Tartışma:Fransa'daki Kürtler

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Fransa (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Fransa maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Fransa kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Kürdistan (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Kürdistan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Kürdistan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Birleştirme?[kaynağı değiştir]

Şablon:Kürt azınlıklar ve Şablon:Türk azınlıklar'da yer alan maddelerin bazıları gerçekten zayıftır. Ancak ayrı madde olarak kalırsa bilgilerin eklenme şansı yüksek olacaktır. Özellikle yerlisi olan arkadaşlarımız katkıda bulunabileceklerdir. Birleştirildiği takdirde katkıda bulunmaktan çekineceğini düşünüyorum. Kısaca birleştirilmemelidir. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 15:06, 17 Kasım 2008 (UTC)

Kürtler ana maddesinde Avrupa Kürtleri hakkında hiç bilgi bulunmuyorken ayrı maddeler açılmasına şu an gerek olmadığını düşünüyorum. Khutuckmsj 15:35, 17 Kasım 2008 (UTC)
  • Aslında bu iki konu temelde aynı gibi görünselerde pratikte farklılar. Benim kanım Türk azınlık maddelerinin Türk diyasporası başlığı altında ele alınması yönündedir. Ancak şu anda Türk azınlıkları maddesi bir liste şeklinde. Halbuki ilgili azınlık maddelerindeki bilgiler buraya taşınıp daha gelişmiş bir madde açılabilir ve daha sonra belli bir olgunluğa ulaşmış azınlık maddeleri kendi maddelerine taşınabilirler. Ancak Kürt azınlıklar için de bu fikri önerdiğimde ülkesi olmayan bir milletin diyasporası olur mu hiç gibi, tavuk mu yumurtadan yumurta mı tavuktan çıkar tartışmasına benzer garip bir tartışmaya sürüklenmekte olasıdır. Sonuç olarak Kürt azınlıklar için maddelerin Kürdistan dışındaki Kürtler gibi bir madde oluştururarak burada ele alınması daha doğru olacaktır kanısındayım. Fakat burada şöyle bir husus daha var: Diyasporadaki Türkler genellikle Türkiyeli Türkler olmasına karşın aynı şey Kürtler için söz konusu değildir. Örneğin İsveç'teki Kürt azınlık hem Türkiye'den hem Suriye'den hem İran'dan hem de Irak'tan göçen Kürtlerden oluşmuştur. Yani bu konunun tartışmadan nasıl çözülebileceğini şu anda kestirmiş değilim. Biraz daha fazla kullanıcı yorumu gerektiği kanısındayım. Böylece fikirlerimiz de pişmiş olgunlaşmış olur. Bir şey daha belirtmek istiyorum. Sadece birleştirilmeli demek de yetmez neden birleştirilmeleri gerektiğini de bir mantık çerçevesinde izah etmek gerek. Herkese teşekkürler. --Manco Capac 15:58, 17 Kasım 2008 (UTC)
  • Yukarıda öne sürülen: "Ancak ayrı madde olarak kalırsa bilgilerin eklenme şansı yüksek olacaktır." argümanı hayli zayıftır. Katkı yapılacak, bilgi eklenecek maddelerin illa ki ayrı maddeler halinde olması gerektiği nerede yazmaktadır? İsteyen anamaddeye de pekala katkı yapabilir. Yerlisi olan da olmayan da, ansiklopedik olduğu sürece her türlü bilgiyi, katkıyı yapabilir. Madde, Kürtler maddesi ile birleştirilmelidir. Anamaddedenin Ortadoğu'da Kürtler altbaşlığında dahi henüz pek çok eksik ve yetersiz bilgi varken, bu maddelerin (Almanya Kürtleri, Fransa Kürtleri, Japonya Kürtleri, vb.) ayrı ayrı ve yetersiz derecede kısa içeriklerle açılmış olması, henüz ansiklopedik olgunluğa erişmiş olmamaları nedeniyle, doğru değildir. Gün gelir de, maddeler yeterli büyüklüğe ulaşırlarsa, elbette ayrı madde haline getirilebilirler. Bu arada, Kullanıcı:Manco_Capac'ın şurada belirttiği gibi, Kürt diasporası tabiri de tartışmaya açılmalıdır. Herkese iyi çalışmalar. --M. M. ileti 20:36, 17 Kasım 2008 (UTC)
  • Kürtler maddesi IP'li kullanıcılara kapalı olduğu için IP olarak girmeyi tercih eden arkadaşlarımız söz konusu maddede katkıda bulunamazlar. Dolayısıyla kullanıcıların bilgileri olaslığı yüksek olacaktır. Takabeg ileti 22:49, 17 Kasım 2008 (UTC)
  • Ayrı ayrı açılan Kürtler maddelerinin bileştirilmesi durumunda Türk azınlıkları maddesi başlığının uzantısı olan her ayrı taslak kıvamındaki maddeninde (Brezilya Türkleri, Japonya Türkleri, Sudan Türkleri) tek madde altında (Türk azınlıklar olabilir) birleştirilmesi gerekir. Bundan önemlisi Türkçe Vikipedi'de çok sayıda maddeninde birleştirilmesi gerektiği kararı olacaktır. Örnek vermek gerekirse [Duygular] şablonunda bulunan her madde taslak düzeyinde ve birleştirilmesi gerekir. Fakat maddelerin birleştirilmesi taraftarı olduğumu söyleyemem bu şekilde kalması herkes tarafından kolayca geliştirilebileceği anlamına gelmektedir. Herkese kolay gelsin. İyi çalışmalar ve iyi vikilemeler.--Muratsahinmesaj 12:12, 18 Kasım 2008 (UTC)
  • Maddelerin birleştirilmesi taraftarı değilim illaki içeriği geniş olduktan sonra ayrı madde açılması gibi ifadeleri de doğru bulmuyorum. Ana maddeki eksik içerikler bu alt başlığı (maddeyi) bağladığından da kuşkuluyum. Sonuçta ana maddeden bağımsız bir içeriği teşkil etmekte olan bu madde herkes tarafından geliştirilebilir olacağından ayrı bir madde kalması en uygunudur. taslak olmasından ve Kürtler maddesinde Avrupa Kürtleri hakkında hiç bilgi bulunmamasından dolayı bu maddenin Kürtler maddesiyle birleştirilmesine neden gösterilmesi oldukça absürd kaçıyor.--Hedda Gabler 08:37, 18 Kasım 2008 (UTC)
    • Buna ek olarak Türk edebiyatı başlığında sadece giriş var ikenTürk edebiyatında roman, Türk edebiyatında şiir gibi ayrı maddeler mevcuttu ve kimse bunları birleştirme gayretine girişmedi. ben Kürtler başlığı ile bunların birleştirilmesinde kötü niyet arar oldum artık. Çünkü Kürtlerle açılan her başlık yok efendim Kürtler maddesinde yoksa ayrı başlık açılamaz gibi bir olaya geldi. --Hedda Gabler 10:35, 19 Kasım 2008 (UTC)


VP:BDSKO'yu yazarken amacım biraz eğlenmekti, meğer gerçekten böyle bir yönergeye ihtiyaç varmış. "Kürtler hakkında tartışma yapılıyorsa misilleme olarak Türkler hakkında da yapılmalı" yaklaşımı çok çok çok tehlikeli! Avrupa'daki Türkler maddelerinden farklı olaran bu madde yalnız, yani kendisine hemen hiç bir maddeden bağlantı yok.

Yalnız maddelere ulaşmak zordur, ayrıca Kürtler maddesinde Avrupa Kürtleri hakkında hemen hiç bilgi yok. Bu sebeplerle maddelerin birleştirilmesini önerdim.

Basit bakım fonksiyonları olan içeriksiz veya birleştirilmesi gereken maddelerin birleştirilmemesini ideolojik temelde savunmak açık bir TBA ihlali, ayrıca benzer konulardaki tartışmalarda VP:İNOV çok sık unutulmaya başlandı. Lütfen Vikipedi'nin kurallarını unutmayın. Khutuckmsj 13:42, 19 Kasım 2008 (UTC)

Maddeye hiç bir yerden bağlantı yoktur, gerekli kriterler ışığında en kısa zamanda birleştirilmelidir... e.c. 21:32, 19 Kasım 2008 (UTC)
  • Tehlike nerede? VP:İNOV unutanı görmedim. En azından Kürdistan'ın başlığını aniden değiştiren ve Kürdistan'lı maddelerin kimseye danışmadan birleştiren kullanıcınıın bu teklifinin art niyetinden bahseden olmamıştır. İyi niyetini varsayıyoruz. Dolayısıyla VP:İNOV unutulmamıştır. İdeolojik düşünen de yoktur herhalde. Madde A'ya uygulanan kural madde B'ye de uygulanır. Türk azınlık grupları olsun Kürt azınlık grupları olsun Jamaikalı azınlık grupları olsun farketmez. Bu tür azınlık'lı maddeler çok fazla değil. Kategori:Azınlıklar da görebiliriz. Çoğu Türk azınlıkları. Kaynaklı seviyeli maddeler de var. O maddelerde birleştir şablonu yoktur. Türk azınlık'lı maddelerle doğrudan ilgilenen kullanıcı olarak Türk azınlık'lı maddelerin çoğu içeriksiz ve kaynaksız bu maddeye göre kötü durumdadır. Misilleme değli standardlaştırma yapılmıştır. Doğal olarak tehlike de yok:) Söz konusu maddeler kural gereği ya birleştirilecektir ya birleştirilmeyecektir. Teknik mesele. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 22:17, 19 Kasım 2008 (UTC)
  • İlkesel olarak gerçekten ayrı bir özellik, önemli bir fark, belirgin bir ayrıcalık yoksa, konuyu diğerlerinden farklı hale getirecek bir gerekçesi yoksa bu tür tek tek maddelere karşıyım. Yani eğer ilerde Endonezya'da yaşayan 15 kişilik bir çerkez topluluğu ya da Quebec'te yaşayan 118 kişilik İsrailliler topluluğunu da madde olarak açacak mıyız? Yönerge bir tarafa yönergenin adı bile böyle içeriklerin ayrı bir madde olarak açılmamasını gerektiriyor: Kayda değerlik. Açıp bakın, araştırın, daha binlerce kimyasal madde, bitki, hayvan çeşidi vardır, başlığı açılmamış olan! Aniklopedik olan nedir, ne değildir, kaç kişi bir akinezi, eksper, borazankuşu'nu arar, kaç kişi bir Fransa'da yaşayan Kürtler maddesini arar? İnsan önce kendi kendine sormalı. Birleştirilmesinden yanayım. Levent Abi ileti 18:45, 21 Kasım 2008 (UTC)

Kayda değerlik ve birleştirme...[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,
  • Merak ediyorum: bir konu kayda değerse ve taslak kriterlerini karşılayan bir içeriği varsa, maddenin yine de ilgili genel bir madde ile birleştirilmesini öngören hangi kuralımız vardır? Merak ediyorum; çünkü ben böyle bir kural bilmiyorum. Böyle bir kural kayda değerlik yönergelerinde yok: kayda değerlik yönergelerine göre bir madde kayda değerse, hakkında taslak kriterlerini sağlayan bir içerik mevcutsa, o madde genel maddeyle falan birleştirilmez, silinmez de... ve biz bugüne kadar hep bunu uyguladık; bu sebeple örneğin - diğer arkadaşlar da belirtmiş - Fransa Türkleri'ni alıp birleştirmedik, silmedik. Şimdi neden, aniden bu tip bir uygulamaya gidilecek? Hangi kurallara dayanarak gideceğiz bu uygulamaya? Daha da önemlisi bu uygulamayı Kürt azınlıklarına dair maddelere özel olarak mı uygulamayı düşünüyoruz yoksa tüm azınlıklara uygulayacak mıyız?
  • Sadece Kürt değil, tüm azınlık maddelerine bu tip bir uygulama yapmamız VP:KD'nin şu anki durumu açısından uygunsuzdur; zira kayda değer konular kendi başlarına - taslak kriterlerini sağlayan içerikleri varsa - barındırılırlar, birleştirilmelerine gerek yoktur. Yok eğer biz az içeriği olan kayda değer konular gene de birleştirilsin dersek bunun birçok alt sorunu çıkacaktır; olaya sadece azınlık maddeleri açısından bakmayın - kayda değer olup taslak durumunda olan onlarca fizik terimi, hastalık maddesi, yıldız maddesi, ilaç maddesi, kitap maddesi vs. var. Yani bu tip bir şeyi uygulamak bence uygun değil, bencesini bırakın kayda değerlik yönergelerinde değişiklik yapmadan uygulamak şu an için mümkün de değil.
  • Bu arada Kürt azınlıkları dünyada önemli bir yere sahip ve haklarında birçok araştırma yapılmıştır. Springer'ın kayda değer ve konusunda mühim Encyclopedia of Diasporas: Immigrant and Refugee Cultures Around the World isimli eserinde Kurdish Diaspora adıyla kendine özel bir maddesi de vardır. Bugün bu tartışmaları görünce çıkarıp baktım bu maddeye... gerçekten bu azınlıkların birçoğuyla ilgili yazılabilecek ne çok şey olduğunu fark ettim. Bu maddelerin Vikipedimize, diğer azınlık maddeleri gibi, çeşitlilik kazandırdığı aşikâr. Belirttiğim aynı kaynağa göre: Almanya'dan sonra Avrupa'daki en büyük Kürt topluluğu Fransa'daki ve sayılarının 100 binin üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 00:01, 22 Kasım 2008 (UTC)

Uygulama aynen uygulanmalı[kaynağı değiştir]

Fransa'da yaşayan Türklerle ilgili maddenin adı Fransa'da yaşayan Türk vatandaşlarıdır. Bu maddenin de adının bu şekilde olması gerek. Kürtler tarih boyunca Fransa'da bulunmuyordu zaten. --82 ~145 ileti 12:39, 19 Kasım 2010 (UTC)


"Fransa Kürtleri" adının "Fransa'daki Kürtler" olarak değiştirilmesiyle ilgili olarak şuradaki diyalog da incelenebilir. --seksen 15:02, 6 Haziran 2012 (UTC)