Tartışma:Ester Handali

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Biyografi (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Biyografi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Biyografi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Ester Kira ve Esperanza Malchi[kaynağı değiştir]

Ester Kira ve Esperanza Malchi'nin kimlikleri konusunda kaynaklarda bir kargaşaya tanık oldum. Safiye Sultan'ın Yahudi bir kadın aracılığı ile dış ülkelerin hadedanlarıyla haberleştiği kesin. Bu Yahudi kadınlara kira adı verilmekteydi. Safiye Sultan'ın kirasının çok zenginleştiği ve bir Yeniçeri isyanına neden olduğu da biliniyor. Ancak bu kiranın ismi bir çok Türk gazetelerinde çıkan makalelerde Ester Kira olarak yazıldı. ABD'li araştırmacı Leslie Peirce'e göre ve diğer bazı batılı kaynaklarda ise bu kadının ismi Esperanza Malchi olarak geçiyor. Bu isim kargaşasının nedenini tam çözemedim.

Leslie Peirce'e göre Nurbanu Sultan'ın da bir kirası vardı. Bu kiranın ismi Ester Handali idi. Acaba Türk gazeteleri bu iki kirayı birbirine mi karıştırdılar? Bu karışıklığı çözene kadar. Ester Kira ve Esperanza Malchi isimlerini birlikte tutmağa karar verdim. Eğer bu konuda bilgisi olan varsa yardımınıza teşekkür ederim. ----Vikiyazar 15:23, 12 Haziran 2006 (UTC)

Ester Handali: Nurbanu Sultan'ın kirasıdır. Oldukça yardımsever bir kadındı, maddede de belirtildiği üzere İstanbul'da çıkan yangında çok yardımları olmuştur... Esperanza Malchi ise Safiye Sultan'ın kirasıydı. Devleti soyması sebebiyle idam ettirildi ve Safiye Sultan'dan buna tepki geldi. Damatlarını kendisine karşı cephe almakla suçladı. Bu bilgi fuzulidir ve diyebiliriz ki kiralardan biri oldukça hayırsever bir insanken diğeri rüşveti yaygınlaştırmıştır. Yani bu ikisini karıştırmak biraz insafsızca oluyor. Elbette burada Nurbanu Sultan'la Safiye Sultan'ı karıştıran Osmanlı tarihinden bahsediyoruz. Osmanlı kaynakları her ne kadar oldukça sağlam olsa da ismi geçen Leslie P. Peirce güvenilir bir araştırmacıdır. Nurbanu Sultan'ın 2. valide olması gibi genel yanlışları düzeltmiştir. Kendisinin de Safiye Sultan'ın kökenine dair birtakım yanlışları vardı, fakat bunları mazur görmek lazım. Ne de olsa hiçbir bilgi yazılı kaynaklardan güvenilir değildir. Safiye Sultan İngiltere kraliçesine yazdığı mektupta genç kızlık soyadını kullanmaya devam ediyorsa sanırım bundan büyük kanıt olamaz :) Hatta derinlemesine araştırdım, o mektupları İtalyanca (yani Safiye'nin anadili) bir siteden buldum... Burada yayınlamak kurallara aykırı olabilir, o yüzden saklıyorum :) 85.96.1.0 19:35, 27 Temmuz 2012 (UTC)Ahmet Hancılar