Tartışma:Hendek, Sakarya

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Türkiye yerleşim birimleri
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye yerleşim birimleri maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye yerleşim birimleri kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 

Başlık yazısı[kaynağı değiştir]

ortaköyden bahsedilmemiş

Kasitli yanlis bilgi[kaynağı değiştir]

"Başka bir rivayete göre Hendek; 12 asırda Orta Asya´dan, Ön Asya ve Batıya yapılan Türk göçleri sırasında Selçuklu Devleti zamanında Türkistan´a bağlı "Cürcan" bölgesindeki Handak´tan göç eden Türk kabilelerinden bir kısmı şimdiki Turanlar mahallesine gelerek bu kasabayı kurdukları, kendi öz yurtlarının eski adı olan "Handak" adını buraya verdikleri, "Handak´ın zamanla "Hendek" olarak değiştiği kabul edilmektedr."

Yukaridaki bilgi tumuyle uydurmadir. Hicbir bilimsel veriye dayanmamaktadir. Curcan bolgesinde Handak diye bir yerin olup olmadigi bile mechuldur. Olsa bile oradan birilerinin kalkip bugunku Hendek'e geldiklerini gosteren hem de 12. yuzyil gibi sorunlu bir zamanda bilmek imkansizdir. Ortada belge bile yokken sadece sifahen yazilmis bir brosure dayanarak olusturulan bir metni buraya yazmaya gerek yok.

"Turanlar mahallesine yerlesmistir" ibaresi bile olayin yapayligini gosteriyor. Turan sozcugu 19. yuzyilda Z. Gokalp gibi Turkcu sairlerin on plana cikardigi ve tumuyle farsi bir terimdir. Yani Turkler asla kendi ulkelerine Turan dememislerdir. Mahalle sonradan genelde gocebe romanlarca olusturulmus bir mahalledir.

Maalesef bu gibi yalan yanlis bilgiler internet araciligi ile her yere yayilmaya baslandi.

Sakarya Universitesi'nin yaptigi kapsamli Sakarya Ili Tarihi adli eserde Hendek'e iliskin boyle bir bilgi yer almamistir.--BoZCiN 07:19, 29 Ağustos 2007 (UTC)

rivayetleri, bilimsel gerçeklerin arkasına yerleştirdim.--BoZCiN 12:06, 3 Eylül 2007 (UTC)