtarma" talebiyle yazdığı mektup yüzünden 1 sene geç aldı. 1973 yılında Lenin Askeri-Siyasi Akademisinden mezun oldu ve siyasi komiser olarak atandı.[1]

İsyan[değiştir | kaynağı değiştir]

8 Kasım 1975'te Binbaşı Valery Sablin, Sovyet Fırkateynı Storozhevoy'u ele geçirdi, geminin kaptanını ve diğer subayları koğuş odasına hapsetti. Sablin'in planı, gemiyi Riga Körfezi'nden kuzeye, Finlandiya Körfezi'ne ve Neva Nehri üzerinden Leningrad'a, hizmet dışı bırakılan Aurora (Rus Devrimi'nin bir sembolü) kruvazörünün yanına demirleyerek halka sosyalizm ve anavatanın tehlikede olduğunu; Sovyet Hükûmetinin gırtlağına kadar yolsuzluk, demagoji, rüşvet ve yalan içine battığını ülkeyi uçuruma sürüklediğini; komünizmin bir kenara atıldığını ve Leninist adalet ilkelerini canlandırmaya ihtiyaç olduğuna dair bir konuşma yapmaktı,[2] Alıkoyduğu subaylardan biri koğuştan kaçtı ve alarm verdi.[3] Sablin, Deniz Komandoları Tarafından Tutuklandı ve Vatana ihanetten yargılandı ve İsyandan dokuz ay sonra 3 Ağustos 1976da vatana ihanetten idam edildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Egorov, Boris "Bir Donanma subayı 1975'te SSCB'de bir devrimi nasıl organize etti?"". 13 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Dark Docs (15 Mayıs 2020). "This Was the Real Hunt for Red October - Mutiny on the Storozhevoy". YouTube. 21 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "The Hunt for Red October", True Story, History Channel.