Tartışma:Melahat Okuyan

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Eleştiriler[kaynağı değiştir]

Melahat Okuyan, HIV/AIDS konusunda en yoğun çalışmalarını yaptığı dönem ile HIV/AIDS'in şu anda içinde bulunduğu durum birbirinden çok farklıdır.

Melahat Okuyan AIDS ile Mücadele Derneğinin başkanlığını yürütmektedir. Ancak dernek web sitesinde yer alan bilgiler ile dünya sağlık örgütünde yer alan bilgiler çelişmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü web sitesinde HIV/AIDS için uygulunan antiretroviral tedavi yöntemi ile HIV/AIDS hastalarının artık ölmediğinden bahsederken [1], Melahat Okuyan bir çok söyleminde bunun aksini iddia etmektedir. Yine WHO sitesinde, en etkili korunma yönteminin kondom kullanmak olduğunu belirtmektedir. Kondom kullanıldığı sürece partnerin HIV pozitif ya da HIV negatif olup olmadığı önemli değildir. Ancak Melahat Okuyan bir çok gazeteye verdiği demeçte, HIV pozitif kişilerin cinsel ilişkiye girmekten artık vazgeçmeleri gerektiğini belirtmiştir.

Melahat Okuyan önderliğinde yapılan kampanyaların genelinde toplumu HIV/AIDS'e karşı bilinçlendirmekten öte, toplumu korkutmaya yönelik bir yaklaşım bulumaktadır. Melahat Okuyan'ın başkanlığını yürüttüğü AIDS ile Mücadele Derneği'nin web sitesi olan [www.aids.org.tr] web sitesinde hazırlanan karikatürlerde bu etki hissedilebilir. Bu yaklaşım malesef toplum içerisinde HIV pozitif kişilere uygulanan "ayrımcılık" olarak geri dönmektedir.

Prof Dr Okuyan bir demecinde şu cümleleri sarfetmiştir: "AIDS hastalığının asrın vebası olarak değerlendirilmesi yanlış, hiç olmazsa vebanın aşısı var." Ancak HIV/AIDS için artık bir tedavi yönetmi var ve HIV/AIDS artık öldürmüyor hem de 1996'dan beri.[2]