The Walking Dead: Dead City

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The Walking Dead: Dead City
TürKorku
Televizyon draması
Zombi kıyameti
UyarlamaThe Walking Dead
Robert Kirkman
Tony Moore
ve Charlie Adlard tarafından
YönetmenKevin Dowling
(2 bölüm)
Gandja Monteiro
(2 bölüm)
Loren Yaconelli
(2 bölüm)
BaşrolLauren Cohan
Jeffrey Dean Morgan
Gaius Charles
Željko Ivanek
Mahina Napoleon
BesteciIan Hultquist
Ülke ABD
Diliİngilizce
Sezon sayısı1
Bölüm sayısı6
Yapım
Yönetici yapımcıScott M. Gimple
Robert Kirkman
David Alpert
Gale Anne Hurd
Brian Bockrath
Lauren Cohan
Jeffrey Dean Morgan
Eli Jorné
MekânNew Jersey
Yapım şirketiSkybound Entertainment
Valhalla Entertainment
Circle of Confusion
Schneibot
AMC Studios
Yayın bilgileri
KanalAMC
Yayın tarihi18 Haziran 2023 (2023-06-18) - 23 Temmuz 2023 (2023-07-23)
DurumuSezon finali
Kronoloji
İlişkili programlarThe Walking Dead (2010 - 2022)

The Walking Dead: Dead City, AMC için Eli Jorné tarafından yaratılan ve The Walking Dead karakterleri Maggie ve Negan'a dayanan bir Amerikan kıyamet sonrası korku drama televizyon dizisidir. The Walking Dead televizyon dizisinin ilk devam dizisi ve diğer televizyon dizileriyle süreklilik paylaşan The Walking Dead imtiyazının beşinci dizisidir.

Lauren Cohan ve Jeffrey Dean Morgan orijinal televizyon dizisindeki Maggie ve Negan rollerini yeniden canlandırırken, dizide Gaius Charles, Željko Ivanek ve Mahina Napoleon da rol alıyor. Dizinin geliştirilmesine Mart 2022'de başlandı ve adı da o ay açıklandı ancak Ağustos ayında ismi yeniden revize edildi. Ekim ve Kasım 2022'de ek oyuncu seçimleri duyuruldu. Ana çekimler Temmuz 2022'de New Jersey'de başladı ve Ekim 2022'de sona erdi.

Dizi, 18 Haziran 2023'te ilk sezon prömiyerini yaptı. (6 bölümden oluşmaktadır.) Temmuz 2023'te ikinci sezon için onay aldı.

Dizinin ilk sezonu TV+ platformunda yayımlanmıştır.[1]

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Maggie ve Negan, kıyamet sonrası uzun zaman önce ana karadan ayrılmış olan Manhattan'a giderler. Harabeye dönen şehir; Anarşi, tehlike, güzellik ve terörle dolu kendi dünyalarını kuran şehir sakinleri ve aylaklar ile çevrilidir.[2]

Oyuncu kadrosu ve karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Maggie Rhee rolünde Lauren Cohan: Glenn Rhee'nin dul eşi, daha önce The Walking Dead dizisinde Rick Grimes'ın grubunun bir parçasıydı. Ayrıca, Virginia'dan New York'a taşınan ve hayatta kalanlardan oluşan Hilltop Topluluğu'nun ya da güncel adıyla Bricks'in lideridir.
  • Negan rolünde Jeffrey Dean Morgan: The Walking Dead'in sonunda hamile karısıyla birlikte Commonwealth Topluluğu'ndan ayrılarak birlikte bir hayat kurmaya karar veren ve Kurtarıcılar'ın (Saviors) reformist (ıslah olmuş) eski lideri.
  • Perlie Armstrong rolünde Gaius Charles: New York'ta Negan'ı yakalamakla görevli, hayatta kalan topluluklardan oluşan New Babylon Federasyonu'nun görevlendirdiği bir polis.
  • Hırvat (The Croat) rolünde Željko Ivanek: Adından da anlaşılacağı üzere, Hırvat kökenli olan The Croat, Kurtarıcılar'ın eski bir üyesi olan ve Maggie'nin oğlu Hershel Rhee'yi kaçıran sadist bir karakterdir. Aynı zamanda Manhattan'ın kontrolünü ele geçiren ve düşmanca hayatta kalan bir grup olan Burazi'nin lideridir.
  • Ginny rolünde Mahina Napoleon: Babasının travmatik ölümünden sonra Negan'ın ilgilendiği sessiz bir genç kız.

Yinelenen karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Hershel Rhee rolünde Logan Kim: Maggie ve Glenn'in ergenlik dönemindeki oğlu. Kim, daha önce The Walking Dead dizisinde Hershel'ı canlandıran oyuncu Kien Michael Spiller'ın yerini almaktadır.[3]
  • Tommaso rolünde Jonathan Higginbotham: Manhattan'da bulunan ve Burazi tarafından avlanan, göçebe bir şekilde hayatta kalan insanlardan oluşan Tribespeople grubunun ortak lideri.
  • Amaia rolünde Karina Ortiz: Tribespeople'ın ortak lideri ve Tommaso'nun kız arkadaşı.[4]

Konuk oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Jones rolünde Michelle Hurd: Easy Stay Motor Inn işletmesinin sahibi ve Negan'ı New Babylon polislerinden saklayan karakter.[5]
  • Jano rolünde Trey-Santiago Hudson: New Babylon Federasyonu için Negan'ın yakalanmasında Armstrong'a destek olan yardımcı polis.[6]
  • Luther rolünde Michael Anthony: Maggie ve Negan'a güvenmeyen, Tribespeople'ın fiziki olarak heybetli bir üyesi.[7]
  • Simon rolünde Steven Ogg: Bir geriye dönüş sahnesinde görünen Kurtarıcılar'ın eski ikinci komutanı.[8]

Bölümler[değiştir | kaynağı değiştir]


genel

sezon
Bölüm adıYönetmenSenaristYayın tarihiABD seyircisi
(milyon)
11"Old Acquaintances (Eski Tanıdıklar)"Loren YaconelliEli Jorné18 Haziran 2023 (2023-06-18)0.704[9]
Artık Bricks olarak adlandırılan yeni Hilltop'a yapılan bir saldırının ardından Maggie'nin oğlu Hershel, Manhattan'da yaşayan eski bir Kurtarıcı (Savior) olan Hırvat (The Croat) tarafından kaçırılır. Onu kurtarmak için çaresiz kalan Maggie, sözde beş kişiyi öldürdükten sonra Perlie Armstrong liderliğindeki New Babylon polislerinden kaçan Negan'dan yardım istemek için isteksizce onun izini sürer. Maggie'nin, genç yoldaşı Ginny'ye Bricks'te bir ev vermesi karşılığında Negan ona yardım etmeyi kabul eder; ikili genç Şerif Jano'yu rehin alır ve Maggie, Glenn'in öldürülmesinden dolayı Negan'a duyduğu nefretle baş etmek zorunda kalır. Üçlü, Manhattan'da binalardan düşen aylaklarla karşılaşır ve bir kuru temizlemecide Perlie ile kedi-fare oyunu oynar; bu sırada Perlie, onların peşinden koşarken yanlışlıkla Jano'yu öldürür. Başka bir yerde Hırvat, Negan hakkında bilgi almak için Hershel'ı sorgular ve grubu hakkındaki soruları yanıtlamayı reddeden kaçak bir mahkûmu ölüme gönderir.
22"Who's There? (Kim Var Orada?)"Loren YaconelliEli Jorné25 Haziran 2023 (2023-06-25)0.706[10]
Esther adındaki yaşlı bir kadın, Maggie ve Negan'ın bir sürüden kaçmalarında yardımcı olur ve onları hayatta kalmaya çalışan bir kabileye götürür. Bu kabile, Hırvat ve halkı Burazi tarafından avlanmaktadır. Negan, Hırvat'ın ilk Kurtarıcı üyelerinden biri olduğunu ve Negan için sorgucu olarak hizmet ettiğini ancak genç bir kurtulanla fazla ileri gittiğinde onu öldürmeye çalıştığını açıklar ancak Negan Hırvat'ın sadece sağ kulağını uçurmayı başarmış ve Hırvat kaçmıştır. Kabile, Burazi saldırısına uğrar, Esther dâhil birkaç kişi ölür ancak kaçmayı başarırlar. Misilleme olarak Negan, diğerlerine ibret olsun diye Burazi'lerden birini vahşice öldürür ve bu olaya Maggie de şahit olur. Maggie onlara gerçek görevlerini açıkladıktan sonra, kabile Hırvat'a ulaşmasına yardım edebileceklerini açıklar. Başka bir yerde Ginny, Bricks'deki hayata uyum sağlamakta zorlanır ve bir motosiklet çalıp kaçar. Perlie, kardeşi Joel'in dairesini ziyaret eder ancak Joel'i intihar sonucu ölmüş olarak bulur. Dışarıda bir tuzağa düşen Perlie, Hırvat tarafından yakalanır.
33"People Are a Resource (İnsanlar Birer Kaynaktır)"Kevin DowlingKeith Staskiewicz2 Temmuz 2023 (2023-07-02)0.681[11]
Bir geriye dönüş sahnesinde, Negan, Ginny'nin kayıp oyuncağını ararken Ginny ile yakınlaşır. Şimdiki zamanda, Ginny Manhattan'a doğru yol alır. Hırvat, Perlie'yi yenilenmiş Madison Square Garden'da esir tutar ve burada şerifin aylaklara karşı ring dövüşündeki yeteneklerini test eder ve onun nedenlerini sorgular. Perlie sonunda Manhattan'da Negan'ı yakalamak için bulunduğunu açıklar ve Hırvat'ı şaşırtır; Hırvat da ailesini kıyametin başlangıcında et yiyiciler yüzünden kaybettiğini açıklar. Kabile halkı, Maggie ve Negan'a, Kurtarıcılar'ın çarpıtılmış bir versiyonu olarak gördükleri Burazi'nin operasyonunu anlatır ve Negan'ın Milisler tarafından yenilgiye uğratılması hikâyesini kullanarak kabile halkını onlara yardım etmeleri için teşvik eder. Tommaso yakalandığını ve işkence gördüğünü ancak Penn İstasyonu'nun eski yapısını ve içeri girmek için kullanabilecekleri metro sistemini kullanarak kaçmayı başardığını açıklar. Maggie, Negan'a Hershel'ın ve ailesinin kaybı hakkında içini döker ve Negan da intikam almak için Annie'yi soyan, döven ve tecavüz eden beş adamı öldürdükten sonra Annie ve oğlu Joshua'yı Missouri'ye güvenli bir yere gönderdiğini ve bu yüzden aranan bir adam olduğunu açıklar. Luther, Negan'ın aranıyor posterini keşfeder, bu da Negan'ın daha karanlık içgüdülerine yenik düşerek Luther'ı öldürdüğü bir kavgaya yol açar. Maggie, Ginny'nin oyuncağını bulduktan sonra, Ginny tarafından gizlice izlenirken onu yakmayı düşünür.
44"Everybody Wins a Prize (Herkes Bir Ödül Kazanacak)"Kevin DowlingEli Jorné9 Temmuz 2023 (2023-07-09)0.697[11]
Bir geriye dönüş sahnesinde Negan ve Simon, genç bir kızı vahşice öldüren Hırvat'la yüzleşir. Şimdiki zamanda Maggie ve Negan, Hershel'ı kurtarmak ve Hırvat'ı öldürmek için Madison Square Garden'a bir saldırı düzenler. Ancak Hırvat onların hareketlerini önceden tahmin eder ve bir tuzak kurarak halkını arenadan tahliye ederken aylakları içeri alır ve onları kabile halkına yönlendirmek için ses ve ışık sistemlerini kullanır. Ezilen ve sayıca üstün olan kabile halkının çoğu öldürülür ve sadece Maggie, Amaia, Tommaso ve Ginny kanalizasyona kaçmayı başarır. Negan, kendisini sevinçle karşılayan ve Negan'ı kendisine katılmaya ikna etmeye çalışan Hırvat'la yüzleşir ve iyi niyet göstergesi olarak Perlie'yi öldürmeye çalışır. Hırvat'ın şaşırmasına rağmen Negan, şerifin hayatını kurtarır ve onunla birlikte kaçar. Ancak Perlie, Negan'ı silah zoruyla tutar ve Negan'ın hayatını kurtarmış olmasına rağmen onu işlediği suçlar nedeniyle yargısız infazla tehdit eder.
55"Stories We Tell Ourselves (Kendimize Anlattığımız Hikayeler)"Gandja MonteiroBrenna Kouf16 Temmuz 2023 (2023-07-16)0.701[11]
Bir geriye dönüş sahnesinde Ginny, Maggie'nin Bricks'in tahılının çalındığı konusunda yalan söylediğini keşfederken, Hırvat Hershel'ı kaçırır ve karşılığında Negan'ı talep eder. Şimdiki zamanda Hırvat, geleceklerini koruması için Negan'a olan ihtiyaçlarını yineleyen Dama'yı ziyaret eder. Manhattan'da ilerlerken Negan ve Perlie birbirlerini tanımaya başlar ve Negan cinayetlerinin nedenini açıklar. Son olaylarla inançları sarsılan Perlie, Negan'a kardeşi Joel'den ve Negan'ın yaptıklarıyla ilgili giderek artan şüphelerinden bahseder. Ginny'nin oyuncağını yakmak yerine sakladığı ortaya çıkan Maggie, Tommaso'nun kabileyi sattığını, bunun sonucunda da saklandıkları yere saldırı düzenlendiğini ve Madison Square Garden'da pusuya düşürüldüklerini anlar. Tommaso, Hırvat ile anlaşma yaptığını ve Hırvat'ın Tommaso'ya ailesine ana karada daha iyi bir yaşam ve bir tekne vaat ettiğini itiraf eder. Bu durum Amaia'yı dehşete düşürür ancak Maggie daha anlayışlıdır. Kanalizasyonda Amaia ve Tommaso aylakların kurbanı olur ancak Maggie ve Ginny, Maggie'nin birbirine kaynaşmış devasa bir aylakla başarılı bir şekilde dövüşmesinin ardından kaçmayı başarır. Yüzeyde Ginny, Negan tarafından fark edilen bir işaret fişeğini havaya ateşler.
66"Doma Smo"Gandja MonteiroEli Jorné23 Temmuz 2023 (2023-07-23)0.618[11]
Negan, Ginny ile yeniden bir araya geldikten sonra, onun gitmesini sağlamak için babasını öldüren kişinin kendisi olduğunu açıklar. Perlie, Negan'ı öldürdüğü yalanını söylediği New Babylon'a dönmeden önce Ginny'yi Bricks'e götürür ve New Babylon lideri, Burazi'nin üretebildiği ve etanolden daha iyi bir yakıt kaynağı olan metana ilgi gösterir. Maggie ve Negan Hırvat'ı Staten Island Feribot terminaline kadar takip eder ve burada Negan Maggie'nin onu bir tuzağa çektiğini anlar ve Maggie'yi güçlükle etkisiz hâle getirir. Maggie'nin yaptıklarından dolayı kendisini asla affetmemesi gerektiğini kabul eden ancak birlikte Hershel'ı gerçekten kurtarabilecekleri için hayal kırıklığına uğrayan Negan, Maggie'nin kendisini oğlu karşılığında Hırvat'la takas etmesine izin verir ve Maggie'yi, Negan'a olan takıntısını hayatı boyunca kendisinden daha çok önemsediği için azarlar. Bricks'e döndükten sonra Maggie, Hershel'ın haklı olduğunu anlar ve sonunda huzura kavuşabilmek için Negan'la olan kavgasını sonsuza dek bitirmenin bir yolunu bulmaya karar verir. Hırvat, Negan'ı Dama'ya teslim eder ve Negan'ın Manhattan'daki çeşitli toplulukları New Babylon Federasyonu'na ve doğal kaynakları için gelen diğerlerine karşı durmasını istediğini açıklar. Glenn'in öldürülme hikâyesini Hershel'dan öğrenen Dama, Hershel'ın ayak parmağını kestiğini açıklar ve Negan'ın çocuğa olan ilgisini ona karşı bir koz olarak kullanarak, Negan'ın itaat etmemesi hâlinde tekrar peşine düşmekle tehdit eder. Aynı zamanda Maggie, Hershel'ın Dama'ya ait çizimlerini keşfeder ve oğluna yönelik tehdidin devam ettiğini fark eder.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Walking Dead: Dead City". TV+. 12 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2023. 
  2. ^ "TWD: Dead City". 21 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2023. 
  3. ^ Bonomolo, Cameron (26 Mart 2023). "The Walking Dead: Dead City Recasts Maggie's Son Hershel". Comicbook.com. 11 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2023. 
  4. ^ Mahler, Matthew (13 Haziran 2023). "The Walking Dead: Dead City Review: A Surprisingly Good Redemption". MovieWeb. 19 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2023. 
  5. ^ Hansen, Renee (20 Haziran 2023). "Walking Dead: Dead City actress has ties to Fear the Walking Dead". Undead Walking. 26 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2023. 
  6. ^ Mason, Charlie (8 Ekim 2022). "The Walking Dead: Dead City Sets Spring Premiere". TVLine. 21 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2022. 
  7. ^ Brown, Adam. "The Walking Dead: Dead City: Plot, Cast, and Everything Else We Know". MovieWeb. 7 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2023. 
  8. ^ Bonomolo, Cameron (9 Temmuz 2023). "Walking Dead Character Returns in TWD: Dead City Cameo". Comicbook.com. 10 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2023. 
  9. ^ Metcalf, Mitch (21 Haziran 2023). "ShowBuzzDaily's Sunday 6.18.2023 Top 150 Cable Originals & Network Finals". Showbuzz Daily. 21 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2023. 
  10. ^ Salem, Mitch (27 Haziran 2023). "ShowBuzzDaily's Sunday 6.25.2023 Top 150 Cable Originals & Network Finals Updated". Showbuzz Daily. 27 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2023. 
  11. ^ a b c d "The Walking Dead: Dead City: Season One Ratings". TV Series Finale. 5 Temmuz 2023. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]