Tartışma:Suriye Türkmenleri

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: 176.232.63.142 tarafından 1 yıl önce farkında değillermi? başlığına
Vikiproje Türkiye (B-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Suriye (B-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Suriye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Suriye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Suriye Türkmenleri Ispatlanabilir Nüfusu[kaynağı değiştir]

Abartı rakamlarla milyonlar yazılmış ama bu sadece Türkiyedeki milliyetçi kesimin hayali. hiç bir veri böyle demiyor 150-200 bin arasında nüfusa sahip --88.227.58.162 13:12, 24 Temmuz 2013 (UTC)

  • Türk milliyetçilerinin manipülasyonunun önüne geçmek için 1914 Osmanli sayimlarindan, 1923 sonrasi Suriye sehirlerinden gelen göçmen kayitlarinin kaynak olarak eklenmesini, bilhassa günümüzde -kalmissa- Köy köy isim isim Türkmen yerlesimlerinin yazilmasini talep ediyorum. Saygilar. Anton.aldemir (mesaj) 20:27, 7 Ocak 2014 (UTC)
Nüfus verileriyle ilgili ORSAM'ın akademik raporlarını inceleyiniz: http://www.orsam.org.tr/tr/trUploads/Yazilar/Dosyalar/20121226_rapor14tum.pdf
Sayfa 16'dan alıntıdır: "Değişik kaynaklar ve saha çalışmasında elde edilen verilerden yola çıkarak Suriye Türkmenlerinin toplam nüfusu 3,5 milyon civarındadır."Bu imzasız yazı 141.196.86.9 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Suriye'den Türkiye'ye sığınan Mülteci Türkmen sayısı 120.000 civarında [1] Bu imzasız yazı 78.178.60.186 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

İdlib düştü Türkmenlere baskı arttı Bu imzasız yazı 193.140.219.29 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Türkmenler öso'ya bağlı Türkmen dağı Tugayı ile Ellerindeki Son Nokta BAYIRBUCAK yöresini korumaya çalışıyor Türkmenlerin Son Kalesi Bayırbucak

Suriye'de yaşayan 3.5 milyon Türkmen 4 yıldır direniyor Bu imzasız yazı 78.178.57.66 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Suriye Türkmen Meclisi: 7 Türkmen yiğidimiz şehit düşmüştür [2] Bu imzasız yazı 193.140.225.59 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

4.5 milyon mu?[kaynağı değiştir]

Cidden 4.5 milyon Türk mü yasiyor Suriye'de?? Irak'ta bile o kadar Türk yok. Arkadaslar biraz ciddî olalim ve belgeler sunalim lütfen.

Ayrica bu makalenin daha genis, ayrintili bir hâle gemesini dilerim. Saygilar. Bu imzasız yazı 85.10.74.14 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Bugünkü suriye topraklarının özellikle kuzey bölgeleri selçuklu imp ,anadolu selçukluları ,beylikler,ve osmanlı devleti için hep bir yaşam merkezi olmuştur osmanlı öncesi bu bölgelere göçen oğuz boyları şimdiki barak türkmenleri gibi ve osmanlı döneminde de Kutsal hac yolunu korumak için buralara yoğun bir türkmen nüfus yerleştirilmiştir .osmanlının çöküşüyle birlikte arap milliyetçiliğinin artmasıyla bilikte asimilasyon politikaları hala şiDdetle devam etmektedir .

Günümüz suriyesinde yaşayan Türk nufusu veya türk kökenliler tahminen 1.5 milyon ile 2.5 milyon arasında olduğu bir gerçektir.Bu nufus suriye nufusunu % 6 ile % 10 unu oluştur.

Suriye'nin halep ,lazkiye ,hama ,humus,rakka,idlip ve şam şehirlerinde yoğun bir türk nufus vardır ve lazkiye - halep bölgelerinde yüzlerce türkmen köyü vardır Bu imzasız yazı 193.140.219.20 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Suriye türk nufusu fransız vikipedi sayfasında 6 milyon olarak kaynak gösterilmiştir. Bu imzasız yazı 95.10.17.81 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Sadece lazkiye ve halep civarında 265 köy türklerden oluşmaktadır.hama,humus,idlip ve şam bölgeleri kesin bilinmemekle birlikte önemli sayıda türk yaşadığı kaynaklarda mevcuttur. Bu imzasız yazı 88.228.203.222 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.


Evet,Suriyede 4 milyon Türk yaşıyor,bende bunlardanım.Sadece bizde Halepte 2 milyon Türk vardır. Bu imzasız yazı 109.86.204.224 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Suriyede yaşanan son olaylar protestolarla birlikte kendini gösteren farklı yapılar içersinde bulunan Suriye Türkmen hareketi,Bahsedilene göre Türkmen soylu 3.5 milyon insan yaşadığını belirtilmiş, bu nüfusun 1.5 milyonu Türkçe konuşuyormuş, Dağınık halde Halep,Humus,Lazkiye,Şam şehirlerinde yaşamaktalar. Suriye Türkmen Hareketi Bu imzasız yazı 78.160.222.112 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

ORSAM[kaynağı değiştir]

Ortadoğu stratejik araştırmalar Orsam Suriye Türkleri raporuna göre Türk nüfusu 3.5 milyon civarında Orsam Suriye Türkleri raporu Bu imzasız yazı 78.160.200.242 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

farkında değillermi?[kaynağı değiştir]

ben "Türk olduklarının bile farkında değildir." sözüne takıldım. eğer bunun bile farkında değillerse asimele olmuşlar demektir. Onları da türk nufusdan saymak yanlış değilmi? Yani sen aslında şu değil şusun demek nekadar doğru ? Bu imzasız yazı Tete 87 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Suriye devletin yıllardır yaptığı asimilasyon politikaları sebebiyle zorunlu arapça öğrenimi türkçe yasakları dergi kitap gazete yasaklarının neticesinde sizce iletişimsiz bir toplumda bunlar oluşmazmı bence bu gibi sorunların çözülmesine kafa yormak gerekir. Bu imzasız yazı 88.230.16.251 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.



asimile olan tarafı direk Türk nufusuna koymak doğru olmaya bilir onun yerine not koyarak Türklüklerini kaybetmiş kısaca asimile olmuş Türk nufusu yazılabilir . he eğer gidip kökeni Türk olmayıp ben Türküm diye insanları Türk nufusuna dahil ediyorsak evet Türklüğünü kaybedenlerinide listeye koymak zorundayız. yoksa hepsini ayrı yapacağız diyorsanız sorun yok . benim lisede hataylı bir arkadaşım vardı ve kendisini arap sanıyordu atalarım halepten geldi diyordu ancak yavaş yavaş bana gelip benim bazı atalarım Türkmüş demeye başladı ben hep hepsini arap sanıyordum diyordu .sonradan öğrendi ki soyunun çoğunlu Türk . anadoludan halepe gitmişler sonradan geri gelmişler .kısaca asimile olmuşlar.176.232.63.142 14.04, 11 Ağustos 2022 (UTC)Yanıtla

vikipedide joshua ve cia dışında kaynak bulunmuyormu[kaynağı değiştir]

vikipedi sayfalarında türkçe kısmında alınan kaynak olarak genelde joshua ve cia dışında kaynak gösterilmiyor anlamış değilim ve diğer dillerden çeviri yapılıp yazılıyor .bir ansiklopedi bir çok kaynağa dayanmalı netliğe ulaşmadan doğruymuş gibi bilgiler sunmamalıdır. Bu imzasız yazı 193.140.219.39 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Bayırbucak Türkmenleri[kaynağı değiştir]

1939 yılında Hatay'ın anavatana katılması sırasında Bayır-Bucak,bölgesi Suriye'de kaldı. Suriye Türkleri ya da Suriye Türkmenleri, Suriye'de yaşayan Türk azınlıktır.

Günümüzde ağırlıklı olarak Şam, Lazkiye, Hama, Humus, Halep ve Rakka kentlerinde ve köylerinde bulunmaktadırlar. Şam bölgesinde yaşayanlara Şam Türkmeni denirken, Halep ve Rakka bölgesindekilere Halep veya Culap Türkmeni, Lazkiye Türkmenlerine Bayırbucak Türkmeni denmektedir.

Suriye yönetimi tarafından azınlık olarak kabul edilmezler ve gündelik hayatta Türkmen olarak anılsalar da kayıtlarda "Müslüman" olarak geçmektedirler.[8]Nüfus sayımlarında milliyetleri ile sayılmadıklarından sayıları hakkında kesin bilgi yoktur. Çeşitli kaynaklarda 200.000 ilâ 3.500.000 arasında farklı tahminler verilmektedir.

10.ve 11. yüzyıllarda bu bölgeye yoğun Türk göçlerin gerçekleştiği Haçlı seferlerine karşı durmuşlardır Suriye'nin yönetimi, 1516'dan sonra Osmanlı Devleti'ne geçmiş ve bölge 1918 yılına kadar kesintisiz olarak 402 yıl boyunca Türklerin hakimiyeti altında kalmıştır.Kutsal hac yolu koruyucuları olarak manevi bir görev üstlenmişlerdir. Bu dönemde Suriye'de Türkmen yerleşimi artarak devam etmiş ve bölgede önemli bir Türk nüfusu oluşmuştur. Konuştukları diller Arapça ve Türkiye Türkçesine çok yakın bir Türkçe'dir. Anadolu'daki uzantıları olan Türk boyları arasında inanç, gelenek ve folklorik pratikler bakımından çok önemli benzerlikler bulunmaktadır.Bayırbucak Türkmenleri

Analiz Taha Akyol

Rusya ve Suriye Türkmendağı harekatı

Bu imzasız yazı 193.140.225.59 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Cenevre Suriye görüşmeleri Türkmenler[kaynağı değiştir]

Suriye’de diplomatik çözümü öngören ve Esad rejimi ile muhalif grup temsilcilerini bir araya getirmeyi amaçlayan Cenevre görüşmelerine daha önce hiçbir Türkmen temsilci davet edilmemişti.Suriye Türkmen Meclisi başkanı Abdurrahman Mustafa Cenevreye gidiyor.

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, Riyad grubunun daveti üzerine Cenevreye gidiyor

Suriye' de yaşanan iç savaşta Cenevre görüşmeleri barış olması umuduyla Türkmenler Kürtler Sünni Araplar haklarını alabilmeli Bu savaş son bulmalı