The Thirteenth Floor

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The Thirteenth Floor
YönetmenJosef Rusnak
YapımcıRoland Emmerich
Ute Emmerich
Marco Weber
SenaristJosef Rusnak
Ravel Centeno-Rodriguez
(Daniel F. Galouye'nin kitabı Simulacron 3 'den uyarlama)
OyuncularCraig Bierko
Armin Mueller-Stahl
Gretchen Mol
Vincent D'Onofrio
MüzikHIM, Harald Kloser
Görüntü yönetmeniWedigo von Schultzendorff
KurguHenry Richardson
StüdyoCentropolis Entertainment
DağıtıcıColumbia Pictures
CinsiSinema filmi
RenkRenkli
Yapım yılı1999
Süre100 dk.
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
Almanya Almanya
Dilİngilizce
Bütçe16.000.000 $
Hasılat18.564.088 $

The Thirteenth Floor, Almanya ve ABD sinemalarında gösterime girmiş, Josef Rusnak'ın yönettiği ve 1999 yapımı olan bir filmdir. Yapımcıları arasında Roland Emmerich'in de bulunduğu film, Daniel F. Galouye'un Simulacron-3 adlı romanından ve Rainer Werner Fassbinder'in Welt am Draht (İng., World on a wire; Tür., Kablodaki Dünya) adlı Alman televizyonu mini dizisinden esinler taşır.

The Thirteenth Floor, aynı sene gösterime girmiş The Matrix ile eXistenZ ve bir sene önce gösterime girmiş Dark City (Karanlık Şehir) gibi varoluşçu temalara sahip filmlerle konusu itibarıyla büyük paralellikler taşısa da bu filmlerin gölgesinde kalmış, genellikle olumsuz eleştiriler almış ve daha çok ev sinemasında meraklısıyla buluşabilmiş bir filmdir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Büyük bir bilgisayar şirketinin sahibi olan Hannon Fuller şirketin geliştirdiği ve henüz deneme aşamasında çok önemli bir şey fark eder ve bunu ortağı Douglas Hall'a söyleyeceği esnada öldürülür. Keşfettiği şey sebebiyle hayatının tehlikeye girdiğini düşünen Fuller, bir barda görevli olan Jerry Ashton'a Douglas Hall'a iletmesi için bir mektup bırakır. Fakat Jerry Ashton mektubu gizlice okur. Kendi dünyasına dönen Hannon Fuller, telefonla Douglas Hall'a sanal dünyada bir mesaj bıraktığını belirtir. Douglas, sonradan mektup şeklinde bırakıldığını anlayacağı mesaja ulaşması için 1937'de geçen sanal olarak kurulmuş paralel dünyaya gitmek zorundadır. Bu dünya Hannon Fuller ve Douglas Hall'ın şirketinin 13. katındaki bilgisayar yardımıyla geçiş yapılabilen ve orada buradaki kişilerin karşılığı olan bir dünyadır. Hannon Fuller'ın karşılığı Grierson, Douglas Hall'ın karşılığı John Ferguson, şirkette bu olayı bilen üçüncü kişi olan Jason Whitney'ın karşılığı ise Jerry Ashton'dur.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Rol
Craig Bierko Douglas Hall / John Ferguson / David
Armin Mueller-Stahl Hannon Fuller / Grierson
Gretchen Mol Jane Fuller / Natasha Molinaro
Vincent D'Onofrio Jason Whitney / Jerry Ashton
Dennis Haysbert Dedektif Larry McBain

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]