Tartışma:Luvice

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Madde içindeki haritada bir sorun olabilir. Batı Anadolu antik yerleşimlerinin bir çoğunun adının -özellikle Karya'da-, Luvi dilinde olduğu görüşü hakim. Şu an hatırladığım, Theankela (The-anka-ela), Luvi dilinde Ana Tanrıça Anka'nın yolu. Karya, Luvi dilinde Karu-wa, bugün kullandığımız Asya, Luvi dilinde Asu-wa. Luvi dili, esas olarak Leleg'lerin dili, Karya halkının. Ama kaynakça gösteremiyorum. --Makedon 18:56, 20 Şubat 2007 (UTC)

Haritayı kaldırsak mı?[kaynağı değiştir]

  • Haklısın ama başka harita bulamadım, haritayı zaten bu yüzden istemeye istemeye koydum, başka harita bulamadığım için. Haritayı kaldırsak mı acaba?--Düşünenadam 19:23, 20 Şubat 2007 (UTC)

Erdoğan Çınarın bu konuda yazdıklarına bakılırsa bu isim, baştaki A harfi yazılmak ama okunmamak şartıyla bu dilde Aluvi olarak yazılıyormuş. Alevilerin de gerçek kökeni bu imiş. Harita ise sonuç olarak adlar listesiyle beraber anadoludan daha geniş bir coğrafyayı kapsar durumda. Böylelikle Hititlerin dillerini ödünç aldıklarını söyledikleri insanlar da Luviler olmalı... Hitit egemenlerinin niye bunu dediğini bilemeyebiliriz ama bu durumda Anadoluda yaygın olarak kimin bulunduğu da anlaşılabilir... Böylelikle neleri merak etsek yeridir? -Anadolu Aluvi ise, Minos uygarlığı da Anadolu kökenli olduğuna göre Işık insanları ile ilişkili olmalı... -Tam da 1200 yıllarında Troya bildiğimiz insanlar tarafından yıkılmaktayken, yine aynı yıllarda tüm Anadolu uygarlığı Deniz kavimleri tarafından yok edilmekteydi... Bir türlü itiraf edilemeyen şey, deniz kavimlerinin kim olduğudur... Odysseusun kurmaca yolculuğu Anadolunun altının üstüne getirilmesi ve yok edilmesinin simgesel anlatısı olmasın? -Çok eski dönemlerden kalma hiyerogliflerde bağlamayı da görüyoruz... Sanki bağlama da Luvilerin icadı ve anlatılarda bu sazlı sözlü gelenek egemen gibi... Homerosun da sözlü olanı yazılı olana geçirmek dışında bir iş yapmadığı söylenirdi. Halikarnas Balıkçısının yazılarında da bu şiirselliğin sazla icra edilebilir oluşuna yönelik parmak hesabından ve hece ölçüsünden bahsedilirdi. Bu bakışla Luviler/ Işık insanları/ Aleviler/ Bağlama çalan saz ve söz şairleri-aşıklar mı? Sys32.murats 20:48, 3 Mayıs 2008 (UTC)