Tartışma:Kenan Evren

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Terbiyeci tarafından 1 yıl önce "The boys" çevirisi "çocuklar" değildir. başlığına

"bizim çocuklar işi bitirdi" diye gittiği yaygın biçimde inanılan bir hikayedir[kaynağı değiştir]

bu cümle silinsin. selamlar Zentuk 21:17, 27 Kasım 2005 (UTC)

Cümleyi hızlı biçimde yazdığımdan yanlış anlaşılmalara sebebiyet verebilecek şekildeydi. Doğrulanmış olduğuyla ilgili referansları yeni ekleyebildim. Şu anki hali için de kanıt arıyorsanız Hürriyet 14 Haziran 2003 Zaman 14 Haziran 2003, jurnal.net arşiv adreslerine bakabilirsiniz. - 16 22:03, 27 Kasım 2005 (UTC)

yermek amacı[kaynağı değiştir]

darbe öncesi iki rakamlı haftalık suikast sayıları örnek olarak anlatılmıyor . TSK pentagon uzantısı değildir Atatürk ilke ve milletimizin bölnmez bütünliğne bağlıdır. yermek amacı kesin dir. SelamlarZentuk 20:35, 28 Kasım 2005 (UTC)

Anlayamadım. Taraflı olan nedir? Yazılanların hiçbiri yermek amacıyla kafadan uydurulmuş değil, Pentagon konusu için yukardaki adreslere bakabilirsiniz, taraflı ifadesini kaldırıyorum kusura bakmayın. - 16 21:00, 28 Kasım 2005 (UTC)

Asker Hareket[kaynağı değiştir]

darbe kelimesi taraflı dır. Türk ordusu diktator olan güney amerikan ordularına benzemiyor. Atatürk inkılap ve presipler4ine tüm inancınan bağlı olan bir kurum. Vasifesi Türk Cumhuriyeti tüm felaketlerden korumak dır. Darbe kelimesi Süleyman Demirel seçim propagandası dolayı siasi arenayı feth etmek için ortaya atıldı. Ve bu taraflı politik sözü kabulendirmeok için Süleyman Dwemirel büyük çaba gösterdi. Tarafsız ilkesi 'Asker Hareket kelimesini kulanmak gerektiriyor.SelamlarZentuk

  • TDK sözlüğüne göre darbe sözcüğünün burada da kullanılmak istenen manası şu: "Bir ülkede baskı kurarak, zor kullanarak veya demokratik yollardan yararlanarak hükûmeti istifa ettirme veya rejimi değiştirecek biçimde yönetimi devirme işi." 12 Eylül'de ordu yönetime el koymuştur. Yönetim, hükümet geçersiz kılınmıştır. Bunların hiçbirisi bir referandum sonucu olmamıştır. O dönemin şartlarını veya bu konuyu oturup burada tartışmamız gerekmiyor, burası o tür bir tartışmanın yeri değil. Fakat şu somut olarak aşikâr ki 12 Eylül bir darbedir. Darbe terimi de taraflı değildir, sadece süreçi tanımlamaktadır. - Kubra 22:29, 21 Aralık 2005 (UTC)
  • 12 Eylül bir darbedir. Darbe kelimesi her zaman kötü anlam çağrıştırmaz zaten muz cumhuriyetlerinde olan darbeler gibi asker siyasi iradeyi ömür boyu elinde tutmamıştır. Sadece olayların yatışması için bir "mola" vermiştir. Ruzgar 23:09, 21 Aralık 2005 (UTC),

soruyorum size bugüne kadar tarihte türkiye cumhuriyetinden basaka ülkerlerde darbe yapan hangi lider yargılanmadı.Kenan Evren de aynı şeyi yapmadımı neden kenan evren yargılanmıyor niçin ??Kenan evren neden türkiyenin önünü kapadı Kenan evren yüzde yüz amerikan ajanıdır.Ben Kenan evreni türk vatandaşı olarak görmüyorum.Kendisi ülkesini bazı çıkarcılara peşkeş çeken yüzssüz bir katildir.Kendisini her 12 eylülde kendisine hatırlatacaz ve yargılanması içinde elimizden geleni yapacağız.Siz hiçbir zaman atatürkün layiklik anlayısını anlayamamıssınız.Atatürk gibi yüce bir isimi ağzınıza almayın.

siyasi kavram Darbe[kaynağı değiştir]

Darbe: halk ve dominant toplumun iradesine karşı uygulanan bir gasp dir herhamngi seçimler yapılmyor darbeci güney amerikan ordular. Bizim Türk Ordusu halk iradesini özenle koruyor. 12 Eylül den en kısa zaman içinde seçim ve rerferandum yapıldı halk iradesi askeri hareketi örtüşmenin gerçekci olduğu kanitlandı. - SelamlarZentuk




Düpedüz Darbe (Our boys have done)[kaynağı değiştir]

Darbe kelimesi taraflı değildir. Bizde olan darbelerin diğer muz cumhuriyetlerinde olanlardan amaç olarak bi farkı yoktur sadece bahse konu ülkelerle nitelik itibari ile farklı olmamız yöntem değişikliği gerektiriyor. Darbe yapıp daimi yönetmekle darbe yapıp hasım gördüğünüz siyasi fikirleri şehirlerdeki ( kimin tetiklediği belli olmayan) terör olaylarını sebep göstererek yok etmek çok farklı şeyler değildir. Gerçekten ortada ordunun müdahalesini gerektirecek bi durum sözkonusu ise bunun çok iyi anlatılması gerekir halka çünkü darbe halkın güvenliği için yapılmıştır. Ama gördüğünüz gibi yıl 2006 hala tartışıyoruz hala şüpheler ve karanlık noktalar var. Sayın Ahmet Kenan Evren' in elinde nasıl bi sihirli değnek vardıda bi gecede tüm terörü şehirlerde durdurabildi. Bazen bilgi kıtlığından dolayı olayları yorumlamakta zorlanabiliriz böyle durumlar da olaylardan çıkan neticelere bakmak daha verimli olur. Bu darbe kimin işine yaradı kim ne fayda sağladı buna bakmak lazım. Türk Milleti' nin sağlamadığı ortada. Hala insanlar o idam doğrumu bu idam yanlışmı diye tartışıyor bence yanlış sorular bu hakkı nereden aldın demek lazım sen kimsin üzerinde taşıdığın üniformamı sana bu hakkı veriyor. Bugün diyelimki yaptıkları doğruydu yarın aynı şeyleri bir başka generalin kötü niyetlerle yapmaycağını kim garanti edebilir. Yanlış olan darbenin kendisidir ne sebebi ne yapanı bunu değiştirmez.

Stefan STAHLHELM

Darbe kelimesi ve Konotation[kaynağı değiştir]

Darbe kelimesi senin tarafından öne sürülen tanımlama cümlerlerden çok daha fazla ve geniş inplikationlar içeriyor. Onun için darbe kelimesi taraflı dır.Zentuk 22:56, 21 Aralık 2005 (UTC)

Darbe kelimesi taraflı negatif dir, her zaman yaralamak, vurmak amacını taşıyor, oysa 12 eylül harekatı esnasında herhangi kurşun atılmadı. Orduyu halk iradesi ve devletin bütünlük tehlikesi bu harekete zorladı. Türk ordusu önemli hiç başka devletlerin sahip olmadığı özelikleri taşıyor. Bunlardan birisi kendi vasifelerinin en aziz görevlerinden birisi demokrasi yönetim şeklini korumaktır. Ölum cezaları bağımsız mahkeme kararı ile oldular.

Ulu önderimiz bir darbecimi di? O zamanki ve bugünlerinin halk iradesini temsil ediyor. Ama saltanat kanunlara göre kanunsuz yolar ile vatanı kurtardı. Halk iradesi 12 eylül hareketini bekliyordu ve istiyordu. 12 Eylül öncesi siasi katliamlar türk sokaklarını kan gölerine çevirdiler. Demokrasi yöntem şekli ve ülke bütünlük yok olmak üzeredeydi. Darbeler muz güney amerikan ülkelerde yapılıyorlar halkın iradesine karşı gasp teşekül olarak. Oysa Türkiyede Ordu halk tarafından 12 Eylül askeri hareketine zorlandı halk temsili iradesini uyguladı. 12 Eylül den hemen en kisa zamanda halkın iradesi edildiği seçimlerde ispatlandı. Kenan Evren halkın israrlı istek sebepi yüzünden Cumhurbaşkan oldu. Anayasa referandumu ve kendi kaderini birbirine bağladı. Tüm gücüyle anadolu insanlarının sevgisini kazandı. 12 Eylül den önce herhangi bir politik tartışma hemen kanlı oluyordu.12 Eylül den sonra haftalık iki rakamlı siasi cinayetler sona erdiler.

12 Eylül halk iradesinen yapılan bir askeri harekat dir.Demokrasiyi işleyen ve günden güne güclenen Türkiyenin zaruri ve hayati dönüm nöktası dir. Ordu ile Vatan bir bütün dir ve günden güne Türkiyede mutluluk ve ilerleme göz önünde. Gelecek nesiler büyük ve tarafsız çerçevede bu askeri hareketi kesinlikle ayne ataları gibi onaylıcaklar. Yavancı kalemler ne diorsalar desinler.Tanrı inanları ve inanmiynları korusun, her tuzaktan. selamlarZentuk 00:36, 22 Aralık 2005 (UTC)

Silinen kısım[kaynağı değiştir]

Zenturk, size ilk tavsiyem Türkçe`nizi biraz geliştirmeniz. Yorumlarınıza cevap vermeyeceğim çünkü burası 12 Eylül`ü tartışma platformu değil. Makaleden "Taraflı ve ansiklopedik olmaktan uzak anlatımlar silindi" açıklamasıyla bir bölüm silinmiş bu kısmı yerine getiriyorum. Öncelikle ilk mesajımdaki linkleri kontrol ederseniz sevinirim. Hala ısrar ederseniz de neresinin taraflı ve ansiklopedik anlatımdan uzak olduğu konusunda da tartışmaya hazırım, lütfen vandallık yapmayalım. - 16 16:47, 25 Aralık 2005 (UTC)

Türkçenizi ben de beğenmiyorum. Ben size değil, tarafsız tarihci ve vatandaşlar size cevab vericekler. Ben kendim Almanyada iki Üniversitede okudum ve mezun oldum. Hekim olarak çalışmaktayım. Herhangi silinmeler açıklamamdan sonra yapmadım. Sizin bu ve diğer suçlamalarınızı size bırakıyorum. Adı geçen genç cinayet suçundan mahkeme kararıyla idam edildi. Türkçemi beğenmiyorsan beğenme, bende senin türkçeni beğenmiyorum. Bu konu dişi manövre hareketi ile taraflı olan fikirlerini örtbas etmek istiyorsun. Bende taraflı solcu görüşlerini Kullanıcı 16 beğenmiyorum. Tarafsız değildir bu makale. Bu makale sade ve sadece solcu görüşlere yer veriyor. Tarihi gerçekleri çarpıtıyorsun kulanıcı 16. Erdal Eren yasadışı TDKP üyesidir.12 Eylül 1980 öncesi bir askeri inzibat erini öldürmek suçundan idama mahkum olmuş ve 13 Aralık 1980 tarihinde asılarak idam edilmiştir. Her ölüm yazık dir. Solcu yada sağcı olsada. Kenan Evreni karalamak senin amacın dir.

Tanrı seni yinede korusun, Türk olsanda olmasanda. Zentuk 00:40, 27 Aralık 2005 (UTC)

Biografik olmayan, siayasi görüş ve değerlendirme ve taraflı ansiklpopedik olmayan cümleler eklenmiş bulunmakta dır. Kişisel yorumlar bir ansiklopedide ne arıyorlar?

Toptan cevap[kaynağı değiştir]

Neyin yorum olduğuna neyi çarpıttığıma bir bakalım.

  • Erdal Eren ortada delil bile yokken 17 yaşında idam edildi mi?
  • Kenan Evren "Asmayalım da besleyelim mi" dedi mi yoksa bu bir söylenti mi?
  • Bizim çocuklar işi bitirdi cümlesini Paul Henze doğruladı mı?

Sanıyorum bütün soruların cevabı (acı ama) "evet" olacak.

Erdal Eren`ın idamı için makalede "ortada yeterli delil yokken idam edildi" demiyorum çünkü bu yoruma girebilir. Hatta Yargıtayın idam kararını "yeterli delil olmadığı" gerekçesiyle iki defa bozduğundan da bahsetmiyorum, neticede Sıkıyönetim Mahkemesi delilleri yeterli bulmuş ve idam kararını onaylamış. Ama artık lütfen suçu işlediği tarihte 17 yaşında olduğu bir gerçek, yorum falan yok. Nedir taraflı olan?

Asmayalım da besleyelim mi? Bu cümlenin kaldırılmasını istemek saçmalıktan başka bir şey değil. En mantıklı cevap ancak "yeri burası değil Vikisöz olsun" olabilir ama ben Netekim Paşa`nın bütün vecizelerini aktarmıyorum, kendisinin sarf ettiği bir sözü buraya maddenin gelişimine uygun biçimde yazıyorum. İtirazınız ?

Bizim çocuklar işi becerdi/bitirdi. Kontrol için yukardaki linkleri tıklayabilirsiniz.

Benim görüşlerimi beğenin ya da beğenmeyin önemli değil. Fakat şunu anlayın ki kafamdan bir şey uydurmuyorum, yukardakilerin hepsi gerçek, daha da neyi tartışıyoruz anlamadım. Ruzgar, Zenturk ve Volkan isimli kullanıcı arkadaşlarım mantıklı ve uygun bir düşünceniz varsa anlatın yoksa makalenin son bölümünü silip durmayın. Ayrıca lütfen geçerli bir cevapmış gibi de kişisel tecrübelerinizi ve düşüncelerinizi anlatmayın. 16 16:26, 27 Aralık 2005 (UTC)


Konuşma tarzın ve hareketlerin ne yazık ki yapıcı olmaktan çok uzak. Silinen kısımlar ise ansiklopedik bir değere de sahip değil, ansiklopedik anlatım olmaktan da uzak. O yüzden sayfayı koruma altına alıp üstünde fikir birliğine varılmış versiyonlarını bırakacağım. Volkan 17:10, 27 Aralık 2005 (UTC)
İnanın kötü niyetli değilim, kaba göründüysem özür dilerim. Fakat 3-4 sefer geçerli bir açıklama olmadan belirli bir bölüm kaldırıldı bu da hiç hoş değil. Konuya dönecek olursak öncelikle fikir birliğine varıldığını da zannetmiyorum. Yazılan kısmın bilgi olduğuna dair yukarda açıklamamı yaptım, o yüzden ansiklopedik olmadığını zannetmiyorum. Fakat anlatım şekli ansiklopedik anlatımdan uzak görünebilir, bu durumda da düzeltmek için önerilerinizi bekliyorum. Lütfen alınmayın ama yok saymak veya direk kaldırmak çok da doğru değil. Sevgiler 16 17:28, 27 Aralık 2005 (UTC)
Ansiklopedik anlatım tam olarak nedir? Bir konu hakkında ortaya çıkmış söylentilere dahi, ansiklopedik biçimde olduğu sürece ifade, yer verilebilir. Belirtilen ifadeler ise söylenti değil, dönemin ayrıntıları, ortaya çıkmış konuşulmuş konular, ayrıntılar. Bence tartışılması gereken ibarelerin yer alıp almaması değil, nerede yer alması gerektiği. Bu ibarelerin yeri Kenan Evren makalesi değil, her ne kadar bu ibareleri burada gördüğümde rahatsız olmuyorsam da, doğru yer 12 Eylül üzerine yazılmış bir makale olur. Zira bunlar şahsi olarak Kenan Evren'e dair değil, 12 Eylül'e dair çeşitli bilgiler. - Kubra 17:19, 27 Aralık 2005 (UTC)

Kenan Evren bize sağcı darbe demesinler diye bir çok ülkücü gencide astırmıştır. Yani asılan sağcı ve solcu sayısı eşit olması için idam cezasını hak etmeyen bir çok ülkücü asılmıştır. Asılanların suçları genelde adli suçlardır yani "Vatanı bölmek, rejimini değiştirmek" gibi bir amaçları yoktur. O zaman bu asılanların hepsinin adını yazalım buraya. Ayrıca Kenan Evren'e ait diğer sözlerin yeri burası değil bunlar 12 Eylül makalesine konulabilir.Ruzgar 17:38, 27 Aralık 2005 (UTC)

  • 'Erdal Eren'`in idamının isim olarak belirtilmesinin nedeni, kişinin ideolojisinden çok kişinin 17 yaşında olmasıdır. Yani bu şahıs reşit değildir. - Kubra 17:56, 27 Aralık 2005 (UTC)
Ruzgar, "idam cezasını hak etmeyen birçok ülkücü asılmıştır" diyorsunuz, yukarıda hak edip hak etmediklerine (idama bütünüyle karşıyım fakat bu konu ayrı tabi) girmeyelim dedim, çünkü bu konuda yapacağımız yorumlar ansiklopedik olmayacaktır. Konuştuğumuz konu hukukun az görülür biçimde çiğnenerek 17 yaşında bir gencin asılması ve bu olay üzerine Kenan Evren`in sarf ettiği, dönemle birlikte anılan bir sözdür. Ansiklopedik olan taraf budur. 16 18:39, 27 Aralık 2005 (UTC)


Bence şu ana kadar herkesin yaptığı taraflı. Ben yaptığınız değişikliklerden Kenan Evren'i sevip sevmediğiniz anlayabiliyorumsam eğer tarafsız yazdığınızı söyleyemem. Tartışma sayfası da maalesef foruma dönmüş. Doğrudan yazılanları tartışmayı bırakıp yaptıkları doğru muydu yanlış mıydıya çevrilmiş. Yapılan eylemin doğru ya da yanlış oluşu bizi hiç ama hiç ilgilendirmiyor. Ya da yaptığı herhangi bir eylemi eleştirmek. Ya da kahramanlaştırmak. Kusura bakmayın ama bu makaledeki hareketlerinden dolayı bence herkes önce kendine baksın. --Dbl2010 00:26, 28 Aralık 2005 (UTC)

Eleştiriler[kaynağı değiştir]

Makaleyi objektif bir ansiklopedi maddesi haline getirmeye çalıştım ama özellikle son paragrafta yazılanları ne yapacağım bilemedim. Bu kısmı olduğu gibi "Eleştiriler" diye bir alt-başlığa taşıdım ancak yazılanlar daha çok kişisel görüş gibi yazılmış. Acaba bu konuda fikri olan var mı? --88.233.50.76 00:48, 8 Şubat 2009 (UTC)

1980'de Cumhurbaşkanlığı[kaynağı değiştir]

Belleğim beni yanıltmıyorsa, 1980'de değil, 1883'te yeni anayasa yürürlüğe girince Cumhurbaşkanı oldu. 1980-1983 arasında ise, "Devlet Başkanı" sıfatını kullandı. Yeni anayasa oylaması aynı zamanda adı geçen şahsın Cumhurbaşkanlığı oylamasıydı. Yani onunla ilgili bir madde de vardı. Dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı 1983'te başladı. Muhammedcimci 16:47, 4 Ağustos 2009 (UTC) asd

Objektif değil[kaynağı değiştir]

Bu sayfanın elden geçirilmesi gerekiyor. "Darbenin dış bağlantısı" ve "Muş Konuşması" bölümleri gereksiz olmasa da isim lekeleme amaçlı eklenmiş gibi, kesinlikle objektif değil. Ayrıca "Darbenin dış bağlantısı" kısmında söz gereksiz yere koyulmuş; darbenin dış bağlantısı ile Kenan Evren tarafından söylenmiş olduğu belirtilen sözlerin maddenin bu alt kısmı ile ilgisi yok. --85.101.158.167 23:31, 23 Şubat 2010 (UTC)

(bizim çocuklar darbe yaptı) değil, (sizin adamlarınız bunu yaptı )yada (senin adamların bunu yaptı,) olmalı..[kaynağı değiştir]

o zamanın türkiye büyükelçisinin amerıkan dışişleri bakanına söylediği söz, yanlış tercüme edilmiş.. asıl sayfada (bizim çocuklar başardı) dediği idda edilmiş, tartışma sayfasında ise bir yazar, (our boys done ıt), dediğini idda etmiş,buda (bizim çocuklar yaptı),demek,ancak vikipedianın ingilizce versiyonunda , kenan evren maddesinde 'Paul, your guys have done it' dediği yazılmış, bunun en düzgün tercümesi , (paul sizin adamlar bunu yaptı) yada( paul,senin adamların bunu yaptı) şeklınde olmalı..guy, adam, anlamına geliyor... Bu imzasız yazı 78.176.225.141 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 19 Eylül 2010

Son röportaj[kaynağı değiştir]

Evren son röportajını Mehmetçik Vakfı dergisine vermiş. Fenerli1978Buyrun beniiiim? 10:19, 11 Mayıs 2015 (UTC)

VOA cenaze fotoğrafları[kaynağı değiştir]

Sonradan yüklemek için VOA cenaze fotoları şurada Fenerli1978Buyrun beniiiim? 01:39, 13 Mayıs 2015 (UTC)

rütbe durumu[kaynağı değiştir]

bilgi kutusundaki rütbe durumu orgeneral/er arasında değişikliğe uğruyor. rütbenin erliğe düşürüldüğü doğrudur. --kibele 16:04, 19 Temmuz 2016 (UTC)

·Bu habere bakarsak kesinleşmiş bir durum söz konusu değil.--Muratero 13:55, 3 Şubat 2017 (UTC)

Ziyaret[kaynağı değiştir]

Sayın @Morgeceler selamlar. Bu değişikliğiniz üzerine sizi buraya davet ediyorum. Değişiklik özeti üzerinden tartışılması hoş karşılanan bir yöntem değil. Dolayısıyla fikrinizi burada belirtiniz ve ortak bir yol bulalım. Bu eklemeyi geri almamın veya eklemenizin politikalarla doğrudan bir ilgisi yok; bir önceki geri almamda gördüğünüz gibi ben ansiklopedik bulmadığım için geri almıştım. Sizin fikriniz nedir? Kolaylıklar dilerim. chansey mesaj? 16.58, 18 Nisan 2020 (UTC)Yanıtla

7. Cumhurbaşkanı Evren'in Eylül 1982'de Uzakdoğu gezisine çıktığı hemen ardından Bangladeş, Pakistan, Güney Kore, Çin ve Endonezya'yı ziyaret ettiği bilgilerine yer veriliyor Vikipedi'de, çok teşekkürler, son derece önemli bilgiler. 80'li yılları yaşamış birisi olarak Kenan Evren'in yurt dışına yaptığı gezilerden en önemlisi İngiltere'ye yaptığı ziyarettir. 1988 yılında İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in davetlisi olarak Londra'ya gitimştir. Ve son derece görkemli bir şekilde karşılanmıştır. O gezide Evren, Kraliçe 2. Elizabeht'in yanı sıra Prens Charles & Prenses Diana ve İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher ile de görüşmeler yapmıştır. 2. Elizabeth Buckhingam Sarayı'nda Evren'in onuruna özel yemek vermiştir. Cumhurbaşkanı'na Dış İşleri Bakanı Mesut Yılmaz eşlik etmiştir. TRT bu geziyi gün boyu canlı yayınlamıştır. BBC Türkçe ve Türkiye'den kaynakları ile bu geziye çok kısa yer verdim. Diğer geziler ansiklopedik bilgi olarak Vikipedi'de yer alırken, İngiltere gezisi ansiklopedik haber değeri taşımadığı gerekçesiyle sürekli geri alınmaktadır. Neden verdiğim bilgi haber değeri taşımıyor, bir çelişki var bu işte. Evren'den yıllar sonra Abdullah Gül'ün İngiltere'ye gezi yaptığı vurgulanırken son geziyi 1988 yılında Evren'in yaptığı vurgulanmaktadır medyada. Pakistan gezisi önemli, İngiltere gezisi önemsiz mi oluyor şimdi? Bu yanlışın düzeltilip İngiltere gezisinin Vikipedia'da yer alması gerektiğini düşünüyorum. Zira tarihe geçmiş önemli gezilerden biridir. O gezide Evren, Osmanlı İmparatorluğu döneminden günümüze İngilizlerle ikili ilişkilerin son derece önemli olduğuna değinmiştir. BBC röportajında da vardır o konuşma. Verdiğim bilginin linki de kaynak olarak mevcuttur.— Bu imzasız görüş Morgeceler (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
Öncelikle sizin eklemenize saygı duymadığım veya önem vermediğim hissiyatı yarattıysam özür dilerim. Maksat bu değildi. Maddede ülkelere yapılan geziler ya ülke ismi olarak belirtiliyor veya “Cumhurbaşkanı seviyesindeki ilk katılım”, “Başkan Yardımcısı seçildi” vb. betimleyici özel ifadeler ve nitelikler mevcut. Şimdi, sizin eklemiş olduğunuz kaynağın birisi YouTube -ki biz kaynak olarak bu şekilde videoları tercih etmiyoruz isterseniz bakınız kaynak gösterme- diğeri bir haber sitesi, kabul ama belki de benim tarayıcım dolayısıyla olmuştur ben ziyaretle ilgili detay bilgi göremedim. O dönemin koşullarında Kenan Evren’in ziyaretinin TRT tarafından tüm gün yayınlanmasını doğal karışlamak lazım ayrıca TRT bu kapsamda devlet televizyonu olduğu için bağımsız kaynak olarak da görülmemelidir. Şimdi, eğer siz derseniz ki İngiltere ziyaretinin şu şekilde önemi var, şu ilk gerçekleşti veya şu kararlar alındı ve önemli etkileri oldu; dilerseniz paragraflarca yazalım. Yok öyle değil ise bir kelime halinde yazılmasının bilgi kaybının engellenmesi açısından yeterli olacağını düşünüyorum. Verilen yemekler, karşılamalar vb. halihazırda her devlet başkanına uygulanan protokol gereği şeyler. Burada ansiklopedi yazarken olumlu veya olumsuz anlam çıkarabilinecek abartmalardan tarafsız bakış açısı gereğince mümkün mertebe kaçınmalıyız. Umarım anlatabilmişimdir @Morgeceler. Kolaylıklar dilerim. chansey mesaj? 21.28, 18 Nisan 2020 (UTC)Yanıtla
Bu arada tartışma sürerken madde ilk halinde kalır. Ben sizin katkınızı şimdilik iyi niyet varsayarak geri almayacağım fakat düzenleme yapacağım. Bilgilerinize. chansey mesaj? 21.31, 18 Nisan 2020 (UTC)Yanıtla

"Senin çocuklar başardı." Yalanı[kaynağı değiştir]

Cümlenin bulunduğu yer: "Darbenin yapılmasının ardından CIA Ankara Bürosu Şefi Paul Henze, Washington’daki Beyaz Saray’dan bir telefon alacak ve 'Paul, senin çocuklar başardı' denecektir." Böyle bir cümle kurulmamıştır. Söylendiğine dair tek işaret, tek kaynak yoktur. Derhâl silinmesini rica ederim. Bu imzasız yazı 1980OmerYilmaz (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 19.11, 10 Ocak 2021 (UTC)Yanıtla

Doğum yeri[kaynağı değiştir]

Kendisin 17 Temmuz 1917/Kula'da doğduğunu düşünüyor. Ama resmî kayıtlarda 1 Ocak 1918/Alaşehir olarak geçiyor.(1) --Henrymorgan92 (mesaj) 10.23, 5 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla

Burada da 1917, Alaşehir yazıyor, @Henrymorgan92. Kadıköylümesaj 10.28, 5 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla

Maddedeki alıntılar[kaynağı değiştir]

İngilizce Vikipede'de kabul edilmiş bir yönerge olan, Türkçe Vikipedi'de 1 senedir onaylanmayı bekleyen Vikipedi:Uzun birincil kaynakların tam metnini dahil etmeyin yönergesine göre maddeki çok uzun alıntıların kaldırılması gerekiyor. Bu uzunluktaki alıntı metinler eğer Vikikaynak'ta yoksa Vikikaynak'a taşındıktan sonra kaldırılmalı, Vikikaynak'ta varsa direkt maddeden kaldırılmalı. AG mesaj 18.23, 21 Şubat 2022 (UTC)Yanıtla

"The boys" çevirisi "çocuklar" değildir.[kaynağı değiştir]

@Zafer konuyu buraya taşımamı istedi. "The boys", İngilizcede konuşma dilinde "bir grup erkek" veya "bir grup iş arkadaşı" olarak kullanılır. Bakınız: https://tureng.com/tr/turkce-ingilizce/boys Google Translate de "erkekler" şeklinde çevirmiştir. Bu çeviri doğrulanmış bir çeviridir: https://translate.google.com/?hl=tr&sl=auto&tl=tr&text=the%20boys&op=translate Bu yüzden burada yapacağımız çeviride "Ankara'daki çocuklar" denemez. "Ankara'dakiler, Ankara'daki adamlar, Ankara'daki askerler" şeklinde çevrilmelidir. İngilizce bilenler mutlaka vardır. Gerekli düzeltme burada ve 12 Eylül Darbesi maddesinde yapılmalıdır. 78.190.12.13 22.55, 3 Mart 2023 (UTC)Yanıtla

@Zafer, siz ileri düzeyde İngilizce biliyormuşsunuz. Siz bu konuyu zaten bilirsiniz. Ne düşünüyorsunuz? 78.190.12.13 22.57, 3 Mart 2023 (UTC)Yanıtla
Bu context'e göre değişir. Yeri gelir "herifler" olur, yeri gelir "elemanlar" olur, yeri gelir "bizimkiler" olur. Burada yüksek bir ihtimâlle asker/erkek kişi mânâsında kullanılıyor. "The" artikelinin dilimizde karşılığı olmadığı için o kelimeyi "Bizim" diye çevirip yazanları gördüm bu mevzuda. Orada ne "bizim" diyor ne de "çocuklar" diyor. Ben Ankara'dakiler olarak çevirirdim. Ne çocuklar derdim ne de askerler. Çünkü kast edilen şey mes'elenin Ankara'dakiler tarafından yapılması. Kimin yaptığına 'The Boys' demiş. Orası asker/erkek vs. desek eğreti durur. Konuşma contextini bilmeyen, lisan bilmeyen bir insan her şekilde eğip bükebilir ama. Terbiyeci (mesaj) 14.03, 19 Mart 2023 (UTC)Yanıtla