Vikiproje tartışma:Hukuk

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Hukuk (Proje-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Hukuk maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Hukuk kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Proje  Bu madde Proje-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Açılan başlıklar[kaynağı değiştir]

Merhaba! Bu projeden habersiz olarak kişilik hakkı, tehdit, hakaret ve iftira maddelerini oluşturup, daha önceden oluşturulan şantaj maddesine ufak birkaç katkıda bulunmuştum. Daha sonra projeyi fark etmem üzerine sayfadaki "yapılması gerekenler" kutusunda küçük bir düzenleme yaptım. Umarım istenildiği gibi olmuş veya istenildiği gibi olmaya adaydır. :) Utku TanrivereMesaj 07:59, 18 Ekim 2011 (UTC)

TBMM'de kabul edilen kanunlar[kaynağı değiştir]

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen kanunlar (2000'den günümüze) gibi (en:List of Acts of Parliament of the United Kingdom Parliament, 2000-Present benzeri) bir liste hazırlayabilir miyiz? Nisan 1999'dan sonrasını TBMM'nin sitesinde bulabiliriz ama daha öncesi için farklı kaynaklara başvurmamız gerekebilir. — Pınar [m] 06:24, 9 Mart 2009 (UTC)

Biraz araştıralım. Bence iyi fikir, kaynak bulursak başlayalım derim. Kabul tarihleri ve varsa mülga ettikleri kanunlar gibi bilgileri de yazarsak, SL bile olabilir ileride. Çok mu uçtum? --Yabancımsj 11:36, 9 Mart 2009 (UTC)
Yok bence uçmadınız. İngilizce Wiki'deki gibi her 10 yıla bir sayfa ayırabiliriz (veya daha uzun bir zaman dilimine, kanun sayısına bağlı). SL yapabilirsek süper olur. Araştıralım öyleyse. — Pınar [m] 12:10, 9 Mart 2009 (UTC)
  • Uzakta boş boş dikilip de çalışanları seyrederek yorum yapan adam olayım ve yapılacak iş yokmuş gibi vikilerarası fantastik bir öneride bulunayım. Burada hem tüm kanunlar yok, hem de sıralananların bazıları kırmızı. Daha ansiklopedi maddesi yokken vikikaynak lüks değil mi, diyebilirsiniz ve haklı da olabilirsiniz, ama mesela Türkiye'deki bölge idare mahkemeleri maddesinin dibinde bir {{Vikikaynak}} linki olsa ne hoş olurdu. Ortaya fikir atıp, kaçarak uzaklaşıyorum, zira konu bilgi alanımın fena halde dışında . İyivikiler... ho? ni! 17:08, 11 Mart 2009 (UTC)
  • Uzaktan izleyip yorum yapan adama benim şahsen itirazım olmaz, ya o da olmasaydı? Vikikaynağa uzanmak benim de aklımdan geçiyordu, notunuz da ayrıca vesile olabilir buna. Vikikaynakta olmayan kanunları ekleyip kırmızıları mavileştirmek... Ağır ağır yürüyen ayrı bir proje olsun o da. Bakalım diğer katılımcılar ne diyecek? --Yabancımsj 17:16, 11 Mart 2009 (UTC)
  • Bence de güzel fikir. Hazır bu işe girişmişken, VikiKaynak'a da el atalım. — Pınar [m] 05:13, 12 Mart 2009 (UTC)

Civil law sistemi[kaynağı değiştir]

Yabancı'nın açtığı culpa in contrahendo maddesinde bahsi geçen "civil law" terimine Türkçe karşılık bulabilir miyiz? Biraz araştırdığımda şu alternatiflere rastladım:

  • Sivil hukuk (birebir çeviri)
  • Kıta Avrupası hukuk sistemi (İngiliz hukuk sistemini ayrı tutmak için "Kıta Avrupası" ile sınırlanıyor)
  • Roma hukuk sistemi temellerine dayanan çağdaş hukuk sistemi (bu biraz tanımsal oluyor)

Pınar [m] 09:35, 28 Nisan 2009 (UTC)

  • "Kıta Avrupası hukuk sistemi" ya da "Kara Avrupası hukuk sistemi" kullanımları daha yaygın sanıyorum. Bunlardan birini kullansam daha iyi olurmuş :) (Kişisel tercihim ikincisinden yana.) Görüşlere göre değiştirebiliriz. Teşekkürler. --Yabancımsj 10:49, 28 Nisan 2009 (UTC)
    • "Kıta Avrupası hukuk sistemi" daha uygun...İyi çalışmalar...Vikipedist 12:10, 28 Nisan 2009 (UTC)
  • Benim tercihim de "Kıta Avrupası hukuk sistemi"nden yana. Tez vakit bu maddeyi açmaya çalışacağım. — Pınar [m] 12:40, 28 Nisan 2009 (UTC)

KM ya da SM belki de SL![kaynağı değiştir]

Türkiye'de anayasal süreç maddesini öncelikle SMA haline, olmazsa KMA, bu da olmazsa SLA haline getirecek diksiyonu düzgün, askerliğini yapmış, genç, dinamik ve olmazsa olmaz prezentabl elamanlar aranmaktadır. ("Not:pazarlama değil" dermişim) Arkadaşlar ne diyorsunuz, madde SM olabilir mi acaba? tabi içerik, bu şekilde giderse.--Hedda Gabler 12:29, 30 Nisan 2009 (UTC)

Gayet iyi gidiyor, KM ya da SM olabilir tabii. Ama maddeye katkı konusunda çok yoğun katılım sözü veremiyorum. Ufak tefek katkıda bulunabilirim ancak. Eline sağlık. --Yabancımsj 18:16, 2 Mayıs 2009 (UTC)
Ufak tefek de olsa özellikle 82 Anayasası kısmında herkesten yardım bekliyorum. Bu arada içerik ile ilgili görüşleriniz lütfen bildirin (maddenin tartışma sayfasında.). Çünkü bazı eksiklikler fazlalıklar olabilir.--Hedda Gabler 10:43, 3 Mayıs 2009 (UTC)
Damlaya damlaya göl olur misali, vakit buldukça birkaç cümle ekleyerek maddeyi KM ya da SM yapabiliriz bence. — Pınar [m] 10:46, 3 Mayıs 2009 (UTC)

KM oluşturma[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar, bir SMA oluşturduk fakat hukuk ile ilgili bir kaliteli bir maddemiz mevcut değil. Benim bu aralar biraz vaktim var, kütüphaneye gidebilirim ve bundan yararlanarak ortak bir kararla önemli bir maddeyi geliştirebiliriz. Ne dersiniz? --Hedda Gabler 10:01, 18 Ağustos 2009 (UTC)

  • İyi fikir. Bu sefer ceza hukuku alanından bir madde seçelim mi? — Pınar [m] 10:10, 18 Ağustos 2009 (UTC)
  • Türkçe kaynak sıkıntısı olmayan bir madde olsun. Fikirler?--Hedda Gabler 10:11, 18 Ağustos 2009 (UTC)
  • Olabilir. Gerçi anayasaları konu alan bir maddeden, yasayı konu alan maddeye geçiyoruz ama olsun. — Pınar [m] 11:56, 18 Ağustos 2009 (UTC)
  • TCK, bana da uygun geliyor fakat içeriği çok geniş olacak diye de korkuyorum. Eğer kabul edilirse, başlayalım derim. Tabi, bu bir öneri, başka öneriler gelirse ona göre karar alırız artık. Eğer kaynak bulabilirsek bana 301'i geliştirmek de iyi gibi görünüyor fakat orada da kaynak sıkıntısı çekebiliriz. Yine de ben, hem TCK için neler yapabiliriz diye hem de ceza hukukunda öneri olabilecek konular bulurum diye kütüphanede kitap taratayım. Haydi hayırlısı artık. - Hedda Gabler 13:41, 18 Ağustos 2009 (UTC)
  • Tek tek maddelerinden bahsetmeyeceyiz sonuçta. Genel anlamda yeni kanuna neden ihtiyaç duyulduğu, eskisinden farkı, hangi kaynaklardan esinlendiği, tartışma yaratan maddeleri, genel eleştiriler, vs... Aslında başlamadan önce maddenin bir iskeletini oluştursak iyi olur galiba. Bunun için biraz ön araştırmaya ihtiyaç duyabiliriz. — Pınar [m] 08:52, 19 Ağustos 2009 (UTC)
  • Yine çok vakit bulamayacağım katkıda bulunmak için. Ancak maddenin içeriği geniş olduğundan KM'yi aşar ve SM olabilir gibi geliyor. Pınar'ın dediği gibi ana başlıkları oluşturmak da çalışmaya başlarken yararlı olur, bir çeşit yol haritası gibi. --Yabancımsj 10:03, 19 Ağustos 2009 (UTC)
  • Şu an kütüphanedeyim kataloglarda bir şey bulamadım üniversitenin kütüphanesine gitmem gerekiyor. İskeleti oluşturmada ben de katılıyorum. Alt başlıklar vs. --Hedda Gabler 10:31, 19 Ağustos 2009 (UTC)

Article idea: Düstur[kaynağı değiştir]

Hi! I created en:Düstur in English... Maybe someone is interested in making Düstur in Turkish? WhisperToMe (mesaj) 17.57, 27 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Added to the requests section. Thanks. --Superyetkinileti 19.20, 27 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]