Turgay Yıldız

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Turgay Yıldız
Doğum3 Mart 1965
Ankara, Türkiye
Ölüm22 Temmuz 2021 (56 yaşında)
Ankara, Türkiye
Defin yeriKarşıyaka Mezarlığı, Ankara
MeslekOyuncu, yazar, program yapımcısı, sunucu
Milliyet Türkiye
EğitimAnkara Üniversitesi DTCF

Turgay Yıldız (3 Mart 1965, Ankara - 22 Temmuz 2021, Ankara), Türk tiyatro oyuncusu, metin yazarı, program sunucusu.[1]

Ankara'da doğan sanatçı lise eğitimin ardından Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümünde yüksek öğrenimini tamamladı. Çeşitli tiyatrolarda oyuncu olarak görev yaptı. TRT'de metin yazarı, oyunculuk ve program sunuculuğu görevlerinde bulundu. Uzun süre Bahadır Tokmak ile beraber program projelerinde çalıştı.[2]2009 yerel seçimleri'nde Çankaya ilçesine Dsp'den aday oldu.[3]

Özel Televizyon yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Flash TV'de 1994-1997 yılları arasında yayınlanan ‘Nargile Kahvesi’, ‘Sabah Kahvesi’, ‘Bizim Bakkal’, ‘Akşam Tıraşı’, ‘Düm Teke Tek’ programlarını Bahadır Tokmak ile beraber hazırladı ve sundu. Aynı kanalın müzik programı olan Şeytan Bunun Neresinde?'nin de sunuculuğunu yaptı.

1997 yılında Show TV ile çalışmaya başladı ve Sonradan Görmeler adlı dizide rol aldı. Aynı dönem BRT'de yayınlanan Teber ile Muteber adlı kabare programının hem yazarlığını hem oyunculuğunu üstlendi. Ege TV'de yine Bahadır Tokmak'la beraber İyi Egeler adlı programa imza attı.

ATV'de yayınlanan Büyülü Yuva adlı programın da yazarlığını yaptı. Avrasya TV'de Bahadır Tokmak ile beraber Türk Kahvesi adlı programın yapım ve sunumunu gerçekleştirdi.

TRT çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

TRT Ankara Televizyonu tarafından yayınlanan ve yönetmenliğini Turgay Bostan’ın üstlendiği Bu Toprağın Sesi programında ‘Beter ile Şeker’ adlı dizinin yazarlık ve oyunculuğunu yine Bahadır Tokmak'la beraber gerçekleştirdi. 2008 yılında TRT 1’de yayınlanan ‘Baba Ocağı’ dizisinde rol aldı. Yine TRT Ankara Televizyonu tarafından hazırlanan ‘Umutla Yaşamak’ adlı programda sunuculuk yaparak çocuk sorunlarını ele aldı.

Radyo döneminde ise 10 yıl civarında TRT Ankara Radyosu’nca hazırlanan Hafta Sonu programında yazar ve seslendirme sanatçısı olarak çalıştı.

Tiyatro[değiştir | kaynağı değiştir]

1993 yılında Ankara'da Ali Okyar, Hüseyin Gazi İnce ve Aynur Aksoy ile beraber kurduğu Sanatolia, diğer adıyla Ankara Komedi Sahnesi'nden 2019 yılında ayrılmıştır. Sanatçı tiyatro yıllarında öncelikle İstanbul Şehir Tiyatroları’nda iki sene, sonrasında Ankara Devlet Tiyatroları’nda başka isimler altında ve iki farklı reji ile üç sene boyunca oynadı. 2013-14 tiyatro sezonunda Alaaddin’in Sihirli Lambası adlı oyunu Erzurum Devlet Tiyatrosu tarafından sergilendi. Oyun üç farklı dalda ödüle layık görüldü.

İstanbul Avcılar Belediye Konservatuvarı Tiyatro Bölümünde oyunculuk, tiyatro tarihi ve tiyatro kuramları dersleri vermiştir.

Turgay Yıldız Hasan Tahsin ödülü ve Cengiz Polatkan ödülü başta olmak üzere 30'un üzerinde ödül almıştır.

Bir röportajında çalışma hayatının son dönemini şöyle özetlemektedir;

"Ağırlıklı olarak Bahadır Tokmak’la birlikte gerçekleştirdik bu yayınları. Onlarca ödül de aldık mahkemelere de çıktık. Övgü de işittik küfür de ama yılmadık. Son olarak Avrasya TV’de Türk Kahvesi programını yapıyorduk Ergenekon operasyonu başladı biz kapı dışında kaldık. Sonrası ekransız ve yasaklı günler. Aralarda “zararsız yayınlar”da oyunculuk ile geçim arayışları yazarlıklar... 2014’te ani bir kararla Amerika’ya gidiş. Sinema filmi niyetiyle gidip dil kursuna razı olup Los Angeles ve Boston’da yaşanan günler. Sonra Avcılar Belediyesi Konservatuarı’nda oyunculuk hocalığı. 6 senede onlarca öğrenci yetiştirme. İstanbul’u terk ediş. Pandemi günleri. Elbette tüm bu hayhuyun içerisinde sizin de benimle ilgilenmenize neden olan telefonun kamerasıyla çektiğim yüzlerce politik skeç ve onun sosyal medya üzerinden estirdiği rüzgâr. Eksik gedik hikâyemiz bu."[4]

Filmografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Film ve Diziler
1997 - Yaşayan Umutlar (TRT - TV Dizisi)
1997 - Sonradan Görmeler (Show TV - TV Dizisi)
1998 - Halk Hikâyeleri (TRT - TV Dizisi)
2002 - Beter ile Şeker (TRT - TV Dizisi)
2005 - O Şimdi Mahkum (Sinema)
2005 - Çılgın Yuva (Senarist - TV Dizisi)
2007 - Teber ile Muteber (BRT - TV Dizisi)
2008 - Baba Ocağı (TRT - TV Dizisi)
2009 - Komşu Köyün Delisi (TV Dizisi)

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Turgay Yıldız, 22 Temmuz 2021'de geçirdiği kalp rahatsızlığı sonucu Ankara'da bulunan Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nde hayatını kaybetmiştir. Cenazesi yine Ankara'da bulunan Karşıyaka Mezarlığı'na defnedilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2021. 
  3. ^ "DSP'nin Çankaya adayı Turgay Yıldız". www.cumhuriyet.com.tr. 29 Ocak 2009. Erişim tarihi: 1 Nisan 2024. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2021.