type (Unix)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

type
Orijinal yazar(lar)AT&T Corporation
Geliştirici(ler)Çeşitli açık kaynaklı ve ticari geliştiriciler
İşletim sistemiUnix ve Unix-benzeri
PlatformÇoklu platform
TürKomut

type, Unix ve Unix-benzeri işletim sistemlerinde, komut satırı satırı argümanlarını komut adları olarak kullanıldığında nasıl yorumlanacaklarını açıklayan bir komuttur.

Kullanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Uygun durumlarda, type komutu, komut adının patikasını (İng. path) görüntüler. Olası komut türleri şunlardır:

Komut, komut adları bulunamazsa bir non-zero çıkış durumu (İng. Exit status) döndürür.

Örnekler[değiştir | kaynağı değiştir]

$ type test
test is a shell builtin
$ type cp
cp is /bin/cp
$ type unknown
unknown not found
$ type type
type is a shell builtin

Tarihçesi[değiştir | kaynağı değiştir]

type komutu, Bourne kabuğu için bir kabuk yerleşiği olarak 1984 yılında AT&T'nin System V Release 2 (SVR2) sürümünde tanıtılmıştır[1] ve diğer birçok POSIX-uyumlu kabukta, örneğin Bash kabuğunda hala bulunmaktadır. Ancak, type, POSIX standartının bir parçası değildir. Bir POSIX kabuğunda, benzer davranış command -V name kullanılarak elde edilebilir.

KornShell'de whence komutu benzer işlevi sağlar.[2]

type komutu, yaygın GNU Unix benzeri hizmet programlarının yerel Win32 portlarını içeren UnxUtils koleksiyonunun bir parçası halinde ayrı bir paket olarak Microsoft Windows için mevcuttur.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "traditional Bourne shell family / history and development". www.in-ulm.de (İngilizce). 3 Şubat 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2018. 
  2. ^ Siever, Ellen (27 Temmuz 2005). Linux in a Nutshell. Nutshell handbooks (İngilizce). O'Reilly Media, Inc. (2005 tarihinde yayınlandı). s. 695. ISBN 9780596009304. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2016. whence [...] Korn shell only. Show whether each command is a Unix command, a built-in command, a defined shell function, or an alias. 
  3. ^ "Bazı GNU hizmet programlarının yerel Win32 portları". 9 Şubat 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2023.