Tenten Amerika'da

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tenten Amerika'da
Tintin en Amérique
Türkçe baskısının kapağı
YazarHergé
ÇevirmenBarış Kılıçbay
ÜlkeBelçika
DilFransızca
Yayım3 Eylül 1931 - 20 Ekim 1932 (özgün)
1998 (Türkçe)
YayımcıLe Petit Vingtième
Sayfa62
ISBN2-203-00102-X (özgün)
975-363-612-1 (Türkçe)
Tenten'in Maceraları serisi
Tenten Kongo'da
(2. kitap)
Tenten Amerika'da
(3. kitap)
Firavunun Puroları
(4. kitap)
  1. 22cm x 30cm (boyutları)

Tenten Amerika'da (Tintin en Amérique) Belçikalı yazar ve illüstratör Hergé'in klasik çizgi romanının bölümlerinden bir tanesidir. Serinin kahramanı genç muhabir Tenten'dir.

Tenten Amerika'da serinin üçüncü bölümüdür. İlk şerit "Le Petit Vingtième" gazetesinde 3 Eylül 1931'de basılmıştır.

1932 yılında siyah beyaz halde albüm olarak basılmıştır. Albüm 1945'te yeniden çizilmiş ve renklendirilerek yayımlanmıştır; bu versiyon standart 62 sayfalık düzene indirilmiştir. İlk Amerikan versiyonuysa 1973 yılında çıkartılmıştır. Bu olay nedeniyle çoğu zenci karakterin ırkı beyaz veya belirsiz çizilmiştir.

Bu İngiliz çevirisinde bulunan en eski Tenten albümüdür; bundan önceki iki albüm bulunabilse de bu kolay değildir.[1]

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Tenten bir önceki serüven "Tenten Kongo'da" kitabında Al Capone'un gangsterleriyle karşılaştıktan sonra şehrin suçlulardan arındırmak için Chicago'ya gönderilir. Birkaç kez gangsterler tarafından saldırıya uğradıktan sonra, Al Capone'un karşısındaki çetenin lideri olan Bobby Smiles'ı ABD boyunca takip eder ve sonunda yakalar. Tenten onu Chicago polisine bir koli içerisinde yollar. Birkaç diğer çeteyi de yakaladıktan sonra Tenten için bir geçit resmi yapılır ve sonra Belçika'ya döner.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitap tarihsel hatalarla doludur - özellikle Vahşi Batı'nın kovboylar ve Kızılderililer ile resmedilmesi yanlıştır. Çeşitli noktalarda Amerikan arabalarının direksiyonlarını sağa koymuştur - belki de Hergé, Amerikalıların Güney Afrika, Jamaika, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi diğer eski İngiliz kolonilerinde olduğu gibi sol taraftan gittiğini düşünmüş olabilir. Bu tip tutarsızlıklara Mavi Lotus'dan önce Hergé'nin eserlerinde sıkça rastlanırdı.

Hergé Kızılderililere sempati gösterir: ilk siyah beyaz çiziminde Tenten elinde dilenme kasesi taşıyan bir Kızılderili'nin fotoğrafını çekmektedir. Hikâyenin sonrasında Kızılderili kabilesi topraklarından silahlı askerler tarafından kovulurlar ve topraklarına gökdelenler kurulur.

Bu kitapta Tenten'in baş düşmanı Roberto Rastapopoulos'un her ne kadar bir kareliğine de olsa ilk defa göründüğü tartışması vardır. Ona çok benzeyen biri kahramanımız bir ziyafette kaçırılmadan önce hemen onun yanında oturmaktadır. Hemen onun yanında ise genç sarışın bir kadın vardır: bu kitabın 1932 siyah-beyaz basımında kadına aktris Mary Pickford olarak hitap edilmektedir, bu da bir sinema patronuna yakışır bir eştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Tenten Amerika'da. İnkılap Kitabevi. 2017. ISBN 975-10-2081-6.