Tartışma:Kuzey Buz Denizi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Gene açıklamasız değişiklikler...[kaynağı değiştir]

Buraya da sabırla yazalım: bir değişikliği yaparken ayrıntılı, mümkünse (ki çoğu zaman mümkündür) kaynak göstererek açıklama yapmak Vikipedi'nin etiği gereğidir. Yoksa, yapılan değişikliklerin, hele de tutarlı değillerse, vandalizmden pek bir farkı olmaz.

Bu maddenin başlığının "ansiklopedik olmadığı" gerekçesi ile maddeye sil etiketi konmuş: şaşırtıcı...

...Uluslararası kabul edilmiş ismi Arktik Okyanusu (dahası, dilbilgisi açısından doğru olan hali de Arktik Okyanus) olan bir okyanusun isminin madde başlığı olmasından daha doğal ne olabilir ?

Yapılması gereken, eğer bu okyanusun/denizin birden fazla kullanılan ismi varsa, resmi ismi madde başlığı olarak kabul etmek ve diğer isimlerine madde içinde yer vermektir.

--Doruk Salancı 12:47, 25 Şubat 2006 (UTC)


  • Bence bu hali oldukça güzel. Türkçemize de uygun. Arktik okyanus biraz daha yabancılaştırılmış geliyor. Arktik okyanusu ise daha yalın ve hoş--İncelemeelemani 10:15, 22 Haziran 2006 (UTC)

Okyanus mu, deniz mi ?[kaynağı değiştir]

  • Madde içinde Kuzey Buz Denizi olarak belirtilmiş. Madde ismi bu şekilde değiştirilse nasıl olur.? Hem türkçede yaygın kullanımı bu isimde sanırım (google sonucu Kuzey Buz Denizi 34.900 Arktik Okyanusu 582).--Baylanileti 08:57, 20 Temmuz 2006 (UTC)
Bana kalırsa, burada önemli olan, bu su kitlesini ne olarak kabul edeceğimizdir:
  • Eğer, TC'nin de üyesi olduğu Uluslararası Hidrografi Örgütü ile uyumlu bir şekilde, okyanus olarak kabul edeceksek, madde başlığının Arktik Okyanus(u) olarak kalması ve Kuzey Buz Denizi (KBD) teriminin bu su kitlesinin okyanus olarak kabul edilmediği haldeki yaygın Türkçe adı olduğuna madde içinde yer verilmesi gerekir (en:'deki Arctic Ocean maddesinin giriş paragrafı).
  • Eğer okyanus olarak kabul etmeyeceksek (ve dolayısıyla da Atlas Okyanusu'nun bir uzantısı olan, karalar arası (mediterranean) deniz olarak kabul edeceksek), o zaman elbette madde adını KBD olarak değiştirmemiz ve madde içinde de UHÖ'nün bu su kitlesini bir okyanus olarak kabul edip, Arktik Okyanus(u) diye adlandırdığına değinmemiz gerekir. Tabii, Vikipedi'de dünya okyanuslarını listelerken, bu bahsettiğimiz su kitlesinden bahsetmememiz gerekir. Ancak, o zaman şöyle bir sorun ortaya çıkar:
  • UHÖ'nün üyesi bir devlet olan TC, Güney Okyanusu'nun varlığını ve bu şekilde adlandırılışını tanıyor.
  • Bizim Arktik Okyanusu'nu okyanus olarak tanımaktan çıkarmamız demek, bir anlamda UHÖ'nün görüşünü değil de örneğin, National Geographic Society'nin görüşünü tanımamız anlamına geleceği için, Güney Okyanusu'nu da "UHÖ'ye göre okyanustur" diye tanımlamamız ve dünya okyanusları listelerimizden çıkarmamız gerekir:
  • Vikipedi'de, dünya okyanusları dediğimiz zaman, yalnızca Atlas, Büyük ve Hint Okyanusları'nı mı sayacağız ?

Ben de Google Türkçe Sayfalar'da Arktik Okyanusu ile Kuzey Buz Denizi'ni kalıp olarak arattım: 194'e 13.100 gibi ezicinin de ötesinde bir çoğunlukla KBD baskın çıkıyor ama bizim buradaki uygulamamızı bahsi geçen su kitlesini neye göre kabul edeceğimiz belirlemeli ve Google sonuçları yalnızca fikir verici bir araç olarak kalmalı, bence.

Doruk Salancıileti 09:11, 21 Temmuz 2006 (UTC)

Çok aydınlatıcı, teşekkür ederim.--Baylanileti 10:06, 21 Temmuz 2006 (UTC)