The Elder Scrolls IV: Oblivion

Vikipedi, özgür ansiklopedi

The Elder Scrolls IV: Oblivion (Oblivion olarak da bilinir), Bethesda Game Studios tarafından geliştirilmiş ve Bethesda Softworks tarafından satışa sunulmuş tek kişilik bir rol yapma oyunudur. The Elder Scrolls serisinin dördüncü oyunudur. Windows ve Xbox 360 için 21 Mart 2006 tarihinde, PlayStation 3 içinse Kuzey Amerika'da 20 Mart 2007'de ve Avrupa'da 27 Nisan 2007'de bir tane ek paketi ve çok sayıda küçük eklentileriyle satışa sunulmuştur. Çıktığı yıl toplamda 5 tane ödül almış ve yaklaşık 35 milyon kopya satmıştır.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Oblivion, birinci ve üçüncü şahıs bakış açısı kameralarından oynanabilen bir tek kişilik rol yapma oyunudur. Oyuncu at üstünde veya yürüyerek haritayı dolaşabilir ve şehir, kasaba, zindan gibi yerleri bir kez keşfettikten sonra bu bölgelere hızlı seyahat edebilir. Görevler oyuncuya NPC'ler tarafından ya da Radyant Hikâye sistemi aracılığıyla verilir. Radyant Hikâye sistemi bir nevi oyuncunun yaptığı tüm seçimleri kaydeder ve oyundaki bazı görevlerin akışını değiştirir. Bu sistem, görev olarak, keşfedilmemiş yeni zindanlar oluşturur ve oyuncunun harita ile olan etkileşiminde değişikliğe sebep olur. Oyuncu, NPC'lerle iletişime geçebilir ve bu yolla bir ricada bulunabilir ya da bir yeteneğini geliştirmesinde yardımcı olmasını isteyebilir. Oyunun dinamik olarak sürekli görev oluşturması oyuncuya sınırsız görev imkanı sağlamaktadır. Bunun yanı sıra modifikasyonlar (oyuncu terimi ile modlar) ile oyuna, oyuna ev alma ve evlenme gibi mekanikler de eklenebilir.

Ana hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun, oyuncunun kendini bir hapishane hücresinde bulması ile başlar. Oyuncu, ırkını, özelliklerini, görünüşünü vb. belirleyip hapishaneden çıkacaktır. Oyunun eğitim bölümü olan hapishanedeki bölüm oyunun hikâyesini özetliyor: İmparator ve çocukları bilinmeyen saldırganlar tarafından öldürülüyor. Oyuncunun içinde bulunduğu hapishane hücresinde bulunan gizli geçitten imparatorun geçerek kaçması gerekmektedir. İmparator bizi rüyasından hatırladığı için onları takip edip kaçmamıza izin verir. Çok geçmeden İmparator saldırıya uğrayacak ve tüm Cyrodiil'in tek umudu olan madalyonu bize verip Jauffre'ye götürmemizi isteyecektir. Bizim ilk görevimiz madalyonu Jauffre'ye götürmektir. Fakat oyuncu, bu görevi oyun içerisinde istediği kadar geciktirmekte özgürdür. Madalyonu Jauffre'ye götürünce bize inanacak ve gidip Kvatch şehrinde bulunan İmparator'un saldırıya uğramayan çünkü öyle olduğu bilinmeyen oğlu Martin'i bulmamızı söyleyecektir. Kvatch şehrine vardığımızda şehrin Daedra'lar tarafından saldırıya uğramış halde, yok olmuş ve çökmüş bulunduğunu göreceğiz. Şehri Oblivion'dan gelen Daedra'lardan temizlememiz ve Martin'i bulmamız gerekmektedir. Martin'i bulunca tekrar Jauffre'nin yanına dönecekken kolye Mythic Dawn ajanları tarafından çalınıyor ve sizde kolyenin peşine düşüyorsunuz.

Oblivion;The Elder Scrolls 4'ün geçtiği yer olan Tamriel kıtası cehennem olarak bilinir. Sahibi "Yıkımın Prensi" olarak da bilinen Mehrunes Dagon adlı 4 kollu yaratıktır. Ana senaryo sonunda Mehrunes Dagon'u yenmelisiniz. Oblivion kapılarını kapatmak için Oblivion geçidinden geçtikten sonra orada bulunan ortasında sarı bir yarığa benzeyen en yüksek kuleye girmeli, yukarı çıkan yolları takip etmeli sonra da en tepede bulunan "Sigil Taşı" adı verilen taşı bulmalısınız. Sigil Taşı ile etkileşime geçtiğinizde bir efektle geçidi kapatır ve kendinizi geçide girdiğiniz yerde bulursunuz.

Modlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Modlar, Oblivion'un PC versiyonunun ömrünü uzatan çok önemli bir kaynaktır. Oyunun kendisi ve resmî eklenti paketleri de, isteyen herkesin ulaşıp kullanabileceği bedava bir kaynak olan "The Elder Scrolls Construction Set" ile yapılmıştır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

29 Eylül 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.