Korkuya başvurma

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Korkuyu kullanma ya da korkuya başvurma (argumentum ad metum ya da argumentum in terrorem olarak adlandırılabilir), bir kişinin bir alternatife karşı kendi istediği seçeneği öne çıkarmak işin korku duygusunu arttırmaya çalışması ve böylece kendi fikri için destek yaratmaya çalışması ile ilgili bir safsatadır. Korkuya kullanma, pazarlama, politika ve medyada (iletişim) ortak kullanılan bir taktiktir.[1] ]

Bu yanlışlık aşağıdaki argüman formuna sahiptir :

Ya P ya da Q doğrudur.
Q korkutucu.
Bu nedenle, P doğrudur.

Bu argüman geçersizdir. Duyguya başvurmak, konuşmacının önerisine, yani P'ye destek oluşturmak için mevcut korkuları istismar etmek için kullanılır. Ayrıca, genellikle yanlış ikilem yanılgısı söz konusudur ve Q'nun önerilen fikrin tek alternatifi olduğunu öne sürer.

Korku, belirsizlik ve şüphe (FUD), satış veya pazarlamada korkuya başvurularak yapılır; bir şirketin bir rakibin ürünü hakkında olumsuz (ve belirsiz) bilgi yayılır. Terim, bilgisayar donanımı endüstrisindeki yanlış bilgi taktiklerini tanımlamak için ortaya çıkmıştır ve o zamandan beri daha geniş bir şekilde kullanılmaktadır. FUD, "rekabetçi bir silah olarak kullanılan her türlü dezenformasyon " tarafından "zımni zorlama"dır.[2] ] FUD, alıcıların ilgili teknik değerlerden bağımsız olarak markaya göre satın almaya teşvik edildiği bir durum yaratır. Bazı büyük bilgisayar şirketlerinin muhalifleri korku, belirsizlik ve şüphe yaymanın bu şirketlerin bilinçli olarak kullandıkları etik olmayan bir pazarlama tekniği olduğunu belirtiyorlar.

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Full alphabetic list of Fallacies". 17 Kasım 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2015. 
  2. ^ "FUD". The Jargon File. 12 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2022.