Tenkai Şövalyeleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tenkai Şövalyeleri
Tenkai Şövalyeleri logosu
テンカイナイト
(Tenkai Naito)
TürAksiyon, mecha, bilimkurgu
YaratanSpin Master
Anime televizyon dizisi
YönetmenMitsuru Hongo
Yapımcı
  • Tsutomu Mori
  • Ryo Sasaki
  • Tomoya Negishi
Senarist
  • Jin Kanada (1-26)
  • Hiroshi Ōnogi (27-51)
MüzikMONACA
StüdyoBones
Lisans
KanalTV Tokyo, Teletoon
Diğer kanallar
Yayın tarihi 24 Ağustos 2013 6 Aralık 2014
Bölüm sayısı52
Manga
YazarRyo Takamisaki
YayımcıShogakukan
DergiCoroCoro Ichiban!
DemografikShōnen
Yayın tarihi21 Nisan 201427 Mart 2015
Cilt sayısı2
Oyun
Tenkai Knights: Brave Battle
GeliştiriciNamco Bandai Games
YayımcıNamco Bandai Games
TürAksiyon
PlatformNintendo 3DS
Çıkış tarihi
  • KA: 7 Ekim 2014
  • JP: 25 Eylül 2014
  • AVR: 26 Eylül 2014

Tenkai Şövalyeleri (Japoncaテンカイナイト, romanizeTenkai Naito), Shogakukan-Shueisha Productions ve Spin Master[1] tarafından üretilen ve Bones[2] ve Shogakukan Music & Digital Entertainment tarafından hazırlanan 2013 yapımı bir Kanada-Japon anime televizyon serisidir. Seri ilk olarak Ağustos 2013 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nde Cartoon Network ve Eylül 2013 tarihinde Kanada'da Teletoon kanallarında yayınlanmaya başlanmış olup[1] Aralık 2014 tarihine kadar yayınlandı. Japonya'da ise Nisan 2014-Mart 2015 tarihleri arasında TV Tokyo kanalında yayınlandı.[3]

Seri, Spin Master'ın Ionix marka plastik inşa oyuncak serisini tanıtmak için piyasaya sürüldü.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Çağlar önce, küp gibi huzurlu bir gezegenadlı Quarton, Tenkai adı verilen, şekil değiştiren canlı tuğlalarla doludur. Quarton, iki karşıt grup arasındaki bir savaşla harap oldu: Cesur ve korkusuz Komutan Beagle ("Beag") önderliğindeki Corekai Askerleri; ve Tenkai enerjisinin kaynağını kendi amaçları için elde etmek isteyen acımasız Lord Vilius liderliğindeki Bozuk Ordu. Ancak, onu yenebilecek kadar güçlü olanlar, Quarton'un 4 Efsanevi Tenkai Şövalyesi idi: Bravenwolf, Tributon, Valorn ve Lydendor. Yenilgiyle karşı karşıya kalan Vilius, daha sonra parçalarının gezegene dağıldığı 4 Şövalye tarafından mağlup edilen güçlü Tenkai Ejderhasını serbest bıraktı. Bu kahramanlar bir daha hiç görülmedi. Bir yıl sonra, Lord Vilius ve kötü şöhretli Corrupted Army, her zamankinden daha güçlü bir şekilde geri döndü.

Şimdi 2034 yılında Benham Şehrindeki Dünya gezegeninde, dört genç genç erkek Guren, Ceylan, Toxsa ve Chooki, Quarton'a boyutlararası bir portal buluyor ve burada, yeni nesil Tenkai Şövalyeleri olmak ve Lord'u önlemek için Muhafızların Boreas'ı tarafından seçiliyorlar. Vilius ve Bozuk Ordu imparatorluğunun her iki dünyanın da kontrolünü ele geçirmesi.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Guren Nash[değiştir | kaynağı değiştir]

Seslendiren: Meguru Takahashi (Japonca); Johnny Yong Bosch [1] (İngilizce)

Guren Nash (大 神 グ レ ン, Ōgami Guren, Guren Ougami ), Tenkai Şövalyelerinin yeni nesillerinin ana kahramanı ve lideridir. Liderlik konusunda bir becerisi var (yine de rolü üstlenmek zorunda olsa da) ve daha zor şeylerden önce bile korkusu yok. Guren, her zaman olumlu bir tutuma sahip olarak tanımlanıyor. Orijinal Tenkai Şövalyelerinin lideri Bravenwolf'a dönüşebilir. Kendini "Tenkai Gücü" olarak tanımlıyor. Bravenwolf olarak, bir Tenkai Kılıcı ve kalkanla silahlandırılmıştır . Guren, Titan modunun kilidini açan, normal boyutunun iki katına kadar genişleyen ve enerji kesintileri bırakabilen ilk kişidir. Ceylan, Toxsa, Chooki, Gen ve Beni ile yakın arkadaş.

Çekirdek tuğlası Bravenwolf'tur (ブ レ イン, Bureivun, Braven) .

Ceylan Jones[değiştir | kaynağı değiştir]

Seslendiren: Akemi Kanda (Japonca); Todd Haberkorn [1] (İngilizce)

Ceylan Jones (鷲 崎 セ イ ラ ン, Washizaki Seiran, Seiran Washizaki ) arkadaş canlısı, şapşal, dışa dönük ve büyük bir şakacı. Bununla birlikte, şaka yapmadığında, şaşırtıcı derecede temkinli olabilir. Ceylan, Tributon'a dönüşebilir. Kendini "Tenkai Speed" olarak tanımlıyor. Tributon olarak, bir Tenkai Arbaleti, Ok Püskürtücü ve bir kalkanla donanmıştır. Ceylan, Titan modunun kilidini açan, normal boyutunun iki katına çıkaran ve enerji atmak için uzun bir yay patlatıcısı kullanan ikinci kişidir.

Dizinin bir noktasında kendine "Ceylan Müthiş Jones" adını taktı.

Çekirdek tuğlası Tributon'dur (ト リ ビ ュ ト ン, Toribyuton) .

Toxsa Dalton[değiştir | kaynağı değiştir]

Seslendiren: Maki Mizuma (Japonca); Ben Diskin [1] (İngilizce)

Toxsa Dalton (亀 山 ト ク サ, Kameyama Tokusa, Tokusa Kameyama ) en az onlar kadar akıllı ve dolayısıyla aynı sınıftadır, ancak Toxsa takım arkadaşlarından bir yaş küçüktür. O bir çeşit teknoloji meraklısı. Toxsa, ailesinin lokantasında yardımcı olmadığı zamanlarda video oyunları oynamaktan ve dijital ekipmanlarla uğraşmaktan hoşlanıyor. Tuhaf, kısa huylu ve bilgisayarlarda insanlardan daha rahat. Toxsa, Valorn'a dönüşebilir. Kendini "Tenkai Gücü" olarak tanımlıyor ve ayrıca Şövalyelerin fiziksel olarak en güçlüsü olduğunu iddia ediyor. Valorn olarak, yeşil enerji yükleri veya uçtan bir yeşil enerji ışını ve bir kalkan ateşleyebilen bir Tenkai Mızrağı ile donanmıştır. Toxsa, Titan modunun kilidini açan dördüncü ve sonuncu, normal boyutunun iki katına kadar genişliyor ve büyük enerji patlamalarını serbest bırakmak için bölünebilen bir kılıç gibi bir kılıç kazanıyor.

Çekirdek tuğlası Valorn'dur (ヴァ ロ ー ン, Varōn) .

Chooki Mason[değiştir | kaynağı değiştir]

Seslendiren: Risa Taneda (Japonca); Bryce Papenbrook [1] (İngilizce)

Chooki Mason (蜂 須 賀 チ ュ ウ キ, Hachisuka Chūki, Chuuki Hachisuka ) sakin bir mizaca sahiptir. Takımın en iyi sporcusu ve her zaman bir meydan okumayı dört gözle bekliyor. Chooki, Lydendor'a dönüşebilir. Kendini "Tenkai Çevikliği" olarak tanımlıyor. Lydendor olarak kendisinin dövüşleri ellerinde veya bir olarak kullanmak için bir zincir üzerinde ateş bıçağı neden olabileceğini Zinciri ile Tenkai Kunaisi Saber ile silahlı sallantı ⁠ ve o atabilir üç kavisli bıçak olan bir kalkan ve ona geri dönsün. Chooki, Titan modunu açan üçüncü kişidir, normal boyutunun iki katına çıkar ve kalkanı, hücum ve savunma için kullandığı büyük bir shuriken'e benzer.

Çekirdek tuğlası Lydendor'dur (ラ イ デ ン ド ー ル, Raidendōru) .

Gen[değiştir | kaynağı değiştir]

Seslendiren: Miyuki Sawashiro (Japonca); Yuri Lowenthal [1] (İngilizce)

Gen (犬 飼 ゲ ン, Inukai Gen, Gen Inukai ), Guren'in okuluna transfer olan gizemli yeni bir öğrencidir. Eskiden Vilius'un altında çalıştı ve göğüs plakasının sol gözünde bir yara izi olan gri ve siyah zırhı dışında Bravenwolf'a güçlü bir benzerlik gösteren bir Tenkai Şövalyesi olan Dromus'a dönüşebilir ve Guren gibi o da kendisini "Tenkai Gücü ". Gen, annesini ve babasını bazı bilinmeyen nedenlerle kaybetmişti ve Tenkai'nin koruyucusu Eurus tarafından Dromus tuğlası verildi. Vilius, Kara Ejderha Anahtarını ondan çaldıktan sonra Tenkai Şövalyelerinin resmi 5. üyesi ve Corekai Askerlerinin müttefiki oldu.

Çekirdek tuğlası Dromus'tur (黒 騎士, Kurokishi, Krokshi, Kara Şövalye) .

Mr. White[değiştir | kaynağı değiştir]

Seslendiren: Keiji Fujiwara (Japonca); Brian Beacock [1] (İngilizce)

Bay White (ホ ワ イ ト, Howaito), Shop of Wonders'ın sahibidir. Müşterilere "Mağazamda Kesinlikle Her Şeye Sahiptir" diyor. Bay White, mağazanın yıllardır müşterisi olmadığı için çok başarılı olmadığını kabul ediyor. Dükkânının bodrum katında, arkadaşı Boreas ile birlikte Quarton gezegenine giden geçidi de koruyor ve Dünya'nın Modernize Edilmiş Tenkai Şövalyelerini eğitmeye çalışıyor.

Beni[değiştir | kaynağı değiştir]

Seslendiren: Masumi Asano (Japonca); Nika Futterman (İngilizce)

Beni (ベニ, Benî) zırh ile Venetta, kötü bir Tenkai Şövalyesi dönüşebilir Gen. She suç ortağı oldu pembe saçlı kız benzeyen bir o örümcek. Her iki dünyanın da yok edilmesini istiyor çünkü babası Quarton'u aramak için daha çok, onunla daha az zaman harcıyor ve her iki dünyanın da hayatını mahvettiğini düşünüyor. Beni, Tenkai Şövalyelerini yeni bir sayfa açtığını düşünmeleri için kandırdı, ancak o ve Gen, Tenkai Şövalyelerini onlar için Ejderha Anahtarını bulmaları için kandırmak için birlikte çalıştı. Daha sonra Lord Vilius'un Dromus'tan Kara Ejderha Anahtarını çaldığını öğrendikten sonra haydut oldu. Beni sonunda resmen Chooki'nin kuzeni Kiro ile tanıştıktan ve vakit geçirdikten sonra gerçek için yeni bir sayfa açar ve Tenkai Şövalyelerinin 6. ve tek kadın üyesi olur ve 1. sezon finalinde Corekai Askerlerinin müttefiki olur.

Çekirdek tuğlası Venetta'dır (ヴェ ネ ッ タ, Venetta) .

Corekai (Spectros)[değiştir | kaynağı değiştir]

Beag[değiştir | kaynağı değiştir]

Seslendiren: Chafurin (Japonca); Kyle Hebert [1] (İngilizce)

Komutan Beagle (veya kısaca Beag) (ビ ー グ, Bīgu) Corekai Askerlerinin kurucusu ve komutanıdır. Genç altı Tenkai Şövalyesinin, onların orijinal Tenkai Şövalyeleri olmadıklarını bilmemesinden dolayı yaptıkları diğer dünya yorumlarından sık sık kafası karışır. Beag'ın bir kahramana tapınma durumu var gibi görünüyor, ancak oldukça zekidir. O ve dört müttefiki Kutor, Leinad, Senjo ve Tavox, Robofusion'daki Tenkai Şövalyelerine katılarak onlara hem Protojet hem de Airlancer Jet'i aynı anda kullanma olanağı sağladı.

Diğer üyeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Tavox
Gri ve yeşil bir Corekai Askeri.
Senjo
Gri ve sarı bir Corekai Askeri.
Leinad
Beyaz ve kırmızı bir Corekai Askeri.
Kutor
Beyaz ve mavi bir Corekai Askeri.
Corekai Ümitler
Corekai Ümitleri, Beag, Kutor, Leinad, Senjo, Tavox ve Tenkai Şövalyeleri için çalışan Ayak Öğrencileri .

Bozuk (Veclipse)[değiştir | kaynağı değiştir]

Vilius[değiştir | kaynağı değiştir]

Seslendiren: Yōsuke Akimoto (Japonca); Crispin Freeman [1] (İngilizce)

Vilius (ィ リ ウ ス, Viriusu) ilk sezonun ana muhalifidir. Bir zamanlar Tenkai Şövalyesiydi, ancak enerjisi negatifleşti ve eski takım arkadaşlarına döndü. O andan itibaren Vilius, Tenkai Enerjisi elde etmek ve Tenkai Ejderhasını uyandırmak için savaş ağası olarak Bozuk Ordu'ya liderlik eder . O çok zeki bir lider ve temsil eden bir zırh ile ölümcül bir savaşçıdır Bat bir ile trident onun tek silah olarak. Vilius, Xenoship'e dönüşmek için piyadeler ile Robofusion'ı kullanabilir ve ayrıca Titan moduna geçebilir. Bravenwolf tarafından mağlup edilmiş olmasına rağmen, yine de hayata geri dönmeyi başarıyor ve Dünya'yı da istila etmek için planlar yapıyor.

Granox[değiştir | kaynağı değiştir]

Seslendiren: Hisao Ogawa (Japonca); Steve Blum (İngilizce)

Granox (ブライノックス, Burainokkusu, BRINOX) güçlü olduğu uşak Vilius altında çalışır. Zırhı bir Gergedan zırhına dayanıyor gibi görünüyor ve kalkanlı bir direğin üzerinde bir teber veya balta ile silahlanmış . Granox genellikle tehlikeden kaçan bir korkaktır ve rakiplerinin zayıflıklarından yararlanmaya çalışır.

Slyger[değiştir | kaynağı değiştir]

Seslendiren: Atsushi Imaruoka (Japonca); Crispin Freeman (İngilizce)

Slyger (ス ラ イ ガ ー, Suraigā), Vilius altında çalışan bir başka güçlü uşaktır . İki pençeye sahip ve bir kaplanın zırhına dayanıyor olabilir . Slyger sinsi ve kurnaz olabilir, ancak Tenkai Şövalyeleri söz konusu olmadığı sürece cesurdur.

Diğer üyeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Rho (ブ ル ー タ ス, Burūtasu, Brutus)
Seslendiren: Tomoyuki Shimura (Japonca); Kirk Thornton (İngilizce)
Rho, Corrupted'ın bir üyesidir. "Toxsa 2.0" bölümünde, Vilius tarafından yetkilendirildi ve Granox'un komutası altına alındı. Valorn'un yakalanmasına ve zihin taramasına yardımcı oldu. Uçan Darkwing Spector adında üç Hos ile bir robofüzyonu var ve Valorn tarafından yok edildi. Rho daha sonra Vilius tarafından yeniden canlandırıldı.
Shadius (ヴィ ク リ プ ス ・ コ マ ン ダ ー, Vikuripusu Komandā, Viclipse Komutanı)
Siyah ve soluk sarı bir Corrupted Soldier. "Robofusion" da Granox, Slyger ve bir Sho ile Orak Gemiyi oluşturmak için birleştirme yeteneği verildi.
Hoş (ト ロ ッ ク ス, Torokkusu, Taurox)
Hos'lar , Corrupted'lar için kara kuvveti görevi gören boğaya benzeyen Mech Beasts'tir.
Sho (バ ル タ ッ ク ス, Barutakkusu, Baltax)
Sho , Corrupted için hava kuvveti görevi gören ejderha benzeri Mech Beasts'i uçuruyor .
Gökyüzü Griffin (デ ス ト ロ イ ・ グ リ フ ォ ン, Desutoroi Gurifon, Desroy Gryphon)
Gökyüzü Grifonları , Corrupted'lar için alternatif bir hava kuvveti görevi gören griffin benzeri Mech Beast'tir. Slyger ile Robofuse tarafından bilinirler.
Savaş Aygırı (ウ ォ ー ・ ホ ー ス, Wō Hōsu, Savaş Atı)
Savaş Aygırları, Yolsuzlar için alternatif bir kara kuvveti görevi gören at benzeri Mech Beasts'tir. Robofuse tarafından Granox ile tanınırlar.

Veliler[değiştir | kaynağı değiştir]

Muhafızlar (ガ ー デ ィ ア ン, Gādian), Quarton'un koruyucusu olan ve Anemoi üyelerinin adını taşıyan bir Quarton varlıkları grubudur . Quarton Muhafızları'nın üyeleri arasında şunlar yer alır:

Boreas[değiştir | kaynağı değiştir]

Seslendiren: Shigenori Sōya (Japonca); Steve Blum (İngilizce)

Boreas (ボ レ ア ー ス, Gādeian Boreāsu), Bay White'ın dükkânının bodrumunun altında saklanan Dünya ile Quarton arasındaki portalın koruyucusudur.

Eurus[değiştir | kaynağı değiştir]

Seslendiren: Hideyuki Umezu (Japonca); Ben Diskin (İngilizce)

Eurus (エ ウ ロ ス, Eurosu) [2], Gen ve Beni'nin (Dromus ve Venetta formlarında) Kara Anahtarı bulmasına yardım eden Quarton'dan bir koruyucudur. Boreas'ın Tenkai Enerjisinin dengesini bozduğunu hissediyor, ancak Muhafız arkadaşlarına sırtını döndüğünü düşünerek ve Şövalyelerin Villius'u sonsuza dek devirmesine yardım ederek Muhafızlar için çalıştığını fark etti.

Zephyrus[değiştir | kaynağı değiştir]

Seslendiren: Junichi Yanagita (Japonca); Matthew Mercer (İngilizce)

Zephyrus (ゼ ピ ュ ロ ス, Zepyurosu) [3] da gardiyanlardan biridir. 27. bölümde, onu canlandırmak için Vilius'tan etkilenir.

Notus[değiştir | kaynağı değiştir]

Seslendiren: Michiko Neya (Japonca); Kyle Hebert (İngilizce)

Notus (ノ ト ス, Notosu) [4] velilerden biridir.

Beast World[değiştir | kaynağı değiştir]

Orangor[değiştir | kaynağı değiştir]

Seslendiren: Misaki Kuno (Japonca); Ben Diskin (İngilizce)

Orangor, Beast World'den can sıkıcı bir turuncu maymun robotudur. O kadar sinir bozucu ki, Guren'in kedisi Max'in kimliğine büründü.

Scorpidon[değiştir | kaynağı değiştir]

: Seslendiren Michael Sorich

Canavar Kralı ve Canavar Dünyasının hükümdarı. Adından da anlaşılacağı gibi görünüşü dev bir akrep robotu. Eğlencenin çaresizliği ile Tenkai Şövalyeleri ve Villus'a bir dizi mücadeleye meydan okudu. Ödül, eve gidebilmeleriydi, ancak gitmelerini önlemek için kuralları değiştirmeye devam ediyor. Savaşta mağlup olana kadar Scorpidon tatmin olup onları kendi dünyalarına geri gönderemez.

Diğer karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

İnsanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bay Nash
Seslendiren: Tomoyuki Shimura (Japonca); Steve Blum (İngilizce)
Bay Nash, Guren'in bir iş insanı olan babasıdır .
Bayan Nash
Bayan Nash, Guren'in rahmetli annesi ve sadece Guren'in Ailesi fotoğraflarında görülüyor.
Bay Jones
Seslendiren: Hiroshi Tsuchida (Japonca); Todd Haberkorn (İngilizce)
Bay Jones, Ceylan'ın iş insanı olan babasıdır.
Bayan Jones
: Seslendiren Kate Higgins
Bayan Jones, Ceylan'ın annesidir.
Bayan Finwick
Seslendiren: Michiko Neya (Japonca); Colleen Villard (İngilizce)
Bayan Finwick, Guren, Ceylan ve Gen'in tarih öğretmenidir.
Wakamei Dalton (亀 山 ワ カ メ, Kameyama Wakame)
Seslendiren: Natsumi Takamori (Japonca); Kate Higgins (İngilizce)
Wakamei, Toxsa'nın ablasıdır. Ayrıca ailesinin Kaplumbağa restoranında garson olarak çalışıyor . "Extreme Titan" da sırrını öğreniyor ve Toxsa'nın bir video oyununda rol oynadığını anladığını iddia ediyor.
Bayan Dalton
: Seslendiren Mary Elizabeth McGlynn
Bayan Dalton, Wakamei ve Toxsa'nın annesidir. Kocasıyla birlikte Turtle restoranının sahibi.
Bay Dalton
Seslendiren: Hiroki Yamada (Japonca); Ben Diskin (İngilizce)
Bay Dalton, Wakamei ve Toxsa'nın babasıdır. Ailenin eşiyle birlikte sahibi olduğu Turtle lokantasında şef olarak çalışıyor .
Kiro Mason
: Seslendiren Laura Bailey
Kiro, Chooki'nin daha sonra Beni'nin en iyi arkadaşı olacak küçük kuzeni / kız kardeşi.

Efsanevi canavarlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Tenkai Ejderhası (テ ン カ イ ド ラ ゴ ン)
Devasa bir ejderhaQuarton gezegeninin tarafsız savunma sistemi olarak hizmet ediyor. Bir zamanlar Vilius'un elindeydi ve inanılmaz gücü nedeniyle herhangi bir hedefi yok etmek ve birkaç Corekai ordusunu yok etmek için kullanılıyordu. Ancak Tenkai Şövalyeleri tarafından yenildi ve birkaç parçaya mühürlendi ve onu açmak için sadece Beyaz Ejderha Anahtarı veya Kara Ejderha Anahtarı gerekir. Ejderhaya komuta eden ekip, onu uyandırmak için hangi tuşun kullanıldığına bağlıdır (Kara Anahtar = Kötü Ejderha, Beyaz Anahtar = İyi Ejderha). Villus döndüğünde, onu canlandırmak için ejderha küplerini şövalyelerden çalar. Ancak Villus, ejderhayı canlandırmak için Ejderha Anahtarlarını kullanmadığı için dengesiz hale geldi ve Dromus'tan tek bir vuruşla beyaz küplerin Tenkai Şövalyeleri tarafından emildiği 5 beyaz (iyi) ve siyah (kötü) küplere bölündü. & Dromus, ve siyah küpler Villus'a sırasıyla Elemental Titan modlarını veriyor. Daha sonra emdikleri ejderha küplerini komutlar için ayrı bir ejderha, Tenkai Şövalyeleri için bir iyilik ve Vilius'a bir kötülük (Her ikisi de aynı anda çağrıldı) çağırmak için kullanabilecekleri ortaya çıktı.
Tenkai Kurt
Tenkai Kalesi'nde saklanan Tenkai Kurdu, Orangor'dan alınan Bravenwolf arması etkinleştirildikten sonra çağrıldı. Bravenwolf'a yeni bir biçim ve güçler verdi ve Villius'u yenmek için onunla birlikte savaşmaya devam etti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "ShoPro & Spin Master's Tenkai Knights to Run on Cartoon Network". 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2021. 
  2. ^ "Anime Studio Bones' "Tenkai Knight" Project Listed". 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2021. 
  3. ^ Komatsu, Mikikazu (20 Şubat 2014). "Crunchyroll - Bones' Kids Anime "Tenkai Knights" to Start Airing in Japan on April 5". Crunchyroll. 25 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]