Transfer (propaganda)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Transfer ya da aktarım , propaganda ve reklamcılıkta kullanılan bir tekniktir. Çağrışım olarak da bilinen bu teknik bir kişinin, varlığın, nesnenin veya değerin (birey, grup, organizasyon, ulus, vatanseverlik, vb.) olumlu veya olumsuz niteliklerini (övgü veya suçlama) diğerine yansıtmak için kullanılır. Böylece ikincisini daha kabul edilebilir kılar ya da gözden düşürür. Genellikle son derece görsel olan bu teknik, genellikle diğer görsel görüntülerin üzerine bindirilmiş sembolleri kullanır. Amerika Birleşik Devletleri'nde bu tekniğin yaygın kullanımına bir örnek, Başkanın Amerika Birleşik Devletleri bayrağının önünde filme alınması veya fotoğraflanmasıdır.[1] Kullanılan diğer bir teknik de ünlülerin onaylanmasıdır.[2] Bir başka örnek ise Nazi Almanyası'nda kullanılan gamalı haçlardır. Bu haçlar başlangıçta sağlık ve refahın sembolüdür.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "[Symbols] are constantly used. The cross represents the Christian Church. The flag represents the nation. Cartoons like Uncle Sam represent a consensus of public opinion. Those symbols stir up emotions." — Institute for Propaganda Analysis. Transfer originally identified in 1938 by the IPA as one of the seven classifications of propaganda. In other words, transfer fantasy causes people to want to be as gorgeous as the model in the ad or as good as a basketball play in the commercial. So, it makes you want to buy the product to be just like the person in the ad. Propagandacritic.com. 2011-02-28
  2. ^ "Building Brand Image Through Event Sponsorship: The Role of Image Transfer". AllBusiness.com. Kış 1999. 30 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2010.