Tartışma:Kürt edebiyatı

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ünlü Şair, Edip ve Mutasavvıflar[kaynağı değiştir]

Kim bu insanlar acaba? Herhangi bir kaynak veya isim belirtilmiyor. Gerçekliği şüphe uyandırıcı. Sabahtan beri altını üstüne getirdim internetin, Kürtçe kaynak bırakmış doğru dürüst kimse bulamıyorum. Kürt kökenli olması bile şüpheli olan insanların Farsça eserlerini Kürt edebiyatı adı altında yazıp durmuşlar. Maddeye kaynak gösterilmesi gerekli acilen.Bu imzasız yazı 88.254.131.29 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

  • maddede yazılan kadarının kaynağı gösterilmiş. tam olarak kime 'kim bu insanlar?' dediğinizi ve de hangi cümleye, isme kaynak istediğinizi belirtirseniz daha geliştirici olur. --ki bl 11:22, 21 Kasım 2009 (UTC)

NTVMSNBC sayfadaki tüm bilgileri almış, haberine giriş yapmış fakat ne bir kaynak ne bir şey. Bağlantı: "Kürt edebiyatının dikenli yolları". 10 Kasım 2009. heddagabler 11:57, 6 Ağustos 2011 (UTC)


Taraflı etiketinin doğru kullanılıp kullanılmadığı konusunda[kaynağı değiştir]

Rapsar, taraflı etiketini neden koyduğunu buraya yazar mısın? Ben Almanca wikipediden alıp aktardım. Haklı isen Almanca wikipediye de aynı etiketi koyalım, değilsen kaldıralım. Gerekçenle ilgili bir araştırma yaptın mı? Sargon (mesaj) 18:11, 7 Haziran 2012 (UTC)

Özette yazmıştım aslında... Başka şablon bulamadım, taraflı ekledim bu başlığa. Kime göre önemli sorusu rahatça sorulabiliyor. Bana göre önemsiz olan 78 doğumlu yazar, başkasına göre önemli olabilir. Dediğim gibi taraflı mı denir tam emin olamadım. Öznel bakış açısı içermesi taraflı mı demektir? Değil gibi aslında.--RapsarEfendim? 18:13, 7 Haziran 2012 (UTC)
Ben baktım, Abdusamet Yigit hakkında 6 dilde wikipedi maddesi var. Bence 78 doğumlu olması kıstas olamaz. Adamın 6 tane kitabı var. 30 yaşında ölen yüzlerce önemli yazar vardır. Ama ne kadar önemli olduğunu açıkçası ben de bilmiyorum. Düşününce sorunun aslında muhtemelen "önemli" kavramından kaynaklandığını farkettim. Almanca wikipedide dırek "Kürt yazarlar" diye geçiyor. Ben bunu "Bazı Kürt Yazarlar" yapıp etiketi kaldırıyorum. OK? Sargon (mesaj) 18:31, 7 Haziran 2012 (UTC)
İsme takılmayın, örnekti sadece o. Önem denen kavram görecelidir. Size göre önemli mesela A kişi, bana göre önemsizdir. Siz dersiniz 3 kitap yazmış önemlidir, ben derim ki bu kitaplar toplamda 5.000 satış yapmış, önemsizdir.--RapsarEfendim? 18:40, 7 Haziran 2012 (UTC)
Sebebini açıkladığım halde, sizin cevap vermemeniz ve gerekçesiz bir şekilde şablonu da kaldırmanız garip doğrusu.--RapsarEfendim? 19:50, 7 Haziran 2012 (UTC)
Ee, "Önemli Kürt Yazarları" ibaresibi "Bazı Kürt Yazarları" diye değiştirdim ya. Ne yapmamı istediğini anlamadım. Açıklayabilir misin? Sargon (mesaj) 20:46, 7 Haziran 2012 (UTC)
Bu sefer de bu var, şu niye yok olması muhtemel, bence. Başka fikirleri de duymak lazım.--RapsarEfendim? 21:39, 7 Haziran 2012 (UTC)
Bende şöyle bir duygu oluştu. Her ne olursa olsun, Kürtlerle ilgili metinlerin ya wikipediden silinmesini yada taraflı etiketiyle etiketlenmesini istiyorsunuz gibi görünüyor. Acaba yanlış mı düşünüyorum? Sargon (mesaj) 21:43, 7 Haziran 2012 (UTC)
Neyse, Türk edebiyatı maddesinde böyle bir liste olsa mesela. Kimleri koyacağız?--RapsarEfendim? 22:09, 7 Haziran 2012 (UTC)
Burdaki amaç nedir? Bence şudur: Herhangi bir wikipedi okurunun gelip bu maddeyi okuduğunda o konuyla ilgili genel bir bakış açısına sahip olması. Türk edebiyatı ile ilgili olarak Türkçe wikipedide böyle bir liste vermek yerine ayrı ayrı pek cok madde acmayı ve listeler yapmayı tercih ederim. Ama örneğin İngilizce wikipedi bunu yapabilir ve yapiyor da: burda ve burda Ki bu listeler açık şekilde oldukça yetersiz. Bu açıdan Kürt edebiyatı listesinin çok daha iyi olduğunu tahmin ediyorum. Bizde de Kürt edebiyatı tanınan bir edebiyat olmadığı için böyle bir liste okurun genel bakış kazanmasını destekler, dolayısıyla tam olarak bir ansiklopedinin amaçları ile örtüşür. Ayrıca her liste her zaman belli eksikleri içerecektir. Mükemmel bir liste yapılamadığı için bir listeyi kaldırmayı düşünmek hem okurun bilgilenmesini engeller, hem de daha iyi listeler yapılabilmesini ve wikipedinin gelişmesini. Bir liste gerçekten de kaldırılabilabilir. Örneğin, birkaç ay önce bir liste eklemiş ve üzerinde epey bir süre çalışmıştım. Benim wikinin işleyişini öğrenmeme yardımı olmuştu. Şimdi bakıyorum da aslında bu listenin bir işlevi yok. Benzer şekilde şu şu ve şu listelerin yapılma amacı da üyenin IBP projesinden puan alma çabası. Bu listelerin hepsi de silinebilir. Bir işlevleri olduğunu düsünmüyorum. Ama Kürt edebiyatı maddesindeki listenin bir işlevi var. En azından maddenin şu anki durumunda yararlı olduğu bence açık. En azından Kürt edebiyatı ile ilgili çalışmayı düşünenlere genel bir bakış vermeye yarar ve yeni maddeler kazandırmalarını teşvik edebilir. İlerde gereksiz hale gelebilir. O zaman da gerekçesi yine şu isim eksik bu isim fazla gibi birşey değil başka bir biçimde bu ihtiyaç artık karşılanmış olduğu için olur. Sargon (mesaj) 06:40, 8 Haziran 2012 (UTC)
Selam Hedda, bir dakika. Şu an maddeye eklenmekte olan taraflı şablonu sayın hizmetli adayımız değil ben ekledim, aşağıdaki gerekçe ile. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 11:23, 8 Haziran 2012 (UTC)
Aşağıdaki konuyla iğlgili yanıtın yoksa, tekrar ekleyeceğm. Takabeg ileti 11:26, 8 Haziran 2012 (UTC)

Gorani, Kurmanci ve Sorani olmak üzere üç Kürt lehçesiyle yazılmaktadır. diyor. Gorani Kürtçenin lehçesi mi ? Kürtçü propagandasına yoğun bir şekilde maruz kalan İngilizce Vikiyi kenara koyarak Almanca Vikideki madde de:Gorani'e bakarım.

"Gorani oder Gûranî (kurdisch/gûrani: Hewramî) ist eine nordwestiranische Sprache, die zusammen mit dem Zazaki die genetische Untergruppe Zaza-Gorani bildet. Gorani wird im Irak und Iran von etwa 500.000 Menschen gesprochen. Viele Sprecher dieser Sprache gehören der Religionsgemeinschaft der Ahl-e Haqq und sehen sich selbst als Kurden an."

Bence bu tanım gayet tarafsızdır. Buna göre düzeltilse daha tarafsız bir madde olacağını düşünüyorum. Şimdilik taraflı şablonu ekliyorum. Ancak Kürt kimliğini benimseyip Goranice konuşanlar da vardır. O yüzden Gorani bu maddeden kaldırılsın demiyorum. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 08:38, 8 Haziran 2012 (UTC)

Haklısınız, ben maddenin o kısmına hiç dokunmamıştım. Yani önceki halinden kalan cümleler. En iyisi Almanca wikipedi'den o kısmı tamamen çevireyim. Gorani için şöyle diyor: "Obwohl es nicht kurdisch ist, wird es auch zur kurdischen Literatur gerechnet." Sargon (mesaj) 09:10, 8 Haziran 2012 (UTC)
  • Almanca yazmışsınız kusura bakmayın Almancam yok. Türkçesini yazarsanız yorum yaparım. --— heddagabler 11:30, 8 Haziran 2012 (UTC)
Sargon'un yazdığı: "Kürtçe olmamasına rağmen Kürt edebiyatında sayılır." Utku Tanrıveremesaj 11:31, 8 Haziran 2012 (UTC)
Takabeg'in yazdığı: "Gorani veya Gûranî (Kürtçe/Gûrani: Hewramî), Zazaki ile birlikte Zaza-Gorani alt grubunu oluşturan kuzeybatı İran dilidir. Gorani, Irak ve İran'da 500.000 kişi tarafından konuşulur. Bu dili konuşan çoğu kişi, Ehl-i Hak dinine mensup olup kendilerini Kürt olarak görmektedir." Yanlışım varsa affola ve düzeltile. :) Utku Tanrıveremesaj 11:34, 8 Haziran 2012 (UTC)
Sargon'un düzeltmesini bekleyelim. Bu nokta dışında tarafsızlık konusunda sakıncası yoktur, bence. Ancak aşağıdaki sorun var bu maddenin. Takabeg ileti 11:33, 8 Haziran 2012 (UTC)
Ayrıca Tartışma:Kürtler#Goranice'ye de not bıraktım. Takabeg ileti 11:55, 8 Haziran 2012 (UTC)
  • Bu akşam biraz geç de olsa bu bölümü çevirip bitiririm, ondan sonra bir daha konuşuruz. Sargon (mesaj) 18:33, 8 Haziran 2012 (UTC)
  • Genel Tarihçeyi çevirdim ama Almanca Wikipedide hiç kaynak vermemişler. Yani yeni bir sorunumuz var :) Yarın birkaç kaynağa bakacağım, işe yarar mı bilmem.. Sargon (mesaj) 22:25, 8 Haziran 2012 (UTC)
Elinize sağlık. Evet kaynaksızmış. Ancak yanlış bir şey göremedim. Yine de kaynaklandırılma her zamanki gibi faydalı olur. Takabeg ileti 00:06, 9 Haziran 2012 (UTC)

Takabeg, acaba neden kürtler ile ilgili birçok yazıda saçmalıklarınızı görüyoruz acaba insanları yanlış bilgilendirmeyin:) Xemxers (mesaj) 16.33, 7 Haziran 2021 (UTC)[yanıtla]

Birde böyle bir mesele varmış.Takabeg ileti 09:26, 8 Haziran 2012 (UTC)

  • Seksen'in dikkati takdire şayan. Söz konusu siteyi gerekli gereksiz her yerde laflarına ekleyen kişi veya kişilerce sorun "edilmeye" çalışılabilir ama Seksen'in yazdığı bu mesajı göstermek dışında cevap vermeye bile gerek yok bence. Utku Tanrıveremesaj 11:38, 8 Haziran 2012 (UTC)

Gorani konusunda bir alıntı[kaynağı değiştir]

Martin von Bruinesse'in "Kürtlük, Türklük, Alevilik" kitabından sayfa 10'dan bir alıntı: "Kürtler arasına Zaza ve Guranların dahil edilmesi, modern Kürt milliyetçiliğinin bir buluşu değildir. 16. yüzyıl Kürt yazarı Şeref Han Bitlisi bu toplulukları Kürtlerin alt grupları olarak tanımlar. 17. yüzyıl Türk gezgini Evliya Çelebi de aynı şeyi söylemektedir. 14. yüzyılda yaşamış olan mutasavvıf(kendisi Arapça yazmıştır, bkz. Brockelman, Geschichte der arabischen Literatur, Ek 2.cilt s. 262) Celaleddin bin Yusuf el-Kurani et-Tamlici el-Kurdi gibi daha önceki kaynaklarda da Guranların kendilerini Kürt olarak kabul ettiğini gösteren referanslar bulmak mümkündür. Birçok Kürt milliyetçisi Zazaca ve Gurani'nin aslında ayrı diller olduğu gerçeğini görmezden gelmeyi ve farklılıkları en az düzeye indirmeyi tercih etmektedir. Son zamanlarda Batı Avrupa'da yayınlanan Kürtçe dergi ve gazetelerde Kurmançi ve/veya Sorani lehçesinin yanısıra, bazı bölümlerde Zazaca kullanılınca, bunu Kürt birliğine tehdit olaak görenler tepki göstermişlerdir. Zazaca ve Gurani'nin hayli eski bir yazılı geleneği vardır, ancak bu gelenek bugün bütünüyle yok olmuştur." Sargon (mesaj) 22:42, 8 Haziran 2012 (UTC)

Ewet. İşte İngilizce Vikide buları ihmal eden veya ettirmeye çalışanlar vardır. Gerekirse, Zazaca ve Goranice edebiyatları için ayrı ayrı maddeler açılabilir. Takabeg ileti 23:55, 8 Haziran 2012 (UTC)