Tartışma:Türev

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Merhaba

Ben bir konu üstüne ilgi cekmek istedim. Su andaki Türev konusu altinda Temel Teoremler basligi var ve orada 1. madde (f + g)'(a) = f'(a)+ g'(cf)'(a) = cf'(a) olarak verilmis. Ayni maddenin Almanca versiyonunda ayni esitlik Ableitungsregeln altinda

Summenregel
:
olarak veriliyor. 

Bu konuyla ilgili umarim dogru bir tespit yapmisimdir. Eger denklem daha ileri götürelerek su andaki sonuc bulunduysa bu tartisma basligini actigim icin özür dilerim.Bu imzasız yazı 84.159.103.137 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Fraksiyone Türev :)[kaynağı değiştir]

Nedir bu yahu. Şaka gibi. Bu fraksiyonel hikayesini tamamen sayfanın en sonuna koyup belki de silip düzgünce türevi tanımlamak lazım. Görüşlerinizi bekliyorum.Niyazi2012 (mesaj) 13:24, 14 Haziran 2012 (UTC) Daha net olmak gerekirse, q-turev denilen ikinci tanim ve fraksiyonel turev denilen sey, matematikte analiz kitaplarinda hic kullanilmaz.Hicbir analiz veya calculus kitabi bu konuyu icermez. "Turev" konusunun kendisi basli basina bir konudur. Reel fonksiyonlarda turev, cok degiskenli fonksiyonlarda turev, manifoldlarda turev, karmasik fonksiyonlarda turev asamasindan sonra "Analizin temel teoremi" verilmeli. q-turev denilen sey, eger dogruysa, bu kadar asamayi atliyor, ve sanki konu ve konunun gelisimi cok basit birseymis gibi yansitiliyor.Koskoca Newton nun omrunu verdigi oran 1 cumle yazilmis. Limit kavraminin (analizin temelidir) turevle alakasi tam olarak izah edilmemis. Ayrica, yazida hatalar cok fazla. Laplace transformunun bu yazida bence isi yok. 100 tane transform var, Laplace da digerlerinden ustun kilan ozellikler yaziyla alakasiz olan ozellikler. Analizin temel teoremi "integral turevin tersidir" denilip gecilmis. Boyle birsey yok. "Turevlenebilir fonksiyonun" tanimi dahi cok yuzeysel verilmis. Surekli fonksiyonlarla turevlenebilir fonksiyonlar arasindaki munasabet atlanmis. Ayrica , mesela, 15 kere turevlenebilen fakat 16 kere turevlenemeyen fonksiyonlarin var olduklari dahi soylenmemis. Niyazi2012 (mesaj) 21:59, 14 Haziran 2012 (UTC) Evet haklısınız q türevin burda işi ne diye sormaya :) ancak q türevi ile h türevini biraraya koyan gerekçe tanımda'da belirtildiği gibi h türevin toplam q türevin ise çarpım artışı içermesidir.Fraksiyonel türev ise yine türevin üssü bir eksiltip üsle çarpma mantığının üssü 2* (1/2) (=-1) eksiltme uygulamasını doğrulamaktan başka birşey değildir aslında.Yani sonuç olarak hala türev tanımının denemeleri üzerindeyiz yani konunun başlangıcındayız.Ildeguz 08:50, 12 Aralık 2014 (UTC)

Jackson türevi / q türevi[kaynağı değiştir]

Dear Author, I never heard anything about a q-derivation or a Jackson-derviation in math. Can someone please give me a source for this stuff and/or can help me to find the correct "Jackson" who invented this trick? - Thanks in advance --195.37.210.55 10:50, 20 Ocak 2015 (UTC)