Tartışma:Neron

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Leprosy Fp tarafından 3 yıl önce Yeterince tarafsız değil. başlığına
Seçkin madde Neron, bir seçkin maddedir. Madde (veya onun eski bir sürümü) Vikipedi topluğunun ürettiği en iyi maddelerden biri olduğuna karar verilmiştir. Buna rağmen, bu maddeyi güncelleyebilir veya geliştirebilirseniz, lütfen çekinmeyin.
Anasayfa ödül Bu madde 2. Hafta 2009 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
Anasayfa ödül Bu madde 5. Hafta 2012 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
Anasayfa ödül Bu madde 36. Hafta 2016 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
Anasayfa ödül Bu madde 31. Hafta 2020 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
27 Şubat 2008 Seçkin madde adayı Başarılı

İmparator Neron Google'da 591 sonuç verirken İmparator Nero 1100 sonuç vriyor. Acaba madde ismini Nero olarak değiştirsek nasıl olur?--Atacameñoileti 14:42, 28 Haziran 2007 (UTC)

Yönlendirme yapsak kurtarmıyor mu? Levent Abi ileti 14:45, 28 Haziran 2007 (UTC)
Yönlendirme var zaten. Amacım hangisinin daha geçerli olduğunu öğrenmek. Beşiktaş'ı BJK 'ye yönlendirmek pek de doğru olmaz misali.İyi çalışmalar--Atacameñoileti 14:57, 28 Haziran 2007 (UTC)
Ben genellikle imparator isimlerini latince ya da bazı durumlarda İngilizce yazılışlarıyla kullanmayı tercih ettiğim için haddim olmadan Nero olarak kullanılması taraftarıyım. Zaten "Nero", kendi orijinal lisanında da aynen "NERO" şeklinde yazılıyor. Tyrex_rean 18:33, 28 Haziran 2007 (UTC)
O.K. bana da bu isim daha uygun geldi. isim değişikliği yapıyorum.--Atacameñoileti 15:38, 28 Haziran 2007 (UTC)


iyi günler ben huvenc adlı kullanıcı. Buradaki Nero yazısında okuduğum kısımların en.wikipedia.org dan çeviri oldugunu gördüm. Bunla bi sıkıntım yok ancak BBC nin Rise and Fall of Ancient Rome adlı belgeselinde Nero burda anlatılandan biraz daha farklı duruyor. Burada yazılanlar kaynağa bağlı olabilir ve o çağın yazarlarınca yazılabilir ancak o çağın yazarlarının örneğin nero'nun zamanındakilerin nero nun karısını öldürmesine sıradan olay gibi bakması, dönem boyunca yerilememesi gerçekçilik yada yanlı bakma adına önemli şeyler gösteriyor, sonarsı adına fikir veriyor olabilir. BBC belgeselinde dönem olaylarının günü tarihçilerince yourmlandığı belirtiliyor ve açık şekilde Nero nun populer olmak için değil sanatın dünyayı güzelleştirmesi ve kötülüğe karşı güzellik oluşturması için konusmalar, şarkılar, eserler olayına girdiği belirtiliyor. Özünde kendini ön plana çıkarmak oldugu olabilir ancak dünyadaki herşeye sahip olan birisi için çok geçerli görünmüyor. Temel etkenin Nero nun dünyayı güzelleştirmek istemesi ancak elindeki güçten ve tarihin tezat örnekleri yüzünden dengeyi sağlayamaması oldugunu düşünüyorum. Wikipedia nın bir imparatora populer olma güdüsüyle sanata yaklaştığı etiketinden önce bunu oldugu gibi anlatıp okuyucuya kararı vermek lazım. Bu imzasız yazı 193.255.88.136 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Dilimiz Türkçe...[kaynağı değiştir]

  • Bu imparator NERON olarak bilinir.Ayrıca bkz.Yerel dillerdeki tüm vikiler.ROMA'ya da ROME mi diyelim yani.İsmi düzeltiyorum.--Yürekli 00:19, 21 Temmuz 2008 (UTC)
  • google'da sözkonusu kelimeyi bende karşılaştırdım.Nero Roma 35.500 Neron Roma 49.900 sonuç verdi.
  • Roma kelimelerini bilerek ekledim,zira Nero adıyla bir bilgisayar yazılımı da mevcut.
  • Yapılan aramada Google'ın Türkçe Sayfalar seçeneği karışıklık olmasın diye özellikle işaretlendi.Saygılar.--Yürekli 00:26, 21 Temmuz 2008 (UTC)

iyi günler ben crimenal adlı kullanıcı. daha önce nero hakkında edindiğim bilgiler onun yıkıcı ve zorba bir imparator olduğu yönündeydi fakat burada neronu biraz daha sosyal anlamda incelenmiş olduğunu farkettim şimdi eğer bir imparator hayatından bu kadar yıkım ve zararla anılacak kadar işlevde bulunmuşsa nasıl oluyorda zorbalıkla bu kadar meşgulken sosyal anlamda insanlarla ilişkilerini zorla değilde normal yollarla sağlayabiliyor yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler Bu imzasız yazı 78.187.210.155 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 21 Mart 2010

Yeterince tarafsız değil.[kaynağı değiştir]

Maddenin belli yerlerinde "Neron aslında iyi biri ama bu popüler tarih boşuna eleştiriyor" şeklinde hava var.

Örneğin:

"Popüler tarih Nero'yu çapkın ve zorba olarak hatırlar; imparator ve Hristiyanlara ilk zulmedenlerden biri olarak bilinir."

diye başlıyor. Bakınız popüler tarih vurgunlanmış. Ardından belli tarihçilere dayanır diyor bu çok normal ama sıkıntı şurada; Neron'un eleştirildiği yerlerde "tarihçi yorumu bunlar kesin değil" diye savunmaya geçiliyor ama Neron'un savunulduğu yerlerde kesin hükümlere varılıyor.

Ardından şu yazılmış: "Öte yandan bazı eski kaynaklara göre Nero, halkın gözünde hükümdarlığı sırasında ve sonrasında oldukça popülerdi. Nero, güzel sanatlar, müzik ve spor etkinliklerinin coşkulu bir hamisiydi. Kendisini eleştirenler bunun imparatorluğun zararına olduğunu iddia etmişlerdir."

Dikkatli okuyan buradaki Neron savunmasını fark eder.

Şu cümle:

"Nero'nun saltanatını gerçekle kurguyu birbirinden tamamen ayırarak ele almak mümkün değildir."

Bu yorumu sadece uzman tarihçi yapabilir. Çok derin ve tartışmalı bir konudur. Bir ansiklopediye bunu net ifadeyle koymamak gerekir. Bu cümlenin oraya konma amacı Neron eleştirilerine karşı bunun kesin olmadığını okuyucuya göstermek.

Ardından gelene bakalım:

"Yangın sırasında Nero, yangından 56 kilometre uzakta deniz kenarındaki yazlık evindeydi. Nero, haberi aldığında hemen Roma'ya gitti ve yangın söndürme çalışmalarına başladı."

Neron'u iyi veya yaptıklarını doğru olarak gösteren yerlerde hiç "popüler tarih" veya "gerçek olamayabilir" vurgusu yok, sanki Neron'un yanında onu görmüş gibi kesin ifadeler var.


Bu sebepler ötürü düzenlemeyi yaptım ve elimden geldiğinde tarafsız hale getirdim. Bazı yerlerde yazım hatalarımı fark edip onları düzelttim. --Leprosy Fp (mesaj) 09.45, 8 Aralık 2020 (UTC)Yanıtla