Tartışma:Türkiye'deki asliye hukuk mahkemeleri

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Hukuk (Taslak-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Hukuk maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Hukuk kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Başlıksız[kaynağı değiştir]

  • "Asliye hukuk mahkemeleri, aile mahkemelerinin görevleri içine girmeyen, sulh hukuk mahkemelerine de bırakılmayan şahıs haklarından doğan dava ve işlere bakar. Aile mahkemesi olmayan yerlerde asliye hukuk mahkemeleri bu mahkemenin görevini de yapar. Derneklerin kapatılmasıyla ilgili davalar ve kanunla verilmiş diğer konular asliye hukuk mahkemelerinin görev alanına girer. Asliye hukuk mahkemelerinin gördüğü davalarının çoğunluğu Medeni Kanun'un öngördüğü nişanlanma, evlenme, boşanma, nafaka, velayet, miras, tapu kaydı, elatma, reşitlik, ad düzeltilmesi ve değiştirilmesi, cinsiyet değiştirilmesi, gaiplik, yaş düzeltilmesi, dernek ve vakıflarla ilgili vs. davalardır. Özel yasalardan ve İcra ve İflas Kanunundan doğan asliye hukuk davaları ihtiyati haciz, menfi tespit, istirdat vs. davalardır." ifadelerini maddeden çıkardım. Asliye hukuk mahkemeleri, asıl hukuk mahkemeleridir; burada diğer hukuk mahkemelerinin alanına girmeyen davalar görülür. Bu nedenle bence burada hangi davaların görüldüğünü yazmaya gerek yok. Bir de kaynak 1999 tarihliydi, o tarihte kimi ihtisas mahkemeleri kurulmamış ya da günümüzdeki kadar yaygınlaşmamış olduğundan, o kaynaklarda artık ihtisas mahkemelerince bakılan kimi dava türleri de asliye hukukun görev alanında sayılmış. "şahıs haklarından doğan dava ve işler" deyimi de eksik. (Sanıyorum kişilik haklarının ihlalinden doğan davalar kastedilmiş.) Çünkü bu mahkemelerde yalnızca kişilik haklarından doğan davalara bakılmaz. Bu nedenle bu değişikliği gerekli gördüm. --Yabancımsj 15:48, 9 Mart 2009 (UTC)
    • Değişikliğiniz temelde iyi olmuş, daha açıklayıcı olmalıymış katılıyorum. Örneğin aile hukuku alanına giren davalardan da bahsedilmişti, aile mahkemesinin olmadığı yerlerde bu davalara da bakabileceği düşünülerek...Burada bahsedilmemesi, aile mahkemesinin görevlerine de bakabildiği yeterli olmalı...Diğer yasalarda belirtilen görevler devam ediyor diye biliyorum ama dediğiniz gibi daha güncel bir kaynakla desteklemek lazım...Vikipedist 22:58, 9 Mart 2009 (UTC)