Tartışma:Türkmence

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Abi Türkmen dilinin dil grubu verilirken neden "tartışmalı" denmiş? Emrehan 15:03, 28 Şubat 2007

Türkmen dilini bırak anonim kullanıcı (pardon imzasız), bu ansiklopedi de yer alan dil ailesi maddelerinin tümü 2000 yılının öncesi önkabullerine dayanır. Yani kısaca hiçbir bilimsel geçerliliği ve maddi dayanağı yoktur. Örneğin artık önkabullüğü 2000 yılında yok sayılan ve geçerliliğini yitiren Hint-Avrupa dil ailesi burada hala bir dil ailesi muamelesi görmektedir. Olmayan, olmadığı 2000 yılından beri bilinen bir 18. yüzyıl sonu ile 19. yüzyıl sonu arasında önkabul olarak ortaya konan bu hayali dil ailesine göre wikipedia da diller tasnif edilmeye devam edilmektedir. (Wikipedia'nın beş temel ilkesine aykırı kalan ve ısrarla aykırı olması için uğraşılan). Genelde burada (wikipedia tr) çeviri ansiklopedisi yapan arkadaşlarımızın bu konularda sıkı çalışarak ulusrararası literatürü takip etmesi gerekecektir.
Konuyu merak edenler; 'Centre National de la Recherche Scientifique’in eylül 2000 tarih ve 386 sayılı bülteninin 8. sayfasını okuyabilirler.--Etrüsk 15:22, 28 Şubat 2007 (UTC)

Bu maddedeki harita neye göre böyle hazırlanmış? Güney Doğu Anadolu bölgesinde ve Doğu Anadolu bölgesinin çoğunda sanki hiç Türkçe konuşulmuyor gibi bir harita çizilmiş. Halbuki o taraflarda Azerbaycan Türkçesi özellikleri gösteren ağızlar konuşuluyor. Bunların bir kısmı ana dili Türkçe olanlar, bir kısmı ise ana dili Kürtçe, Zazaca, Arapça veya bir başka dil olduğu hâlde o yörelerde konuşulan Türkçe ağızları öğrenip konuşanlar. --159.146.18.78 12.13, 18 Aralık 2021 (UTC)[yanıtla]