Tartışma:Lezgiler

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: 5.229.131.103 tarafından 1 yıl önce Türkçe belgede Azerice içerik var başlığına

Sanki idari taksimatları gösteren şekil sadece bir milletçinin hayalları, silinmesi gerekir.--Melikov Memmedemail 06:35, 4 Temmuz 2011 (UTC)

Lezgilerin toplam sayları[kaynağı değiştir]

Maddede saylar tamamen yanlış şekilde gösterilmişdir. Lezgilerin toplam sayı 2 milyon deyil, 800 bin civarındadır. Azerbaycanda 879 bin lezginin bulunmasıda yine yanlışdır. Azerbaycanda toplam 180 bin lezgi vardır. Yalnış bilgileri maddeden çıkartıyorum.--Baskervill (mesaj) 17:38, 15 Mayıs 2012 (UTC)

Lezgilerin toplam sayısı 2.1 miliyondur. Azerbaycanda 600 bin kişi lezgi bulunmamaktadır, bunların yalnız 364 bin kişi lezgice biliyor. Rusyada 880 bin lezgilerden 475 bin ana dilini biliyor. Ruslar onlarla savadığına göre 100-200 bin lezgi Asya'ya(Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kirgizistan) sürgün etmişler. Lezgiler Müslüman olduğu ve Kuzey Kafkasya'nın Özgürlüğü için savaş ruslarla savaş ettiği için nüfüsların 70-80% kayb ettiler. Xavkasvi (mesaj) 12:13, 14 Şubat 2016 (UTC)

Kahramanmaraş şehrinde olduğu iddia edilen Lezgiler hakkında[kaynağı değiştir]

Kahramanmaraş şehrinde Dağıstanlılara ait iki tane muhacir köyü kurulmuştur, ikisi de Göksun ilçesine bağlıdır. 1859 senesinden sonra Ortatepe köyü direkt Avar başkenti Hunzaktan gelen Avarların Hunz, İngiş, Kwönhidal kabileleri, Kireçköyü ise 1910 senesinden sonra Sahhal, İngiş, Çikas ve Tsuntal kabileleri gibi belli başlı Avar kabileleri tarafından kurulmuştur. Ruslar Avarların Osmanlı devletine göçüne izin vermemekteydi, Avarların Anadoludaki Müslüman Türkmenleri ve Kafkas muhacirlerini organize edip Ruslara ve Ermeni çetelere karşı ayaklandırcaklarından çekinilmekteydi. Avarlar hac bahanesi ile kendilerini Lezgi olarak tanıtıp Dağıstandan göçmüşlerdir, Osmanlı Hariciyesi bu gelen muhacirlerin erkeklerini orduya alıp güney ve doğu cephelerinde savaştırmış, kadın ve çocukları ise Lezgi adı altında kayıt altına almıştır. Dağıstanlılar Anadoluda vergi vermeyi reddeden Ermeni, Kürd , Avşar , Yörük ve sair toplulukların ıslahı ve devlete bağlanmaları için bu yerlere yakın yerleştirilmiştir. Gerçekten de K.Maraşta Ermeni köylerine yakın yerleştirilen Avarlar'da bu toplulukların çeteleri ile kıyasıya çatışmalara girmiş, ve en sonunda Ermeni toplulukları bölgeden sürgün edilmişlerdir. OSmanlı politikası gereğince uzun bir zaman boyunca bu Kahramanmaraştaki köylerde yerleştirilen Avarlarda kendilerini Lazgi, Lezgi gibi isimlerle dışarı tanıtmaktaydılar, ama kendi içlerinde Avar(Maarulal) dilini konuşmaktaydılar. Kahramanmaraş'ta Osmanlılar tarafından Lezgi adı altında kurulmuş bu iki köy vardır, ama bu hemşehriler aslen Lezgi değildir, yukarıda anlatıldığı gibi Avar - (Maarulal) milletindendir. Araştırma ve daha fazla bilgi için köy muhtarlıkları ve derneğimizle bağlantıya geçebilirsiniz. Ayrıca Türkmenlerle beraber kurulan başka bir köyümüzde Kargaçayır olarak bilinmektedir. Kahramanmaraş Dağıstanlılar Derneği

Türkçe belgede Azerice içerik var[kaynağı değiştir]

Düzeltsin biri 5.229.131.103 17.52, 30 Haziran 2022 (UTC)Yanıtla