Tartışma:Köroğlu Destanı

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Köroğlu Destanı ve Turkce kaynaklar[kaynağı değiştir]

Ben bu Köroğlu Destanı maddesinin bir genel aciklama maddesi olarak icerigine ekler yapilarak diger Köroğlu maddesi ile birlestirmeden birakilmasini uygun gormekteyim. "Koroglu Destani" genel olarak Turk dillerinde ve Turk halklarinin sozlu edebiyatinda bulunan bir efsanevi kahramandir.

  1. "Koroglu" maddesi Koroglu'nun Anadolu Turkiyesi ve Anadolu Turkcesinde yansamis olan seklini gayet ayrintili anlatmaktadir ve Anadolu Turkiyesi ve Turkcesi'nde Bolu'da yasan ve Ali Ruşen adli halk ozani tarafindan 16. yüzyılda hazirlanmis eser hakkinda bilgi ayrintili olarak Koroglu maddesinde verilmistir. Ama "Koroglu" sadece 16. yuzyil Bolu yoresi kahramni degildir. Diger Turk yorelerinde diger verziyonlari da bulunmakktadir.
  2. Azerbeycan (ve Iran'da bulunan Azerbeycan) ve Azeri Turkcesinde Safeviler doneminde doguda yasamis olarak ele alinmaktadir. Halk efsanesi "Mammad Sayid Ordubadi" adli Azeri sair tarfindan nesir eseri olarak uyarlanmis ve Üzeyir Hacibeyov tarafindan 1937de bir populer opera haline getirilmistir.
  3. Ayrica Ozbekistan ve Ozbek Turkcesi "bahsi" (yani Anadolu Turkcesi'nin asik) geleneklerine gore "Go`ro`g`li" Cambel'de yasamis bir efsanevi bir kahramandir (bakin:tradition Ingilizce Wikepedia "Koroglu" maddesi

Turkcenin bu kadar zengin ve cesitli konusunu sadece bir Koroglu maddesinde oldugu gibi Anadolu destani seklinde kabul etmek ve tasvir etmek Turklerin zengin ve cok yaygin olan gecmisini unutturmak gibi acayip bir hedefli olacagi kanisindayim. Istenilenin bu genis gecmisin herkese en genis haliyle bilgi halinde sunulup duyurulmasi kanisindayim.noyder 12:26, 11 Mayıs 2010 (UTC)