Toorama

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2004 yılında, Rusya'ya bağlı özerk bölge olan Mordovia'daki performansından bir kare.

Toorama, Rusya'ya bağlı olan özerk bölge olan Mordovya'nın etnik müzik grubudur. Mordvinlerin geleneksel ezgilerini sunarak Mordovya'nın başkenti Saransk'ta sıklıkla sahne alarak Mokşa şarkılarını da söylemektedir.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

1990 yılında SSCB içerisinde bulunan Mordvinlerin, dillerini ve geleneklerini araştırma sonucunda Torama adlı 9 kişilik bir koro kuruldu. Ardından araştırmacı ve belgesel yapımcısı olan Vladimir Romaşkin, grubun solisti olarak görev almaya başladı. Solist olan Romaşkin, Rusça ve Mordovya dillerine meraklı olanlar için gelenek ve ritüellere bağlı kalarak Mordvinlerin tanıtımını gerçekleştirdi. Toorama, Mordvin ezgilerini tanıtmaya başladıktan sonra hem yerel hem de ulusal bazda birçok ödül almayı başardı. Grup Mordivya ezgilerini; İngiltere, Estonya, Letonya, Polonya ve İsveç olmak üzere birçok ülkenin caz festivalinde sahne alarak tanıttı.

Zamanla repertuarlarını daha da geliştirerek özellikle garzi kemanı gibi soyu tükenen Mordvin müzik aletlerini de gruba entegre ederek daha da zengin bir müzik zevki sunmaya başladılar. 2002 yılına gelindiğinde ise enstrüman ezgileri her şarkının vazgeçilmez bir parçası haline geldi.

2002 yılında grubun solisti olan ve tanıtımında büyük katkıları bulunan Vladimir Romaşkin vefat etti. Anısını onurlandırmak için ise memleketi ve Mordovya'nın köyü olan Podlesnaya Tavla'ya anıtı dikildi. Toorama, faaliyetlerini son yıllarda azaltsa da en uzun diskografiye sahip ve bağımsız Mordvin geleneksel topluluğu olarak kalmaya devam etti.

2007 yılında Moskova'da bulunan Pilot Animasyon Stüdyo'sunun, "Kuigorozh" adlı bir Mordvin hikâyesini anlattığı filmde Toorama'nın müzikleri kullanıldı.