Tartışma:Türkiye/Arşiv 4

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

DEVLET AMBLEMİ

Türkiye Cumhuriyeti Devlet amblemi diye oraya gelişi güzel hazırlanmız ay - yıldız etrefına Türkiye Cumhuriyeti yazan bir şey koymuşsunuz bunun resmi bir dayanağı yoktur... Kaldırılmalı... --85.107.180.101 15:40, 30 Mart 2008 (UTC)

ya bu amblem nedir bide her dilde aynı şey ya resmi dayanğı olmayan işler... Amblem de tüm dillerdeki ansiklopedilerde kullanılmış çok sakıncalı .!! --85.107.180.101 15:41, 30 Mart 2008 (UTC)

DİKKAT Oraya amblem olarak Cumhurbaşkanlığı forsu konulmuştu o da değil tabi.. Oraya konulması gereken 5 yeni Liraların ön - sağ tarafındaki amblemdir.. [1] şurda var bakıjn !!http://www.thgtr.com/business/20041105/images/5a.jpg --85.107.180.101 15:43, 30 Mart 2008 (UTC)


TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN AMBLEMİ OLARAK KOYULAN RESİM GERÇEĞİ YANSITMAMAKTADIR TC amblemi 5 YTL'nin ön yüzünde sağ tarafta bulunan altın renkli armadır. 5YTL Burada Eğer bu konuda bilginiz yoksa araştırın öyle karar verin bilmiyorsanız oraya gelişi güzel şeyler koymayın. --78.176.234.70 17:04, 2 Kasım 2008 (UTC)

GSMH

GSMH YERİNDE 658.786 dolar yazıyor. 2008 de 798.900 oldu !!!

Saat dilimi

Saatler artık geri alınmayacak. Devamlı yaz saati uygulamasına geçtik. Bilgi kutusunda saat dilimi değiştirilmeli.--78.180.13.161 14:07, 6 Nisan 2008 (UTC)


Bu arada bugün gazetede okuduğum habere göre Türikye'nin nüfusu 63 milyon hayır 123 milyon--88.235.101.250 14:01, 2 Mayıs 2008 (UTC)

Amblem

Sayfadaki amblem Türkiye'nin amblemi değildir.Bu amblemin Türkiye'de kullanıldığını görmedim.Böyle olunca da amblem sırf Vikipedi'ye özel oluyor.Diğer wikilerde bu amblemi koymuş.Bu amblemin kaldırlıması ve yerine Image:Emblem of the President of Turkey.svg resmi getirilmesi daha uygun.Bunun diğer wikilere de geçmesini sağlamamız lazım.Bu yazıyı gören arkadaşlarımız tartışmaya katılsın. Lord Lєəthєrfəcє ileti 15:44, 26 Nisan 2008

Afedersiniz ama o türkiyenin abmlemi deildir.cumhurbaşkanlığı forsunda kullanılan armadır.Ama vikipedide kullanılan armada doğru deildir.dışişleri bakanlığının ambleminin biraz değiştirilmiş şeklidir.gerçek armasını bulan bir arkadaş varsa lütfen göstersin.saygılar.--İndiana jones 10:22, 20 Ağustos 2008 (UTC)

Milli Slogan

Ülkemizin sloganı var mıdır ? varsa bunun "Yurtta Sulh cihanda sulh " olduğunun dayanağı nedir ?

ülkemizin sloganı Yurtta Barış, Dünyada Barış'tır. fakat nedenini anlamadığım bir şekilde dünyadaki tüm wikipedialar arasında sadece türkçe wikide bu "Yurtta Sulh Cihanda Sulh" olarak geçmektedir. İlk cümle Atatürk tarafından söylenmiştir. Atatürk özellikle harf devriminden sonra Arapça ve farsça sözlüklerden kaçınmış fakat tr.wikipedia.org gazabından kurtulamamış kim tarafından söylendiği belli olmayan arap-fars "yurtta sulh" cümlesi wikipedia sloganımız oluvermiştir.--195.174.9.187 01:40, 29 Nisan 2009 (UTC)

Türkiye Haritası

HARİTADA KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ NEDEN KIRMIZI OLARAK BELİRTİLMEMİŞ! Lütfen daha düzgün bir harita yükleyin ya da yükledik mi de değiştirmeyin.

Daha önce şuanki Avrupa bakışlı harita bulunuyordu, ve beğeniliyordu. Ancak değiştirilmiş bende tekrar değiştirerek Avrupa bakışlı haritayı ekledim.Arkadaşlar tekrar değiştirmezsiniz sevinirim.Böylesi daha iyi.

Bence şu anki Avrupa merkezli Türkiye haritası bir garip duruyor.. Türkiye orda sanki sonradan iliştirilmiş gibi; kenarda kalmış, çapraz durmuş... Bilmiyorum, bence Türkiye merkezli (ki burda önemli olan "Türkiye", Avrupa neden merkezde?) üç kıtayla olan bağını gösteren (Avrupa, Afrika, Asya) bir harita seçilmesi gerekir. Türkiye'nin özelliği bu, Avrupa'nın bir köşesinde olması değil, üç kıta arasındaki en iyi köprü olması. Ülkemizin bu özelliği vurgulanmalı bence haritada. İngilizce wikipediaya bakmanızı öneririm, üç kıta ortasındaki Türkiye haritası koymuşlar --> http://en.wikipedia.org/wiki/Image:LocationTurkey2.png --Egek 10:25, 27 Temmuz 2008 (UTC)
Resim daha önce değişikliği geri alınmış bir kullanıcı tarafından değiştirilmiş ve sanırım o şekilde kalmış. Size katılıyorum, haritayı daha önce kullanılmakta olan ve sözkonusu anlamlarda daha iyi bir harita ile değiştirdim. --temaileti 10:42, 27 Temmuz 2008 (UTC)
Teşekkürler, çok güzel olmuş, tam kafamdaki gibi. İyi çalışmalar. --Egek 22:54, 27 Temmuz 2008 (UTC)

ARKADAŞIM KOYDUĞUN HARİTAYI LİNK YAPTA GÖRRELİM!!

  • İngilizce vikipedideki türkiye merkezli harita türkiye karşıtı yunan ve almanların baskıları sonucu kondu. Türkiye'nin avrupada yeri yok dediler ve islamic middle east (islamik orta doğu) ülkesi olduğunu iddiaa ettiler. Ama ben onu tartışma bittikten sonra eski haline getirdim çünkü türkiyenin güneyindeki asya adası olan kıbrısı bile avrupa haritasında gösteriyorlar. Ayrıca Ermenistan ve Gürcistanı da Avrupada gösterip Azerbaycanı Asyada gösteriyorlardı ben Azerbaycanı da düzelttim. Şimdi burdakini de değiştiriyorum. Lütfen siz de arada ingilizce vikipedideki tartışmalara katılın hiç türk yok nerdeyse. Kafalarına göre hareket ediyorlar. Çoğu maddede türkiyeyi ve türki devletleri avrupadan atıyorlar. Ben tek başıma mücadele ediyorum ve 2 kez hesabım bloke edildi şu an 3. hesabımı kullanıyorum :( İzmir lee slm! 08:42, 29 Temmuz 2008 (UTC)
  • Maddede ilk planda yer alan Türkiye haritası konusunda bu başlıkta ve diğer tartışmalar içinde geçen ve çoklukla "ülkenin haritanın herhangi bir tarafında değil, merkezinde yer alması" yönündeki düşünceler nedeniyle haritayı tekrar değiştiriyorum. Maddelerde olduğu gibi bu tür konularda da VP:TBA'nın göz önüne alınmasına ve taraflılık tartışmalarına yol açılmamasına gayret edilmesi gerektiğini hatırlatmak isterim. Bu yönde harita daha iyisiyle her zaman değiştirilebilir. Şu an için bu harita uygun görünüyor, diğer dillerde de sıklıkla kullanılmış. Şu harita da bir başka seçenek, ancak gösterilen alanın fazla geniş olmasından dolayı tanıtıcı özelliğini yitirerek dünya üzerinde ülkenin yerinin saptanmasına hizmet ediyor gibi görünüyor. Mevcut resim ise, madde için iyi bir seçim olmamasından dolayı pek kullanılmamış (İlk 30 dilde yer alan haritalara göz attım). Daha iyisi elbette bulunabilir veya en iyisi, yetkin kullanıcılar tarafından harita daha iyi bir şekilde çizilebilir. Kolay gelsin. --temaileti 17:27, 25 Ağustos 2008 (UTC)

Türkiye Amblemi

Lord Lєəthєrfəcє Nickli arkadaşa cevap; Siz görmemiş olabilirsiniz ama o amblem Türkiye Cumhuriyeti amblemidir. O sizin gösterdiğiniz amblem Cumhurbaşkanlığı forsudur.

Türkiye Cumhuriyeti'nin ne resmi, ne milli, hiçbir şekilde böyle bir amblemi yoktur. Ordu, bakanlıklar, yargı, meclis hiçbir yerde böyle bir amblem bulunmamakta ve kullanılmamaktadır. Wikipedia'da Türkiye başlığını ziyaret eden genci yaşlısı Türk vatandaşlarının amblemi gördüklerinde hayret etmeleri boşuna değildir.
Şu anki arma, bir Wikipedia kullanıcısının "Eskiden Osmanlı'da oval tasarımlar kullanılıyordu, Türkiye'de de böyle olsa gerektir" gibi bir varsayımıyla yola çıkılmış ve üretilmiştir. Hiçbir şekilde referans gösterilememektedir. Dışişleri Bakanlığı'nın benzer bir tasarımı dışında hiçbir yerde böyle bir arma yoktur.
Türkiye Cumhuriyeti'nde diğer ülkeler gibi, yasalarda armanın şeklini tarif eden bir açıklama bulunmamaktadır. Diğer bir deyişle, Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi bir arması yoktur.
Dünyadaki tüm devletlerin pasaportlarının kapaklarında ve ilk sayfasında, ülkenin arması basılıdır. Türkiye'de de pasaportun ilk sayfasında bildiğiniz gibi ay-yıldız vardır. Buradan hareketle, Türkiye'nin armasının ay-yıldız olduğu kabul edilebilir. Zira ay-yıldız kimliklerimizde, bakanlık amblemlerinde, orduda ve çeşitli birimlerde farklı tasarımlar halinde ve farklı renklerde yer almaktadır. Amblemin ay-yıldız olarak değiştirilmesi, her durumda şu andaki hayal ürünü amblemden iyi olacaktır.

Bu amblemin arka planı transparan, ön planı ise siyahtır. Vektör grafiği yöntemiyle çizilmiştir. Bunun seçilmesi her renge ve boyuta uygulanabilir olmasıdır.

Görüşlerinizi bekliyorum.Kaygtr 11:13, 24 Mayıs 2008 (UTC)

Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi olarak belirlenmiş bir arması yoktur. Gayriresmide olsa kullanılan ve bilinen arması şu an maddede bulunandır.Gayriresmi diye kalkıp düz ayyıldız koyamayız.Gayriresmide olsa kullanılan budur.Bazı kamu kuruluşlarında ve amblem gerektiren yerlerde kullanılan bu armadır. Bakınız bir diğer Vikipedi maddesi "Türkiye_Arması" http://tr.wikipedia.org/wiki/Türkiye_Arması BUR4K 16:45, 24 Mayıs 2008 (UTC)

Hiçbir kamu kuruluşunda söz konusu amblem kullanılmamaktadır. Söz konusu amblemin, yalnızca "bir benzeri" Dışişleri Bakanlığı tarafından kullanılmaktadır. Söz konusu amblemin gayrıresmi olarak kullanıldığı iddiası şimdiye kadar ispatlanamamıştır. Yazılı veya görsel ispatı geçtim, bu amblemi bir yerde gördüğünü söyleyen varsa beri gelsin. "Düz ayyıldız" ise Türk pasaportlarında kullanılan simgedir. Tüm dünyada devlet armalarının pasaport üzerine basıldığı bilinmektedir. Bu noktadan hareketle, Türkiye'nin ambleminin ay-yıldız olduğu sonucu çıkarılabilir. Nüfus kimlik kartlarında, tüm resmi kurumlarda ay-yıldız bulunmaktadır. Orduda ay-yıldız omuzlarda kullanılmaktadır. Ayyıldız koyulmasa dahi, şu anki amblem hayal ürünüdür ve kaldırılması gerekmektedir. Bu konuda ivedilikle sonuç alınması taraftarıyım, çünkü şu anki yanlış amblem tüm Wikipedia'larda yaygın olarak kullanılmakta. Kaygtr 17:41, 24 Mayıs 2008 (UTC)
Kaygtr haklı, arkasındayım. Şahsen ben de bu uyduruk armayı hiç bir yerde görmedim.
Tartışma açıldığından beri oval armaya hiçbir referans gösterilememiş ve doğru amblemle değiştirilmiştir. Değişiklikleri Türkiye Arması sayfasında görebilirsiniz. Kaygtr 21:22, 12 Haziran 2008 (UTC)

Madem ki Türkiye'nin resmi bir arması yok neden oraya bir arma koyma zorunluluğu hissediyoruz. Bence o bölüm boş kalmalı. --Delehmesileti 18:16, 18 Haziran 2008 (UTC)

Niye resmi deil diye koymamak mı gerekiyo ne olacak ki hay resmi hay gayri resmi ne farkeder? Sonuçta T.C arması--İndiana jones 17:00, 18 Ağustos 2008 (UTC)

FORS

Bu arma da Türkiye arması olarak kullanılabilir. Bu da uygundur.

AZINLIKLAR

Azinliklar ile ilgili en ufak bir bilgi yok? ermenice, rumca, kürtce , lazca falan filan konusulmaktaymis, peki bunlari türkler mi konusuyor hepsini???Andredoran 17:01, 17 Haziran 2008 (UTC)

Türkiye sınırları içinde yaşayan herkes Türk'tür.onların etnik kökenler vatan bütünlüğü için 2. planda kalmalıdır bence.D-zooM


asla azınlıklar ikinci planda kalamaz.niye derseniz biz bu bağımsızlığı tek başımıza almadık gerektiğinde kürdüyle çerkeziyle beraber aldık onlar da söz sahibidir ama demokrasi ne gerektiriyorsa o kadar yani bizim olduğumuz kadar <<şahinkenandeniz>>


Türkiye'de azınlık olarak Rum ve Ermeniler yaşamaktadır. Diğer etnik topluluklar azınlık değil Türk Milleti'nin birer parçasıdır.

Türk Milleti alt maddesi bugünkü yaşayan vatandaşlarımızı tam olarak kapsamıyor.

Türk Milleti'nin temel yapı taşını "Orta Asya Türk kültürü" oluşturur. Bunun yanında Anadolu'dan kaynaklanan medeniyetler ile İslamın getirdiği medeniyetler de Türk Milleti içinde kendine yer edinmiştir.

Türk milleti olarak tanımlanan bir ırk ve diğerlerinin bu ırk içinde kendine yer edinmesi şeklindeki bir açıklama, bu ülkede yaşayan insan profilini tam olarak anlatmıyor.

Türkiye'de yaşayan herkes etnik kimliğine bakılmaksızın Türk vatandaşıdır. Türk milleti ve devleti ayrılmaz bir bütündür. Herkesin etnik kimliğine saygı duyulur.

Bu açıklama da Türk ırkı adına diğerlerine bir bildiriymiş gibi görünüyor.

Tarafsızlık ilkesinin tam anlamıyla yerine gelmediği görülmekte. Maddenin etik olarak yeniden incelenmesi gerekmekte.

Herkese tarafsız vikiler dilerim Kibrit kutusu 13:23, 2 Temmuz 2008 (UTC)

Eğer bu açıklamalardan memnun değilseniz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurun. Çünkü Türkiye bir ulus devlettir ve Vikipedi'de de doğal olarak bu yazacaktır.


Aslinda Türkiye Cumhuriyeti, "Anadolu Cumhuriyeti" ("Republic of Anatolia"), yada "Aanadolu Demokratik Cumhuriyeti" ("Democratic Republic of Anatolia"), yada "Birlesik Anadolu" ("United Anatolia") diye adlandirilsa ve Osmanli Imparatorlugunda oldugu gibi "Türkiye" adi 2. isim olarak kullanilsa, vatandaslarinada bugünkü "Türk" ve "Türk milleti" yerine "Anadolulu" ve "Anadolu milleti" dense, bana göre daha etik ve daha uygar olur. Böylece Türk, Kürt, Laz, Cerkez, Ermeni ve diyerleri daha esit görülmüs olur. "Kahraman Anadolulu" gibi sözler herkes icin gecerli ve anlamli olur, ama "Kahraman Türk" daha cok Türk irkina hitap ediyor. Türkiye'de yasayan herkes icin ortak bir Anadolulu kimligi üzerinde durulsa, bu ülkede daha cok huzur ve birlik olacagini tahmin ediyorum. Devlet amblemi, bayrak ve resmi dil olan türkce'nin devam etmesinde bir sorun yok, sadece Türk irkininda diger irklar gibi ikinci plana alinmasi, ve herkesin öncelikle Anadolulu olmasi, bence daya faydali.


Söylediklerini çok haklı buluyorum. İmza atmamışsın. Umarım senin gibi düşünen insanlar çoğalır. Katkın için teşekkürler bilinmeyen kişi. Kibrit kutusu 14:51, 28 Eylül 2008 (UTC)

--- Söyledikleriniz boş sözler. Ortadoğu'da, Balkanlarda, Kafkaslarda hangi federal devlet parçalanmadan bugüne kadar ayakta durabilmiş? Yugoslavya, SSCB, Irak, Kıbrıs ve en önemlisi Osmanlı parçalandı. Neden? Çünkü kendilerini koruyacak bir milli bilinç, kendilerine güç verecek bir milli tarih, bir milli kültürden yoksun kalmışlardı. Anadoluluk ne ki? Bakın Kıbrıs'a, Karabağ'a. Rum ve Ermeniler sanki Kıbrıs ve Karabağ'da yaptıklarını Anadolu'da yapamayacaklar mıydı sanıyorsunuz? Ki yaptılarda yapabildikleri kadar.

Tutturmuşsunuz bir ırk ırk ırk diye. Bu ne ırk sevdasıdır ya hu! Türk bir ırk değil millettir. Günümüzde ırk diye bir şey mi kaldı Allah aşkına? Zenciler bile beyazlarla karıştı. Türk olmak demek Türk Kültürü'nü yaşamak demektir.


Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre her Türk vatandaşı Türk'tür ve etnik kökeni önemsenmez. ayrıca bundan daha doğalı da yoktur, çünkü Amerika'dan Çin'e kadar tüm devletler bu politikayı uygularlar. Zaten bunu yapmayanlar parçalanmıştır. Günümüzde "saf ırk" olmadığı gibi saf ırkların devletleri de yoktur. Bu yüzden Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasasında "Her Türk vatandaşı Türk ırkına mensuptur" şeklinde bir ifade yok. Ayrıca 11. yüzyıldan beri bu etnik kökler bir arada yaşıyorlar. Bu ırkların büyük çoğunluğuna açıkça Türk etniği oluşturuyor. Bu sebepten ötürü bizim devletimizin adı "Türkiye" ve bu milletin adı "Türk milleti". Ki yakın zamana kadar da (milliyetçilik akımlarının batılı süper güçlerce kullanılmaya başlanmasına kadar) bu tarz bölücülük sorunları da hiçbir ülkede yoktu. Türkiye şimdiye dek bu akımların etkisinden az etkilenmiş ülkelerden biri. Türkiye'de halklar vardır, kökenler vardır, ama ulus tektir. Mesela Bursalının kökeni Karslıyla farklı olabilir. Ama kültür tektir, hayata bakşı açısı tektir, ekonomik sorunlar tektir. Kültür, bin yıllık bir kaynaşma sonucu farklı kültürlerin özdeşleşmesi sonucu ortaya çıkan "Türk" kültürüdür. Niçin "Türk"? Çünkü hiçbir sosyolog, Türkiye'deki ulusun kültürünün en büyük çoğunluğun, tartışmasız olarak Türk kültürü kökenli olduğunu inkar edemez. Türkiye, bu yüzden batılıların deyimiyle "multicultural" bir ülke de değildir. Çünkü ortada birbirinden bağımsız ayrı halk grupları yoktur, ortak kaynaşmış bir yaşam tarzı, tek bir ulus vardır.

Yani sonuç olarak, Türkiye'de Anadoluluk diye bir kavram, Türkiyelilik kavramları hiç olmadı. Herhangi bir tarih kitabında böyle bir şeye rastlanmaz. Asıl yapay olan bunlardır, bugün Kürt kökenliler, Laz kökenliler Almanya'ya gittiklerinde kendilerine Kürdüm ya da Lazım demezler. Türküm derler. Çünkü Türklük onların kökenini değil, ait oldukları milleti belirtir. Yani kısacası, Türk milleti kavramında hiçbir sorun yoktur, yapaylık yoktur, zorlama yoktur. Bunu dışındaki kavramlar kasıtlı, hedefli ve zorlamadır. Saygılar Backofriveraras


Sevgili Backofriveraras kardeşim

Bu söylediklerine sen de inanıyor musun gerçekten?

Niçin "Türk"? Çünkü hiçbir sosyolog, Türkiye'deki ulusun kültürünün en büyük çoğunluğun, tartışmasız olarak Türk kültürü kökenli olduğunu inkar edemez. Türkiye, bu yüzden batılıların deyimiyle "multicultural" bir ülke de değildir. Çünkü ortada birbirinden bağımsız ayrı halk grupları yoktur, ortak kaynaşmış bir yaşam tarzı, tek bir ulus vardır.

Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre her Türk vatandaşı Türk'tür ve etnik kökeni önemsenmez.

T.C. yasalarına göre öyle yazıyor diye anadoluda yaşan insanlar etnik kimliklerini terk edecek değiller ve yok olmayacaklar da. Burası T.C. yasalarını doğrulama yeri değil sanıyorum. Bilgi üzerine özgürce oluşturulan bir ansiklopedi.

Kendi kalıplarınızdan arındığınız tarafsız vikiler herkese Kibrit kutusu 16:46, 2 Aralık 2008 (UTC)


Sevgili KibritKutusu, Bence de burada tarafsızlık adına bir eksiklik ya da bir hata yapılmakta. Çünkü bu ülkede sadece Türk ırkı yok ve böyle denmesi de dediğin gibi Türk ırkından bir bildiri gibi oluyor. Ve tabir böyle kullanıldığı zaman da Türkiye'de yaşayan diğer ırklar (Kürt, Arap, Laz, Çerkes, Ermeni, Süryani, Zaza vb.) yok sayılmış ya da ikinci plana atılmış oluyorlar. Tabi ki burda hiçbirimizin amacı bölücülük yapmak ya da herhangi bir şekilde zarar vermek değil sadece ben de bu 'Türk Milleti' ya da 'Türk Irkı' tabirinin yanlış olduğunu düşünüyorum. Ve kavramlara takılmak istemem ancak illa ki kullanılacaksa Türkiye içindeki insanlara 'Türk Halkı' denmesi daha doğru bence. Teşekkürler... Saygılar...--Tom Malen 19:56, 14 Şubat 2009 (UTC)

TÜRK MİLLETİ

Arkadaşlar. Türk milleti ifadesi oldukça dar bir kalıba sığdırılmış. Yani Bakü' de yaşayan bir Türk esasında Türk değil midir. Türk Milleti 3 evreden evrimleşerek mi oluştu. Peki hangi milletten doğdu. Yani Son olgu kurtuluş savaşı; İngiliz Fransız Rus Yunan vb gibi milletlerin kalıntıları mutasyona uğrayan son insanlar ve sonuçta Türk milleti....

Sonuç olarak Türk Milleti Başlığını kaldırıyorum. Sebebi ortada. yanlış bilgi içeriyor. Yanlış bilginin burada kalması zaten yanlış. Daha doğrusunu yazabilecek bir arkadaşımız maddeyi tamamlar. Yukarıda arkadaşımızın bahsettii gibi bir bildiri gibi duruyor.

Birde ülkenin dünyadaki yerini gösteren resmini en iyi gösterdiğini düşündüğüm için Türkiye merkezli dünya haritasını geri koydum. Bunu haritanın bir kenarına sıkıçmış bir avrupa haritası ve nredeyse kuzey sınırlarımızdan kesilmiş bir Kuzey Afrika haritası ile değiştirmeyiniz. Ama ülke merkezli daha iyi bir resim varsa koyunuz. Yok illada Türkiyeyi bir kenara atacak bir harita koyacaksanız, Japonya merkezli bir harita koyabilirsiniz.

Armaİllada bir arma yapacaksak yukarı bakan bir hilan ve yıldız da koyabiliriz. Ama Pasaport örneğine de hak vermemek elde değil. En azından uyduruk bir arma olmaktan çıkar. Trkatmer 21:36, 15 Temmuz 2008 (UTC)


<<şahinkenandeniz>> ya bırakın bunları gözünüzü seveyim türkiyenin resmiyette bir arması yoktur siz olmayan şeyin kavgasını yapıyorsunuz yani bir resim uydurupta oraya koymaya çok meraklıysanız üstündee muhakkkak türkiye yazsında bari bakanlar bu uydurma resim nerenin demesinler.çünkü öyle ya olmayan bir arma arıyorsunuz .yani illa ki olmalımıdır olmazsa olmaz mı <<şahinkenandeniz>>

Kaliteli Madde

Bence bu madde seçkin madde deil kaliteli madde olmalıdır ve kaynak eksikliği olduğunu düşünmüyorum Katılan varsa lütfen tartışmaya katılsın.--İndiana jones 16:27, 29 Temmuz 2008 (UTC)

Ekonomik veriler

Ekonomik veriler biraz eski.Her ay güncellemeye çalışıyorum ama yetişemiyorum.Bunun için bot falan yapılamaz mı yada birisi gönüllü olsa? --Gezginler06 14:23, 4 Ağustos 2008 (UTC)

YERALTI ZENGİNLİKLERİ (MADENLER)

Türkiye'nin yeraltı kaynaklarına hiç yer verilmemiş, bunu anlamak imkansız. MTA'nın verileri eklenmeli. İnternet üzerinden yeraltı kaynaklarıyla ilgili bilgiler derlenmeli eklenmeli. Ayrıca serbest araştırmacıların verilerine de önem verilmeli, çünkü devletimizin yeraltı kaynaklarıyla ilgili araştırmaları yetersizdir.

Örnek olarak: Vedat Yenerer (Yeniçağ Gazetesi, 17-04-2006) yazısı;


Türkiye'nin yer altı zenginliklerini yabancılara pazarlayanların ipleri pazara çıkmaya devam ediyor. Şu anda elimde üzerinde " İZMİR- ÖDEMİŞ-ZEYTİNLİK ALTIN SAHASININ TOPOĞRAFİK haritası" yazan harita var. Bu harita MTA'nın yıllar önce yabancılarla yaptığı altın araması sırasında mühendisler tarafından çıkarılmış. Üzerinde belirtilen koordinatlardan alınan numunelerde ne kadar altın çıktığı numune alınan koordinatın üzerine de yazılmış. Bu haritanın çıkan sonuçların ardından yıllar önce MTA tarafından yok edildiği iddia ediliyor. Dönemin vatansever mühendislerinden birinin gizlice kopyasını çıkartması sayesinde elimize geçti. Haritadaki değerler ve bizim yaptığımız araştırmalar ve analizler, Tük milletinin nasıl uyutulduğunun, ahmak yerine konulduğunun ve dahası ihanet edildiğinin açık belgeleridir.

Ödemiş, AR 36136 no'lu ruhsat sahasının değişik yerlerinden alınan numunelerin 1990'da yapılan analiz sonuçlarına göre, sahanın her yerinde değişik oranlarda altın var. Ama en belirgin rakamlar şöyle: 16.9 ppm, 20,1 ppm ve bazı yerlerde de 27,5 ppm.

Değerli okurlar ham ve zenginleştirilmemiş cevherde bu miktar altın demek dünyanın en zengin altın yatakları demektir. Güney Afrika'daki yeraltından 2-3 ppm altın çıkan cevher için "dünyanın en zengin altın yatakları" dendiğine göre Türkiye'deki altının miktarını siz anlayın. Altın olan her yerde gümüşün yanı sıra dünyanın en değerli soy metalleri de bulunur. Ödemiş dünyanın en önemli Titanyum, Renyum, Rodyum, Paladyum, Platin gibi değerli madenlerin de cenneti. Türkiye Cumhuriyeti'nin bugüne kadar MTA'nın başına getirdiği yöneticiler Türkiye'yi dünyanın en zengin ülkeleri arasına sokacak bu altın ve soy metal sahalarını görmezden gelmiştir. Analizlerinde de hala "yok" denilmektedir. Ama artık devir değişti. Metallerin varlığı uydudan bile anlaşıldığı gibi ileri teknoloji ürünü cihazlar bunu ispatlıyor.

Ey millet, Ödemiş, dünyanın önemli medeniyetlerinden Lidya'nın kurulduğu topraklardır. Ünlü kral Karun dünyanın en altın zengini krallarından biriydi. Bu altını da güney Afrika'dan getirmiyordu. Kendi dağlarından elde ediyordu. Bu altınlar hala gömülerden çıkartılan en değerli altınlardır. Osmanlı'nın altın sahası da Ödemiş'tir. Hala galerileri kalıpları ve mumları duruyor. Reşat ve Hamit altınları buradan ilkel yöntemlerle elde edilen altından yapılırdı. Yunanlılar İzmir'e çıktıklarında işgal ordularını ilk önce Ödemiş'e göndermesi bir tesadüf değildir. Aynı şekilde ödemişte halen bu sözünü ettiğim altın sahasının haricinde hiçbir saha Türklere ait değildir. Şu anda bütün sahalara Eurogold'dan, Rio Tinto'ya kadar, yabancılar tarafından ruhsat alınmıştır. MTA'nın dediği gibi altın yoksa Dünyanın en büyük şirketleri bu sahalarda neden kendilerine özel 30 yıllık ruhsatlar aldılar. Ya bu dünyanın en büyük altın şirketleri hiçbir şey bilmiyor ve keriz ya da MTA ve Enerji Bakanlığı uzun zamandır büyük bir gaflet ve delalet içinde. Eğer değerli maden yoksa yoksa bu sahalar neden hemen geri alınmıyor. MTA ve Enerji Bakanlığının bazı yöneticileri, akrabalarının banka hesapları ve mal varlıkları geriye dönük olarak incelenmelidir. Bu kurumlarda görüşülecek değerli ve vatansever ama yetkisiz madencilerimizin sayısı çoktur.

Elimde bir başka rapor var. 9 Eylül Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü'nün 2003 yılında yaptığı analize göre MTA'nın "altın yok" dediği sahadan alınan ham cevherde tonda 14,5 gram altın var. Onlar da mı yalan analiz yapıyor? Bundan 3 ay önce gönderdiğimiz aynı cevher numunelerini analiz eden MTA numunede altın ve gümüşe rastlanılmamıştır raporu verdi.Aynı numuneyi dünyanın en gelişmiş X Ray ışınları ile çalışan yaklaşık 50 milyar TL değerinde, ileri teknoloji maden analiz cihazını Türkiye'ye pazarlayan ve İstanbul Sahraicedid'de iş yeri olan Repamet adlı tek şirkete üstelik çok çok ucuza analiz ettirdiğimizde korkunç gerçeği gördük . Hem cevherde hem de cevherden elde edilen metalde yapılan ve bizzat başında durduğum analizde bütün yalanlar ortaya çıktı. Bu cihazın yanılma payı 0,01 gibi çok düşük.

Bazı cevher analizinde 35 ppm'e varan altın, 89 ppm'e varan gümüş ve tonda 2 kiloya varan Titanyum ( korkunç yüksek bir rakam) çıktı. Cevherden dökülmüş metalde de yüksek miktarda Rodyum, Bizmut, Teknetyum, Renyum vs..çıktı. bu sonuçlar bir kaç kez ve ayrı ayrı üstelik kabaca alınmış numunelerle de tespit edildi. Bu arada, dünyanın en değerli uranyum yatakları da İzmir bölgesinde olduğunu unutmayın.

Üniversitelerimizde basit analizler haricinde malesef soy metal analizi yapacak ne profesör ve ne cihaz var. Ey millet, altın gümüş ve soy metallerin varlığını gösteren ileri teknoloji ürünü cihazları alan bazı üniversiteler de bu cihazları kullanmasını bilmiyor. Bu konuda yetkili profesörler bunu bizzat bana söylediler ve " Doğru sonuç almak istiyorsanız yurt dışına gönderin " diye de eklediler. Pek çok Türk madenci bu bilgisizlik ortamında sahasında ne olduğunu öğrenemiyor. Kum çakıl varsa "işlet" diyorlar. Altın ve diğer değerli madenler varsa " Hop bir dakika, ver o evrağı ver bu evrağı, ver bu kadar para, milyon dolarlık işletme kur, ortağın kim vs" zorluklar çıkartılıyor.

Sonuç olarak Türk milleti uzun zamandır derin olarak uyutuluyor. Vatanın seven, bu gidişata "dur" der ve ileri teknolojileri kullanarak yalanları ortayı çıkarır . Bu millet bir ayağına altın diğerine de gümüş ayakkabı giymesi gerekir.

Uyanın millet Allah aşkına, lütfen uyanın. Her türlü yardıma hazırım.


Bunun dışında; [2] [3] [4] Bunun gibi veriler ve tabii ki resmi kurumlarımızın ölçümleri de eklenmeli. --Türk 23:27, 7 Ağustos 2008 (UTC)

Selam. Arkadaşım ne yapmaya çalıştığını anlayamadım. Neden vikipediye bunları yazıyorsun ki onu hiç anlamadım. En iyisi siyasi forumlara takıl sen. Bahsettiği gazetede tekirdağ tekel depolarında 200milyon dolar değerinde stok bulunduğu halde özelleştirildiğini yazan bir haber yayınlanmıştı. Depoların peşkeş çekildiğini yazmışlardı. 200milyon$ lık bir stoğun ise ne demek olduğunu hiç araştırmamışlardı. Bir hesaplayıver en kaliteli bir sigara yada bir şişe rakı ile bak bakalım kaç m³ hacim yapar. Her neyse. Yaptığın şey çok ayıp.Trkatmer

Milli Kalkınma Partisi ile ilgili bölüm

Maddenin bir bölümünde Milli Kalkınma Partisi'nin İnönü tarafından kapatıldığı yazıyor.Ama MKP maddesinde partinin kendini feshettiği yazıyor.Hangisi doğru?E-92 18:21, 9 Ağustos 2008 (UTC)

Arkadaşım şöyle söyleyeyim. Burada kendini feshetmekle İnönü tarafından kapalıtmak aynı şey. Ama eylem olarak kendini feshettiği doğrudur. Tabi bunu "Mkp seçim kappanyasında başarılı olamayınca kendini feshetti" demek yanlıştır. Çünkü Nuri Demirağ'ın neden bir parti kurmak istediğine bakmak lazım. Parti kurmasını sağlayan sebepler aynı zamanda partinin kapanmasına da sebep olmuştur. Açıkca söylemek gerekirse bu sebepler; Siyasi bir rakip olma aynı zamanda ekonomik bir güç olma olarak ikiye ayrılabilir. Hal böyle olunca da mevcut iktidarın daha doğrusu İsmet Paşa, çizgisini "Demokrasi ve iktidar paylaşımı mı yoksa tek iktidar mı" düşüncesi ile belirlediğini söyleyebiliriz. Buna delil olarak gök okulunu istimlak edilmesi ve Nu.D 36-38 uçaklarının ülkemizde kullanılmamasını gösterebiliriz. Tüm bu süreci incelediğimizde Türk Uçak Sanayisinin iktidar mücadelesi yolunda eridiğini görebiliriz. Umarım soruna cevap yazabilmişimdir. 85.107.160.153

Türkiye

Maddeyi Türk tarihi yada Cumhuriyet tarihi olarak ele almak yerine üle olarak ele alsak maddeleri ona göre düzenlesek daha sade daha anlaşılır ve daha amaca hizmet eden bir madde olmaz mı. Bu kadar metin elbette bir emek sonucu burada var. Bana biraz konu çok kapsamlı ve amacı dışında ele alınıyor gibi geldi. Mesela Türkiye maddesini bir ülke maddesi olarak ele almak yerine, bir kısmı politik tarih bir kısmı Türk Tarihi gibi duruyor. Kanaatimce, madde bu hali ile sonuca ulaşması zor. Maddeye ekleme yapılması bile zor. Daha çok güncel bir bilgi bankası niteliğinde olmalı diye düşünüyourm. Ülkenin tarihi ve geleceği konusunda ön bilgiler verilebilir ama bunlar kendi konularına ait maddelere yönlendirilebilir. Birde girilen metinler bazı arkadaşlarımızın dediği gibi lise kitaplarının kopyası gibi. Bu mantık zaten heryerde var. Bu gün sildim maddenin ilk paragrafı bölünmüş ve araya Çağdaş Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal olarak kabul edilir yazıyor. Belliki araya sonradan ilave edilmiş. Çağdaş Türkiye var ise çağdaş olmayan bir Türkiye de var demektir. Hal böyle olunca her devlet yada her olgu o anda çağdaştır ve bir gün öncesi çağdaş değildir demek olur. Ama öyle değil. Üstelik birde kurucu olarak Mustafa Kemal tanımı oldukça yanlış olduğu kanaatindeyim. Atatürk'ün bu cumhuriyeti ben kurdum dediğini hatırlamıyorum. Cumhuriyetin kurucusu Türk milletidir. Keza Atatürk'ün de bu yönde ifadesi vardır. Aslında teorik olarak Türkiye Halkıdır demek daha doğru olur, burası tartışılır. Kavramlar bazan karmaşa yaratebilir. Biz tarafsız ve gerçek bilgiler ışığında hareket etmek zorunda olmalıyız diye düşünüyorum. Örnek vereyim. Maddedeki harita sürekli dğeişiyor. Avrupa merkezli Afrika merkezli Anadolu merkezli İslami harita falan. Oysa basit bir haritaya bu kadar anlam yüklemek yanlış olsa gerek. Çıkış noktası şu olabilir. Ben türkiye ile ilgili yakın bölgeleri ve Türkiye haritasını aynı anda görebilmeliyim. Harita bana Türkiyenin coğrafi, sosyal, politik ve kültürel etkisi olabilecek tüm bölgeleri-ülkeleri bana göstermesi lazım. bu şekilde düşünürsek Anadolu merkezli bir dünya haritası uygun olur ama yer ve ebadı da katarsak işin içine anadolu merkezli çoğrafi en çok bilgi veren bir harita olmalı. Burası özgür ansiklopedi, isteyen istediğini yazar, isteyen de istediği sayfada vandallık yapar. Ama her türlü eylemin sonucu özgür bilgiye gerçek bilgiye varmalı. İşin içine ideoloji girdimi :S gerisini siz düşünün. Özgür tarafsız ve vikipedili ve medeni tartışmalar dilerim. Fırsat buldukça maddeye katkı yapmaya çalışacağım.

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ

Türkiye Cumhuriyeti maddesini neden acaba eksik yanlış bir isimle yani Türkiye ile değiştirildi acaba.Ben maddenin başlığını değiştiririm.Bilginize... Bu imzasız yazı İndiana jones (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Türkiye adının neresinin eksik ya da yanlış olduğunu açıklarsanız sevinirim. Madde adını lütfen değiştirmeyin. --Mskyrider ileti 11:09, 12 Ağustos 2008 (UTC)

Gayet yanlış efendim.Türkiye başlığı ile bu devlet ne ile yönetiliyor belli deil krallık mı prenslik mi monarşimi cumhuriyetmi ne...Ama Türkiye Cumhuriyeti ile Türkiye devletinin bir cumhuriyet olduğu belli oluyor.Lütfen bu maddeyi Türkiye olarak değiştirmekten vaz geçin --İndiana jones 13:50, 18 Ağustos 2008 (UTC)

Türkiye'nin yönetim şekli maddede belirtiliyor, ilk cümlede de resmî adı geçiyor. Lütfen madde adını gereksiz yere değiştirmeyin. --Mskyrider ileti 12:25, 19 Ağustos 2008 (UTC)

Gereksiz ölemi...Yani resmi adı maddede geçiyor die madde başlığına eklenmemelimi?O zaman gayri resmi isim tartışması çıkar.--İndiana jones 16:41, 19 Ağustos 2008 (UTC)--İndiana jones 16:41, 19 Ağustos 2008 (UTC)

Burada ülke söz konusu olunca madde başlığı Türkiye olmalı diye düşünüyorum. Maddenin içerisinde devletin yönetim biçimi zaten açıklanmış. Birde şu harita konusu var. Sürekli Türkiye'nin bir kenara itilmiş haritasını koyarak kendini avrupalı göstermek istek ne demek anlayamadım. Ayrıca Türk Milleri maddesi altındaki saçmalığın da birileri açıklamasını yaparsa iyi olur. Dünyada başka Türk yokmuş gibi bir metin serpiştirilmiş oraya. Ayrıca Türkiye Kırallığı mı desek ne desek, nede olsa Atatürk Ben kurdum oldu demiş kurulmuş. Hatta ol demiş olmuş. Bakın Cumhuriyet ilanı ile ilgili maddeye ve kutsal bilgi kaynaklarınıza, devletin bir kurucusu olamaz olursa da cumhuriyet olamaz. Lakin önder ile kuruuc arasındaki farkı da gözetmek gerek. İllede devletin kurucusu Mustafa Kemal yazmak ne anlama geliyor anlamıyorum. Son olarak haritayı Anadolu merkezli harita ile değiştiriyor, Kurucu ibaresini kaldırıyor, ilk ğaragraftaki araya konu ile alakasız 4-5 cümleyi siliyor ve Türk Milleti başlığı adam akıllı yazılana kadar siliyorum. Eğer illada seçkin madde olacak diye saçmalıklarla doldurmak isteyen arkadaşlarımız varsa doldursunlar. En azından çıkıp iki cümlede buraya yazsınlar. Türk Milletini naısl küçülttüklerini açıklamış olurlar.78.176.237.64


Harita konusunda son imzasız mesaja katılıyorum.Sanki avrupa kıtasını göstermek istenilmiş fakat türkiyede ister istenilmez içine sokuşturulmuş gibi duruyor.lütfen türkiyenin ortalanmış ve sadece komşularının gösterildiği "türkiye merkezli"bir harita koyun.Ama başlık konusunda kararımda hala ısrarlıyım.burası bir cumhuriyettir.ve her yerde T.C diye geçer.mesela T.C milli savunma bakanlığı T.C istanbul valiliği pasaportlarda T.C ... die geçer.Lütfen başlık eksik olmasın,harita ise türkiye cumhuriyeti merkezli olsun.--İndiana jones 08:56, 20 Ağustos 2008 (UTC)

Türkiye Cumhuriyeti derken devleti kastederiz. Türkiye derken bu ülkeyi. Ülkenin yönetim biçimi de cumhuriyettir. Sovyetler Birliği nasıl siyasal bir ifade ise Türkiye Rumhuriyeti de öyle siyasal bir ifadedi. Eğer madde ülkeler maddesi olacaksa Türkiye, yok devletler maddesi olacaksa Türkiye Cumhuriyeti olu. Ama madde Türkiye maddesi. Yani burada Türkiye olarak isimlendirilen Devlet değil ülkedir. Bayrağa gelince kendilerini harita ile avrupalı yapmaya çalışan arkadaşlar tarafından değiştiriliyor. Buraya açıklama bile yapmak zorunda kalmadan. Üstelik; şu lahana turşusuna bakalım: "Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türkiye Halkı'na Türk Milleti denir" şeklinde açıklamaktadır." Bu Atatürk' deyimi :) Ama sağ sütunda illada Kurucu Mustafa Kemal yazacak. Hal böyle olunca da bu bir lahana turşusu olacak. Birde şuraya bakalım...

"Türkiye, resmî adıyla Türkiye Cumhuriyeti (Türkiye Cumhuriyeti (help·info)), Kuzey yarımkürede, Avrupa ve Asya kıtalarının kesişme noktasında bulunan bir ülkedir. Ülke topraklarının büyük bir bölümü Anadolu Yarımadasında, kalanı ise Balkan Yarımadası'nın uzantısı olan Trakya'da bulunur. Ülkenin üç yanı Akdeniz, Karadeniz ve bu iki denizi birbirine bağlayan Boğazlar ile Marmara Denizi ve Ege Denizi ile çevrilidir. Komşuları Yunanistan, Bulgaristan, Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan (Nahçıvan Özerk Bölgesi) ile, İran, Irak ve Suriye'dir.

Çağdaş Türkiye, Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı sonunda yıkılmasından sonra, Osmanlı'nın Türk nüfus çoğunluğuna sahip toprakları üzerinde kurulmuştur. 1923 yılında cumhuriyeti kuran Mustafa Kemal Atatürk, çağdaş Türk devletinin kurucusu olarak kabul edilir.

Birleşmiş Milletler, NATO, Avrupa Konseyi ve İslam Konferansı Örgütü Türkiye'nin üye olduğu uluslararası örgütlerdendir. 3 Ekim 2005 tarihinden itibaren Avrupa Birliği'ne tam üyelik için müzakerelere başlanmıştır. 2007 yılı itibariyle Türkiye'de kişi başına düşen milli gelir 10.000 Amerikan Doları'na yaklaşmıştır."

Aradaki paragraf daha çok bir sloganmış gibi alakasız bir şekilde yazılmız. Arkadaşlar turşu yada yemek yapma yeri burası değil. Hatta vandallık yapacak arkadaşlar norveçe gitsin diyelim bu işe. Birde şu kaynağı belirsiz saçma sapan deyime bakalım. Türk milletini yoktan 3 olgu ile var etme çabası.

"Bugünkü Türk Milleti'nin temelleri, 20. yüzyılda gerileyen ve toprak kaybeden Osmanlı'nın kendini tanımlamasıyla ortaya çıkmıştır. 1912-13 yılında kaybedilen Balkan Savaşları sonunda Balkanlar'dan Anadolu'ya göçenlerle Türklük şuurunun gelişmesi, Türk Milleti'nin oluşmasında ilk olgudur. 1915'deki Çanakkale Savaşı ile de bugünkü Türk Milleti'nin karakteristik özellikleri ortaya çıkmıştır. Çanakkale Savaşı Türk Milleti'nin ne olduğunu özetleyen ikinci olgudur. Çanakkale'den sonra Kurtuluş Savaşı'nın kazanılması "Türk Milleti"nin tanımlanmasında üçüncü olgudur."

Bu ifade nasıl ortaya çıkmış. açıklaması var mı. Oldu olacak Türk Milletini silceksiniz haritadan.78.176.237.64

evet işte böyle olun.teşekkür ederiz...


Turkiye nin haritasi degismelidir. tipki slovakya dilinde oldugun gibi turkiye avrupa da gosterilmesi///

Kaynakça

  • Bu sayfadaki referans biçimini:
referans ekleme kodu (web sayfası adresi bilgi) referans ekleme kodu 

biçiminde yazalım. Çünkü referanslar bölümü çok karışık. --Gezginler06 14:46, 3 Ekim 2008 (UTC)

Ekonomik veriler

  • Birisi ekonomik verileri güncelleyebilir mi? Ben Ekim Enflasyonunu şablonda düzelttim fakat düzenleme görünmedi. Yardım edebilir misiniz? --Reality006 15:47, 3 Kasım 2008 (UTC)

Atatürk Sonrası dış politika konulu başlık

Buradaki harita yanlış.Muğla ilinde bulunan Datça yarımadası kırmızıya boyanmamış.sanki Türkiye'nin bir parçası değilmiş gibi.Yunanistana bağlı bir ada gibi gözüküyor. ayrıca orası ada değil Türkiye'de bulunan Dünya'nın en güzel yerlerinden biri olan yarımadadır.Derhal düzeltin.

Tarih

Bu bölüm sadece Cumhuriyet dönemini kapsıyor. Peki Antik ya da Osmanlı dönemleri nerede? Bence onların da bulunması gerekiyor. Runningfridgesrule 13:00, 9 Kasım 2008 (UTC)

  • Merhaba Antik dönem için bu sayfaya bakabilirsiniz.Biraz daha geliştirilmesi gerek tabi...Osmanlı dönemi yok sanırım.--Galadhrim 15:34, 10 Kasım 2008 (UTC)
  • Tamam, ama Türkiye maddesinde en azından bir özet bulunsun. Runningfridgesrule 16:40, 10 Kasım 2008 (UTC)

Türk Milleti

Arkadaşlar Kemal'in bir lafı oraya koyularak "İşte 7,000 yıldır beraber yaşayan millet" denilmiş Türk+Kürt+Lazlar için.İyi de bu tamamen dekli saçmalığı.Yani düşünsenize tarih yazının icadıyla başlıyor.Dolayısıyla kaydî beşeriyet de.6,000 sene önce yazı bulunduğuna göre nasıl oluyor da bu halk 7,000 yıldır birlikte yaşıyor.

  • 7,000 senenin ispatı olması gerekir.Ayrıca Lazlar ve Türkler zaten 460 yıldır beraberken (Lazistanı Yavuz fethedikten kelli), Kürtlerle Zengilerden sonra (1000 yıl)...7,000 sene güme gider.Lütfen bu saçmalığa bir son verin.Atatürk de olsa yanlış söylemiş.Bilimde dogmalara yer yoktur.Atatürk yanlış söylemiş.Onu sorgulamaktan ziyade bu sözü çıkartılmalıdır maddeden
  • Bir ikincisi her yerde Atatürkün bir sözü ve taraflı yorum.Yok efendim herkes etnik aidiyetini yaşarmışmış bu ne ? Propaganda yazısı mı ? Şu çılgınlığa son vermek lazım.Kemalist ideoloji buraya da sıçramış hem de dogmalarla !!! Ethnologue_Philologue ileti
Kemal'in (!!!) lafını anlayamamanız söz konusu. o alıntının hiçbir yeinde "yazılı tarih" yazıyor mu? Sizce M.Ö. 20 bin yılında gerçekleşen bir olay tarih değil midir? İlkokulda öğretilen "yazının icadı tarihin başlangıcıdır" kalıbını aşamamanız ufak bir sorun teşkil ediyor sanırım. Tarih maddesini okumanızı tavsiye ediyorum, ayrıca lütfen kışkırtıcı (Arkadaşlar Kemal'in bir lafı oraya koyularak ... İyi de bu tamamen dekli saçmalığı) tarzınızı Viki'de kullanmayın. --Khutuckmsj 21:35, 28 Kasım 2008 (UTC)
Herşeyi Osmanlı Türkiyesi ile sınırlı tutmak, dar bir görüş ortaya çıkarıyor. Türklerin ne zaman Kafkaslara indiği hangi tarih kitaplarında yazmıyor da gözden kaçırıyorsunuz...Müddei ispatla mükelleftir, ama her müddei için geçerli...Vikipedist 21:39, 28 Kasım 2008 (UTC)
Neden böyle dediği, "nasıl olur da 7000 yıl olur"u; (komşumuz Kemal amcayla değil de) Mustafa Kemal Atatürk'le tartışmak gerekir. Ancak doğal olarak buna da imkan yoktur. O halde yapabileceğimiz tek şey, olsa olsa, burada, -ansiklopedi ortamında-, bu sözlerinin kaynağını bulup göstermektir. Herkese iyi çalışmalar. --M. M. ileti 22:28, 28 Kasım 2008 (UTC)

Acımak

Tarih maddesi açıktır.Ancak bilinen en eski medeniyet Sümerler ile yazının icadıyla başlar ki beşeriyet bundan sonra kayda geçirilir.Ancak Kemal'in her zamanki o hayran kaldığım!!! vecizelerinden biri eklenmiş sanki Atatürk maddesinin yan sanayii Türkiye maddesi.

  • Ayrıca dediğim gibi 6,000 yıllık insâniyetin medeniyet tarihinde 7,000 yıllık beraberlikten bahsetmek inanılmaz bir hata.Ama Kemal'in yanlışları ve sanrıları konumuz değil.Başka bir vecizesini koyun olmadı ama 7,000 senelik gibi bilimdışı bir namlandırmaya gerek yok.Komik oluyor :) Ethnologue_Philologue ileti

Atatürk'ün Türk'ü tarifi

Selam. Bu kısım Atatürk'ün tarifidir. Bilimsel olup olmaması önemli değildir. Mesela ben 7.000 senelik olduğunu düşünmüyorum ve arkadaşlarımızın çoğu da düşünmüyordur. Eğer 1 milyon senelik deseydi öyle aktarıldı. Yine de kaynak gösterelim. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 22:05, 28 Kasım 2008 (UTC)

Bu alıntıyla çok yerde karşılaştım, alıntı doğru ama kaynak gösterebileceğim güvenilir bir site bulamadım. %100 doğru veya yanlış demek kolay değil. Bir "milletin" ortaya çıkış tarihi en erken 1793'tür, ama belli bir insan grubunun ortak bir kültür çevresinde toplanmasına millet dersek, Orta/Kuzey Asya Türk tarihi rahatlıkla 7 bin yıl geriye götürülebilir. Khutuckmsj 22:09, 28 Kasım 2008 (UTC)


Mesele 7.000 senelik olduğunu kanıtlamak değildir. Atatürk'ün dediğini olduğu gibi aktarmaktır. Takabeg ileti 22:13, 28 Kasım 2008 (UTC)
Diğer bir mesele de vikipedide alıntıların ve kavramların nasıl aktarıldığını anlayabilmektir. Bir diğeri de vikipedide tartışma üslubunu benimseyebilmektir...Vikipedist 22:16, 28 Kasım 2008 (UTC)
  • İnternette Atatürk'e ait olduğu iddia edilen bir el yazması var. Geçerli bir kaynak olabilir mi ?--TMR 14:57, 12 Mayıs 2009 (UTC)

Kaynakça

Kaynakça şablonu 2 yerine 1 seçilse daha estetik olur görüşündeyim --78.175.82.124 16:41, 10 Mayıs 2009 (UTC)

Tarih

Türkiye Cumhuriyeti, Türkiye ve Cumhuriyet sözcüklerinden oluşmakta. Buradan yola çıkarsak tarih bölümünde sadece cumhuriyet tarihine yer verilmiş, Türkiye'ye gelen süreç yok sayılmış ya da herhangi bir yere atıf yapılmamış. Bu kadar sığ bir tarihimiz mi var? Latin Amerikanın, İngiliz Amerikasının ya da Arapların 19. yüzyıldan başlayan tarihleri olabilir. Ama Türkiye'nin ve Türklerin bu kadar sığ olan ve yeni bir tarihi yoktur. --Buğrakara 14:34, 30 Kasım 2008 (UTC)

Türkiye direyi

Türkiye direyi bölümünde örnek olarak ancak bir veya iki resim verebilir durumdayız. Bu seçimlerden birinin tanıtıcı, açıklayıcı özelliği çok düşük, hatta ilgili maddesinde de belirtildiği gibi ön planda farklı bir niteliğe sahip Anadolu parsı (http://tr.wikipedia.org/wiki/Resim:Anadoluparsi_Hurriyet1.jpg) resminin kullanılmasını hatalı buluyorum. Açıkladığım nedenle, hiç bir başka seçenek olmasa dahi bölümde yer almaması gerektiğini düşünüyorum. Herkese iyi çalışmalar.--temaileti 08:03, 3 Aralık 2008 (UTC)

Daha önce bu resim silinmişti ben geri getirmiştim. Sanırım alelacele bir geri getirmeydi. Türkiye direyi maddesini inceledim de orada Soyu tükenmiş türler alt başlığı var zaten resim de orada kullanılmış sanırım o maddeye daha uygun bir resim .--Nosferatu 16:01, 4 Aralık 2008 (UTC)
Sözkonusu resim yerine Türkiye biteği bölümüne ait bir resim olması daha uygun olacak sanırım. Değiştirelim, yetkin kullanıcılar daha doğru bir seçim bulacaktır. --temaileti 08:17, 5 Aralık 2008 (UTC)

Diğer Dillerdeki Devlet Amblemi

Amblem konusunda bir çok tartışma oldu ve sonunda Türkiye Cumhuriyetinin resmi bir ambleminin olmadığı belirlendi fakat Türkçe Vikipedia buraya gelişi güzel hazırlanmış bir resmi koymalarından dolayı diğer dillerin sayfalarına bu şekilde geçmiştir bu sorunu çözmekde onlara düşmektedir lütfen diğer dillerdeki sayfaları düzenleyin ve ordaki yöneticileride uyarının... --88.244.80.132 19:34, 2 Ocak 2009 (UTC)

Seçkin ya da Kaliteli Madde

  • Türkiye maddesinin SM ya da KM 'ye gösterilmesi uygun olmaz mı? --Reality006 12:09, 11 Ocak 2009 (UTC)

TÜRKMENCE VİKİPEDİ'NİN TÜRKİYE MADDESİNDE RESMİ DİL OLARAK TÜRKÇE VE KÜRTÇE GÖSTERİLMİŞ BU DURUM DÜZELTİSİN.

Eski isim

Türkiye Cumhuriyeti'nin 29 Ekim 1923'ten 1 Kasım 1928'e kadarki ismini ilk cümleye parantez içinde ekledim. Bu işlemin (orijinal dildeki yazımın eklenmesi) kurallarını, hangi durumlarda uygulanacağını tam olarak bilmemekle birlikte, madde başlığı kelime için 4 yıl boyunca kullanılan ismi eklemekte bir yanlışlık olmadığını zannediyorum.--Cfsenel 15:59, 18 Ocak 2009 (UTC)

Osmanlı Türkçesi ile yazılmış eski Türkiye Cumhuriyeti yazısı Kökenbilim alt başlığı altına yerleştirildi. Sayfanın başında olması uygun değil. Çünkü yazılış Harf Devriminden sonra kullanılmamış çünkü--Nosferatu 17:41, 18 Ocak 2009 (UTC)

AB İLE İLGİLİ DÜZELTME

"Papa ve Fransa, Almanya gibi kurucu üyelerin liderleri Türkiye'nin AB'ye girmesinin imkânsızlığını açıkladılar."

bu cümle hatalı. Papa yalnızca Vatikan'ın lideridir. Vatikan'ın ise AB ile bağlantısı yoktur. AB'ye üye değildir. Üye olması imkansızdır. Çünkü dine dayalı laik olmayan bir ülkedir.

  • Tam da bu nedenle ve Fransa'dan sonra değil, Papa'dan sonra konmuş. İyi çalışmalar.--Abuk SABUK♫ ♫ 21:02, 25 Ocak 2009 (UTC)



  • Vatikanın laik olmasıyla girmemesi arasında bir ilişki yoktur. Nedeni Vatikanın zaten ABye üye olmasına gerek yoktur. ABye üye olupta ekonomisini mi düzeltecek Yüz ölçümü bizim mahalle kadar yok (0.44km2) ekonomisi istanbul kadar :). Onun yanında birde Tüm AB ülkelerinden sayısız vergi Vatikan için kesiliyor.

--78.176.237.225 21:42, 8 Şubat 2009 (UTC)

Dinler Kategorisinde

Türkiye'de Alevilerin yaşadıkları bölgeler içinde Arap Alevileri (Nusayriler olarak da bilinir) Hatay, Adana ve Mersin bölgelerinde yoğun olarak yaşamaktadır. Bu bilginin eklenmesi gerektiğini düşünüyorum.--Tom Malen 19:36, 14 Şubat 2009 (UTC)

konu

bir konu eklemesi yapmak istiyorum. save düğmesini açın yayınlayalım.şimdi bekliyorum.--88.234.88.108 11:55, 17 Şubat 2009 (UTC)

sonra gene düğmeyi kaldırır korursun sayfayı.--88.234.88.108 11:58, 17 Şubat 2009 (UTC)

İnternet çıkışları

Türkiye'nin yurt dışı ile internet bağlantı noktaları ve yurtiçindeki internet durumu, nüfusun %kaçı internet kullanıcısı gibi bir bölüm oluşturulabilir. --IZY 17:54, 3 Mart 2009 (UTC)

Ekonomik veriler

  • Veriler eski güncellenebilir mi?--Reality006 19:00, 12 Mart 2009 (UTC)

Kardeş projeler

  • Sayfanın en altında bulunan kardeş projeler şablonuna Vikihaber de eklenebilir mi? Sayfaya da katkısı bulunur.--Reality006 20:28, 27 Mart 2009 (UTC)

mutfak konusunda ve din konusunda daha açıklayıcı bilgiler eklenmeli diye düşünüyorum

Atatürk'ün fotoğrafı

Sayfadaki şapkalı Atatürk fotoğrafı çok itici, mümkünse başka fotoğraf yükler misiniz.

Fotoğrafın değişmesi gerekir. Birileri özellikle seçmiş gibi.

Demografi

Bu başlık altında Konulmuş tarihlere göre nüfüs gösterilmiştir.Ancak 2007 nüfüs sayımı başlığı gösterilen 73.586.256'luk nüfüs gerçek dışılığını korumakta olan bir bilgi olduğunu düşünüyorum. Konunun bir daha araştırılarak düzenlenmesini arz ederim.

Ardıllık

Öncelikle merhaba ben yeni geldim.İniglizce Türkiye sayfasındada görebilirsiniz "succession:Ottoman Empire" yazar.Yani Ardıllık:Osmanlı Devleti bence bunuda Türkçe Türkiye sayfasına eklemeliyiz.Çünkü bu madde Lozan Anlaşması na konulmuştur.Yani resmidir.Böylece herkes doğruları bilmiş olur.Osmanlı yıkıldı diye ortalıkta laf söylemezler bence. --Volkan Pasaoglu 12:33, 30 Nisan 2009 (UTC)


Bunu hiç kimse ekleyemeyek mi maddeye.Kanıtlanmış birşey sadece yazılarla belirlilmemeli.Maddeye belirtili bir şekilde eklenmelidir. --Volkan Pasaoglu 20:03, 29 Haziran 2009 (UTC)

1 Mayıs

arkadaşlar 1 mayıs tatil olmamışmıydı.Sayfada göremedim biri eklerse çok memnun olurum. 88.243.31.54 12:59, 14 Mayıs 2009 (UTC)

En büyük şehirler tablosunun başlığının yanlış olduğunu düşünüyorum. Rakamlar doğru ama, bu rakamlar şehir değil il nüfuslarına ait. Tabloyu hazırlayan arkadaşın başlığı değiştirmesinde yarar var. Kolay gelsin.Nedim Ardoğa 20:44, 12 Temmuz 2009 (UTC)