Esrarengiz Yıldız

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Esrarengiz Yıldız
L'Étoile mystérieuse
Türkçe baskısının kapağı
YazarHergé
ÇevirmenEla Güntekin
ÜlkeBelçika
DilFransızca
Yayım20 Ekim 1941 - 21 Mayıs 1942 (özgün)
2005 (Türkçe)
YayımcıLe Soir
Sayfa62
ISBN2-203-00109-7 (özgün)
975-102-265-7 (Türkçe)
Tenten'in Maceraları serisi
Altın Kıskaçlı Yengeç Esrarengiz Yıldız Tekboynuzun Esrarı

Esrarengiz Yıldız (Fransızca: L'Étoile Mystérieuse), Tenten çizgi roman serisinde yayınlanan bir macera. Bu kitapta Tenten, Dünya'ya düşen bir göktaşını bulmak için Kuzey Buz Denizi'ne (Arktik Okyanusu) gider.

Esrarengiz Yıldız serinin onuncu bölümüdür. İlk kez 1942 yılında, II. Dünya Savaşı devam ederken yayımlanmıştır.

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Tenten bir sıcak bir yaz akşamı Fındık ile dolaşırken daha önce gökyüzünde olmayan parlak bir yıldız dikkatini çeker. Yıldız hakkında bilgi almak için rasathaneye giden Tenten, tuhaf olaylarla karşılaştıktan sonra, yıldızın dünyaya çarpmak üzere olan bir kuyrukluyıldız olduğunu öğrenir. Dünyanın sonunun geldiğine inanan Tenten ümitsizlik içinde evine döner. Ancak ertesi gün bir deprem dışında felaket yaşanmaz. Astronomlar, kuyrukluyıldızın yörüngesini yanlış hesaplamıştır. Yıldız dünya ile çarpışmamıştır, ancak bir parçası Arktik Okyanusu'ne düşmüştür. Bu parça, daha önce bilinmeyen bir element içermektedir. Tenten, yıldızın düşen parçasını bulmak için Avrupa Bilimsel Araştırma Kurumu (kurgusal) tarafından düzenlenen keşif seferine katılır. Sefere Tenten'le birlikte Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden bilimadamları ve Kaptan Haddok, Ufuk adlı geminin kaptanı olarak katılır. Ancak kuyrukluyıldızın peşindeki tek sefer onlarınki değildir: Saõ Rico ülkesinden (kurgusal) bir banker, yeni elementi ele geçirmek istemektedir. Bunun için kendi adamlarını göndermekle kalmaz, Ufuk gemisini durdurmak için çeşitli hileler dener. Hikâyenin sonunda kuyrukluyıldıza ilk ulaşan Tenten olur. Ancak Tenten kendini yeni elementin tuhaf özellikleri yüzünden hızla büyüyen bitki ve böceklerle çevrili bir dünyada bulur. Kuyrukluyıldızdan bir örnek almayı güçlükle başaran Tenten gemiye geri döner. Kuyrukluyıldız Arktik Okyanusu'ne gömülür.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Maceranın orijinal halinde, "kötü adamlar" Amerikan bayrağı taşırken, Hergé daha sonra bunu hayali bir başka bayrakla değiştirir.

Kitap II. Dünya Savaşı yıllarında yazılmıştı ve o sırada Hergé'nin ülkesi Belçika, Almanya'nın kontrolündeydi. Bu nedenle, keşif seferindeki tüm bilimadamları mihver devletlerinden veya tarafsız kalan ülkelerdendir. Yine aynı nedenle, Tenten'in rakibi olan banker ilk baskıda Amerikalı olarak tasvir edilmiştir. Ancak daha sonra Hergé bankerin adını değiştirerek Saõ Rico adlı hayali ülkenin tabiyetine sokar. Ayrıca 35. sayfadaki Amerikan bayrağını hayali bir Saõ Rico bayrağı ile değiştirir. Ancak bazı ayrıntılar, örneğin rakip şirketin gemilerinin adları (Peary ve Kentucky Star) Amerikan çağrışımları yapmaktadır. Bankanın adamları (Johnson, Douglas) da Amerikan isimleri taşırlar.

Keşif seferinde Tenten'in kullandığı uçak II. Dünya Savaşı'nda Almanya'nın kullandığı bir keşif uçağıdır.

Sayfa 20'de, Dupond kardeşlerin önünde Hergé'nin bir diğer çizgi roman serisinin kahramanları Quick ve Flupke görülmektedir.

Sayfa 21'de Kaptan Haddok'un manşetlerinde önce üç şerit görülürken sayfanın sonunda şeritler ikiye düşer.

Bu macerada Tenten, Kaptan Haddok'a istediğini yaptırmak için içki içirir (s. 37). Tenten bunu bir kez daha, Tenten Tibet'te macerasında yapacaktır.