Tartışma:Mirsaid Sultangaliyev

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Sayın Erdemsenol, Sultan Galiyev adını hep okudum duydumm ama Şeyh nitelemesine ilk kez burada denk geldim acaba vu konuda önerebileceğiniz bir kaynak var mı?Saygılarımla.--LandSCape 19:34, 5 Mayıs 2006 (UTC)

Dilerseniz ben vereyim... Halit Kakınç ın Destansı Kuramcı Sultan Galiyev adlı eseri Okanoksak

Sultan Galiyev hakkında bu kadar çok iddiada bulunulması, yazı yazılmasına rağmen neredeyse kimsenin onun yazılarını okumamış olması çok büyük bir eksikliktir. Bu maddede bunu görebiliyoruz. Herkes kafasına göre birşey yazmış. Oysa Sultan Galiyev'in yazıları İleri Yayınları tarafından "Bütün Eserler" (hazırlayan Özgür Erdem) olarak basıldı. Temel kaynak bu eser olmalı.

isim değişikliği önerisi[kaynağı değiştir]

madde başlığının Mir Seyyit Sultan Galiyev olarak değiştirilmesi daha doğru olacak; herhangi bir itiraz olmazsa bu şekilde değiştireceğim--Hattusili 05:28, 5 Ağustos 2006 (UTC)

Sultan Galiyev Bir Karşı Devrimci miydi?[kaynağı değiştir]

Merhabalar.Sultan Galiyev Hakkında araştırmalar yapıyorum.Üye olduğum çoğu sosyalist içerikli sitelerde nedense Sultanj Galiyav i dışlayan bir üslup var.onu ve Vahitov 'u "Karşı Devrimci" olarak nitelendiriyorlar ve sosyalist demiyorlar.Bunun sebebi nedir.Gizliden gizliye bazı gerçekleri kapayarak bile bile Sosyalist camianın karşısına Galiyev in haricinde başka liderler olan Trocki, Stalin gibi liderler çıkarıp akıl mı bunaltmak istiyorlar.Konu ile ilgili bilgisi olan arkadaş varsa yardımcı olursa sevinirim.

Karşı çıkmaları doğal. Çünkü Sultan Galiyev klasik marksist görüşü reddediyor. Marksizm'de proleterya iktidarı söz konusu ama üçüncü dünya ülkelerinde ne sanayiileşme var ne de doğal olarak proleterya. Sultan Galiyev proleterya olmadığı zaman emperyalizme karşı ulusal kimlik ya da din öğelerini savunuyor. Çünkü emperyalizm ezilen ülkenin kültürel değerlerini ve inancını yok edip kendininkini yerleştiriyor. Klasik marksist görüşe göre sınıflar çatışması var. Ama sınıfsız toplumlarda ne var ? Bunu cevabını kanımca Galiyev gayet güzel bulmuş. -Ostique- 13:24, 28 Temmuz 2007 (UTC)

Sn Ostique...Bir kişiye, "ben şiiyim" dediği halde "yok sen müslüman değilsin" deme gibi bir durumumuz söz konusu olabilir mi? Şii de müslümandır, sünni de...Galiyev Marksistim diyorsa, bunun tersini dayatmaya çalışmak ne kadar mantıklı olur sizce?Sosyalistler dışardan göründüklerinde kültürlü ve bilgili bir imaja sahipler.Birçok aydın da Galiyevcidir.Bu tartışmalara dışlama ifadeleri katmak sizce sosyelist leri daha da bölmez mi?Okanoksak

Yazan arkadaşların ellerine sağlık ancak Türkler için bu kadar önemli bir insanın sayfası çok daha zengin olmalıydı. İngilizcesi bile daha uzun. Bilgisi ve kaynağı olan herkes katkıda bulunmalı.

Sultan Galiyev kendi yazılarında yanlış anlaşıldığından bahseder ve bazen bunun Rus şovenizmi tarafından kasıtlı yapıldığını savunur. Galiyev'in değersiz olduğunu düşünenler genellikle üzerine pek fazla araştırma yapmamış kişilerdir ki Galiyev Stalin ve Troçki'yi hiçbir yazısında suçlamaz. Lenin istediği içinse hiçbir şey sormadan pasif göreve çekilmeyi dahi kabul etmiştir. Yalnız Galiyev'in Turancılık fikri günümüzün kapitalistlerini korkuttuğu gibi o günün komünistlerini de korkutmuştur. Yoksa Başkurdistan ve Tatar Türklerinin devrime olan katkılarında en büyük lider Galiyev'dir. Tıpkı Çin Devrimi tıpkı Türk Devrimi'nde günümüzde olduğu gibi Rus Devrimi'nde de Milli Sorun ortaya çıkmıştır. İlk başlarda komünist parti milli sorunu ortadan kaldırmayı hedeflemiştir ki Sultan Galiyev buna karşı durmuştur çünkü bunun Rus şovenizmini harekete geçireceği ve devrimin propagandasının riske atılabileceği sonuçlarını doğuracağını iddia etmiştir. Nitekim Bakurların ayaklanması ve Tatar Cumhuriyeti'nin kurulmasına kadar olan sorunlar Galiyev'i haklı çıkarmıştır. Daha sonra Galiyev'in o günkü önerisi Lenin tarafından ortaya atılıp uygulanmaya çalışılmıştır. Ayrıca Galiyev çok büyük iki tahminde bulunmuştur ki işte bunlar yanlış anlaşılmıştır. Galiyev'in iddiası Sovyet Komünist Devrimi'nin eninde sonunda çökeceği iddiasıydı. Çünkü Sovyet Devrimi Avrupa İşçi sınıfına bel bağlayarak başlamış bir devrimdi. Ve Galiyev'i dinlememiş Anti-kapitalist Milli ve yarı burjuvazi hareketlere Sovyetler destek vermemiş ve onları kendi lehlerine çevirmeyi denememişlerdi. Galiyev iki şekilde tahmin yürütmüştür: -İlk ihtimal Devrimin yavaş yavaş tavizler vererek kapitalizmin rayına oturup çökertileceğidir ki Lenin döneminde İngiltere ile Ticaret Antlaşması yapıldığı gibi İngiltere'ye karşı karşıt propaganda yapılmayacağı sözü(!) de verilmiştir. -İkinci ihtimalse militar bir savaş ile çökme ihtimalidir.

İşte Galiyev için Turan bu noktada devreye girer. Galiyev bir Turan Cumhuriyeti oluşturmayı değil. Turan Cumhuriyeti oluşumunu sağlayacak alt yapıyı kurup Sovyet kontrolü altında yer altında gizlice faaliyet yürütmesini sağlamaktır. Galiyev bu sayede çöküşten sonra Sovyet Yanlısı bir Turan Cumhuriyeti ile Doğu halklarının tekrar kapital güdüme girmesini engelleyebileceğini ve Sosyalist Turan dövizi ile Bağımsız parçalanmış Türk Devletleri fikirlerinin bastırılabileceğini iddia etmiştir.

Nitekim her iki ihtimalden ilki ağırlıklı olmak üzere Sovyetler çökmüştür. Galiyev eninde sonunda sosyalizm'in yeniden canlanacağını iddia etmiştir. Bunun için tek şart vardır: SOVYETLERİN ŞEREFLİ ÖLÜMÜ. Yani, eğer Komünizm karanlık bir şekilde sona erecek olursa bir daha aynı desteği bulamaz. Nitekim bugün yürütülen propaganda, Stalin'in milli sorunu dışlayan tavrı ve sonrasında ortaya çıkan Türk sorunları Sovyetler tarihinin deşilmesine neden olmuştur. Üstelik Galiyev milliyetçilikle suçlanmıştır. Yazık... Yine de Galiyev Türk Halkı'nın bağrına basabileceği devrimcilerinden biridir. Ölümü hakkındaysa kaynak belirtmek gerekirdi. Çünkü ölümü şüphelidir. Daha doğrusu bilinmemektedir. İyi araştırmalar.

çarpıtma..[kaynağı değiştir]

"1917 Bolşevik devriminin Lenin, Stalin ve Troçki ile dört büyüklerinden biri olan Sultan Galiyev ilk eğitimini öğretmen olan babasından aldıktan "


böyle bir şey yok. lenin, stalin, troçki kim, bu adam kim.. rus devrimiyle uzaktan bile ilişkisi yok, bırakalım bu dünya çapındaki teorisyenlerle kıyaslanmasını. zamanla yaptığı faşizm propagandaları nedeniyle görevinden atılmıştır zaten. muhtemelen atsızcılar sitesinden biri yazmış olmalı bunu 78.162.146.22 09:10, 24 Nisan 2011 (UTC)

Orta Asya'daki komünist Türkleri örgütleyen kişi Sultan Galiyev'dir. -- FelecitaTRileti 15:04, 4 Mayıs 2011 (UTC)

isim değişikliği[kaynağı değiştir]

isim değişikliği isteğiburaya yönlendirildi. daha önce de bu türden yorumlar var. konuşlmasında yarar var. --kibele 13:53, 3 Ağustos 2013 (UTC)

Madem isim değiştirme yapıldı bari tam yapalım[kaynağı değiştir]

Madde şu anki haliyle Mirsaid Sultangaliyev ismiyle duruyor. Madde isminin Mir Seyyit Sultan Galiyev şeklinde değiştirilmesini öneriyorum. Yani bir kere madde ismi tam Türkçeleştirilmiş hali bile değil. Misal Vladimir İlyiç Lenin'i Vladimir Ilyich Lenin diye yazmıyoruz değil mi? Aynı mantık. Madde ismi ya eski hali Sultan Galiyev'e, ya Mir Seyyit Sultan Galiyev'e yada çok abartılı olmazsa Mir Seyyit Haydargaliyeviç Sultan Galiyev ismine dönüştürülsün. -- Beyaz Deriili 03:33 07/08/3025